Velipuolikuu
Vuosina 1983-1984 tehtiin YLE TV1:lle viisitoista jaksoa puolentunnin viihdeohjelmaa – joista yksi oli englanninkielinen jakso – nimellä Velipuolikuu. Velipuolikuussa näyttelivät Pirkka-Pekka Petelius (s. 31.5.1953 Alatornio), Kari Olavi Heiskanen (s. 16.3.1955 Hämeenlinna), Eeva Riitta Orvokki Litmanen (ent. Litmanen-Frank, s. 25.2.1944 Lappeenranta), Esko Ferdinand Hukkanen (s. 23.10.1927 Iisalmen maalaiskunta ja k. 22.7.2016 Lahti), Seija Kareinen (s. 1963), Robin Relander (k. 2019), Pirjo Liisa Helena Bergström (o.s. Halminen, s. 21.4.1939 Helsinki ja k. 15.5.2011 Helsinki) ja Niko Pietari Saarela (s. 28.2.1972 Helsinki). Viihdeohjelman käsikirjoittajat olivat Kari Väinämö Kyrönseppä (s. 6.8.1943 Lappeenranta), Pirkka-Pekka Petelius, Heimo Juhani ”Holle” Holopainen (s. 27.9.1948 Helsinki) ja Kari Heiskanen. Kari Kyrönseppä ohjasi sarjan ja Pedro Heikki Kalevi Hietanen (s. 5.5.1949 Jaala ja k. 6.12.2023) toimi ohjelman kapellimestarina.
Pitkään Yleisradiossa työskennellyt ohjaaja ja käsikirjoittaja Kari Kyrönseppä kävi kesällä 1982 Suomenlinnassa katsomassa Ryhmäteatterin kesäteatteriesitystä Impi vaarassa. Kyrönseppä ei oikein jaksanut innostua teatteriesityksestä, mutta Kari Kyrönsepän huomio kiinnittyi sivuroolin esittäjään. Nuori miesnäyttelijä touhusi omiaan varsinaisen juonen ohessa. Kari Kyrönseppä jäi seuraamaan miehen puuhia niin intensiivisesti, että häneltä meni koko muu näytelmä aivan ohi. Sittemmin Kari Kyrönsepälle selvisi, että nuori miesnäyttelijä oli Pirkka-Pekka Petelius.
Alatorniossa syntynyt Pirkka-Pekka Petelius varttui nelivuotiaaksi Kouvolassa ja sen jälkeen kasvoi Kuusankoskella. Petelius muutti vuonna 1975 Helsinkiin. Ensin häntä houkutti historian ja kielten opiskelu, mutta Petelius haki lopulta kuitenkin Suomen teatterikouluun ja pääsi kouluun vuonna 1976. Velipuolikuussa Pirkka-Pekka Petelius teki lopullisen läpimurtonsa suuren yleisön tietoisuuteen; Peteliuksesta tuli sarjan myötä Suomen suosituimpia koomikoita. Velipuolikuuta seurasi sketsisarja Mutapainin ystävät (1984-1985), Tabu (1986-1987) ja Hymyhuulet (1987-1988).
Hymyhuulet-sarjassa Pirkka-Pekka Peteliuksen juontajaparina ja toisena päätähtenä esiintyi näyttelijä ja laulaja Aarne Elis ”Aake” Kalliala (s. 5.10.1950 Heinola), josta tuli Peteliuksen pitkäaikainen aisapari. Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan yhteistyön tuloksena syntyi hyvin suosittu viihdesarja Pulttibois (1989-1991), joka sai jatkoa vuonna 1992 viihdesarjalla nimeltään Manitbois. Petelius ja Kalliala sekä käsikirjoittivat että näyttelivät kaikki sketsit kahdestaan. Moni Peteliuksen sarjassa esittämä hahmo, kuten mm. Herra 47 tai James Potkukelkka, muodostui lopulta käsitteeksi. Pirkka-Pekka Petelius teki samoin yhteistyötä koomikko, imitaattori ja näyttelijä Jorma Olavi ”Jope” Ruonansuun (s. 15.4.1964 Kemi ja k. 18.7.2020 Heinola) kanssa, jolloin syntyivät sarjat Neurovisio (1992), Herra 47 (1994), Hömppäveikot (1996), Ruonansuu & Petelius Co. (1997) ja 6pack (2008). Petelius ja Ruonansuu tekivät myös vuonna 2001 Internetissä esitettyä sketsisarjaa Petelius ja Ruonansuu Show.
Pirkka-Pekka Petelius teki paljon yhteistyötä 1990- ja 2000-luvuilla näyttelijä ja laulaja Taneli Mäkelän (s. 10.3.1959 Espoo) kanssa. Akkaa päälle -sarjan sivuhahmoista tiepalvelumiesten Team Ahma sai oman sarjansa. Sukupuoliroolit kääntänyt Ou nou! Oli Kaverille ei jätetä -sarjan spin off. Pedro Hietanen ja Petelius tekivät vuosina 1986-2009 Yleisradiolle Yömyöhä-radiolähetyksiä, yhteensä 22 kappaletta. Jokaisella lähetyksellä oli oma teema ja lähetykseen liittyi teeman mukaisia haastatteluja sekä muita hupailuja. Ohjelman idea oli, että Hietanen toimi juontajana ja Petelius näytteli lähes kaikki muut hahmot. Yömyöhä-lähetyksistä saivat alkunsa useat myös televisiossa esiintyneet hahmot, mm. Herra 47, Jarna Kuiva sekä Marja-Liisa Hirvesmieli. Lähetyksissä oli paljon improvisoituja sketsejä sekä runsaasti kaksimielisyyksiä ja sananmuunnoksia. Levy-yhtiö EMI on julkaissut Yömyöhä-lähetyksiä tupla-CD:inä otsikolla Serpien kylässä.
Kari Kyrönseppä oli jo pitemmän aikaa pohdiskellut aivan uudenlaista viihdeohjelman tekemistä. Peteliuksen nähtyään Kyrönseppä huomasi, että tämän näyttelijän aivan omanlaatuisensa käsitys huumorista istuisi hänen omiin ajatuksiinsa tulevasta sarjasta. Kari Kyrönseppä päätti soittaa Pirkka-Pekka Peteliukselle ja tarjota hänelle pääosaa tulevasta sarjasta. Kyrönseppä ja Petelius alkoivat tavata toisiaan ja ideoita heittelemällä toisilleen he samalla testasivat oivallusten kestämistä ja kantokykyä. He laativat jo yhdessä ohjelmaa varten tarkan rungon ja dramaturgian; Kari Kyrönseppä pestasi ohjelmaa varten vielä lisäksi käsikirjoittajaksi Holle Holopaisen, joka oli ollut mukana aikaisemmin tekemässä mm. viihdeohjelma Merirosvoradioon musiikkia Hullujussi-yhtyeen kanssa.
Pirkka-Pekka Petelius kutsui näyttelijäystävänsä, Kari Heiskasen, mukaan Velipuolikuuhun. Tämä järjestely sopi vallan mainiosti ohjaaja Kari Kyrönsepälle, sillä ystävykset olivat niin erilaisia hahmoina ja heidän kemiansa sekoittui niin mielenkiintoisella tavalla. Sketsit rakennettiin pääosin Peteliuksen ja Heiskasen varaan ja muut näyttelijät olivat enemmän säestävässä komppiryhmässä. Kaksikosta hioutui loistava työpari sekä ensin näyttelijöinä, mutta jatkossa myös yhä enemmän käsikirjoittajina sarjassa. Sarjan sketsit yhdistivät taidokkaasti täysin absurdin huumorin ja turvallisen perinneviihteen toisiinsa; tekijät halusivat ja myös pääsivät eroon suomalaisen viihdetradition helmasynnistä eli alleviivaavasta huumorin selittelystä. Sarjassa oli huomattavasti nopeampi syke, jolloin katsojatkaan eivät ennättäneet pitkästyä. Petelius ja Heiskanen tekivät Suomen laadukkainta sketsiviihdettä aikoihin.
Velipuolikuu -sarjan perinteisempää osaa edusti Pirkka-Pekka Peteliuksen joka jaksossa esittämät kotimaiset foxikappaleet, jotka sovitti ohjelmaan kapellimestari Pedro Hietanen. Velipuolikuun todellinen tunnussävelmä oli joka jaksossa soinut foxi, Muistan sua Elaine, joka on säveltäjä, sovittaja ja orkesterinjohtaja sekä trumpetisti Vilho Alvar Kososen (s. 17.7.1908 Kuopio ja k. 17.4.1965 Helsinki) säveltämä ja laulaja, lauluntekijä ja muusikko Lennart Mathias ”Matti” Jurvan (vuoteen 1933 Jurvanen, s. 29.4.1898 Helsinki ja k. 16.9.1943 Helsinki) sanoittama kappale; sen levytti vuonna 1931 Ramblers-orkesteri. Orkesteri oli muuten sama orkesteri Turusta, jossa säveltäjä Toivo Kärki aloitti ammattisoittajan uransa 1930-luvulla. Pirkka-Pekka Petelius levytti samoin samannimisen albumin, joka kohosi levymyyntitilaston kärkeen toukokuussa 1984. Albumilla soitti Pedro Hietasen Berberi-orkesteri, jossa soittivat Pedro Hietanen (piano ja harmonikka), Pertti ”Pepa” Päivinen (s. 2.6.1955) ja Seppo Reino Juhani Rannikko (s. 6.4.1928 Tampere ja k. 25.11.2000 Tampere) (saksofonit), Markku Henrik Johansson (s. 22.3.1949 Lahti, trumpetti), Tom Bildo (s. 1.10.1955, vatopasuuna), Ilkka ”Luumu” Kaikkonen (kitara), Pekka Juhani ”Pave” Maijanen (s. 3.9.1950 Lappeenranta ja k. 16.1.2021) ja Hannu ”Hande” Veikko Sakari Lemola (s. marraskuu 1952, rummut).
Varsinkin sopivien naisnäyttelijöiden löytäminen Velipuolikuuhun oli tuskallista, mutta Eeva Litmanen osoittautui heti löydöksi; Litmanen sai jatkaa myös Mutapainin ystävissä edelleen näyttelijäntyötään. Omaperäisellä artikulaatiollaan Esko Hukkanen puolusti veteraaninäyttelijänä omaa paikkaansa joukossa. Kari Heiskanen muistelee itse näin: ”Kyrönseppä antoi fiksusti täydellisen vapauden hakea uutta ja hän selvästi syttyi tavasta, jolla siellä haettiin hahmoja, tilanteita ja kaistaleita. Me puhuttiin aika paljon maailmasta, lähestyttiin erilaisia elämänilmiöitä henkilökohtaisen tai yleisen kiinnostuksen kautta. Velipuolikuun perustyö tehtiin Kyrönsepän johdolla ammattimaisesti, kurinalaisesti ja järjestelmällisesti.”
Pirkka-Pekka Peteliuksen mielestä Velipuolikuun kuuden ensimmäisen jakson lähetyksen jälkeen he saivat tekijöinä vain haukkuja ohjelmasta. Kriitikko Jukka Ilmari Kajava (s. 25.2.1943 Oulu ja k. 16.5.2005 Berliini, Saksa) kirjoitti Helsingin sanomissa, että hän ei ymmärrä tästä ohjelmasta yhtään mitään. Kuudennen jakson jälkeen suhtautuminen sarjaan muuttui jotenkin kummallisesti täysin vastakkaiseen suuntaan ja Velipuolikuusta tuli valtavan suosittu. Ohjelmat keräsivät tuohon aikaan katsojia televisioiden ääreen 1,8 – 2 miljoonaa.
Yksi legendaarisimpia sketsejä Velipuolikuussa oli Pääsiäishanukas. Pääsiäishanukkaan tarveaineet olivat neljän hengen annokseen: 20 l voitaikinaa, 8 dl voisulaa, 1 omena ja 1 raaka hanu. Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Heiskanen keksivät sketsin idean pääsiäishanukkaasta Velipuolikuu -ohjelman kuvausten lounastauolla. Kaverukset päättivät valmistaa valtavan voitaikinan, jonka sisään leivotaan ihminen. Varsin erikoinen ruokalaji ei unohdu katsojiltakaan, sillä Kari Heiskanen kertoo: ”Pääsiäishanukas on varmasti koko urani näkyvin, selkein ja hienoin teos, koska saan siitä aina palautetta.”