Yksi
täysin ohittamattomista rasvan- ja ravinnontutkijoista maailmalla oli Mary
Gertrude Enig (s. 13.7.1931 Indianapolis, Indiana ja k. 8.9.2014). Enig
perehtyi tutkijana erityisesti erilaisiin rasvoihin sekä toimi
ravitsemusasiantuntijana Marylandissä yli kahdenkymmenen vuoden ajan.
Erityisesti juuri hänen tutkimuksensa osoittivat, että transrasvat tuottavat
valtavia ongelmia ihmisille. Näitä vaarallisia transrasvoja muodostuu, kun teollisuus
kovettaa keinotekoisesti juoksevia kasvirasvoja, kuten meillä Suomessa
rypsiöljyä. Vielä 1950-luvulla ei näistä transrasvojen vaarallisuudesta vielä
ymmärretty juuri mitään ja transrasvoja sisältäviä margariineja mm.
mainostettiin sydänystävällisinä terveystuotteina, ja sama meno jatkuu yhä
edelleen tänään varsinkin Suomessa. Media tuottaa tietouteemme margariini-,
kasvisrasva- ja kevytlevitemainoksia päivittäin; näin elintarvike- ja
lääketeollisuus yrittää ohjata käyttäytymistämme voimakkaasti yhä edelleen.
Rasvakeskustelun
jäljet johtavat voimallisesti 1950-luvun Yhdysvaltoihin. Sodan vuoksi 1940-luvun
alussa kasvisrasvoja kovetettiin keinotekoisesti, jotta näin saataisiin
korvattua mm. voista vallinnut huutava puutos. Yhdysvaltojen tilastoissa ei
vielä 1920-luvulla sydän- ja verisuonitaudeilla ollut kuoleman aiheuttajana
kovin merkittävää osaa. Presidentti Eisenhowerin henkilääkäri ja kardiologi
Paul Dudley White (s. 6.6.1886 Roxbury, Massachusetts ja k. 31.10.1973 Boston)
pystyi näyttämään lisääntyneen kasviöljyjen käytön ja ihmisten sairastumisen
sydänsairauksiin liittyvän läheisesti toisiinsa.
Vuonna
1954 juutalainen, Chigagon yliopistosta valmistunut biokemisti ja rasvantutkija
David Kritchevsky (s. 25.1.1920 Kharkov ja k. 20.11.2006 Bryn Mawr, Pennsylvania)
julkaisi kaneilla tehdyn tutkimuksensa. Tässä tutkimuksessa hän oli syöttänyt
kaneille puhdistettua, hapetettua kolesterolia suurina annoksina aiheuttaen
kanien valtimoiden sisäseiniin rasvaläiskiä. Tällaisessa muodossa vain
kolesteroli ei koskaan esiinny esim. ruoka-aineissa, eivätkä nämä aikaansaadut
rasvaläiskät millään tavalla muistuttaneet ihmisten verisuonista löydettyjä
ahtaumia ja kovettumia. Tästä tutkimuksesta virheellisesti valitettavasti
tehtiin kuitenkin sellainen johtopäätös, että kolesterolia sisältävät
eläinrasvat aiheuttavat ihmisille sydän- ja verisuonitauteja. Vuosien myötä
lopulta David Kritchevsky tuli itsekin vakuuttuneeksi, ettei hänen esittämänsä
teoria toiminut käytännössä. Hän sanoi vuonna 1998 eräässä tilaisuudessa: ”Lukuisissa
tutkimuksissa on käynyt ilmi, ettei vähärasvaisella ruokavaliolla ole
vaikutusta sepelvaltimotautikuolleisuuden kokonaismäärään.”
Englantilainen
filosofi Aldous Leonard Huxley (s. 26.7.1894 ja k. 22.11.1963) on viisaasti
kiteyttänyt ongelman: ”Lääketiede on edistynyt niin valtavasti, ettei terveitä
ihmisiä oikeastaan enää ole!” Ancel Benjamin Keys ei vielä
kolesteroliteoriaansa väsätessään 1950-luvulla ymmärtänyt HDL- ja
LDL-kolesterolien erosta ja tehtävistä mitään, saatikka että hän olisi
ymmärtänyt vain pienen osan LDL-kolesterolista olevan haitallista. Elintarviketeollisuus
takoo päivittäin miljoonavoittoja rasvapelkojemme turvissa, mutta se on vielä
pientä liiketoimintaa lääketeollisuuden tarjoamaan ”apuun” verrattuna.
Ilmeisesti
Pfizer-lääkeyhtiön eniten myyty statiini (kolesterolilääke) lienee
Lipitor-tuotenimellä tunnettu lääke. Lääketeollisuus on valjastanut merkittävän
osan lääkärikunnasta myyntimiehikseen; onnetonta vain on, että statiinien
sivuvaikutuksista ei kerrota niin avoimesti. Pelkästään Suomessa statiineja
määrätään resepteillä n. 700 000 ihmiselle ja niiden käyttäjistä
todistettavasti hyötyy lääkkeestä vain yhden prosentin verran. Hurjimmat ehdotuksen
suosittelevat statiineja jopa täysin terveille ihmisille.
Näillä
voimakkailla statiineilla on todella sivuvaikutuksia, kun niillä aletaan estää
elimistön omaa kolesterolintuotantoa. Yleisin sivuvaikutus näillä lääkkeillä on
lihaskivut ja lihasheikkoudet, jotka vaikeuttavat liikkumista ja ovat
saattaneet ihmisiä jopa sairaseläkkeelle. Koska kolesteroli on myös
sukupuolihormoniemme rakennusaine, on myös havaittu statiinien vaikutus
sukupuolielämään. Jotkut ovat saaneet niistä vaikutuksia muistiinsa ja kykyyn
ajatella selkeästi asioita. Tutkimuksissa on kiistatta todettu statiinien
käytön lisäävän tyypin 2 diabetesta.
Ancel Benjamin Keys syntyi 26.1.1904 Colorado Springsin
kaupungissa Benjamin Pious Keysin ja Carolyn Emma Chaneyn poikana ja kuoli
20.11.2004 Minneapolisissa, Minnesotassa. Perhe muutti kuitenkin vuonna 1906
San Franciscon kaupunkiin josta matka jatkui pian maanjäristyksen jälkeen
samana vuonna läheiseen Berkeleyn kaupunkiin Kaliforniassa. Ancel osoittautui
jo varhaisessa vaiheessa testien mukaan hyvin älykkääksi ja ahkeraksi pojaksi.
Koulunkäynti sai kuitenkin alkuun hetkeksi jäädä, sillä Ancel teki monenlaisia
hanttihommia ennen kuin aloitti tosissaan opiskelun Kalifornian yliopistossa
vuonna 1922. Vuoteen 1930 mennessä Ancel Keys oli väitellyt itsensä tohtoriksi
ensin Scripps Institutessa La Jollassa biologiasta ja sitten vielä vuonna 1936
fysiologiasta Cambridgen yliopistosta. Välillä hän työskenteli pari vuotta
Kööpenhaminassa August Kroghin ohjauksessa eläinfysiologian laboratoriossa
Tanskan maalla. Mayo Säätiössä työskennellessään vuonna 1936 Ancel Keys
palkkasi lääketieteelliseksi avustajakseen Margaret Haneyn (biokemisti), jonka
kanssa hän avioitui vuonna 1939. Pari sai kolme lasta; Carrie, Henry ja Martha.
Ancel Keys työskenteli pitkään Minnesotan yliopistoon perustamansa Laboratory
of Physiological Hygiene -laitoksen johtajana, josta toimesta jäi eläkkeelle
vuonna 1972.
Ancel Keys oli toiminnan mies
ja ahkera puurtaja; yksityinen perhe-elämäkin oli alistettu uran vaatimuksille.
Keys osallistui johtamalla tutkimusryhmän empiiriseen kokeeseen Andien
rinteillä aiheesta, miten ihmisen keho sopeutuu erilaisissa
korkeusolosuhteissa. Korkeudet olivat useita tuhansia metrejä ja kylmissä
useamman kymmenen pakkasasteen säissä vietettiin talvella suhteellisen
pitkiäkin aikoja. Toisen maailmansodan alettua Keys sai tehtäväkseen
suunnitella armeijan joukoille hätäannokset, missä sotilaiden päivittäiset
ruoka-annokset olivat 3000 kaloria – lisäksi myös suklaata, savukkeita ja purukumia.
Sodan loppupuolella Keys toteutti käsittämättömän tutkimuksen
aseistakieltäytyjillä; 36 vapaaehtoista altistui hänen tutkimuksiinsa, jossa
tutkittavat joutuivat tarkkailuun puoleksi vuodeksi nälkäkuurilla ja laihtuivat
keskimäärin 25 prosenttia.
Seuraavaksi Ancel Keys
keskittyi kolesteroliin, kun hänen luokseen lähetettiin maitotilalta veljekset,
joiden vartaloissa oli patteja. Osoittautui, että nämä patit sisälsivät
kolesterolia; veren kolesteroliarvot olivat 25, joten tässä tapauksessa
kysymyksessä oli varmaankin perinnöllinen sairaus. Keys syötti tutkittaville
kuitenkin täysi rasvatonta ruokaa viikon ajan ja sai heidän veren
kolesteroliarvot tippumaan tilapäisesti. Tästäkös Ancel Keys innostui. Hän
tutki, miksi sotavuosina Pohjois-Euroopassa menehtyi sydänsairauksiin ihmisiä
vähemmän, kun ruoasta oli suuri pula. Hän tuli siihen tulokseen, että jonkin
ruoka-aineen, jota sodanaikaan ei saanut, sen täytyi aiheuttaa nämä
sydänsairaudet. Verisuonien seinämiin kerääntyy paakkuja tai plakkia, joka ajan
myötä saattaa tukkia verisuonen ja aiheuttaa sydäninfarktin. Tämä plakki taas
sisältäisi kolesterolia. Näin yhteys oli rakennettu. Nyt tarvittiin vain
tieteellinen näyttö tästä.
Alkoi ahkera kiertäminen eri
puolilla maailmaa; Ancel ja Margaret tekivät suurelle joukolle ihmisiä
kolesterolimittauksia järjestelmällisesti. Näin Keys keräsi aineistoa
tutkimukseensa ja päätteli näiden perusteella, että rikkaissa maissa ihmiset
syövät rasvaisempaa ruokaa ja saavat kolesterolinsa siksi korkeaksi sekä
lopulta sairastuvat herkemmin sydänsairauksiin. Ensimmäisen tutkimustuloksensa
hän julkaisi vuonna 1953, jossa hän osoitti kuuden maan aineiston perusteella
rasvan saannin ja sydänsairauksien yhteyden. Myöhemmin kollegat tarkistivat
tätä tutkimusmateriaalia, jota oli kertynyt kaikkiaan 22 maasta, mutta Ancel
Keys oli tähän omaan tutkimukseensa kelpuuttanut tuloksia vain kuudesta maasta.
Sanomattakin lienee selvää, että juuri näissä kuudessa maassa yhteys rasvan ja
sydänsairauksien välillä oli maksimaalinen ja muista maista tätä näyttöä ei
saatu. Tämä tieteellinen vääristely katsottiin ”läpi sormien” eikä siihen
kiinnitetty juuri huomiota.
Tärkeimmän elämäntyönsä Ancel
Keys katsoo tehneensä ns. seitsemän maan tutkimuksessa, joka alkoi vuonna 1958.
Siinä seurattiin kymmeniä vuosia 12 000 keski-ikäisen miehen ruokavaliota,
kolesterolia ja sairauksia Kreikassa, Italiassa, Hollannissa, Suomessa,
Jugoslaviassa, Japanissa ja Yhdysvallissa. Tutkimus ei osoittanut kuitenkaan
mitään selkeää yhteyttä rasvankäytön ja sydänsairauksien välille. Esim.
Kreikassa käytettiin paljon rasvaa, mutta sydänsairauksia oli kaikkein vähiten
juuri siellä. Nyt Keys muutti kiireesti teoriaansa; rasva ei enää
aiheuttanutkaan sydänsairauksia, vaan tietynlainen rasva – tyydyttynyt rasva.
Tästä alkoi tyydyttyneiden rasvojen joutuminen pannaan ja ne julistettiin ihmisille
vaarallisiksi.
Maailmalla on ollut jatkuvasti
esillä myös Keysin kolesteroliteorian kanssa kilpailevia teorioita, joista
merkittävin liittyy hiilihydraatteihin ja sokeriin. Muista nyt erityisesti, että
jos haluat syödä itsesi kylläiseksi, ei ole mitenkään mahdollista luopua
jostakin (rasvat) korvaamatta puutosta jollakin toisella (hiilihydraatit).
Rasvoista ja hiilihydraateista tulee pääosin ravintomme energia, ei niinkään
proteiineista normaalisti. Kun ihmisiä ohjattiin pois rasvojen käytöstä, oli
täysin vääjäämätöntä, että hiilihydraattien käyttöä piti lisätä. Alkuperäiseen
ihmisravintoon – siis ennen maanviljelyksen aloittamista – eivät kuuluneet
vaaleat viljat (ja niistä tehdyt jauhot) eikä sokeri. Ruokien teollinen
valmistaminen räjäytti pankin elintarviketeollisuudelle; huonommista ja
halvemmista raaka-aineista päästiin valmistamaan isolla katteella kuluttajille
tarvikkeita, joihin vielä lisättiin lisäaineita muka makua parantamaan.
Insuliini keksittiin ja sillä
hoidettiin Torontossa ensi kerran teininuorta vuonna 1922. Yksi insuliinin keskeisistä
keksijöistä oli kanadalainen lääketieteilijä Sir Frederick Grant Banting (s.
14.11.1891 ja k. 21.2.1941), joka keksinnöstään Nobelin palkinnon vuonna 1923
sekä ritarinarvon ja Sir-arvonimen. Ennen insuliinin keksimistä suurin osa
taudeista hoidettiin ja saatiin myös kuriin vähähiilihydraattisella
ruokavaliolla, mutta kun insuliini keksittiin, oli ”lupa” taas syödä
hiilihydraatteja. Britti Banting saapui Torontoon vuonna 1921 ja työskenteli
alkuun professori John Macleodin johdolla yhdessä Charles Bestin kanssa. James
Collipin kanssa he kehittivät menetelmän, jolla syntymättömien vasikoiden ja
sikojen haimoista saatiin isletiiniä. Alkuvaiheessa insuliinia kutsuttiin
isletiiniksi, sillä sitä eristettiin ns. saarekesoluista.
Valtaisasti lisääntyvä
kansansairautemme paisuu suurelta osin täysin väärien ravintosuosituksien
johdosta; valtaosa diabetespotilaistamme on tyypin 2 diabetespotilaita, joiden
sairaus saataisiin hyvin edullisella tavalla ruokavaliota muuttamalla hoidettua
kuntoon. Tämä ei vain ajatuksena sovi esim. lääketeollisuudelle, koska
insuliineissa liikkuvat valtavat rahamäärät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti