Viikinsaaren Kesäteatteri
Vain vaivaisen kahdenkymmenen minuutin laivamatkan etäisyydellä Laukontorin rannasta Tampereen Pyhäjärvellä sijaitsee Tampereen kaupungin virkistysalueena toimiva Viikinsaari. Suomen Hopealinja kuljettaa laivakalustollaan Viikinsaaren matkaajat. Tämä noin 15 hehtaarin saari mainitaan ensimmäisen kerran kirjallisissa merkinnöissä vuonna 1596, jolloin Pirkkalan syyskäräjien pöytäkirjoissa on maininta saarelta anastetusta heinästä. Jo kivikaudella jotakin asutusta tai elämää saarella on ilmeisesti ollut, koska Viikinsaaresta on löytynyt mm. kaksoiskirves sekä kaksoistaltta.
Saaren vanha nimi on ollut Kaidesaari tai Iso Kaidesaari. Aikoinaan saari kuului Pirkkalan Nikkilän talon maihin; saari myytiin sittemmin viinakannun hinnalla Viikin kartanolle Pohjois-Pirkkalaan ja sen jälkeen saarta on kutsuttu Viikinsaareksi. Jo 1800-luvun puolivälistä lähtien Viikinsaari on ollut virkistysalueena. Leipuri konditori Carl Gustaf Malakias Tallqvist (s. 8.2.1822 Kirkkonummi ja k. 28.2.1893 Tampere) perusti Viikinsaareen vuonna 1866 ensimmäisen ulkoilmaravintolan. Vuonna 1881 Carl Tallqvist osti koko saaren itselleen. Vuonna 1870 Tallqvist rakennutti Onni-laivan, joka kuljetti väkeä Viikinsaareen vapaa-ajanviettoon. Viikinsaarella vietettiin jo 1870- ja 1880-luvuilla sangen iloista ja huoletonta elämää. Leipuri Carl Tallqvist kuului Tampereen kaupunginvanhempiin. Kun Tampereelle perustettiin vuonna 1857 Säästöpankkia, sai leipuri Carl Tallqvist kerätäkseen pankin peruspääoman. Ennen pankin avaamista huomattiin, että kerätyt pääomat olivat kadonneet. Carl Tallqvist antoi kuitenkin hallussaan olleita velkakirjoja pankille, joka suostui ottamaan ne vastaan. Näin leipuri Carl Tallqvist selvitti tilanteen.
Leipuri Carl Tallqvistin kuoltua vuonna 1893 Viikinsaari oli tovin oman onnensa nojassa. Saarta kansoitti siinä vaiheessa pässit, pirkkalaistalojen varsat sekä epämääräinen joutoväki, joka saarella harrasti lähinnä viinanjuontia ja tappeluita. Viikinsaaresta korjattiin myös heinää talteen. Tampereen kaupunki osti Viikinsaaren Carl Tallqvistin perikunnalta vuonna 1893 ja kaupunki rakennutti saareen uuden ravintolan vuonna 1895. Sittemmin Viikinsaari oli mm. työväenyhdistyksen käytössä. Tampereen kaupunki on rakennuttanut Viikinsaaren itäosaan ravintolan lisäksi mm. tanssilavan, keilaradan, saunan ja ulkoilmanäyttämön. Viimeisin kohennus Viikinsaaren rakennuskannassa oli pitkäaikaisen saaren vahtimestarin, Tapio Hellmanin, asuintalon terassille valmistunut ulkoilmakahvila.
Ulkoilmanäyttämö tuli tämän artikkelin kirjoittajalle tutuksi jo 1970-luvulla päiväkesäsiirtolan ajoilta, jolloin ulkoilmanäyttämö toimi päivälepopaikkana. Ulkoilmanäyttämöllä toimii kesäaikaan Viikinsaaren kesäteatteri, jonka tämän alkusuven esityksenä näytellään musiikkinäytelmää, Vanhoja poikia – Miehet, unelmat ja laulut. Näytelmä sai kantaesityksensä Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä 6.11.2018. Näytelmän ohjauksesta vastaa näyttelijä ja teatteriohjaaja Tommi Auvinen (s. 10.8.1957 Tampere) ja sen käsikirjoittivat Tommi Auvinen ja dramaturgi sekä filosofian kandidaatti Seija Holma. Koreografina toimi Jouni Prittinen. Tuottaja on Heidi Kollanus. Noin parikymmentä näytelmän laulua ovat kansakoulunopettaja, sanoittaja, säveltäjä ja laulaja Juha Harri Vainion (s. 10.5.1938 Kotka ja k. 29.10.1990 Gryon, Sveitsi) tunnetuksi tekemiä, kaikille tuttuja lauluja. Näytelmän orkesterina toimii Kiharakolmio, jota johtaa Antti Paalanen. Orkesterissa soittavan Paalasen (haitari) lisäksi Heikki Korkeakoski (mandoliini), Juhani Lautamaja (kontrabasso) ja Kyösti Järvelä (viulu). Lavastuksesta huolehtii Perttu Sinervo. Musiikkinäytelmän sankareina seikkailevat Viikinsaaren ulkoilmanäyttämöllä näyttelijät Esko Antero Roine (s. 5.9.1944 Tampere), Taneli Mäkelä (s. 10.3.1959 Espoo), Hannu Veli Matti ”Puntti” Valtonen (s. 23.9.1961 Kemi) ja Tuomas ”Tume” Uusitalo (s. 1975).
Neljä kaverusta Saimaan tuulisella saarella jakavat musiikkipitoisessa näytelmässä muistonsa, surunsa ja hellimmät unelmansa yhdessä. Useimmiten se tapahtuu hauskasti, joskus kyllä kömpelön särmikkäästi. Nuotiolla porisee nokipannukahvi ja kahvikuppiin saattaa lorahtaa mukaan vähän kyytipoikaa, kun kukaan ei kiellä, jos ei kehotakaan. Näytelmä soljuu eteenpäin mukavasti Juha Vainion tutuiksi tekemien laulujen voimalla. Jossain lepokivellään saattaa norppakin kääntää Saimaalla kylkeään. Niilo Koponen (Esko Roine) on näytelmässä jo eläkkeellä oleva kalastaja, Arvi Sopanen (Puntti Valtonen) käy vielä muikkuverkoillaan. Pekka Sopanen (Tuomas Uusitalo), Arvin poika kaipaa kaupunkiin, missä naiset lymyävät. Osuuskauppias Lati Laitista (Taneli Mäkelä) yrittää melko turhaan oma vaimo pitää tiukassa otteessaan. Väliajan kanssa teatteriesitys kestää noin 2 h 10 minuuttia. Näytelmää esitetään Viikinsaaren Kesäteatterissa 19.6.2024 saakka ja sen jälkeen teatterin näytelmäksi vaihtuu Tuomas Kyrön kirjoihin perustuva Mielensäpahoittaja.
Näyttelijä Esko Roineen isä oli näyttelijä Eero Rafael Roine (s. 10.2.1904 Turku ja k. 8.6.1966 Turku), joka toimi pitkään Tampereen Työväen Teatterin näyttelijänä. Eero Roine näytteli myös liki kahdessakymmenessä kotimaisessa elokuvassa. Esko Roine näytteli aktiiviuransa aikana etupäässä Tampereen Työväen Teatterissa. Esko Roine toimi myös noin kahdenkymmenen vuoden ajan Tampereen Teatterissa ensin hallintojohtajana vuosian 1979-1988 ja sitten toimitusjohtajana vuosina 1988-1998. Tampereen Teatterista Roine siirtyi johtamaan Tampereen Työväen Teatteria, jonka johtajan tehtävistä hän luopui vuonna 2006. Esko Roineen jäähyväisnäytäntö Tampereen Työväen Teatterissa oli Arthur Millerin näytelmä vuodelta 1949, Kauppamatkustajan kuolema. Tämän jälkeen Esko Roine siirtyi vapaaksi näyttelijäksi; hän on näytellyt mm. Tampereella, Helsingissä ja Turussa. Esko Roineen aviopuoliso on Tampereen Teatterin näyttelijä Ritva Anneli Jalonen (s. 11.3.1958 Hanko), joka valmistui näyttelijäksi vuonna 1981. Näyttelijä Hilkka Marjukka Halttunen (oik. Halttunen-Autiovuori, s. 12.11.1942) oli Esko Roineen ensimmäinen aviopuoliso vuosina 1966-1976 ja heillä on kaksi yhteistä lasta, Sami ja näyttelijä Susanna (s. 8.1.1971 Tampere). Esko Roineella on veli, Olavi Roine, sekä kaksi sisarta, jotka molemmat ovat näyttelijöitä, Eila Orvokki Roine-Auvinen (s. 26.11.1931 Turku) ja Liisa Marjatta Roine (s. 27.6.1938 Tampere). Esko Roineen setä, putkiasentaja Eino Olavi Roine (s. 8.12.1905 Turku ja k. 31.1.1987) Turku) oli Suomen kansan demokraattisen liiton (SKDL) kansanedustaja.
Näyttelijä ja laulaja Taneli Mäkelä valmistui Teatterikoulusta vuonna 1985. Taneli Mäkelä on elokuvaohjaaja Ville Mäkelän (s. 1954) ja näyttelijä Konsta Mäkelän (s. 21.6.1965 Espoo) veli. Yleisö muistaa Taneli Mäkelän ehkä parhaiten television sketsi- ja komediasarjoista. Monissa sarjoissa hän on ollut samoin käsikirjoittajana, usein vielä yhdessä näyttelijä Pirkka-Pekka Peteliuksen (s. 31.5.1953 Alatornio) kanssa. Taneli Mäkelä on ollut mukana ainakin televisiosarjoissa, kuten Ihmisten puolue, Musta tuntuu, Fakta homma, Akkaa päälle, Team Ahma, Kaverille ei jätetä, Kivi ja kilpi, Ou nou!, Handu pumpulla, Helppo elämä, Roba ja Sunnuntailounas sekä Läpiveto. Taneli Mäkelä on näytellyt myös Arto Maaselmen draamasarjassa Kotikatu. Vuosina 2009-2011 Mäkelä esitti Helppo elämä -sarjassa rikollisen Erkki ”Eki” Julkusen osaa. Taneli Mäkelä on koettanut siipiään myös tangolaulajana ja hän on tulkinnut useita albumeita lauluja esittäen. Vuonna 1991 hän osallistui Syksyn Sävel -kilpailuun, jossa hän sijoittui kilpailun kolmanneksi. Mäkelä soitti vuonna 2014 Turun kaupunginteatterin teatterijohtaja Mikko Koukille ja siitä käynnistyi Taneli Mäkelän teatteriura. Turussa Mäkelä on ollut mukana Nokia -näytelmässä, jossa hän esitti Jorma Ollilan roolihahmoa. Ilmajoen musiikkijuhlilla kesällä 2022 Taneli Mäkelä esitti Vihtori Kosolaa Jukka Linkolan säveltämässä ja Tuomas Parkkisen kirjoittamassa oopperassa, Hiljaiset perivät maan.
Puntti Valtonen on paitsi näyttelijä myös laulaja ja kitaristi. Vuosina 1981-1985 hän oli kiinnitettynä Juice Leskisen Grand Slam -yhtyeeseen. Valtonen harrasti nuorena painonnostoa ja kitaransoittoa. Kaksikymppisenä Puntti Valtonen sai puhelinsoiton entiseltä soittokaveriltaan, Ilkka ”Ila” Louerannalta (s. 8.11.1955 Kemi), joka kysyi Valtosta Juice Leskisen yhtyeeseen kitaristiksi. Puntti vietti jo teatterikouluaikanaan eväiden kanssa aikaansa joskus Viikinsaaressa. Puntti Valtonen on ollut suomenkielisenä ääninäyttelijänä useissa animaatioelokuvissa ja -sarjoissa. Tämän lisäksi Valtonen on toiminut Äänekosken Sarjakuvaseurassa. Vuonna 1978 perustetun Uuden Iloisen Teatterin näyttelijäkuntaan Puntti Valtonen on kuulunut monena kesänä. Koko kesän 1994 hän keikkaili Lapinlahden Lintujen kanssa ja hän on jatkanut satunnaista keikkailua heidän kanssaan myös myöhemminkin. Puntti Valtonen oli avioliitossa näyttelijä Pirkko Hämäläisen kanssa ja heillä on kaksi yhteistä lasta. Heidän avioliitto päättyi maaliskuussa 2009. Freelancerina töitä tekevä Puntti Valtonen malttaa pitää tänä kesänä yli kuukauden kesäloman ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Kesäloma tulee tosi tarpeeseen, sillä hän on tehnyt töitä melkein joka kesä 2000-luvulla. Töitä on siis piisannut.
Näyttelijä, ääninäyttelijä, laula sekä muusikko Tuomas Uusitalo on ennättänyt näytellä kymmenissä televisiosarjoissa, elokuvissa ja teatteriesityksissä. Hän on ollut jäsenenä Leningrad Cowboys ja Sleepy Sleepers -yhtyeissä. Tuomas Uusitalo on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri. Uusitalo on tehnyt roolisuorituksia varsinkin musiikkiteatterituotannoissa, kuten mm. ilveilijä Trinculo Ryhmäteatterin Myrskyssä vuonna 2002, Joonatan Turun kaupunginteatterin Kolmessa iloisessa rosvossa vuonna 2003, Edna Tunblad Helsingin Kaupunginteatterin Hairsprayssä vuonna 2005 ja Cosmo Brown Turun kaupunginteatterin Laulavissa sadepisaroissa vuonna 2009. Tuomas Uusitalo on samoin esiintynyt Tellus Tähtinen -sarjassa. Uusitalo toimi keväällä 2011 tähtivalmentajana Nelosen Stage -ohjelmassa, jossa etsittiin Suomen parasta koulumusikaalia. Uusitalon valmennettavana oli Tampereen yhteiskoulun lukion oppilasryhmä. Tuomas Uusitalon valmennettavat tamperelaiset voittivat kilpailun ja pääsivät esiintymään seuraavana syksynä Linnanmäen Peacock -teatterissa. Syksyllä 2012 Tuomas Uusitalo ja Eero Ritala (s. 30.3.1983 Espoo) toimivat MTV3:n Sing along -viihdeohjelman joukkueiden kapteeneina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti