OxyContin rikastutti Sacklerin suvun
Richard Sackler nautti suuresti liike-elämästä, hän mielellään suunnitteli uusia tuotteita yhtiölle ja hyvin kiinnostunut patenteista. Richard Sackler kiinnostui kovasti MS Contin (morfiini) hyvin vahvasta reseptillä määrättävästä kipulääkkeestä, joka muuttaa tapaa, jolla ihmisen aivot ja hermosto reagoi kipuun. Sacklerit olivat ostaneet vuonna 1966 Englannista vuonna 1923 perustetut Napp Pharmaceuticals Limited -nimisen lääkeyhtiön Cambridgesta. Yhtiön pääkonttori ja Napp-tutkimuskeskus ovat sijainneet 1980-luvulta lähtien Cambridgen tiedepuistossa. Yhtiö on Purdue Pharman ja Mundipharman sisaryhtiö, jonka omistavat Mortimer ja Raymond Sacklerin jälkeläiset. Englannissa hyvin viihtynyt Mortimer Sackler johti tämän yhtiön toimintaa.
Napp halusi panostaa lääkkeiden kehitystyöhön ja yhtiö kehitti 1970-luvun lopussa morfiinipillerin; aikaisemmin morfiini oli annettu lääkkeenä tiputuksen yhteydessä suonensisäisesti tai infuusiona. Yhtiö kehitti morfiinipillerille erityisen Continus-kalvon, josta tuli lääkkeelle myös nimi, MS Contin. Kalvon toiminta-ajatuksena oli, että sen ansiosta lääkkeen vaikutus alkaa hitaammin ja vaikutus kestäisi samoin pitempään. Normaalisti morfiinin vaikutusaika on hyvin lyhyt, mutta tällä pillerillä haluttiin jatkaa morfiinin vaikutusaikaa. MS Contin -lääke lanseerattiin Englannissa vuonna 1980 ja lääkkeestä tuli välittömästi suuri menestys.
Purdue Pharmassa ymmärrettiin heti, että MS Contin täytyi tuoda Yhdysvaltain suurille lääkemarkkinoille kaupattavaksi. Morfiinilääke tuotiin Yhdysvaltoihin lääkemarkkinoille ohittamalla pitkä ja vaivalloinen FDA:n säätely asiassa; FDA on Yhdysvaltain Elintarvike ja lääkevirasto (Food and Drag Administration). MS Contin tuotiin Yhdysvaltojen lääkemarkkinoille lokakuussa 1984 ilman säännöstelyä. Lääkeyhtiö yritti väittää, että pilleri oli vanha lääke, eikä kyseessä ollut uusi lääke. Ihmeekseen yhtiö sai jatkaa lääkkeen myyntiö Yhdysvalloissa, mutta lääkehakemus piti jättää kuitenkin jälkikäteen. Richars Sackler oli voimakkaasti mukana puskemassa MS Contin -lääkettä Yhdysvaltain lääkemarkkinoille. Torontossa Richard Sackler oli näyttävästi esillä ja järjestämässä kansainvälistä kivunhoitokonferenssia, jota sponsoroi Sacklerin suvun lääkeyhtiö. Sacklerien lääkeyhtiö väitti konferenssissa, että addektiota uuteen lääkkeeseen ei kehity potilaille, joide määrätään lääke kivunhoitoon. Konferenssin lääkärit julkaisivat yhdessä lausunnon, jonka mukaan morfiini on kroonisessa kivunhoidossa turvallisin ja paras lääke.
Mielipiteet morfiinia kohtaan muuttuivat, kun kipuja alettiin pitää täysin omana hoidettavana vaivana, eikä vain sairauden oireena. Opioideja pidettiin kivunhoidossa täysin tärkeänä ja olennaisena hoitomuotona, mutta samalla tarkoituksella ”unohdettiin” kertoa niiden haittavaikutuksista. Näin toimimalla saatiin lääkärit ja hoidettavat potilaat vakuutettua opioidien hyvistä vaikutuksista kipujen hoidossa.
MS Continin pantenttisuoja alkoi päättyä ja Sacklereiden lääkeyhtiölle tuli kiire tehdä jotakin. Oksikodoni on hyvin vahva kipulääke, joka kuuluu opioideihin; sitä saadaan oopiumunikosta ja sitä valmistetaan synteettisesti. Vahva kipua lievittävä oksikodoni aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden ja väärinkäyttöpotentiaalin vuoksi siihen liittyy myös hyvin suuri yliannostusriski. Vuonna 1916 oksikodonin keksivät saksalaiskemistit Martin Freund ja Edmund Speyer Frankfurtin yliopistossa. Ensin oksikodonia valmistettiin vaihtoehdoksi morfiinille, suositulle kipulääkkeelle, jolla oli paljon haittavaikutuksia ummetuksesta fyysiseen ja psyykkiseen riippuvuuteen. Oksikodonin toi Yhdysvaltojen markkinoille lääkeyhtiö Merck & Co. vuonna 1939 tuotenimellä Eukodal. Sittemmin sitä myytiin sellaisilla nimillä kuin Percodan ja OxyContin.
Richard Sacklerin ajamana alettiin morfiini korvata oksikodonilla. Oksikodoni on morfiinin kaltainen aine, joka lievittää kipuja ja aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin moefiini. Oksikodoni imeytyy tehokkaasti myös suun kautta otettuna tai laskimon kautta sekä lihakseen annettuna. Lääke toimii sekä sairaala- että kotihoidossa.
Richard Sacklerista tuli suvun lääketehtaan hallituksen jäsen vuonna 1990. Richard Sacklerista tuli yhtiön varatoimitusjohtaja vuonna 1993 ja hän puuttui hanakasti yhtiön asioihin. Reseptilääkkeenä myytävä OxyContin -kipulääke laskettiin lääkemarkkinoille vuonna 1995. Lääkkeestä tuli heti valtava myyntimenestys, mutta myös lääkkeen seuraukset olivat suuria. Purdue Pharma -lääkeyhtiö oli luonut läheiset ja kiinteät yhteydet lääkkeitä valvoviin viranomaisiin. Yhtiö oli saanut lääkkeen myyntipakkauksiin liitettyä hyvin joustavan tekstin: ”OxyContin-tabletit liukenevat pitkän ajan kuluessa, minkä uskotaan vähentävän todennäköisyyttä lääkkeen väärinkäytöksiin.” Tähän kyseiseen muotoiluun yhtiö vetosi monta kertaa, kun se myöhemmin joutui puolustuskannalle. 1990-luvulla FDA:lle tuli varajohtajaksi Curtis Wright, jonka tehtävänä oli valvoa juuri riippuvuutta aiheuttavia lääkeaineita. Hänellä oli merkittävä osa OxyContin -lääkkeen hyväksynnässä Elintarvike ja lääkevirastossa. Curtis Wright jätti FDA:n pian vuonna 1997 ja työskenteli hyvin lyhyen aikaa Adolor Corporationilla ennen siirtymistään lääkeyhtiö Purdue Pharmalle johtotehtäviin vuonna 1998.
Purdue Pharma laajensi OxyContin -lääkkeen käyttöaluetta; nyt lääkettä ei käytetty enää syöpien kipujenhoitoon, vaan lääkettä alettiin suositella sellaisiinkin kipuhoitoihin, jotka eivät ole luonteeltaan vakavia. Opioidien teho perustuu juuri lyhyaikaiseen kipujenhoitoon ja pitkäaikaisessa kipuhoidossa alkavat vakavat terveyshaitat nousta esille. OxyContin -kipulääkettä ryhdyttiin markkinoimaan tarkoituksella pitkäaikaiseen krooniseen kipuun, jossa lääkkeen haitat korostuvat. Fakta oli sekin, että kroonisesti kivuliaita ihmisiä oli valtavasti, joten lääkkeellä oli uskomattomat markkinat olemassa. Vuonna 2007 oikeudenkäynnissä Purdue Pharman johtohenkilöiden todettiin syyllistyneen harhaanjohtavaan markkinointiin. Tässä oikeudenkäynnissä Sacklerin sukua ei syytetty. Sovitteluratkaisun jälkeenkään Purdue Pharma ei hidastanut haarhaanjohtavaa markkinointiaan lääkkeellä, vaan laajensi myyntiosastoaan ja jatkoi aggressiivista myynninedistystä, jonka se oli luvannut jo kerran lopettaa.
OxyContin väärinkäytös huomattiin lääkeyhtiössäkin jo hyvin varhaisessa vaiheessa, mutta siihen ei haluttu puuttua mitenkään. Yhtiö päinvastoin värväsi useita ”kipulähettiläitä”, jotka tasoittivat tietä lääkemyynnille. Purdue Pharma perusti erillisen puhujayksikön, jonka kautta tuhansia lääkäreitä pestattiin ja lahjottiin heidät eri tilaisuuksissa puhumaan ja esitelmöimään opioidien hyvistä puolista. Lääkeyhtiö palkkasi samoin aggressiivisia myyntiedustajia myymään OxyContinia lääkäreille ja parhaat lääkeedustajat saivat suuria myyntibonuksia. Puolustaakseen itseään, yhtiö väitti, että vain muutama myyntiedustaja syyllistyi ylilyönteihin. Samalla yhtiö houkutteli potilaita ottamaan yhä voimakkaampia lääkeannoksia ja aina vain pidemmän aikaa. Kipupotilaille yhtiö jakoi myös ilmaisia lääkenäytteitä.
Harold Rossin ja Jane Grantin 21.2.1925 perustama The New Yorker julkaisi 30.10.2017 monisivuisen artikkelin Raymond Sacklerista, Purdue Pharmasta ja Sacklerin suvusta. Lehtiartikkeli yhdisti Raymond ja Arthur Sacklerin liike-elämän osaamisen suoraan lääkemarkkinoinnin nousuun ja lopulta OxyContin -riippuvuuden kasvuun Yhdysvalloissa. Lehtiartikkeli antoi ymmärtää, että Raymond Sackler kantaa moraalisen vastuun opioidiepidemiasta Yhdysvalloissa. Sama lehti julkaisi samana vuonna vielä Patrick Radden Keefen artikkelin Sacklerin suvusta otsikolla The Family That Built an Empire of Pain. Tämä artikkeli poiki lisäksi vuonna 2021 Patrick Radden Keefen kirjoittaman kirjan, Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty. Kirjoittaja tarkastelee teoksessaan Sacklerin suvun historiaa, mukaan lukien Purdue Pharman perustamista, sen roolia lääkkeiden markkinoinnissa ja suvun keskeistä roolia opioidiepidemiassa.
On laskettu, että Purdue Pharman tuloista tuli OxyContinin menestyslääkkeen myynnistä yhtiölle vuonna 2017 noin 35 miljardin dollarin tuoton. Talouslehti Forbes listasi Mortimer Sacklerin perheen Yhdysvaltojen 19. rikkaimmaksi perheeksi vuonna 2016 noin 13 miljardin dollarin omaisuudella. Suurin osa Sacklerin perheen omaisuudesta tuli juuri OxyContin myynnistä.
Purdue Pharma lääkeyhtiö myönsi vuonna 2007 syyllistyneensä OxyContinin väärinmarkkinointiin ja yhtiö sai silloin maksettavakseen 640 miljoonan dollarin sakot. Opioidien kuten voimakkaiden kipulääkkeiden, heroiinin ja fentanyylin käyttö on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Aineet tappavat viranomaisarvion mukaan yli sata yhdysvaltalaista joka päivä. Monet OxyContinia kipulääkkeenä käyttäneet ihmiset siirtyivät katukaupassa käytettyihin todella koviin huumeisiin, kuten heroiiniin ja fentanyyliin. Yhdysvaltojen tarttuvien tautien torjuntakeskus CDC (Centers for Disease Control and Prevention) – pääpaikka sijaitsee Atlantassa – arvioi, että OxyContinin lanseerausta seuranneen 25 vuoden aikana noin 450 000 yhdysvaltalaista kuoli opioidien yliannostukseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti