maanantai 29. heinäkuuta 2019




Asuntojen rakentaminen vähenee viime vuoteen verrattuna paljon Tampereella sekä koko maassamme. Vuonna 2018, kiihkeänä rakennusvuonna, uusia asuntoja aloitettiin rakentaa noin 46 000 kappaletta. Asuntojen rakentaminen nousi jatkuvasti vuodesta 2015, jolloin uusien asuntojen aloitusmäärä oli 30 000 asuntoa. Asuntojen rakennusmäärän nousun aiheuttivat etupäässä markkinoille ilmestyneet pienet ja suuremmat asuntosijoittajat, jotka vainusivat kaupungeissa syntyneen markkinaraon toiminnalleen.

Riskit saattavat olla kasvussa nyt taloudellisen tilanteen ja markkinoidet hiljentyessä, sillä monet sijoittajat ovat toimineet velkarahalla. Tänä vuonna nähty uusien rakennuskohteiden aloitusmäärän väheneminen perustuu suurelta osalta varsinkin piensijoittajien vetäytymiseen asuntomarkkinoilta. Tänä vuonna eli vuonna 2019 koko Suomen asuntojen rakentamisen aloitusmäärä Rakennusteollisuus RT:n oman arvion mukaan tulee olemaan noin 36 000 asuntoa. Jos tämä arvio pitää paikkansa, tarkoittaa se sitä, että uusia asuntoja rakennetaan yhä edelleen keskimääräistä enemmän vuositasolla.

Tampereen kaupungissa uusien rakennushankkeiden määrä viime vuodesta on pudonnut peräti 41 prosenttia. Monin mittarein mitattuna Tampere on edelleen hyvin vetovoimainen kaupunki, mutta kaupungin omiin kasvutavoitteisiin nämä rakennusmäärät eivät sovi ollenkaan. Edelleen Tampereella tarvitaan asuntoja tänne muuttaville ihmisille.

Tampereen kaupungin kannalta tärkeäksi muodostuu kaupungin oma tonttituotanto. Voidaanko rakennusliikkeille tarjota tarpeeksi rakennusmaata sujuvan rakentamisen takaamiseksi? Yhtäaikaa tonttituotannon kanssa pitää huolehtia myös tonttimaan soveltumisesta monipuoliseen asuntorakentamiseen.

Varsinkin kasvukeskuksissa ihmiset haluavat asua yleisesti vuokralla, vaikka oman kodin tavoite on yhä edelleen kotitalouksiemme ykköstavoite. Danske Bankin tutkimuksen mukaan vain 15 prosenttia ihmisistä ilmoitti ihanneasumistavakseen vuokralla asumisen.

Tampereen kaupungin rakennusvalvonnan statistiikan mukaan vuoden 2019 alkupuolella myönnettiin rakennuslupia 2 235 asunnon rakentamiseen. Viime vuonna samana aikana Tampereen kaupungin rakennusvalvonta myönsi 3 019 rakennuslupaa asunnoille. Vielä ennemmän on pudonnut aloitettujen asuntojen määrä. Alkuvuonna 2019 vain 1 700 asuntoa sai alkunsa, kun viime vuoteen verrattuna vähennystä on ollut 1 181 asunnon verran.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupien määrä asunnoille väheni Suomessa maalis-toukokuussa 28 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kaikki rakennusalan toimijat toivovat pehmeämpää laskuvauhtia, mutta varsinkin Hypon toimitusjohtaja, Ari Pauna, kuvaa nykyistä tilannetta kovin ripeäksi jarrutukseksi. Paunan näkemyksen mukaan asuntosijoittajien ja korkean luototusasteen yhtiölainojen vuoksi asuntotuotanto nousi jyrkkään kasvuun, mutta nyt taas epävarmuuden lisääntyessä asuntotuotanto on helppo saada voimakkaaseen laskuun.

Jos Tampereen kaupunki huolehtii mm. siitä, että tonttituotannon määrä pysyy tarpeeksi suurena, voidaan kohoavia asuntokustannuksia vastaan myös tehdä jotakin. Kaupungissa on jo tämä huomattukin ja kaupungin kaavoitus on mennyt parempaan suuntaan. Edelleen kuitenkin kohtuuhintaisen rakennuttamisen mahdollistamista tonteista on suuri pula. Nyt asuntomarkkinat ovat muuttumassa piensijoittajavetoisista kuluttajavetoisiksi, ostajanmarkkinoiksi.

Ostajille on siis tiedossa entistä enemmän alennuksia asuntokauppoihin ja palveluiden hintoihin, mutta täytyy myös muistaa tinkiä hinnoista entistä rohkeammin. Tarjontaa on olemassa sekä vanhojen että uusien asuntojen puolella. Asunnon ostajat ovat vain olleet nyt turhankin passiivisia. Varsinkin hyvällä sijainnilla olevista ja pienemmistä asunnoista on kuitenkin kysyntää.

Kesäkuussa Rakennusteollisuus RT julkaisi asuntotuotantokyselynsä tuloksena, että vapaarahoitteisia rivi- ja kerrostaloasuntoja ennakoidaan valmistuvan vuonna 2019 Tampereen seudulla 2 621. Viime vuonna vain Tampereella valmistui 3 608 asuntoa, joista 3 145 oli kerrostaloasuntoja. Rakennusteollisuuden näkemyksen mukaan kesäkuukausien lupamäärillä on suuri merkitys rakentamisen tasoon. Saman kyselyn mukaan epävarmuus kysynnästä ja rakennustoiminnan kannattavuudesta ovat eniten rakennusliikkeiden haittaavia tekijöitä. Pankkien myöntämän luototuksen saatavuus voi hyvinkin olla kiristymässä ja jälleenrahoitusriskit kasvamassa. Sopeutumiskeinot saattavat olla vähissä, jos asuntosijoittajan sijoitustoiminta perustuu vivutetun pääoman tuoton maksimaaliseen hyödyntämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti