Baltic Sea Jazzin puistokonsertti 6.7.2024 klo 17 Taalintehdas
Turkulainen amatöörimuusikoista kokoonpantu SUMU Big Band on perustettu jo vuonna 1964, mutta se on toiminut nykyisessä big band -muodossaan syksystä 2011 lähtien. SUMU Big Bandin solisteina ovat vuosien varrella esiintyneet mm. Jusu Heinonen, Aili Ikonen, Tane Kannisto, Jari Hongisto, Tero Lindberg, Antti Sarpila ja Sami Pitkämö. SUMU Big Bandin erikoisuus on kokoonpanon yhteydessä soittava noin 15 soittajan jousiorkesteri, joka tuo bändille aivan omanlaisensa soinnin. SUMU Big Bandin pitkäaikaisena johtajana on toiminut kapellimestari Rami Koskinen (s. 1972).
Baltic Sea Jazz -puistokonsertissa Taalintehtaalla lauantaina 6.7.2024 klo 17 SUMU Big Bandin solisteina lauloivat Sami Pitkämö ja Elisa Ockenström. Konsertin teemana oli laulaja Francis Albert ”Frank” Sinatran (s. 12.12.1915 ja k. 14.5.1998) tunnetuksi tekemät kappaleet, joista puistokonsertissa yleisölle esitettiin mm. laulut Come Fly With Me (säveltäjä Jimmy Van Heusenin ja sanoittaja Sammy Cahnin Sinatran vuonna 1958 levyttämä kappale), Witchcraft (Sinatra levytti vuonna 1957 Cy Colemanin sävellyksen ja Carolyn Leighin sanoituksen), Cole Porterin vuonna 1936 kirjoittama I’ve Got You Under My Skin, That’s Life (Sinatran levyttämä vuonna 1966 Dean Kayn ja Kelly Gordonin kappale), Kurt Weillin ja Bertolt Brechtin Mack the Knife, The Lady Is a Tramp (vuoden 1937 musikaalista Babes in Arms, säveltäjä Richard Rodgers ja sanoittaja Lorenz Hart), Irving Berlinin vuonna 1936 elokuvaan Follow the Fleet säveltämä kappale Let’s Face the Music and Dance, Fly Me the Moon (In Other Words, vuonna 1954 Bart Howardin kirjoittama laulu, jonka Sinatra levytti vuonna 1964), New York, New York (samannimisestä elokuvasta vuodelta 1977, jonka Liza Minelli lauloi elokuvassa on John Kanderin sävellys ja Fred Ebbin sanoitus ja Sinatran levytys on vuodelta 1980) ja My Way, jonka Frank Sinatra lauloi levylle vuonna 1969. Laulu sävelsi Claude François ja sanoitti Jacques Revaux, mutta englanninkielisen sanoituksen juuri Frank Sinatralle teki Paul Anka (s. 30.7.1941 Ottawa). Duettona Pitkämö ja Ockenström lauloivat Clarence Carson Parkinsin kirjoittaman laulun Something Stupid, jonka Frank ja Nancy Sinatra tekivät kansainväliseksi hitiksi laulamalle sen levylle vuonna 1967.
Laulaja, lauluntekijä, muusikko, sovittaja, tuottaja ja kapellimestari Sami Petteri Pitkämö (s. 6.11.1973) aloitti muusikonuransa pasuunaa soittamalla kotikaupungissaan Kauhajoella. Parinkymmenen vuoden iässä Sami Pitkämö muutti Helsinkiin opiskelemaan Pop & Jazz Konservatorioon jazzpasuunan soittoa. Samaan aikaan Sami Pitkämö soitti ja sovitti vuonna 1964 Helsingin Kauppakorkeakoulussa perustetulle nykyään Suomen suurimman bilebigbandin, Boston Promenaden riveissä, lauloi omassa Riemukupla-bändissään sekä sävelsi musiikkia useille kokoonpanoille.
Nykyisin Sami Pitkämö on nähty johtavan bändejä television huippusarjoissa (Tanssii Tähtien Kanssa, Obladii ja Nevada), sovittavan ja säveltävän musiikkia eri artisteille, televisioon, teatteriin ja mainoksiin, johtaa omaa Sami Pitkämön Orkesteria ja tekee monenlaista yhteistyötä hyvän ystävänsä, pianisti ja säveltäjä Lenni-Kalle Taipaleen (s. 3.11.1978 Espoo) kanssa duokeikoista yhteisen bändin esiintymisiin. Hän on myös yksi kuudesosa jo lähes legendaarista Hemma Beast- yhtyettä. Pitkämöllä on samoin oma jazz-kokoonpani, The Sami Pitkämö Quintet, joka esittää Sami Pitkämön oman musiikin lisäksi jazzstandardeja sekä pophittejä uudelleensovitettuina versioina. Pitkämö isännöi syksyllä 2014 kvintettinsä kanssa Play it Again, Sami! -nimistä klubia, joka toimi ravintola Storyvillessä, Helsingissä.
Lähinnä Pitkämön sydäntä lienee kuitenkin laulaminen ja oman musiikin tekeminen. Vuonna 2008 Sami Pitkämö julkaisi omaa nimeään kantavan debyyttilevyn ”Lauluja Rakkaudesta Ja Vähän Muustakin”, ja tälle Emma- ehdokkuudenkin ansainneelle albumille on jo odotettu jatkoa. Hänen albumillaan oman orkesterin lisäksi musisoivat vuonna 1975 perustettu UMO Jazz Orchestra, laulaja ja muusikko Maarit Helena Hurmerinta (o.s. Äijö, s. 10.11.1953 Helsinki) ja Jukka Tapani Perko (s. 18.2.1968 Huittinen). Samana vuonna, kun debyyttilevy julkaistiin, Sami Pitkämö sai Pori Jazzin Vuoden taiteilija -tunnustuksen. Kahdenkymmenen vuoden ajan Sami Pitkämö on saanut tehdä yhteistyötä monien alan legendojen kanssa ja samalla päässyt todistamaan myös uusien tähtien syntyä. Musiikin esittäminen on vienyt miestä ympäri maailmaa ja tutuksi ovat tulleet niin Eurooppa, USA, Afrikka, Aasia kuin Australiakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti