Pori Jazz Festivaalin avajaiset Kirjurinluodolla 12.7.2024
12.7.1974 Pori Big Band soitti Porin Jazzfestivaalin avajaisissa. Pori Big Band on siis tullut 50 vuoden ikään, kun se perjantaina 12.7.2024 klo 18 laittoi soimaan konsertin Porin Kirjurinluodolla Pori Jazzfestival 2024 avajaisissa. Konsertin solistina lauloi soulmusiikin pienviljelijä, Sami-Jussi Saari (s. 21.1.1962 Tampere), Tampereen lahja musiikkimaailmalle. Pori Big Bandin perustaminen liittyi läheisesti Pori Jazz r.y.:n toimintaan. Orkesteri oli pitkään yhdistyksen käyntikortti ja edustusorkesteri Satakunnassa, Suomessa ja maailmalla. Lisäksi big band oli Porissa tärkeä musiikkikoulutusorganisaatio. Alkuaikoina Suomessa ei aivan vastaavanlaista orkesteria ollut.
Muusikko, kapellimestari, sovittaja ja pianonvirittäjä Markku Kokon (s. 22.10.1946 Rauma ja k. 17.2.2021 Pori) mukaan Pori Big Bandin merkitys 1970- luvulla suomalaisille jazzille oli erittäin suuri. Pori Big Band vei konserteilla jazzin ilosanomaa eteenpäin ja innosti nuorempia soittamaan jazzia. Pori Jazz ry. tarvitsi Pori Big Bandia omiin edustustilaisuuksiinsa ja yhdistys hyödynsi orkesteria kaikin tavoin mm. keikoilla ja kutsuvierastilaisuuksissa. Pori Jazzin hallitus ja Jyrki Kangas olivat pitkälti taustalla tehtäessä päätöksiä konserteista ja orkesterin käyttöön pestatusta kapellimestarista. Porilainen jazzmuusikko Jyrki Olavi Kangas (s. 20.1.1944 Pori ja k. 27.2.2020) soitti Porin kaupunginorkesterissa kontrabassoa 1960- ja 1970-luvuilla. Vuosina 1971-1976 ja 1979-1990 Jyrki Kangas toimi Pori Jazz 66 ry:n toiminnanjohtajana.
Poriin syntyi siis perinteisen ison orkesterin rytmimusiikin esittäjä big band vuonna 1971. Oman orkesterin perustivat innostunut joukko musiikin harrastajia. Vuonna 1857 valmistuneessa Hotelli Otavan jazz-jamien yhdistämät paikalliset jazzsoittajat ja muut orkesterimusiikkia harrastaneet porilaiset soittajat perustivat orkesterin Pori Big Band (PBB). Soittokuntaan liittyi porilaisia, paikallisia ammattimuusikoita, Porin kaupunginorkesterin muusikkoja ja Porin työväenyhdistyksen jäseniä. Kokeneet jazzmuusikot olivat vielä harvassa, mutta muusikot innostuivat soittamaan jazzia ensimmäistä kertaa big bandina. Perustava kokous pidettiin arkkitehti Carl Johan von Heidekenin (s. 23.8.1832 Tukholma ja k. 27.3.1888 Turku) suunnittelemassa uusrenessassityylisessä Hotelli Otavassa.
Porilaiset uuden yhtyeen muusikot olivat hyvin innostuneita uudesta mahdollisuudesta soittaa jazzia porilaiselle yleisölle. Bändin alkuaikojen kapellimestari Markku Kokko oli keskeisessä roolissa hankkiessaan soittajia ja hän kirjoitti myös sovituksia uudelle big bandille. Markku Kokko itse totesi, että kyseessä oli ”yhteinen iso hiili, johon kaikki tykkäs puhaltaa”. Orkesteriin sai tulla ketä halusi, jos vain oli innostusta ja taitoa soittaa. Musiikin harrastajat ja ammattilaiset Antti Juhani Sarpila (s. 11.6.1964 Pori), Jari Juhani Perkiömäki (s. 13.4.1961 Pori) ja Tapani Rinne (s. 2.2.1962 Pori) saatiin houkuteltua mukaan.
1970-luvun alussa Pori oli Suomen rytmimusiikin virkeimpiä paikkoja. Kaupungin eri ravintoloissa suosittiin elävää musiikkia. Pori Big Bandin taiteellinen johtaja Juha Järvinen totesi Pori Big Band 40-vuotisjuhlavuotena vuonna 2011, että ”Tuohon aikaan ravintolamuusikot olivat sekä jazz- että tanssimusiikkitaitoisia. Useasta kymmenestä soittajasta muodostunut tiivis yhteisö oli luonnollinen kasvualusta isolle kokoonpanolle.”
Porilaiset muusikot innostuivat vähitellen soittamaan big bandina. Jyrki Kangas muisteli Porin Big Bandin 20-vuotisjuhlassa vuonna 1991, että ”Harjoituksia oli aluksi kaupunginorkesterin tiloissa. Ensimmäinen kappale oli Queen Bee, jota jauhettiin viikko toisensa jälkeen keväällä 1971. Siitä homma vähitellen kehittyi ja ensimmäinen varsinainen orkesterinjohtaja, joka sai aikaan, oli Raimo Henriksson (s. 9.3.1938 Helsinki ja k. 10.10.2021 Vantaa).”
Iso big band –orkesteri harjoitteli alkuaikoina Äyrilässä puistojen risteyksessä, Porin tyttökoulussa ja hotellin Otavan juhlasalissa. Myöhemmin harjoituspaikkona oli lisäksi keilahalli Porin linja-autoaseman alakerrassa ja Porin Mieslaulun talo. Joskus päästiin harjoittelemaan Pori Jazz tiloihin sekä koulujen esim. Lyseon ja Palmgren-opiston juhlasaleihin. Orkesterin suuren koon vuoksi harjoituspaikat aina välillä vaihtelivat.
Harjoituksia pidettiin yleensä sunnuntaisin joka viikonloppu ja tarvittaessa myös useamminkin, jos tiedossa oli joku tärkeämpi konsertti. Musiikkikoulutusta pidettiin big bandissä samoin erittäin tärkeänä. Porin Big Bandin harjoituksiin kutsuttiin toisinaan ulkomaisia kouluttajia antamaan oppia maailmalta. 1980-luvun alkuun asti Pori oli Suomen ainut paikkakunta, jossa sai jazzmusiikin koulutusta. Toimintansa alusta lähtien Pori Big Band on halunnut tukea varsinkin nuoria musiikin harrastajia.
Pori Jazz 66 ry:n järjestämät vuotuiset jazzfestivaalit tarjosivat hyvän kasvualustan Pori Big Bandin toiminnalle. Perinteeksi muodostui soitto Porin Jazzfestivaalien avajaiskonsertti. Pori Big Band avasi omalla kirjurinluodon konsertillaan jazzfestivaalit vuosina 1974-1978. Avauskonsertti toi orkesterille kaivattua näkyvyyttä. Koska alussa Porin kaupungin tuki puuttui lähes kokonaan, konsertit olivat tärkeitä orkesterin kasvumahdollisuuksien kannalta.
Vuonna 1974 Porin Big Band kiitetyssä avauskonsertissa oli solistina taiteilija ja jazztrumpetisti Theodore ”Ted” Curson (s. 3.6.1935 Philadelphia, Pennsylvania, Yhdysvallat ja k. 4.11.2012 Montclair, New Jersey, Yhdysvallat). Orkesterin soittamisen tasoa kehuttiin ja orkesterin musiikillinen ote oli lehtien arvostelun mukaan hyvä. Seuraavana vuonna 1975 Helsingin Sanomissa todettiin, että ”porilaiset saavat olla ylpeitä orkesteristaan”.
Pori Big Band harjoitteli, koulutti soittajia ja konsertoi alkuvuosina vain Pori Jazz ry:n antamalla taloudellisella tuella. Kevättalvella 1978 päätettiin perustaa Jazzin tuki ry, jonka toimintatavoitteena olisi ollut varojen hankkiminen Pori Jazz 66 ry:n toiminnan tukemiseksi. Tätä uutta yhdistystä ei jostakin syystä kuitenkaan koskaan perustettu.
Pori Big Band esiintyi julkisesti konsertissa ensimmäisen kerran tammikuussa 1972 Porin Karhulinnassa yhdessä Porin kaupunginorkesterin kanssa. Solisteina olivat Marion Evi Rung (s. 7.12.1945 Helsinki), alttosaksofonisti Hannu Saxelin (1938-2004). Konsertti oli suuri menestys, paikalle saapui noin viisisataa kuulijaa. Konsertin radioinnista oli myös sopimus Yleisradion kanssa. Kapellimestarina oli Raimo Henriksson. Orkesterissa olivat silloin mukana: saksofonit Hannu Saxelin, altot Kullervo Kojo ja Kari Sarpila, tenorit Jarmo Laine, Tapio Kiviniemi ja Harri Kangas, trumpetit Jorma Kohijoki, Jaakko Satomaa, Reijo Widbom ja Juhani Terävä, pasuunat Tauno Koskinen, Antti Poretie, Martti Kojo ja Matti Törni, kitarat Seppo Aalto, Markku Kokko, piano Juan Lopez-Bonet, basso Jyrki Kangas ja rummut Ilpo Kallio. Tästä ryhmästä oli vielä 2012 mukana Martti Kojo.
Ensimmäinen Pori Big Bandin oma konsertti pidettiin porilaiselle yleisölle sunnuntaina 15.10.1972 Porin Lyseossa. Orkesteria johti tuolloin kapellimestari, trumpetisti, säveltäjä, sovittaja ja tuottaja Yrjö Osvald ”Ossi” Runne (vuoteen 1936 Rundberg, s. 23.4.1927 Viipuri ja k. 5.11.2020 Helsinki).
Orkesterin esittämä ohjelma riippui konserttitilanteesta ja siellä läsnä olevasta yleisöstä. Yleisimmin esitettiin jazzia, viihdettä, iskelmiä ja popmusiikkia. Orkesteri kehittyi taiteellisesti tasaisen varmasti ensimmäisten toimintavuosiensa aikana. Toimintaan hakeutui myös Porin ulkopuolelta ammattimuusikoita ja lahjakkaita nuoria musiikin ja jazzin harrastajia.
Eniten Pori Big Band soitti jazzia. Ohjelmistoon kuului myös kaikenlaista big band -musiikkia. Orkesterin nuoremmat halusivat soittaa myös funkia ja lattareita, jota myös kokeiltiin joskus. Tärkeintä oli, että esitetty musiikki viihdytti ja miellytti paikalla ollutta yleisöä.
Pori Big Band konsertoi noin kymmenen kertaa kevääseen 1973 mennessä. Orkesteri kierteli myös maakunnassa edistääkseen asemaansa alueorkesterina. Toiminnanjohtaja Jyrki Kangas valitsi maakunnan esiintymiskohteet. Maakuntiin tehtyjen konserttien aikana Pori Big Band mainosti myös Pori Jazzien toimintaa. Yleisöä oli konserteissa paikalla runsaasti. Uudesta jazz –ilmiöstä oltiin kiinnostuneita. Pori Big Band toimikin jazzmusiikin herättäjänä ja edelläkävijänä koko satakunnan alueella.
Vuosina 1971-1986 Pori Big Band esiintyi säännöllisesti Pori Jazz –festivaalien aikaan ja vaihtelevasti omissa konserteissa. Tämän jälkeen alkoi taitejakso, jossa orkesteria tilattiin vain satunnaisella kokoonpanolla eri konsertteihin. Heinäkuussa 2000 Pori Big Band koottiin uudestaan kasaan ja konsertti pidettiin Porin Promenadisalissa. Illan ohjelmisto koostui Erik Wilhelm Lindströmin (s. 29.5.1922 Helsinki ja k. 27.8.2015) sävellyksistä. Orkesteria johto tuolloin kapellimestari Raimo Henriksson ja solistina oli Sanna Laura Vuotilainen (s. 17.5.1975 Jyväskylä).
Pori Big Band kierteli myöhemmin myös Suomen ulkopuolella. Ennen vuoden 2005 ”Pori All Star Big Band Faet. Kenny Garret & Ted Curson” konserttia Jari Perkiömäki muisteli aikaa seuraavasti: ”Se oli hienointa aikaa. Toiminta oli niin hyvin toteutettua ja resursoitua, että saatoimme tehdä kiertueita ympäri maailmaa. Porukan henki ja esiintymiset esimerkiksi Saksassa olivat huippuluokkaa. Nyt sellaisia muistoja on helppo verestää”.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti