Nuutajärven Lasikylä perjantai 5.7.2024
Nuutajärven Lasikylään saapui perjantaina 5.7.2024 klo 18.30 konsertoimaan Wade Mikkolan kvintetti, jossa laulusolistina lauloi Charlotta Kerbs. Pietarsaaresta lähtöisin oleva nuori laulajatar asuu nykyisin pääkaupunkiseudulla. Hän on koulutukseltaan musiikinopettaja ja harrastaa jazzin lisäksi soulia. Solistin lisäksi yhtyeessä soittivat Alan Matheson (piano ja trumpetti), Wade Mikkola (basso), Pekka Toivanen (tenorisaksofoni) ja Erkki Liikanen (rummut).
Alan Matheson on pianisti, trumpetisti, sovittaja ja säveltäjä Kanadan Vancouverista. Matheson opettaa jazzpianon ja trumpetin soittoa Brittiläisen Kolumbian yliopistossa, Vancouver Community Collegessa ja Capilanonin yliopiston musiikkiosastolla. Alan Matheson on itse valmistunut Nortwestern Universitystä Evanstosista (Illinois), jossa hän opiskeli mm. Vincent Cichowiczin ohjauksessa. Matheson on opiskellut lisää mm. Barbara Butlerin, Joe Newmanin ja Clark Terryn johdolla.
Alan Matheson johtaa omaa Big Bandia, Nonettia, Septettiä sekä Trioa. Hän on kirjoittanut jazzsovituksia mm. jazzlegendoille kuten Clark Terry ja Bud Shank. Alan Matheson on johtanut Big Band -tribuutteja Duke Ellingtonille, Paul Whitemanille ja Louis Armstrongille. Hän on itse esiintynyt mm. Vancouverin sinfoniaorkesterin kanssa sekä Louis Bellsonin ja Phil Woodsin kanssa. Alan Mathesonin sävellyksiä ovat esittäneet mm. Julia Nolan (saksofoni), Sal Ferreras (lyömäsoittimet), David Palmer (urut) ja Martin Hackelman (käyrätorvi). Hänen sovituksiaan Big Bandeille ovat esittäneet esimerkiksi Tulane University Jazz Ensemble ja Northwestern University Jazz Ensemble. Alan Mathesonin ensimmäinen CD, Intrada, julkaistiin vuonna 2004. Uusimmat CD:t, Duetti ja Summer Evening, äänitettiin Suomessa basisti Wade Mikkolan kanssa ja julkaistiin vuosina 2013 ja 2015.
Atro "Wade" Mikkola (s. 1956) sai sieluunsa jazzkipinän 13-vuotiaana ja hän kävi hakemassa lisää oppia Yhdysvalloista ensimmäisen kerran jo 1970-luvun lopulla, pian ylioppilaaksi tulemisen jälkeen. Kokemus oli sen verran rohkaiseva, että vuonna 1984 Wade Mikkola muutti Yhdysvaltoihin ja aloitti jazzopinnot Massachusettsin yliopistossa. Basso- ja sävellystuntien lisäksi taidot karttuivat keikoilla, esimerkiksi saksofonisti Archie Sheppin (s. 24.5.1937 Fort Lauderdale, Florida) kanssa. Vuodet 1993-97 Wade Mikkola asui New Yorkissa ja hankki elantonsa ammattimuusikkona. Debyyttilevy yhtyeenjohtajana syntyi myös New Yorkissa, mikä osoitti basistin kyvyt sujuvien jazzkappaleiden tekijänä.
Suomeen palattuaan Wade Mikkola alkoi esiintyä aktiivisesti maamme jazzkentällä ja toimi heti myös tuntiopettajana sekä Pop & Jazz Konservatoriossa että Sibelius-Akatemiassa, missä hän opettaa edelleen. Ensimmäinen Suomessa tehty levy oli kotimaisia iskelmäklassikoita jazzversioina tarjonnut, kvintettikokoonpanon kanssa tehty Muistatko... Remember (AMK 1999). Samoihin aikoihin basisti alkoi järjestää jazziltoja pääkaupunkiseudulla, muun muassa Katajannokan Poseidonissa.
2000-luvulla Wade Mikkola on järjestänyt jazziltoja muun muassa Ravintola Pianossa ja Kappelin Kellarissa, joissa on suomalaisten muusikoiden lisäksi esiintynyt myös jonkin verran ulkomaisia vieraita. Vuonna 2006 ilmestyi jenkkilaulaja Mandy Gainesin kanssa tehnyt jazzstandardilevy Taking a Change (AMK), jonka kvintetissä soitti Mikkolan lisäksi rivi suomalaisia huippujazzareita. Hyvää keikkatahtia ylläpitänyt basisti on heiluttanut amerikkalaisen jazzperinteen lippua myös aktiivisena keskustelijana sekä musiikkijärjestöläisenä esimerkiksi Freelancemuusikot ry:ssä sekä Jazzmuusikot ry:ssä.
Pekka Toivanen (s. 1961) syntyi Helsingissä. Hän aloitti jo varhain piano- ja klarinettitunnit paikallisessa musiikkiopistossa. Pekka Toivanen on opiskellut myös Sibelius-Akatemian jazzosastolla viiden ensimmäisen opiskelijan joukossa. Hän on jo neljännesvuosisadan ajan puhaltanut saksofonia ja klarinettia tyylikkään johdonmukaisesti konstailemattoman perusjazzin raamissa. Oman kvartettinsa lisäksi Pekka Toivanen on soittanut pitkään rivisaksofonistina muun muassa Oiling Boilingissa, kitaristi Tuomo Aution Zekostossa sekä Suomi-jazzin veteraanin, Erik Lindströmin Dream Teamissa. Tärkeä yhteistyökumppani on ollut basisti Wade Mikkola, jonka luottomuusikko Toivanen on ollut sekä keikoilla että levyillä.
Erkki Ilmari Liikanen (s. 16.4.1943 Viipuri) muusikonura alkoi 1960-luvun alussa haitaristi Veikko Armas Ahvenaisen (s. 24.9.1929 Kuopio) orkesterissa. Liikasen ensilevytys oli vuonna 1962 tehty Hiiri Gonzales (sanoitus Sauvo Puhtila), alkuperäiskappale oli nimeltään Speedy Gonzales. Erkki Liikanen soitti noihin aikoihin rumpuja myös Erik Wilhelm Lindströmin (s. 29.5.1922 Helsinki ja k. 27.8.2015) ja Pertti Metsärinteen (s. 6.9.1930 Sippola) yhtyeissä. Hänen 1960-luvun tunnettuja levytyksiä olivat samoin Kun hämärtää (1965) ja Manzanilla (1963), joka oli duetto Arja Tuomarilan (s. 18.7.1941 Somero ja k. 27.6.2020) kanssa.
Erkki Liikanen esiintyi televisiosarjassa Katapultti (1971-1972), jonka lisäksi hän näytteli samoin muutamissa elokuvissa. Country-henkinen pitkäsoittolevy Aikapommi syntyi 1970-luvun puolivälissä Kari Tapion kanssa. Levyltä löytyy hittikappale Meiä Veera, joka on suomennus Buck Owensin kantrikappaleesta Arms Full of Empty. Samaan aikaan Erkki Liikanen näytteli ja lauloi Merirosvoradiossa ja aloitti menestyksekkään osallistumisputken Syksyn sävel -kilpailuihin kappaleella Evakkoreki (1975).
Erkki Liikanen esiintyi vuodesta 1976 lähtien vuosikausia Seura-lehden mainoskasvona laulajanuransa ohella. Liikanen harjoitteli klassista laulua 1980-luvulla ja teki joitakin kirkkokonsertteja. Viimeisimmät äänilevyt ovat olleet teemoiltaan selviä kokonaisuuksia: Juha Vainion lauluja (1997) yhdessä Aarno Ranisen johtaman Kotkan kaupunginorkesterin kanssa ja Lapin lentojätkä rento (2002), joka sisältää uusia sovituksia Lappi-aiheisista lauluista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti