Santa Maria del Popolo-kirkko ja Marskenttä Roomassa
Rooman kaupungin Marskentän pohjoislaidan Piazza del Popolun aukion Aureliuksen muurin portin, Porta del Popolon, vieressä sijaitsee Santa Maria del Popolo -kirkko, joka tunnetaan mm. Paavalin kääntymystä ja Pietarin ristiinnaulitsemista esittävistä italialaisen barokin ajan taidemaalari Michelangelo Merisi da Caravaggion (s. 29.9.1571 Milano ja k. 18.7.1610 Porto Ercole) maalauksista. Santa Maria del Popolo -kirkossa on toki myös mm. Rafaellon (Rafaello Sanzio da Urbino, s. 28.3 tai 6.4.1483 Urbino ja k. 6.4.1520 Rooma), Donato Bramanten (s. 1444 ja k. 11.3.1514 Rooma), Gian Lorenzo Berninin (s.7.12.1598 Napoli ja k. 28.11.1680 Rooma), Alessandro Algardin (1602-1654), Andrea di Cristoforo Bregnon (1418-1506) ja Pinturicchion (oik. Bernardino di Betto, n. 1454-1513) maalauksiakin. Kirkon edustan Piazza del Popolon keskellä on yksi Rooman obeliskeista, joka seisoi aikaisemmin Circus Maximuksen keskikorokkeella. Piazza Montecitorion obeliski on sen sisarobeliski. Molemmat obeliskit ovat tuotu Egyptin Hekiopoliista ja niissä on sama omistusteksti Auringonjumalille.
Cencio Camerarion vuonna 1192 kirjoittamasta Rooman kirkkojen luettelosta Santa Maria del Popolon nimi vielä puuttuu. Paavi Paschal II rakennutti ilmeisesti nykyisen kirkon paikalle vuonna 1099 ensimmäisen kappelin, jonka paavi Gregorius IX laajensi vuonna 1227 kirkoksi. Ensimmäiset maininnat kirkosta ovat 1200-luvulta, kun Pariisin katalogi (laadittu noin 1230) Rooman kirkkojen luettelossa Santa Maria de Popolon kirkon. Kirkon luona saattoi asua pieni fransiskaaniyhteisö noin vuoteen 1250 saakka. 1200-luvun puolivälissä kirkko luovutettiin Pyhän Augustinuksen ritarikunnalle, jonka perusti kardinaali Riccardo Annibaldi (s. 1200 ja k. 4.10.1276). Paavi Sixtus IV:n aikana kirkkoa alettiin muokata renessanssin tyyliseksi vuonna 1472. Kirkkoa remontointiin vuoteen 1477 saakka ja kirkkoon rakennettiin mm. kupoli.
1500-luvulla tunnetut taiteilijat alkoivat suunnitella kirkon sisätiloja. Rafaello aloitti ensimmäisenä Chigin kappelin rakentamisen vuonna 1513. Bernini muokkasi 1600-luvulla kirkon barokkityyliseksi. Kirkko on kolmilaivainen basilika, joka muodostaa rakennuksesta ristin muotoisen. Kirkon katolla on vuosina 1474-1475 rakennettu kahdeksankulmainen kupoli. 1470-luvulta on peräisin kirkon ulkosivu, mutta Bernini remontoi julkisivun 1660-luvulla barokkityyliseksi. Bernini lisäsi mm. katolle kiviset soihdunpidikkeet sekä Chigin suvun vaakunat. Oikean sivulaivan päässä sijaitsee 1400-luvulta peräisin oleva kellotorni. Donato Bramante suunnitteli kirkon apsidin paavi Julius II:lle vuonna 1502. Kardinaali Ascanio Sforza (1505) ja Girolamo Basso della Rovere (1507) on haudattu apsidin alle. Hautamuistomerkit ovat kuvanveistäjä Andrea Sansovinon (oik. Andrea Contucci, s. 1460 Monte San Savino, Arezzo ja k. 1529) tekemiä. Kirkon pääalttarilla on pieni 1300-luvun alttaritaulu, Madonna del Popolo. Alttarin holvikaaren freskot on maalannut Pinturicchio vuonna 1509. Kirkon oikealla ja vasemmalla sivulaivalla sijaitsevat 12 kappelia. Kappelit ovat: Della Rovere, Cybo, Basso Della Rovere, Costa, Montemirabile, Chigi, Mellini, Cybo-Soderini, Theodoli, Cerasi, Feoli ja Cicada.
Roomassa Capitolium-kukkulan Forum Romanumin luoteispuolella, Tiber-joen mutkan sisäpuolella sijaitsi antiikin aikoina laaja – noin kaksi neliökilometriä - tasanko, johon kansa ja sotilaat kokoontuivat. Alueen itäisenä rajana toimii Via del Corso, joka kulkee likipitäen samalla paikalla kuin antiikin aikana Via Flaminia. Tätä avaraa tasankoa kutsuttiin sodan jumalan ja kaupungin perustajakaksosten isän mukaan Marskentäksi (lat. Campus Martius, ital. Campo Marzio). Rooman vanhimman suojamuurin eli Serviuksen muurin ulkopuolella sijainnutta kenttää käytettiin alkujaan sotaväen harjoituskenttänä ja poliittisena kokoontumispaikkana sekä hevosten ja lampaiden laidunmaana. Kentällä sijaitsivat Marsille pyhitetty alttari – Rooman vanhimpia pyhäkköjä – sekä triumfien aloituspaikka, Circus Flaminius, jonka plebeijisukuun kuulunut roomalainen valtiomies Gaius Flaminius (k. 217 eaa.) rakennutti kilpa-ajoradaksi vuonna 221 eaa.
Keisariajalla varsinkin alueelle rakennettiin monia julkisia rakennuksia, kuten mm. kylpylöitä, teattereita, puutarhoja, stadion ja keisarillisia monumentteja. Keskiajalla Marskenttä oli Rooman asutuin alue. Monet Rooman tunnetuimmista rakennuksista sijaisevat juuri tällä alueella, jonka korttelit ja kadut ovat suurelta osin samoilla sijoilla kuin antiikin aikana ja keskiajalla. Marskentän jakaa poikittaissuunnassa kahteen osaan vilkas Corso Vittorio Emanuele II -katu, joka on saanut nimensä yhdistyneen Italian ensimmäisen kuninkaan mukaan. Em. valtakadun eteläpuolella sijaitsevat Campo de’ Fiori, yksi Rooman tunnetuimmista aukioista sekä alueen useat kuuluisat kirkot ja palatsit. Valtakadun pohjoispuolella sijaitsevat mm. Pantheon, Marcus Aureliuksen pylväs, Piazza Navona, Augustuksen mausoleumi ja rauhanalttari. Nämä alueet ovat tänä päivänä Rooman vilkkainta keskustaa.
Roomalaisen sotapäällikkö Lucius Cornelius Sullan (lisänimeltään Felix, n. 138-78 eaa.) ajoista alkaen alueelle rakennuslupia myytiin tai myönnettiin vaikutusvaltaisille roomalaisille ja insulat (asuinkorttelit) sekä roomalaiset villat alkoivat nousta alueelle. Sotapäällikkö Gneus Pompeius Magnus (s. 29.9.106 eaa. ja k. 29.9.48 eaa.) rakennutti alueelle vuonna 55 eaa. Rooman ensimmäisen kiviteatterin eli Pompeiuksen teatterin. Myöhemmin vielä Rooman ensimmäinen keisari Octavianus (synt. Gaius Octavius Thurinus, Augustus, s. 23.9.63 eaa. Ja k. 19.8.14) rakennutti alueelle Portius Octavian kirjastoineen. Augustuksen aikakaudella Marskentästä tehtiin osa virallista Roomaa. Roomalainen poliitikko ja sotilaskomentaja Marcus Vipsanius Agrippa (s. 63 eaa. ja k. 12 eaa.) muunsi alueen rämeiköt viheralueiden sekä temppeleiden ympäröimiksi uima-altaiksi ja kylpylöiksi sekä rakennutti samoin Porticus Argonautarumin, Laconicum Sudatoriumin, Pantheonin, jonka Rooman keisari Hadrianus (s. 24.1.76 ja k. 10.7.138) rakennutti myöhemmin uudelleen.
Marskentän asumattomassa pohjoisosassa oli valtava keisari Augustuksen mausoleumi, jonka rakennustyöt alkoivat vuonna 31 eaa. Aktion taistelun jälkeen. Hautakammioon haudattiin Rooman keisareista Augustus, Tiberius, Galigula, Claudius ja Nerva sekä Marcus Claudius Marcellus, Augustuksen puoliso Livia, poliitikko Marcus Vipsanius Agrippa, sotapäällikkö Germanicus Julius Caesar Claudianus, Germanicusin puoliso Agrippa vanhempi ja Claudiuksen poika Britannicus. Vainajien ruumiit polttohaudattiin mausoleumiin ja tuhkat säilytettiin kultauurnissa. Rooman suuren palon jälkeen vuonna 64 jaa. Rooman keisari Domitianus uudelleenrakennutti tuhoutuneita monumentteja sekä perusti stadionin (nykyisen Piazza Navona) sekä odeionin, musiikki- ja lauluteatterin.
Compus Martius muodostui keskiajalla Rooman tiheimmin asutuksi alueeksi, sillä se oli Vatikaanin ja Tiber-joen vieressä. 500-luvulla barbaarit tuhosivat Rooman akveduktit ja väestö jäi ilman vettä; väestön piti siirtyä sen vuoksi ympäröiviltä kukkuloilta Tiber-joen läheisyyteen. Tiber-joesta saatiin vettä, mutta riesana oli joen tulviminen, joka aiheutti koko keskiajan ongelmia. Tiber-joki muodosti siitä huolimatta alueen taloudellisen perustan, jota vahvisti pyhiinvaeltajien tasainen virta tuoden rahaa alueelle.
Campus Martiuksen merkitystä tähdensi se, että tärkein väylä Roomasta Pohjois-Italiaan ja sieltä muualle Eurooppaan oli keskiajalla Via Cassia, joka kulki Etruriassa ja johti Roomasta Florentian kautta Lucaan tai Lunaan. Via Cassia rakennettiin joskus vuoden 240 eaa. jälkeen. Via Cassia saapui Roomaan Campus Martiuksen pohjoisosassa sijaitsevan Porta del Popolo -portin kautta. Antiikin ajan toisesta merkittävästä pohjoiseen suuntautuneesta päätiestä, Via Aureliasta, oli tullut keskiajalla vaarallinen, sillä tie rannikkoa pitkin kulkevana oli usein altis mereltä iskeville hyökkääjille; lisäksi kulkiessaan Toscanan rämeen lävitse, tiellä oli mahdollista sairastua myös malariaan.
Rooman väkiluku alkoi renessanssin aikana uudelleen kasvaa ja alueelle nousi monia kirkkoja, aatelisten ja kardinaalien palatseja sekä julkisia rakennuksia. Alueen lisääntyvän tärkeyden vuoksi monet paavit panostivat alueen infrastruktuurin kehittämiseen; paavi Sixtus IV mm. rakennutti Ponto Sisto -sillan, joka edelleen yhdistää Compo Marziota ja Trasteverea. Paavi Leo X rakennutti vuosina 1513-1521 Porta del Popolon ja Vatikaanin yhdistävän tien, joka aluksi kulki Via Leonian-nimellä (paavin mukaan) ja myöhemmin nimellä Via di Ripetta, samannimisen jokisataman mukaan. Yleisen hygienian parantamiseksi useita antiikin Rooman akvedukteja korjattiin käyttökuntoon ja suihkulähteitä alettiin rakentaa 1500-luvun loppupuolella. Samanaikaisesti Campus Martiuksesta tuli monien ulkomaisten asuttama ahdas ja monikulttuurinen paikka. Vuonna 1555 paavi Paavali IV määritti osan eteläistä Campus Martiusta ghetoksi, johon juutalaiset sullottiin.
Campus Martius ei muuttunut renessanssiajan jälkeen paljon, toisin kuin muu Rooma. Alueelle ei rakennettu uusia rakennuksia ja alueen väkiluku väheni. Kun Roomasta tuli vuonna 1870 Italian kuningaskunnan pääkaupunki, tämä kaikki muuttui. Sen jälkeen alueesta on tullut yhä ahtaampi ja Tiber-joen tulvien estämiseksi on täytynyt rakentaa tulvavalleja. Joen turvavallit tekivät toki alueesta turvallisemman asua, mutta samalla ne tuhosivat Ripetta -sataman, joelle johtavat pikkukadut sekä Campus Martiukselle tyypilliset rakennukset sen reunoilta.