Tohtori Leon Schurgers.
Hollantilainen
Maastrichtin yliopiston K-vitamiinitutkija, biokemisti ja tohtori
Leon Schurgers on arvostettu tiedemies. Leon Schurgers teki vuonna
2002 tohtoriväitöksensä Maastrichtin yliopiston
kardiovaskulaarisessa tutkimusinstituutissa K1- ja K2-vitamiinien
rooleista luun aineenvaihdunnalle ja kardiovaskulaarisiin
sairauksiin. Myöhemmin hän on tutkinut K-vitamiinia hyödyntäen
molekyylibiologiaa ja biokemiaa. Hän tutki aihetta eläinten ja
ihmisten ravinnon kautta sekä farmakologian menetelmin. Kliinisissä
kokeissa hänen tutkimusaiheena oli erityisesti ateroskleroosi eli
valtimonkovettumatauti.
Hollannissa
vuonna 2004 julistetussa Rotterdamin tutkimuksessa löydettiin, että
K2-vitamiinia eniten ruoasta saaneilla oli 50 prosenttia alhaisempi
riski kuolla sepelvaltimotautiin kuin sitä vähiten saaneilla.
Tutkimuksessa ei havaittu ruokavaliossa yleisemmällä
K1-vitamiinilla olleen vastaavanlaista vaikutusta.
K2-vitamiinin
hyöty verisuonille haluttiin vielä varmistaa eläinkokeilla.
Kokeissa rotille syötettiin ensin sellaista ruokaa, joka sai niiden
K-vitamiinivarastot kulumaan loppuun. Tämän seurauksena tietyt
K-vitamiinista riippuvaiset elimistön proteiinit eivät pystyneet
enää toimimaan ja seurauksena oli valtimoiden paha kalkkeutuminen.
Kokeella osoitettiin, että K2-vitamiinilla pystyttiin estämään
valtimoiden kalkkiutuminen, mutta K1-vitamiinilla ei todettu
vastaavanlaista vaikutusta.
Vielä
myöhemmin Maastrichtin yliopiston kliinisissä tutkimuksissa
löydettiin, että K2-vitamiini ei vain pysäytä valtimoiden
kalkkiutumista, vaan K2-vitamiini voi myös vähentää valtimoiden
kalkkiutumista. Näistä tutkimustuloksista kerrottiin ensin
tieteellisessä Blood-lehdessä. Tässä tutkimuksessa käytettiin
rottia, joiden verisuonet olivat jo kalkkiutuneet. Runsaasti
K2-vitamiinia sisältävällä ravinnolla saatiin vähennettyä
sydämen aortan kalkkiutumista näillä rotilla. K2-vitamiini aktivoi
erään tärkeän proteiinin – matriksi Gla-proteiinin – ja näin
K2-vitamiini saa ikään kuin kourat, joilla se voi estää kalsiumin
kiinnittymisen valtimoiden seiniin.
Time-lehti
kirjoitti näyttävästi vuonna 2005 artikkelin otsakkeella Do You
Know Your Calcium Score?. Siinä kerrottiin verisuonten ja sydämen
aortan kalkkiutumisen olevan sydäntautien merkittävä riskitekijä.
Tämän kalkkiutumisen estämisessä K2-vitamiinilla on aivan
erityinen tehtävä!
Saatat
miettiä, mistä ravinnosta saisi parhaiten K2-vitamiinia. Ainakin
hyvin kypsytetyistä juustoista, kuten Edam-juustosta. Juustoihin
K2-vitamiini muodostuu maitohappokäymisen seurauksena. Maidossa
valitettavasti K2-vitamiinia ei juurikaan ole. Myös kalkkunassa ja
broilerissa on kohtuullisen paljon K2-vitamiinia, mutta näissä se
esiintyy sellaisessa muodossa (MK-4) ettei se ole elimistöllemme
läheskään yhtä hyödyllistä kuin kypsien juustojen
pitkäketjuisemmat K2-vitamiinin muodot (esim. MK-7).
K2-vitamiinin
voit saada myös ravintolisänä helposti. Nauti se mielellään
luonnollisempana menakinoni-7 muotoisena ja annoksena riittää 45
mikrogrammaa. Hyvin imeytyvän K2-vitamiinin puoliintumisaika on 72
tuntia. Markkinoilta löytyy K2-valmiste, joka sisältää myös
D3-vitamiinia. Näin saat estettyä verisuonten kalkkiutumista ja
autettua kalkin kiinnittymistä oikeaan paikkaan eli luukudokseen.

Carl Peter Henrik Dam.

Carl Peter Henrik Dam.
K-vitamiinin
löysi tanskalainen biokemisti ja fysiologi Carl Peter Henrik Dam (s.
21.2.1895 ja k. 17.4.1976) ja K-vitamiinin kemiallisen rakenteen
selvitti lopullisesti yhdysvaltalainen biokemisti Edward Adelbert
Doisy (s. 13.11.1893 ja k. 23.10.1986). Molemmat tutkijat saivat
Nobelin lääketieteen palkinnon vuonna 1943. K-vitamiinit ovat
rasvaliukoisia ja siksi ne eivät poistu kovin helposti elimistöstä.
Jos kuitenkin käytät varfariinia (Marevan) lääkityksenä veren
hyytymistaipumusta vastaan, voi K-vitamiini vaikuttaa varfariinin
tehoon. K-vitamiinin lisääntyessä on silloin lääkeannostusta
yleensä nostettava. Siksi kannattaa asiasta keskustella hoitavan
lääkärin kanssa.
Edward Adelbert Doisy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti