sunnuntai 15. syyskuuta 2024

 Mombasan linnoitus Fort Jesus

Kenian tasavalta (swahiliksi Jamhuri ya Kenya) sijaitsee päiväntasaajalla Kesi-Afrikan itäosassa. Kenia rajoittuu kaakossa Intian valtamereen, idässä Somaliaan, pohjoisessa Etiopiaan, luoteessa Etelä-Sudaniin, lännessä Ugandaan ja etelässä Tansaniaan. Keniassa elää yli 56 miljoonan väestö, jonka pääasiallinen toimeentulo koostuu maanviljelystä ja matkailusta. Kenian pinta-ala on hieman yli 580 000 neliökilometriä ja Kenialla on rannikkoviivaa 536 kilometriä. Kenian korkein kohta on Mount Kenya, joka nousee 5 199 metrin korkeuteen; tämä vuori on myös koko Afrikan mantereen toiseksi korkein kohta. Kenian pääkaupunki on vuonna 1899 perustettu Nairobi, jossa on noin 5,5 miljoonaa asukasta (2024). Nairobi sijaitsee 1 660 metriä merenpinnan yläpuolella ja siksi pääkaupungin ilmasto on viileämpi kuin alempana samalla leveyspiirillä. Nairobi -nimi tulee masai-heimon kielen sanasta enkarenairobi (viileät vedet).

Nairobi on Kenian pääkaupunki.
Vasco da Gama.

Tutkimusmatkailija Vasco da Gama (s.1460-luvulla Sines, Portugali ja k. 24.12.1524 Kochi, Portugalin Intia) purjehti ensimmäisellä tutkimusmatkallaan vuosina 1497-1499 Euroopasta Afrikan ympäri Intiaan. Vasco da Gaman retkiseurue purjehti Afrikan rannikon ja Madagaskarin saaren välistä ja saapui Mombasan saarelle 2.3.1498. Mombasa oli tuolloin vilkas arabien kauppakeskus, jonka luonnonsatamassa oli paljon ulkomaisia kauppalaivoja. Kaikesta huolimatta Vasco da Gama naamioitui muslimiksi tuvallisuutensa vuoksi ja näin hän sai paikalliselta sheikiltä ystävällisen vastaanoton. Vasco da Gaman sheikille tarjoamat sangen vaatimattomat lahjat eivät silti tehneet tähän kummoistakaan vaikutusta. Pian arabit alkoivat epäillä tulijoita kristityiksi ja arabit ahdistelivat siksi portugalilaisia Mombasan kaduilla. Arabien ja afrikkalaisten hyökkäyksiin portugalilaiset vastasivat laivoistaan tykkitulella.

Fort Jesus on Mombasassa.


Portugalilaisten tutkimusretkikunta jatkoi 27.3.1498 matkaansa Mombasasta pohjoiseen Malindiin, jonne he perustivat ensimmäisen tukikohtansa Afrikan rannikolla. Aikaa vierähti kuitenkin 91 vuotta ennen kuin turkkilaiset purjehtivat Mombasan lahdelle ankkuroiden laivansa sinne. Turkkilaiset perustivat Mombasan rannikolle pienen tukikohdan nimeltä Ras Serani, joka on vain 2,8 kilometrin päässä Mombasasta. Tätä tukikohtaa portugalilaiset pitivät uhkana omille Afrikan ympäripurjehduksilleen ja lopulta vuonna 1593 portugalilaiset siirtyivät Malindista takaisin Mombasaan. He rakensivat nyt Mombasaan Fort Jesusin linnoitusta; päätöksen linnoituksen rakentamisesta teki Portugalin kuningas Filip I, joka ehkä paremmin tunnetaan Espanjan kulta-ajan kuninkaana Filip II:na.



Fort Jesus toimii vuodesta 1962 lähtien museona ja se on myös hyvin suosittu turistikohde. Linnoituksen suunnitteli italialainen arkkitehti Giovanni Batista Cairati ja linnoitus on ylhäältä katsoen miehen muotoinen. Tärkein kriteeri linnoitukselle oli se, että sen tuli kestää tuon ajan tehokkaimpien piiritysaseiden eli kiinalaisten keksimien tykkien ampumista. Linnoitusta rakennettiin vuodet 1593-1596 ja se oli Cairatin viimeinen tunnettu työ, jota hän ei koskaan nähnyt valmiina, sillä hän kuoli Goassa vuonna 1596. Laivastokaan Mombasassa ei ollut täysin puhtaasti portugalilainen, sillä laivasto purjehti Pyhän allianssin lipun suojissa; tämä tapahtui lähinnä siksi, että kuningas Filip I oli vankka katolisuuden puolustaja. Samasta syystä Pyhän Allianssin lipussa oli tunnuksena ristillä riippuva Jeesus.

Kuningas Filip II.

Kuningas Filip II:n Espanja ja koko Eurooppa muistutti tietyssä mielessä häkellyttävästi Euroopan unionia; kuninkaan valtakunta koostui 17 provinssista, vaikka hänen pääpaikkansa sijaitsi Espanjan vastaperustetussa Madridissa. Kuninkaan tehtävät hän oli aloittanut vuonna 1554 Napolin kuninkaana. Naimakaupan avulla hänestä tuli myös Englannin kuningas saman vuonna tutustuttuaan peräti kahden päivän ajan Mary I:n kanssa ja avoiduttuaan tämän kanssa. Avioliitto päättyi kuitenkin neljän vuoden jälkeen Maryn kuoleman vuoksi. Fort Jesuksen rakennuttaminen vaati Filipiltä rohkeutta, sillä hänen valtakuntansa oli niihin aikoihin todella kovissa taloudellisissa vaikeuksissa. Kuningas tekikin hallintokaudellaan peräti neljä eri konkurssia.



Fort Jesus -linnoitus kesti sitkeästi hyökkäyksiä monia kertoja, mutta tuskin missään muussa linnoituksessa Afrikan rannikolla on vaihtunut linnoituksen isäntä niin useasti kuin Fort Jesuksessa. Mombasan sulttaani pisti vuonna 1631 Fort Jesuksen linnoituksen portugalilaisen komentajan kuoliaaksi ja sulttaani otti heti linnoituksen haltuunsa. Seuraavana vuonna portugalilaiset koettivat ottaa linnoituksen takaisin itselleen, mutta joutuivat kokemaan kantapään kautta, kuinka vahvan linnoituksen olivat itselleen rakentaneet. Tulitaisteluista huolimatta linnoitus jäi tuolloin valtaamatta. Sulttaanin hermot kuitenkin pettivät linnoituksessa ja hän luovutti vielä samana vuonna linnoituksen vapaaehtoisesti portugalilaisille.



Omanin sulttaani hyökkäsi vuonna 1661 Mombasaan tuhoten kaupunkia, mutta Fort Jesus -linnoituksen valtaamista hän ei tohtinut yrittää. Stabiili tilanne jatkui 35 vuotta ja vasta vuonna 1696 silloinen sulttaani määräsi laivaston piirittämään linnoitusta. Tämä piiritys kesti peräti kaksi vuotta ja yhdeksän kuukautta; linnoituksen puolustajat näännytettiin nälkään ja vasta vuonna 1698 sulttaani sai linnoituksen hallintaansa. Paikallinen varuskunta alkoi kapinoida sulttaania vastaan kolmekymmentä vuotta myöhemmin ja portugalilaiset havaitsivat hetkensä koittaneen. Vuonna 1728 portugalilaiset saivat jälleen Fort Jesus -linnoituksen itselleen. Jo seuraavana vuonna Omanin arabijoukot hyökkäsivät linnoitukseen uudestaan ja portugalilaiset jättivät nyt linnoituksensa lopullisesti palaamatta enää sinne.


Turha luulla, että linnoitukselle olisi tämän jälkeen koittanut rauhaisa ja auvoisa aika; nyt alkoivat arabien sisäiset taistelut linnoituksesta. Omanilainen Al-Mazrui julisti vuonna 1741 Mombasan itsenäiseksi valtioksi, mutta Al-Mazrui kuitenkin murhattiin viisi vuotta myöhemmin. Hänen veljensä päästi päiviltä murhaajat ja julistautui itse Mombasan kuvernööriksi. Mombasan olot olivat sittemmin sen verran epävakaat, että kuvernööri pyysi vuonna 1824 englantilaisia suojelemaan valtakuntaansa ja englantilaiset myös suostuivat ehdotukseen. Seuraavan vuoden aikana englantilaiset huomasivat tehneensä virheen ja peruivat suojelusopimuksensa Mombasassa samalla vetäytyen sieltä.

Sulttaani Sayyid Said.

Eipä aikaakaan, kun Omanin ja Sansibarin sulttaani Sayyid Said (s. 5.6.1791 Samail, Oman ja k. 19.10.1856 Seychellit) tukevoitti asemiaan Afrikan mantereella ja otti samalla Fort Jesuksen linnoituksen haltuunsa vuonna 1828. Al-Mazruin joukot piirittivät heti seuraavana vuonna linnoituksen ja lähes näännyttivät linnoituksen puolustajat nälkään sekä antautumaan. Sansibarin sulttaani jatkoi kuitenkin sitkeästi linnoituksen tulittamista tykeillä. Muutamassa vuodessa Al-Mazruin joukot tunnustivat sulttaanin hallitsijakseen. Tykkitulitus kantautui Mombasan rannoilla jälleen muutama vuosi myöhemmin, kun englantilaiset saapuivat rauhoittamaan Fort Jesuksessa puhjennutta arabikapinaa. Kapinan jälkeen alue jäi englantilaisille muutamiksi vuosikymmeniksi ja tämä ajanjakso tunnetaan heidän siirtomaa-aikanaan.

Mombasan kaupunki.

Kenian siirtomaa ja protektoraatti (Colony and Protectorate of Kenya) oli osa brittiläistä imperiumia vuodesta 1920 vuoteen 1963. Englantilaisten isäntien omistuksen aikana Fort Jesuksen status myös heikkeni ratkaisevasti; englantilaiset tekivät linnoituksesta vankilan jo vuonna 1895. Vasta siirtomaa-ajan lopulla linnoituksen kunnia palautettiin. Vuonna 1958 Fort Jesus julistettiin kansalliseksi monumentiksi ja vuonna 1962 linnoituksesta tuli museo, kun sitä oli ensin kunnostettu Gulbenkianin säätiön tuella. Vuonna 2011 Fort Jesus lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon. Linnoituksen kiinteistön pinta-ala on 2,36 hehtaaria ja siihen kuuluvat linnoituksen vallihauta ja sen lähiympäristö. Linnoituksen ulkoasu ja sen muoto heijastavat renessanssin ajan ihannetta, jonka mukaan täydelliset mittasuhteet ja geometrinen harmonia löytyvät ihmiskehosta.

Kuningatar Elizabeth II.

Nykyään Fort Jesuksen linnoitus on Mombasan ehdottomasti tunnetuin nähtävyys turisteille. Linnoituksen kupeella olevalla kentällä pelataan jalkapalloa ja meren rannassa uidaan. Linnoituksen naapuritontilla on Mombasa Club, jonka englantilaiset perustivat vuonna 1897. Liikemies Rex Boustead oli Mombasa Clubin keskeinen perustaja; hän oli mukana myös perustamassa Nairobi Clubia vuonna 1901. Klubien jäseniksi englantilaisen tavan mukaan hyväksyttiin ainoastaan valkoisia miehiä. Ensimmäinen nainen, joka on saanut yöpyä klubin tiloissa oli Englannin kuningatar Elizabeth II (Elizabeth Alexandra Mary, s. 21.4.1926 Mayfair ja k. 8.9.2022 Balmoralin linna, Aberdeenshire, Skotlanti), joka vieraili Keniassa vuonna 1963 Kenian itsenäistymisjuhlien vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti