Ruoan puhtaus ja ruokailutottumukset?
Pyri syömään vain myrkyttömiä ruokia. Tämän toiveen esittäminen on nykyään tosin vain kovin paljon helpompaa kuin sen toteuttaminen käytännössä. Suurimman vaaran omalle terveydellemme muodostavat juuri erilaiset myrkyt ja lähes mahdottomaksi toiveeksi osoittautuu löytää enää tänään elintarvikkeita, joissa ei olisi lisäaineita tai myrkkyjäämiä lainkaan. Meriin kerääntyneet mikromuovitkin ovat jo osa ravintoketjuamme, jotka lopulta palautuvat takaisin ihmisiin. Vihannekset ja hedelmät sisältävät lukemattomia hyönteismyrkkyjä, huuhteluaineita, vahoja, keinotekoisia väriaineita tai säilöntäaineita ja niiden jäämiä. Voi, maito sekä liha sisältävät tuholaisaineiden lisäksi DDT:tä ja hormoneja sekä antibiootteja ja eläinten kasvattamisen nopeuttamiseen käytettyjä vieraita aineita. Elintarviketeollisuus käyttää nykyään lähes tuhatta eri kemikaalia mm. leivissä, lihajalosteissa, valmisruoissa ja juomissa.
Täysin liioittelematta voidaan sanoa, että ihmiskuntamme tekee hidastettua itsemurhaa käyttämällä näitä aineita ruoka-aineissaan. Näistä aineista ovat useat maailman tiedemiehet varoittaneet poliittisia päättäjiä. Nykyään jo tiedetään useiden uusien sairauksien yhteydestä käyttämiimme elintarvikemyrkkyihin. Esim. synnynnäiset epämuodostumat ovat yksi esimerkki myrkyllisten lääkeaineiden käytön ja ravintomme myrkkyjäämien karmeimmista seurauksista. Yhdysvalloissa on havaittu järkyttävällä tavalla DDT:n, parationin ja malationin sekä muiden ravintoon tiensä löytäneiden hyönteismyrkkyjen vaarat. Vuonna 1969 DDT:n käyttö kiellettiin useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa ja vuonna 1970 Yhdysvallat päätti rajoittaa koko maassa DDT:n käyttöä.
Ehkä kaikkein pahinta jälkeä myrkyillä on saatu erityisesti lyijyllä aikaiseksi. Lyijyä käytettiin mm. kemianteollisuuden laitteisiin ja akkuihin. Lyijyvalkoista käytettiin aikoinaan mm. maaleissa. Myös veneiden pohjamaaleissa käytettiin lyijypitoista maalia, sillä myrkky esti tehokkaasti eliöiden kasvun veneen pohjassa. Antiikin Kreikassa ja Roomassa lyijyllä hoidettiin kauneutta tuhoisin seurauksin ja roomalaisten ruokailuvälineet valmistettiin lyijystä, joka taas aiheutti monet myrkytykset käyttäjilleen. Lyijy pilaa ilmakehää lähinnä lyijypitoista polttoainetta käytettäessä. Se saastuttaa ilmaa, sitoutuu maaperään ja imeytyy hedelmiin ja vihanneksiin. Lyijy vioittaa perimää ja rappeuttaa keskushermostoa. Jo hyvin pienetkin lyijyannokset tuottavat degeneratiivisia muutoksia munuaisissa, maksassa, sydämessä ja muissa sisäelimissä. Kaikki marketeista ja valintamyymälöistä ostetut hedelmät ja kasvikset on syytä pestä moneen kertaan lämpimällä vedellä tai kuorittava ennen käyttöä. Lopuksi ne voi huuhdella vielä kylmällä vedellä. Pelkkä huuhtelu vain kylmällä vedellä ei kuitenkaan riitä, sillä useimmat elintarvikkeisiin ruiskutettavat aineet ja vahat ovat öljyliukoisia.
Yritä noudattaa ruokavaliota, joka sisältäisi mahdollisimman runsaasti luonnollisia hiilihydraatteja ja vähän eläinvalkuaista. Luonnollisia hiilihydraatteja ovat kokonaiset siemenet, jyvät, pähkinät, tuoreet luonnonhedelmät ja vihannekset (käsittelemättöminä). Jalostetut hiilihydraatit ovat taas sivistysmaiden vitsaus, joka saa aikaan lukemattomia sairauksia. Näistä karmeimmat esimerkit ovat siis valkoinen sokeri ja vaaleat jauhot sekä kaikki näistä valmistetut elintarvikkeet.
Tasapainoinen ruokavalio sisältää runsaasti orgaanisesti viljeltyjä vihanneksia ja hedelmiä sekä raakoja tai idätettyjä kokonaisia jyviä, siemeniä ja pähkinöitä. Laktovegetaristeille voisi suositella lisäksi tuoretta, pastöroimatonta maitoa ja jugurttia sekä kotijuustoa, joka valmistetaan orgaanisesti kasvatettujen eläinten maidosta. Vielä kun näihin lisätään kylmäpuristetut kasvisöljyt, kalaöljy, hunaja, vehnänalkiot ja leseet, oluthiiva, meri- ja mikrolevät sekä kuivatut hedelmät, on ravinnossamme puhtaina, luonnollisina ja helposti sulavina ja imeytyvinä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, entsyymejä, rasvahappoja, valkuaisaineita, hiilihydraatteja ja vitaaliaineita.
Olisi hyvä noudattaa järjestelmällisesti alisyömistä ja pitää ajoittaisia paastoja. Terveyden kannalta olennaista on: mitä syöt, mutta myös se, miten syöt. Tieteelliset tutkimukset näyttävät selvästi, että liikasyöminen aiheuttaa sairauksia ja alisyöminen taas suojelee terveyttä ja edistää pitempää ikää. Esim. professori Clive Maine McCay (s. 21.3.1898 ja k. 8.6.1967) Yhdysvaltojen Ithacassa sijaitsevasta yksityisestä Cornellin yliopistosta osoitti tutkimuksissaan, että ylensyöminen on kaikkein pahin ennenaikaisen vanhenemisen aiheuttaja ja järjestelmällinen kevyempi syöminen taas pidentää ikää ja vähentää sairastumista degeneratiivisiin tauteihin. Tutkimuksissa on havaittu myös, että jos madot laitetaan paastolle joka toinen päivä, ne elävät 50 kertaa pitempään kuin paastoamattomat madot.
Tarpeeton syöminen vaikuttaa elimistöömme aivan myrkyn lailla. Sillä haitataan ruoansulatusta, aiheutetaan ilmavaivoja, vaikeutetaan ruoka-aineiden imeytymistä ja sulamista, veltostutetaan suolentoimintaa ja lopulta myrkytetään koko keho tarpeettomasti. Jatkuvasti liikaa syövät ovat aina nälissään, koska he ovat aliravittuja; he ovat yliravittuja, mutta samalla aliravittuja.
Jatkuva ylensyöminen johtaa ensi alkuun ruoansulatus- ja imeytymishäiriöihin sekä aiheuttaa lopulta puutostiloja. Vaikka ylensyöjä on lihava, hänen kehonsa vaatii lisää ruokaa, sillä hän potee vitamiinien, kivennäisaineiden ja muiden tarvitsemiensa aineiden puutosta. Kun syö vähemmän, ei myöskään nälkä vaivaa niin pahasti, sillä keho käyttää silloin tehokkaammin ja paremmin saamansa ravinnon hyödyksi.
Kuinka ruoka sitten kannattaisi syödä? Katsotaanpa vielä sitäkin. Hidas syöminen ja huolellinen ruoan pureskelu ovat terveyden kannalta tärkeitä asioita. On parempi jättää ateria kokonaan syömättä, kuin hotkia ruoka kiireellä. Perusteellinen ruoan pureskelu parantaa ravintoaineiden sulamista ja imeytymistä suolistossa sekä tekee kylläisen olon pienemmälläkin ruoka-annoksella. Ruokaan sekoittuva sylki sisältää tärkeitä ruoansulatusentsyymejä ja jos pureskelet ruokasi huolella, on ruoka jo käytännöllisesti katsoen puoliksi sulanut mahalaukkuun tullessa.
Ruokien sekoittumisesta keskenään on kirjoitettu runsaasti. Tarvitset kuitenkin ainoastaan kolme pääperiaatetta sekoitussääntöihin: Älä syö samalla aterialla sekä raakoja vihanneksia että raakoja hedelmiä. Syö samalla aterialla vain harvoja ruokia. Aterialla syö ensin runsaasti valkuaista sisältävät ruoat.
Raakojen hedelmien ja raakojen vihannesten tehokas sulautuminen vaatii tyystin erilaisen entsyymiyhdistelmän. Entsyymejä tuottavien rauhasten toiminta häiriintyy ja saat helposti ruoansulatus- ja ilmavaivoja, jos syöt samalla aterialla sekaisin raakoja hedelmiä ja raakoja vihanneksia. Parempi tapa on nauttia yhdellä aterialla hedelmät ja toisella aterialla vihannekset. Papaijat ja sitruunat muodostavat tästä säännöstä poikkeuksen.
Mitä harvempia lajikkeita ruoka-ateria sisältää, sitä paremmin ruoka-aineet imeytyvät ja sulavat kehossamme. Aivan jokainen ruoka-aine vaatii erilaisen entsyymin tai entsyymiyhdistelmän ruoansulatukseen. Terveyden kannalta olisi kovin ihanteellista sisällyttää kuhunkin ruokailuun vain yhtä ruokaa. Koska tämä käytännössä saattaa olla vaikea järjestää, kannattaa kuitenkin järjestää ruokailu vain hyvin harvojen ruokien varaan kerrallaan.
Proteiini lisää kylläisyyden tunnetta, mikä auttaa vähentämään ruokahalua ja ehkäisee ylensyöntiä. Proteiini hidastaa myös hiilihydraattien imeytymistä, joka auttaa pitämään verensokerin tasaisempana sekä se ehkäisee verensokerin piikkejä ja laskuja. Proteiini on välttämätön kehon monille toiminnoille, kuten solujen rakentamiselle, hormonien ja entsyymien tuotannolle sekä immuunijärjestelmän ylläpidolle. Proteiini on lihasten tärkein rakennusaine ja sen saanti on hyvin tärkeää liikunnan jälkeen lihasten palautumisen ja kasvun kannalta.
Mahalaukussa valkuaisaineiden sulattaminen vaatii melko runsaasti suolahappoa. Hiilihydraattien sulattamiseen ei mahalaukku eritä suolahappoa, koska sitä hiilihydraatit eivät vaadi. Jos ensin täytät vatsasi hiilihydraateilla ja sitten syöt vielä valkuaisaineita sisältäviä ruokia, jää valkuainen suurelta osin sulamatta, sillä vatsalaukussa ei ole tarpeeksi suolahappoa. Parempi on syödä ensin valkuaisaineita sisältävä ravinto tyhjään vatsaan; tällöin suolahappoa erittyy runsaasti vatsaan. Vasta sen jälkeen ateriaa voi jatkaa hiilihydraateilla, jotka eivät vaadi suolahappoa vatsassa. Kaikkein parasta olisi tietenkin syödä valkuaisainetta sisältävät ruoat ja hiilihydraatteja sisältävät ruoat täysin eri aterioilla.
Kehoamme kannattaa ravita luonnollisilla, orgaanisilla ja stabiileissa tiloissa olevilla ravintoaineilla, koska kehomme ovat eläviä organismeja, osa maailmankaikkeutta ja kehot ovat luonnonlakien alaisia. Tällöin meillä on huomattavasti parempi mahdollisuus pysyä terveinä ja mahdollisimman toimintakuntoisina. Sinun tulisi käyttää syömiseesi ainoastaan luonnollisia ruoka-aineita. Mitä nämä luonnolliset raaka-aineet sitten ovat? Niitä kasvaa ainoastaan hedelmällisessä maaperässä ja vain aidon luonnollisissa olosuhteissa, ja se nautitaan lisäksi luonnontilassa. Ruokamme ei ole luonnollista, jos se on kasvatettu köyhdytetyssä maaperässä keinotekoisten kemikaalien avulla; lisäksi luonnoton ravinto käsitellään usein lämmöllä. Säilytetään tai käsitellään kemikaaleilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti