Tampereen Pikkupalatsi (2. osa)
Aksel Gallen-Kalela (vuoteen 1907 Axel Waldemar Gallén, s. 26.4.1865 Pori ja k. 7.3.1931 Tukholma) ja Emil Erik Wikström (s. 13.4.1864 Turku ja k. 26.9.1942 Helsinki) rakennuttivat itselleen erämaahuvilat kuvatakseen ja tutkiakseen maamme kansallisia syviä tuntoja. Emil Wikströmin huvila valitettavasti tuhoutui tulipalossa vuonna 1896, mutta Wikström rakennutti uuden huvilan tuhoutuneen ateljeen tilalle vuonna 1899. Kalelan huvila oli Louis Sparrelle aina mieluinen vierailukohde. Louis Sparre ja Emil Wikström tekivät Vienan Karjalaan vuonna 1892 matkan tutkiakseen käsitöitä ja puuarkkitehtuurin geometrisia koristeaiheita. Suomessa näitä ei oikein osattu ottaa vielä vastaan suopeasti.
Louis Sparre oli avioliitossa vuodesta 1893 lähtien marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin sisaren, kirjailija Eva Hedvig Wilhelmina Mannerheim-Sparren (s. 30.6.1870 Askainen ja k. 27.12.1957) kanssa. Louis Sparre tuli Suomeen vuonna 1889 Akseli Gallen-Kallelan seurassa. Hän ihastui Suomeen ja erityisesti Karjalan arkaaiseen kulttuuriin. Vuonna 1891 oli näytteillä Pariisin salongissa kaksi hänen teostaan. Samana vuonna hän päätti muuttaa Suomeen, jossa asui vuoteen 1908 saakka. Sparre teki laajoja matkoja Suomessa ja hän kuvaili niitä matkojaan maalauksissaan sekä kirjassa Kalevalan kansaa katsomassa: muistiinpanoja Kauko-Karjalan retkeltä vuonna 1892. Vuonna 1895 hän sai ensimmäisen palkinnon kilpailussa Vaasan kirkon alttaritaulusta.
Sparren pariskunnan kiinnostus taideteollisuutta ja huonekaluja kohtaan johti Iris-tehtaan perustamiseen Porvooseen vuonna 1897 sekä taideteollisen piirustustoimiston perustamiseen vuonna 1901. Louis Sparre suunnitteli itse Iris-tehtaassa valmistetut huonekalut, mutta keramiikan ja kaakeliuunien valmistamisesta vastasi belgialais-englantilainen keraamikko ja taidemaalari Alfred William Finch (s. 28.11.1854 St-Josse-Ten-Noode, Bryssel ja k. 28.4.1930 Helsinki), jonka Sparre kutsui Suomeen. Finchin johdolla suomalainen punasavesta valmistettu keramiikka sai kansainvälisen suunnan. Helmikuussa 1898 tehdas toi markkinoille Suomen ensimmäisen taidekeramiikkakokoelman, joka piti sisällään lukuisia käyttöesineitä kynttilänjaloista maljakoihin. Moderneja saviesineitä koristeltiin jugendmaisin, kaartuvin ja tyylitellyin luonnonaihein. Lasituksessa suosittiin vaalean- ja tummansinistä, vaalean- ja tummanvihreää ja punaista sekä näiden yhdistelmiä. Myös ruskeat ja vaaleat pilkut olivat yleisiä. Yksi tehtaan lähtökohdista oli käyttää kotimaisia materiaaleja ja Porvoon maaperästä löytyi siihen soveltuvaa punasavea.
Iris-tehdasrakennus itsessään oli perustamisensa aikaan monumentaalinen ja herätti huomiota pääkaupunkiseutua myöten. Se oli ensimmäinen kolmikerroksinen rakennus Porvoossa. Iris-tehtaalla oli valtakunnallisestikin iso merkitys, sillä se oli koko Suomen ensimmäinen taideteollinen yritys. Mitään vastaavaa ei koko maassa vielä ollut. Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 Iris-tehtaan tuotanto sai suurta huomiota ja myös Porvooseen saatiin vihdoin oma myymälä, mutta Louis Sparre alkoi jo olla työuupumuksen partaalla. Vaikka keramiikka sai paljon arvostusta maailmalla, sen tuotannon aikakausi Suomessa oli kuitenkin väärä ja lukuisten ongelmiensa myötä tehdas jätti konkurssihakemuksen alle viisi vuotta sen perustamisesta. Vaikka Iris-tehtaan tarina päättyi jo vuonna 1902, ehti Finch luoda pohjan modernille keraamiselle muotoilulle.
Sparren perheen muutettua Ruotsiin vuonna 1908 Louis Sparre luopui taideteollisuudesta ja keskittyi maalaamiseen ja grafiikan tekemiseen. Iris-tehdas lopetti toimintansa taloudellisten vaikeuksien vuoksi jo vuonna 1902. Hän jatkoi matkustelua Euroopassa ja teki vuonna 1912 Anders Zornin kanssa matkan Egyptiin ja Pohjois-Afrikkaan. Louis Sparre ohjasi vuonna 1907 ensimmäisen suomalaisen elokuvan, Salaviinanpolttajat, yhdessä näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Kaarlo Teuvo Puron (oik. Karl Teudor Puro, s. 9.11.1884 Helsinki ja k. 24.7.1956 Helsinki) kanssa. Louis Sparre osallistui miekkailijana Tukholman olympialaisiin vuonna 1912. Hän pysyi aktiivisena vanhuuteen saakka ja piti vielä 99-vuotiaana taidenäyttelyn.
Tampereen kaupunginarkistossa säilytetään mm. arkkitehti Fredrik Thesleffin piirustuksia Pikkupalatsista. Piirustuksista näkyy kuinka Thesleff on piirtänyt jokaiseen saliin uunit, mutta näistä hänen piirtämistä uuneista on jäljellä enää kolme uunia, yksi jokaisessa kolmessa kerroksessa. Tosin yläkerran olohuoneen matala jugend-uunin malli löytyi Turun kaakelitehtaan luettelosta vuodelta 1909, jolloin tämä uuni ei ehkä olekaan alkuperäinen uuni, vaan jälkeenpäin asennettu. Fredrik Thesleff piirsi myös salien sekä pääeteisen kattoihin kuvioituja koristeita, mutta rakennusvaiheessa nämäkin ovat jääneet toteutumatta, sillä isännöitsijä Christian Bruun tilasi Louis Sparrelta lopullisen sisäkoristelun.
Palatsin lattioihin asennettiin vuosisadan vaihteen kertaustyyleille uskollisesti koristepainetut linoleumit. Arkkitehti Fredrik Thesleffin kuvissa näkyvät samoin ruokasalista sekä yläkerran kulmasalista parvekkeille vievät ovet, jotka kylläkin myöhemmin ovat peitetyt. Molemmissa kerroksissa salien muoto sekä koko ovat yhtäläisiä. Keittiöt molemmissa kerroksissa sijoitettiin rakennuksen pohjoisnurkkiin. Thesleff suunnitteli kylpyhuoneen palatsin toiseen kerrokseen ja joka kerroksessa sijaitsi wc keittiön tarjoiluvälikön kupeella. Kerroksesta toiseen johtavat sisäportaat ovat avoportaat, jotka kuitenkin talon muuttuessa kahden perheen taloksi muutettiin umpiportaiksi.
Isännöitsijä Christian Bruun halusi Pikkupalatsin alakertaan sijoitettavan talon biljardihuoneen, joka kaikkine sisustuksineen on säilynyt kelvollisesti. Talon kellarikerroksessa sijaitsivat alkujaan myös pannuhuone, pesutupa, varastoja, viinikellari sekä talonmiehen asunto Puuvillatehtaankadun päädyssä. Osasta pesutupaa on myöhemmin tehty talon sauna. Louis Sparren tekemästä ruokasalin panelointiluonnoksesta on Tampereen kaupunginarkistossa säilössä kopio, joka on päivätty 18.2.1898. Sparren luonnoksissa paneloinnin keskivaiheille on maalattu koristemaalaus ja kaksi topattua korkeaselkäistä nojatuolia, joiden etujaloissa on koristekaiverruksia. Koristemaalaus paneeleista jäi ilmeisesti toteutumatta.
Hämeenpuiston Pikkupalatsi ei ollut kovin suosittu sisäkuvauksen kohteena alkujaan, koska palatsin asukkaan elivät omaa, verrattain suljettua elämäänsä. Jokainen palatsiin muuttanut isännöitsijä teetti Finlaysonin korjausmiehillä talon peruskorjauksen oman maun mukaan, jolloin mm. tapetit ja lähes aina myös lattiat menivät uusiksi. Koska vanhat tapetit irrotettiin talon seinistä uusien tapettien alta, ei ajallista kerrostumaa päässyt syntymään seinäverhoiluun. Pikkupalatsin tultua valmiiksi isännöitsijä ja kunnallisneuvos Christian Bruun muutti rakennuttamaansa taloon yhdessä aviopuolisonsa, Alexandrinen (o.s. Bergenholm) sekä tyttärensä Alexandrinen (Ina, s. 1874) ja poikiensa Viktorin (s. 1880) ja Oskarin (s. 1881) kanssa. Yksi pojista, Johan (s. 1875), olikin jo muuttanut Helsinkiin asumaan.
Christian Bruunin perhe asui Pikkupalatsissa ainoastaan kaksi vuotta, koska 6.3.1900 isännöitsijä Bruun irtisanottiin Finlaysonin virastaan. Irtisanomisen syynä käytettiin hänen toimeliaisuuttaan sekä tehokkuuttaan; hän oli ylittänyt toimivaltuutensa käyttäessään yhtiön rahoja. Sanomalahti Tammerfors Nyheter kiitteli heti seuraavana päivänä sivuillaan kunnallisneuvos Christian Bruunin ansiokasta työtä Finlaysonin isännöitsijänä. Lehdessään muistutettiin Bruunin olleen mm. tuomassa Tampereelle ensimmäistä osuuskauppaa sekä Bruunin rakennuttaneen paljon asuntoja tehtaan työväelle. Vuosina 1900-1903 Christian Bruun johti John Dahlbergin trikootehdasta Tampereella. Viimeksi Bruun johti vuosina 1903-1911 Valkeakosken paperitehdasta. Bruun oli sen lisäksi Vaasassa toimineen maahantuontiliike Sandman & Co:n osakkaana vävynsä Einar Sandmanin kanssa sekä Venäjällä toimineen Harjkoffin keramiikkatehtaan osakkaana. Christian Bruun toimi myös Tampereen kaupunginvaltuuston jäsenenä. Bruun oli avioliitossa serkkunsa Alexandrine Louise Bergenheimin kanssa. Diplomi-insinööri ja yritysjohtaja Victor August Bruun (s. 24.1.1880 Forssa ja k. 30.5.1953 Vaasa) oli heidän poikansa.
Konsuli Otto Mauritz Gestrin poika, Werner Mauritz Gestrin muutti Pikkupalatsiin asumaan vuonna 1906. Itse liikemies ja konsuli Otto Mauritz Gestrin (s. 12.11.1837 Noormarkku ja k. 1.10.1910 Tampere) nautti suunnattomasti taiteen harrastamisesta ja hä oli myös suuri taiteen keräilijä. Otto Gastrin oli Ulvilan nimismiehen poika ja hän kävi Porin alkeiskoulua ja oli sen jälkeen kuusi vuotta liikeapulaisena Carl Gustaf Wolffin liikkeessä Vanhassa Vaasassa. Sen jälkeen Gestrin oli joitakin vuosia Nicanderin liikkeessä Pietarissa hoitaen Suomeen kohdistuneita liikeasioita. Tämän jälkeen Gestrin alkoi itsenäiseksi agentiksi ja piti samoin kauppaliikettä Helsingissä. Otto Gestrin toimi oululaisen Veljekset Åströmin nahkatehtaan asiamiehenä tehtaan perustamisesta lähtien. Tehdas oli aikanaan Pohjois-Euroopan suurin nahkatehdas, joka työllisti suurimmillaan noin 1 600 henkilöä. Konsuli Gestrin muutti Tampereelle vuonna 1896.