Rakkautta, riemua ja raivoa Promenadisalissa 26.9.2024
Vuonna 1558 perustetun Porin kaupungin syntymäpäivää vietettiin torstaina 26.9.2024 Porin kaupungin keskustassa vuonna 1999 valmistuneen Promenadikeskuksen konserttisalissa. Salin kaikki 676 istumapaikkaa oli loppuunmyytyjä. Torstain konsertin teemana oli: Rakkautta, riemua ja raivoa. Konsertin orkesterina soitti Pori Sinfonietta, joka oli vahvistettu komppiryhmällä. Porin oma poika, Heikki Elo (s. 1964), oli saatu johtamaan kapellimestarina konsertissa ja Heikki Elo oli tehnyt myös valtaosan konserttikappaleiden sovituksista.
Viihdekonsertin laulusolistina lauloi Huittisista lähtöisin oleva Laura Ruusumaa. Laura Ruusumaan isä on muusikko ja laulaja Jukka Tapani Ruusumaa (s. 28.10.1962 Huittinen) ja veli muusikko Severi Ruusumaa. Laura Ruusumaa valmistui musiikin maisteriksi syyskuussa 2022 Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta, jossa hänen pääaineena oli pop/jazz-laulu. Samaan aikaan Ruusumaa oli mukana Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun yhteisessä musiikkiteatterikoulutuksessa; koulutuksen kurssit koostuivat laulun, näyttelijätyön ja tanssin opinnoista. Näitäkin aikaisemmin Laura Ruusumaa on valmistunut musiikkipedagogiksi Turun AMK:sta ja siellä pääaineena opiskelussa oli klassinen laulu. Ruusumaa on opiskellut solistiset sekä pedagogiset opinnot niin pop/jazz- kuin klassisesta laulusta. Kaiken tämän lisäksi Laura Ruusumaa on soittanut viulua yli 25 vuotta työskennellen mm. teatterimuusikkona.
Laura Ruusumaa on lämmin suhde myös Poriin ja porilaisiin ihmisiin, koska hän aloitti ammattilaisuransa vuonna 1931 perustetussa Porin Teatterissa The Sound of Music -musikaalissa, jonka ensi-ilta oli syksyllä 2013. Porin Teatterin kapellimestari Seppo Tyni (s. 9.2.1954) kutsui Laura Ruusumaan myöhemminkin töihin Pori Teatteriin; Ruusumaa on ollut mukana muusikkona Tango D’amore- ja My Fair Lady musikaaleissa. Laura Ruusumaan pitkäaikainen unelma laulaa konsertissa suuren orkesterin kanssa solistina toteutui tässä Porin Promenadikeskuksen konsertissa. Esityskaudella 2023-2024 Laura Ruusumaa oli mukana Aleksanterin Teatteriin tuotetussa oopperan ja musikaalin fuusioteoksessa Joulu on Bling – Pukit pulassa sekä OperArt ry:n ja oopperalaulaja Jyrki Tapio Anttilan (s. 23.6.1966 Oulu) tuottamassa operetissa Iloinen Leski (Valencienne). Ruusumaa oli kaudella 2022-2023 myös Tampereen Teatterin Anastasia -musikaalissa laulavassa ja tanssivassa ensemblessä.
Nykyisin Laura Ruusumaa toimii esiintymistyön ohella laulunopettajana Vantaan Musiikkiopistossa sekä Espoon Musiikkiopisto Juvenalian musiikkiteatterilinjalla. Hän on toiminut samoin lauluvalmentajana teatteriprojekteissa. Hän on valmentanut Vantaan Musiikkiopistossa oppilaita The Sound of Music -musikaalia varten. Aikaisemmin Ruusumaa toimi lauluvalmentajana Teatterikorkeakoulun musikaalissa The Addams Family; samalla hän teki Pugsley Addamsin roolin samaan musikaaliin. Laura Ruusumaa on myös vuoden 2024 The Voice of Finland -kilpailun voittaja.
Heikki Elon isä, opettaja Erkki Elo, soitti huilua ja saksofonia Porin Big Bandissä. Isä vei Heikin jo vuonna 1967 Porin Jazzjuhliin ensimmäisen kerran. Heikki Elo aloitti Porissa viulunsoiton opiskelun jo seitsemän vuoden ikäisenä. Myöhemmin Heikki otti musiikkiopintoihin mukaan vielä pianon, josta muodostuikin hänen pääinstrumenttinsa aikain kuluessa.
Musiikkia Heikki Elo on opiskellut Kuopion Konservatoriossa sekä Oulunkylän Pop- ja Jazzopistossa, jonka jälkeen hän opiskeli myös Yhdysvalloissa. Sittemmin hän jatkoi musiikkiopintojaan Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi puhallinorkesterinjohdon luokalta vuonna 2014. Elon A-tutkintokonsertti järjestettiin Espoon Tapiolassa. Heikki Elo on johtanut kaikkia Puolustusvoimien orkestereita ja toiminut kapellimestarina Vantaan Viihdeorkesterin sekä Kuopion, Oulun, Jyväskylän, Mikkelin, Hyvinkään, Porin ja Vaasan kaupunginorkestereiden konserteissa.
Varhaisimmat ja ensimmäiset esikuvat musiikissa Heikki Elolle olivat sellaiset yhtyeet, kuin Deep Purple ja Led Zeppelin. Vaikka Heikki Elosta ei koskaan varsinaista jazzmuusikkoa tullutkaan, niin nuoruuden jazzkokemukset ovat jättäneet häneen vahvan jälkensä; nykyinen tapa fraseerata sekä hänen harmoniatajunsa ovat peräisin nuoruusvuosilta, jolloin hän pianistina soitti itse Porin Big Bandissä Porin Jazzeissa. Myöhempiä musiikillisia vaikuttajia ja jopa esikuvia jazzin ja fuusiomusiikin puolella ovat Heikki Elolle olleet Step Ahead ja Becker Brothers sekä erityisesti pianisti Chick Corea (s. 12.6.1941 Chelsea, Massachusetts, Yhdysvallat ja k. 9.2.2021 Tampa, Florida). Heikki Eloon ovat vedonneet tämän musiikkimaailman hienot rytmit sekä upea harmoniakäsitys. Elo on jopa omaan sävellykseensä, viulukonserttoon, upottanut jazzharmonioita. Heikki Elolla on samoin useiden vuosien ajan ollut mahdollisuus olla vahvasti mukana musiikkialan järjestöissä, kuten esimerkiksi Suomen Säveltäjät ry:n ja luovan säveltaiteen edistämissäätiön eli Lusesin hallituksissa sekä Teoston ohjelmatoimikunnassa.
Sovittamisesta on vuosien kuluessa tullut Heikki Elolle merkittävä ja tärkeä toimenkuva. 2000-luvun alussa Heikki Elo toimi TV2:n Jos sais kerran -musiikkiohjelman pianisti-kapellimestarina. Siinä tehtävässä Heikki Elo sai urakoida viikottain toistakymmentä uutta arria (sovitusta) jopa parin vuoden ajan. Jos Heikki Elo saa artistin äänilevylle myös omia kappaleitaan, hän mielellään sovittaa ja tuottaa myös levyt itse. Heikki Elo sai samoin mahdollisuuden tehdä musiikkia Angry Birds -peliin ja tilaaja halusi teokseen musiikkia perinteisellä tavalla tehtynä. Elo on säveltänyt musiikkia useisiin tv-sarjoihin, kuten mm. Sydänten akatemiaan ja Intohimona taide -sarjaan. Vuonna 2003 viulisti Mikko-Ville Luolajan-Mikkola (s. 23.2.1953 Helsinki) tilasi Heikki Elolta viulukonserton esitettäväksi Savonlinnan oopperajuhlilla. Heikki Elon sävellyksiä ja sovituksia ovat soittaneet kaikki suomalaiset sinfoniaorkesterit, kuten mm. RSO ja Avanti. Elo on samoin orkestroinut ja tuottanut musiikkia kansainväliseen elokuvaan (Big Game, 2015) sekä säveltänyt musiikkia mykkäelokuviin.
Kapellimestari Heikki Elo on sovittanut ja tuottanut useiden viihdeartistien levyjä, sekä toiminut artistien konserteissa ja kiertueilla kapellimestarina. Esiintymisiä on ollut monissa Euroopan maissa, Aasiassa, Australiassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Syksystä 2016 lähtien Heikki Elo on toiminut poliisisoittokunnan apulaiskapellimestarina.
Vuonna 1877 Porin Soitannollinen Seura (Musikaliska sällskapet i Björneborg) perusti Poriin orkesterin, jossa soitti noin viisitoista pääasiassa saksalaista ammattimuusikkoa. Orkesteri soitti tuohon aikaan etupäässä viihde- ja tanssimusiikkia. Porin orkesterin ensimmäinen kapellimestari oli urkuri Theodor Sörensen. Ensimmäinen orkesterin konsertti soitettiin teatterissa (nyk. Otavassa) 14.12.1877. Vuonna 1902 orkesteri soitti ensimmäisen sinfoniakonserttinsa. Säveltäjä Johan Christian Julius Sibelius (s. 8.12.1865 Hämeenlinna ja k. 20.9.1957 Järvenpää) johti orkesterin konserttia 2.12.1904 Porissa ja säveltäjä ja pianisti Selim Gustaf Adolf Palmgren (s. 16.2.1878 Pori ja k. 13.12.1951 Helsinki) soitti orkesterin pianosolistina vuosina 1900, 1905 ja 1910. Näin orkesterin toiminta jatkui vuoteen 1915 saakka.
Porin kaupunginorkesteri syntyi 25.4.1938, kun Porin amatööriorkesteri eli Porin työväenorkesteri – perustettu vuonna 1926 – ja Porin orkesteriyhdistyksen Porin Orkesteri – perustettu vuonna 1933 – soittajistot yhdistettiin. Orkesterin ensimmäinen kapellimestari oli Ole Edgren. Alkuun kaupunki rahoitti orkesterin toiminnan ja yhdistys hoiti hallinnon. Musiikkilautakunnan alainen kunnallinen orkesteri Porin kaupunginorkesterista tuli 24.5.1955. Porin kaupunginorkesterin ja Pori Sinfoniettan kapellimestareina, taiteellisina johtajina tai ylikapellimestareina ovat toimineet Ole Edgren, Jussi Huuhtanen, Kalervo Tuukkanen, Yrjö Tuukkanen, Arvo Airaksinen, Juhani Numminen, Hannu Koivula, Juhani Lamminmäki, Ari Rasilainen, Petri Sakari, Jukka Iisakkila, Jan Söderblom ja Janne Nisonen. Vuosina 2018-2024 Pori Sinfoniettan ylikapellimestarina toimi Tibor Bogányi.
Torstain 26.9.2024 konsertissa konserttiyleisölle tarjoiltiin ensimmäisellä jaksolla kappaleet: Aragonaise (Carmen-sarjasta, Georges Bizet), Yön kuningattaren aaria (oopperasta Taikahuilu, Wolfgang Amadeus Mozart), I Could Have Danced All Night (Frederick Loewe, Alan Jay Lerner, sov. Jarkko Kiiski), Think of Me (Andrew Lloyd-Webber, Charles Hart, Richard Stilgoe), Dance of the Cockerels (oopperasta Maskarade, Carl Nielsen), Yo Soy Maria (Astor Piazzolla, Horacio Ferrer, sov. Heikki Elo), Balladi (elokuvasta Klaani, Anssi Tikanmäki, Juice Leskinen, sov. Janne Huttunen ja Heikki Elo) sekä Porilainen ja Kesäinen potpuri (sov. Heikki Elo).
Väliajan jälkeen konsertin jälkipuoliskolla soitettiin kappaleet: I Will Always Love You (Dolly Parton, sov. Heikki Elo), Shanghain Valot (Kerkko Koskinen, Kyösti Salokorpi, sov. Heikki Elo), It’s Oh So Quiet (Hans Lang, Erich Meder, Bert Reisfeld, sov. Heikki Elo), Tragediaa (Jonas Ohlson, Janne Rintala, sov. Heikki Elo), Bolero of the Rising Sun (trad. sov. Markku Johansson), What a Wonderful World (George David Weiss, Robert Thiele, sov. Heikki Elo), I Surrender (Russell Ballard, sov. Heikki Elo) ja Nemo (Tuomas Holopainen, sov. Heikki Elo). Ylimääräisinä kappaleina yleisölle villien aplodien jälkeen tarjoiltiin vielä PMMP:n Rusketusraidat (sov. Heikki Elo) ja All By Myself (Eric Carmen, sov. Heikki Elo), joka julkaistiin vuonna 1975. Kappale perustuu säveltäjä ja pianisti Sergei Vasiljevitš Rahmaninovin (s. 1.4.1873 Semjonovo ja k. 28.3.1943 Beverly Hills, Kalifornia) Pianokonsertto nro 2 c-molli, opus 18 -teoksen hitaaseen toiseen osaan. Pori Sinfoniettan tukena soitti komppiryhmä, jossa soittivat: Harri Lehtonen (rummut), Onni Lonka (kitara), Sami Jaakkola (basso) ja Pete Nikkinen (piano ja koskettimet).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti