maanantai 29. heinäkuuta 2024

 Tampereen kulttuuritoimenjohtaja Sampo Terho

Tampereen kaupunki tiedotti huhtikuussa 2024, että Tampereen kaupungin kulttuurijohtajan virkaan on valittu entinen Juha Petri Sipilän (s. 25.4.1961 Veteli) hallituksen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri vuosina 2017-2019, Sampo Johannes Terho (s. 20.9.1977 Helsinki). Terho aloitti virkansa hoitamisen toukokuussa 2024. Tampereen kaupungin kulttuurijohtaja johtaa palveluryhmää, johon kuuluvat Tampereen kaupunginkirjasto, Tampereen seudun työväenopisto, Tampere Filharmonia, kaupunkikulttuuriyksikkö, historialliset museot sekä Tampereen taidemuseot. Lisäksi kaupungin kulttuurin palveluryhmän vastuualueella on kulttuurin toiminta-avustuskokonaisuuden valmistelu ja hallinnointi.

Sampo Terho.

Sampo Terho valmistui vuonna 1996 ylioppilaaksi Porkkalan lukiosta Kirkkonummella. Filosofian maisteriksi Terho valmistui vuonna 2003 Tampereen yliopistosta pääaineenaan Suomen historia. Valmistumisensa jälkeen Sampo Terho työskenteli puolitoista vuotta tietopalvelusihteerinä puolustusministeriössä. Terho toimi vuonna 2005 rauhanturvaajana Bosnia-Hertsegovinassa Eufor-joukoissa. Vuosina 2006-2008 Sampo Terho työskenteli Maanpuolustuskorkeakoulussa strategiatutkijana ja vuosina 2009-2010 hän toimi mediatutkijana.


Sampo Terho on kirjoittanut yhteiskunnallisia artikkeleita sanomalehtiin sekä toiminut kolumnistina mm. Uudessa Suomessa, Kalevassa, Aamulehdessä, Helsingin Sanomissa ja Turun Sanomissa. Terhon tietokirja kuolemanrangaistuksen historiasta julkaistiin vuonna 2007. Sampo Terho valittiin marraskuussa 2009 Suomalaisuuden liiton ry:n puheenjohtajaksi. Suomalaisuuden liitto perustettiin kirjailija Johannes Linnankosken (oik. Vihtori Johan Peltonen, s. 18.10.1869 Askola ja k. 10.8.1913 Helsinki) aloitteesta vuonna 1906 vahvistamaan ja herättämään kansallista tietoutta ja ajattelutapaa sekä edistämään suomalaista ja suomenkielistä kulttuuria.

Johannes Linnankoski.

Pirkanmaan vaalipiiristä Sampo Terho valittiin perussuomalaisten ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa vuonna 2003, mutta hän ei tullut silloin valituksi eduskuntaan. Vuosina 2008-2009 Terho toimi Helsingin Kallion seudun Perussuomalaiset ry:n puheenjohtajana ja vuonna 2009 hän oli Helsingin piirihallituksen toinen varapuheenjohtaja. Vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa Sampo Terho oli ehdolla saaden 9 374 ääntä, jolla hän selviytyi varasijalle. Europarlamenttiin hän nousi perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Juhani Soinin (s. 30.5.1962) tultua valituksi eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa. Sampo Terho kuului EU-kriittiseen Vapaa ja demokraattinen Eurooppa -ryhmään (EFD) vuosina 2011-2014. Vuosina 2014-2015 Sampo Terho kuului konservatiivien ja reformistien ryhmään (ECR) ja toimi ryhmän työvaliokunnan jäsenenä. Vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa Sampo Terho valittiin jatkokaudelle. Terho valittiin vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen Suomen eduskuntaan ja hänen paikalleen Euroopan parlamenttiin nousi varajäsenenä Pirkko Anneli Ruohonen-Lerner (s. 6.2.1957 Hyvinkää).


Vuodesta 2012 vaalikauden loppuun Terho toimi Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alivaliokunnan jäsenenä. Vuosina 2011-2012 Sampo Terho toimi samoin kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan varapuheenjohtajana ja Kanada-suhteista vastaavan valiokunnan jäsenenä vuosina 2011-2014. Näiden lisäksi Terho on ollut varajäsen ulkoasiainvaliokunnassa vuosina 2011-2014, työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnassa vuosina 2012-2014 sekä Australian ja Uuden-Seelannin suhteista vastaavassa valiokunnassa vuosina 2011-2014. Terho oli vuonna 2014 alkaneella vaalikaudella jälleen talous- ja raha-asioiden valiokunnan jäsen, suhteista Yhdysvaltoihin vastaavan valtuuskunnan jäsen sekä teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan varajäsen.


Kun Jari Tapani Lindström (s. 28.6.1965 Kuusankoski) siirtyi työvoimaministeriksi Juha Sipilän hallitukseen, Sampo Terho nimitettiin hänen tilalleen perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Vuoden 2017 kuntavaaleissa Sampo Terho valittiin 3 381 äänellä Helsingin kaupunginvaltuustoon. Maaliskuussa 2021 Terholle myönnettiin ero kaupunginvaltuustosta paikkakunnalta muuton vuoksi ja uudeksi valtuutetuksi hänen tilalleen nousi perussuomalaisten Nuutti Hyttinen.

Sauli Niinistö.

Tasavallan 12. presidentti Sauli Väinämö Niinistö (s. 24.8.1948 Salo) nimitti Sampo Terhon eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeriksi Juha Sipilän hallitukseen perjantaina 5.5.2017. Sampo Terho erosi kesäkuussa 2017 perussuomalaisten eduskuntaryhmästä 20 muun kansanedustajan kanssa ja perusti Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän. Saman ryhmän jäsenistö perusti vielä samassa kuussa Sininen tulevaisuus -yhdistyksen, joka rekisteröitiin puolueeksi 15.11.2017. Sampo Terho toimi Sinisen tulevaisuuden de facto puheenjohtajana sen perustamisesta lähtien, kunnes hänet valittiin virallisesti ryhmän puheenjohtajaksi puolueen ensimmäisessä puoluekokouksessa 16.12.2017. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Sampo Terho sai Uudenmaan vaalipiirissä 3 118 ääntä ja hän putosi eduskunnasta. Sampo Terho ilmoitti 3.5.2019 jättävänsä puolueensa puheenjohtajuuden Espoon puoluekokouksessa 8.6.2019, perustellen päätöstään puolueen heikolla vaalimenestyksellä ja tarpeella uudistaa puoluetta nostamalla uusia henkilöitä sen johtoon.


Sampo Terhon mukaan hänen elämäntehtävänsä on sosialismin purkaminen. Terho oli avioliitossa Maija Sihvosen kanssa vuosina 2011-2019 ja heillä on yksi tytär, joka on syntynyt vuonna 2016. Avioerohakemuksen aviopari jätti kesäkuussa 2019. Sampo Terho on kirjoittanut neljä kirjaa: Silmä silmästä, kuolemanrangaistuksen historia 2007, Kohti parempaa Eurooppaa, Suomen Perusta 2014, Olev Roosin kyyneleet (romaani) 2021 ja Stalingradin viemärit (romaani) 2024.

Toni Viljanmaa.

Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin ilmestyi huhtikuussa 2020 melko erikoinen yritys. Alku Tuotanto Oy -nimisen yrityksen toimialaksi oli määritelty elokuvien, videoiden ja televisio-ohjelmien tuotanto. Yhtiön toimitusjohtajaksi nimettiin mm. Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajana ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministerinä toiminut Sampo Terho. Terhon yhtiökumppaniksi samalla paljastui Pohjalainen -lehden entinen päätoimittaja, Toni Viljanmaa. Yhtiö sai alkunsa Toni Viljanmaan vuosien takaisesta ideasta. Vuonna 1998 Toni Viljanmaa ja Sampo Terho tapasivat Tampereella, kun Sampo Terho tuli yliopistolle opiskelemaan historiaa ja Toni Viljanmaa oli yliopistossa. He pelasivat sählyä samassa joukkueessa, jonka nimi oli Musta Surma, ja kuuntelivat samoja bändejä.


Molemmat valmistuivat maistereiksi 2000-luvun alussa; Terhon gradu käsitteli neljän suurimman puolueen suhtautumista YYA-sopimukseen ja Viljanmaan gradu koski työväenliikkeen ideologista kehitystä sisällissodasta lähtien aina lapualaisvuosiin saakka. Viljanmaan ja Terhon ystävyys jatkui musiikkiharrastuksena opiskelujenkin jälkeen. He perustivat rockbändin, jonka nimi oli Jürgen Jürgensen; heidän musiikilliset esikuvat olivat Motörhead, AC/DC ja Dr. Feelgood. Sampo Terho yritti yhtyeen rumpalina kääntää yhtyeen taiteellista suuntaa progressiivisemmaksi, mutta menestys jäi kuitenkin heikoksi ja yhtyeen toimintakin pienimuotoiseksi.


Historian ensimmäisenä perussuomalaisena kulttuuriministerinä Sampo Terho aiheutti kulttuuriväessä huolta, kritiikkiä ja närkästystä, sillä perussuomalaisten puolue oli profiloitunut konservatiivisen ja kansallismielisen taidekäsityksen puolustajiksi. Vuoden 2011 perussuomalaisten puolueen eduskuntavaaliohjelmassa vaadittiin jopa ”postmodernin tekotaiteen” tukemisen lopettamista. Vaatimus oli tietysti tahallinen provokaatio, mutta mielikuva kultakauden jälkeiseen taiteeseen nihkeästi suhtautuvasta puolueesta jäi sitkeästi elämään. Kulttuuriministeri Sampo Terho korvasi työhuoneensa seinällä olleen Harro Koskisen Sikamessiaan Eero Järnefeltin, Albert Edelfeltin ja Fanny Churbergin maisemamaalauksilla. Kulttuuriministerin toimesta Sampo Terhon katsotaan yleensä kuitenkin suoriutuneen melko kunniakkaasti. Sampo Terho sävelsi jopa – kapellimestari Heikki Elon ystävällisellä avustuksella – Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi noin viisi minuuttisen orkesteriteoksen.

Kapellimestari Heikki Elo.

Vuonna 2014 Toni Viljanmaa nousi sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajaksi. Päätoimittajakausi kesti hieman alle kuusi vuotta. Toni Viljanmaa pyrki eduskuntavaaleissa keväällä 2019 eduskuntaan Kokoomuksen ehdokkaana. Viljanmaa ilmoitti jäävänsä ehdokkuuden ajaksi palkattomalle vapaalle. Viljamaan ehdokkuus herätti siitä huolimatta runsaasti keskustelua Pohjalaisen riippumattomuudesta. Seinäjoella ilmestyvä Ilkka ja vaasalainen Pohjalainen yhdistettiin marraskuussa 2019. Samassa yhteydessä 26 työntekijää irtisanottiin ja uuden Ilkka-Pohjalainen -lehden päätoimittajaksi nimitettiin Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksen yksikön päällikkö, Markku Mantila.


Toni Viljanmaa oivalsi liikeideansa ensimmäisen kerran jo vuonna 2013. Hän teki tutun kuvaajan kanssa lyhyen dokumentin eteläpohjalaisesta kansanmusiikista. Viuluviikari niminen ohjelma sai lakeuksilla, varsinkin tapahtumapaikallaan Teuvalla, erittäin hyvän vastaanoton. Dokumentin tekeminen lisäksi tuntui parikymmentä vuotta kirjoittavan toimittajan töitä tehneestä Toni Viljanmaasta jotenkin kovin virkistävältä. Kun ajatus omasta tuotantoyhtiöstä syntyi, oli Viljanmaalle alusta saakka täysin selvää, että hän halusi yhtiöön mukaan Sampo Terhon. Yhtiön perustamiskokous pidettiin Vaasan Vaskiluodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti