Kapellimestari Heikki Elo
Heikki Elo (s. 1964 Pori) oli ensimmäisen kerran Porin Jazzissa isänsä kanssa musiikkia kuuntelemassa vuonna 1967. Lapsuudenkodissa opettaja isä, Erkki Elo, oli amatöörimuusikko, joka soitti huilua ja saksofonia Pori Big Bandissä. Heikki Elo aloitti oman soittamisen jo alakouluiässä ja soitin oli tuossa vaiheessa viulu. Vasta myöhemmin mukaan tuli piano, josta muodostuikin sittemmin Heikki Elon pääsoitin. Heikki Elo oli lukioaikanaan vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa ja hänellä oli jo kova halu tuolloin päästä vuonna 1945 perustettuun Berklee College of Musiciin Bostoniin opiskelemaan musiikkia. Suomalaisista jazzmuusikoista ensimmäiset, jotka opiskelivat Berkleessä, olivat Heikki Veli Uolevi Sarmanto (s. 22.6.1939 Helsinki) ja Eero Uolevi Koivistoinen (s. 13.1.1946 Helsinki). Heikki Elo huomasi kuitenkin sangen pian, että tanssimuusikkona ansaitsi rahaa ja tämä valinta viitoitti Heikki Elon muusikontietä.
Ensimmäisinä vuosinaan Heikki Elo soitti rokkibändeissä, kuten mm. Make Tommilan johtamassa porilaisessa Doorassa ja 1980-luvun lopulla länsirannikon suomenruotsalaisista muusikoista kerätystä Wild Force -yhtyeessä, joka teki pari albumia sekä kuvasi Hollywoodissa saakka Renny Lauri Mauritz Harlinin (alkujaan Harjola, s. 15.3.1959 Riihimäki) ohjaamia MTV-kelpoisia videoitakin. Lopulta kuitenkaan tämä hard rock -bändi ei lähtenyt lupaavasta alusta huolimatta lentoon. Heikki Elon musiikilliset ensimmäiset esikuvat olivat lähinnä Deep Purple ja Led Zeppelin. Vaikka Elosta ei koskaan varsinaista jazzmuusikkoa tullutkaan, niin nuoruuden jazzkokemukset ovat jättäneet häneen vahvan jälkensä; nykyinen tapa fraseerata ja harmoniataju ovat peräisin nuoruusvuosilta, jolloin hän pianistina soitti itse Pori Big Bandissä Porin Jazzeissa.
Myöhempiä musiikillisia vaikuttujia ja jopa esikuvia jazzin ja fuusiomusiikin puolella ovat Heikki Elolle olleet Steps Ahead ja Brecker Brothers sekä erityisesti pianisti Chick Corea (s. 12.6.1941 Chelsea, Massachusetts, Yhdysvallat ja k. 9.2.2021 Tampa, Florida). Heikki Eloon ovat vedonneet tämän musiikkimaailman hienot rytmit sekä upea harmoniakäsitys. Hän on jopa omaan sävellykseensä, viulukonserttoon, upottanut jazzharmonioita. Porin Jazzfestivaaleilla Elo on kuunnellut mm. Manhattan Transferia, Lionel Hamptonia, Gil Evansia, Maynard Fergusonia ja Steps Aheadia. Heikki Elolla on myös useiden vuosien aikana ollut mahdollisuus olla vahvasti mukana musiikkialan järjestöissä, kuten esimerkiksi Suomen Säveltäjät ry:n ja luovan säveltaiteen edistämissäätiön eli Lusesin hallituksissa sekä Teoston ohjelmatoimikunnassa. Heikki Eloa voisi siis kutsua myös oman musiikkialansa järjestöaktivistiksi.
Toistaiseksi viimeisimmän säännöllisen kuukausipalkkansa Heikki Elo on nostanut tililtään joskus 1990-luvun alussa, kun hän toimi audiolaitteita myyvässä Studiotecissä tuotantopäällikkönä. Heikki Elon omat lapsetkaan eivät ole uskaltautuneet heittäytyä isän perässä musiikkiuralle, sillä he ovat väkisin nähneet hyvin läheltä mm. alan toimeentulon epäsäännöllisyyden. Heti armeijasta päästyään Heikki Elo aloitti itsensä elättämisen viihdemuusikkona ravintola- ja lavaorkestereissa. Elo on soittanut monien tuttujen keikkamuusikkojen kanssa keikkoja ja tehnyt useille maamme eturivin artisteille äänilevyjä, kuten mm. Arja Sinikka Korisevalle-Karmalle (s. 21.4.1965 Toivakka), Aarne Tapani Kansalle (s. 9.3.1949 Hamina), Paula Kristiina Koivuniemelle (s. 19.6.1947 Seinäjoki) ja Jari Veikko Sillanpäälle (s. 16.8.1965 Ludvika, Ruotsi).
Vähitellen soittamisen kylkeen Heikki Elolle kasvoi myös studiotyöskentely merkitykselliseksi toiminnaksi. Muusikko, valokuvaaja, säveltäjä, sovittaja ja tuottaja Mika Toivasen (s. 6.2.1970 Säkylä) välityksellä Heikki Elo sai yhteyden artisti Jari Sillanpäähän. Alkuun Mika Toivanen hoiti levytuotannon lisäksi Sillanpään keikkakiertueita ja Mika haki tuolloin mukaan toista kosketinsoittajaa. Tähän samaan aikaan Heikki Elolla oli oma musiikkistudio Mika Toivasen Utopiah-studion kanssa samassa pitäjänmäkeläisessä kiinteistössä. Kun Mika Toivanen ei enää joutanut Jari Sillanpään keikoille, sai Heikki Elo johdettavakseen Jari Sillanpään kiertueet pianistina. Heikki Elo tuotti ja sovitti vuonna 2001 Jari Sillanpäälle albumin, Hän kertoo sen sävelin, jolle albumille Jari Sillanpää halusi tehdä ulkomaisia ikivihreitä sävellyksiä isolla orkesterilla ja mahdollisimman autenttisesti, alkuperäisiä sovituksia kunnioittaen.
Sovittamisesta on vuosien myötä tullut Heikki Elolle merkittävä ja tärkeä toimenkuva. 2000-luvun alussa Heikki Elo toimi TV2:n Jos sais kerran -musiikkiohjelman pianisti-kapellimestarina. Siinä tehtävässä Heikki Elo sai urakoida viikottain toistakymmentä uutta arria (sovitusta) jopa parin vuoden ajan. Jos Heikki Elo saa artistien äänilevyille myös omia kappaleitaan, hän mielellään sovittaa ja tuottaa ne itse, aivan tietystä ja tärkeästä syystä. Nimittäin Elo on käytännössä oppinut tehdessään kappaleen sisältämän demon levyn tuottajalle tämän tuottajan kuitenkin päätyneen sovituksessa täysin erilaiseen ratkaisuun, mitä hän itse oli ajatellut. Studiotyötä tehdessään Heikki Elo on tullut siihen selvään käsitykseen aikain saatossa, että onnistuneen lopputuloksen kannalta studiotyöskentelyssä aivan ratkaisevan tärkeää on mahdollisimman hyvä valmistautuminen; kaikki mahdolliset tilanteen olisi jo etukäteen ennen studioon menemistä mietittävä valmiiksi, jotta epäselviä asioita olisi studiossa mahdollisimman vähän tiedossa.
Tänään äänityksissä tehokkuusajattelu on mennyt niin pitkälle ja väärään suuntaan, että äänitysbudjettien pienentyessä ovat studioajatkin lyhentyneet; soittajaryhmiä halutaan karsia äänityksissä ja monia aitoja instrumentteja korvataan tänään koneilla. Totuus on kuitenkin se, että vain aidot ja elävät muusikot luovuudessaan antavat uniikin jäljen äänityksiin, mitä koneet eivät pysty jäljittelemään. Tämän vuoksi Heikki Elo haluaa studiossa työskennellessään pitää korvansa auki kaikenlaisille ehdotuksille, jättää myös soittajille vastuuta ja vapautta oman näkemyksen esitykseen antamiseen. Soittajien käsiä ei kannata liikaa sitoa, jos haluaa saada kulloisestakin projektista parasta irti. Tekniikka on mahdollistanut tilanteen, että tänään äänityksistä jo valtaosa tehdään kotiolosuhteissa raita kerrallaan ja vasta studiossa lopputulos miksataan kasaan.
Heikki Elo sai mahdollisuuden tehdä musiikkia Angry Birds -peliin ja tilaaja halusi tuotteeseen aitoja instrumentteja. Tällaisissa tapauksissa mennään edelleen studioon ja tehdään musiikkia perinteisillä tavoilla. Heikki Elo on säveltänyt musiikkia useisiin tv-sarjoihin, kuten mm. Sydänten akatemiaan ja Intohimona taide-sarjaan. Vuonna 2003 viulisti Mikko-Ville Luolajan-Mikkola (s. 23.2.1953 Helsinki) tilasi Heikki Elolta viulukonserton esitettäväksi Savonlinnan oopperajuhlilla. Syksyllä 2007 Heikki Elo alkoi myös opiskella lisää Sibelius-Akatemiassa ja valmistui sieltä puhallinorkesterin kapellimestariksi. Heikki Elon A-tutkintokonsertti järjestettiin Espoon Tapiolassa. Sotilassoittokuntien lisäksi Heikki Elo säveltää ja sovittaa mm. Avanti!-orkesterille ja Helsingin kaupunginorkesterille sekä johtaa Vantaan Viihdeorkesterin pienempää VVO Ensemble -kokoonpanoa.
Heikki Elo katsoo, että perinteisten jazzkokoonpanojen asema on myös hyvin tärkeä turvata. Aivan liian usein puhaltimia vähennetään kokoonpanoissa ja niitä korvataan sitten kosketinsoittimilla. Kehitystä ei välttämättä voi paljoa muuttaa, mutta kannattaa muistaa, että jazzmusiikin todellinen voima on juuri puhallinsoittimissa. Laaja-alaisuus musiikkikentällä on taannut Heikki Elolle myös käytännössä jatkuvuuden musiikintekijänä. Alkuun hän teki vain soittajan rooleissa töitä, mutta vuosien varrella koko ajan sovittaminen ja säveltäminen vie hänen ajastaa yhäti enemmän aikaa. Luovana säveltäjänä Heikki Elo on myös saanut nauttia maamme erinomaisista sävellysapurahojen saannista.
Artistien keikkaorkestereiden johtamisen ja studiotuotantojen lisäsi Heikki Elo on toiminut tv-ohjelmien kapellimestarina ja kuvaan sovitetun musiikin säveltäjänä tehden musiikkia mm. Yleisradion tuottamiin dokumentteihin tai MTV3:n draamasarjoihin. Heikki Elo on orkestroinut musiikkia Jalmari Helanderin Big Game -suurelokuvaan, jossa Samuel L. Jackson näytteli Yhdysvaltain presidenttiä. Heikki Elo on myös johtanut useamman kerran orkesteria Forssan elokuvafestivaaleilla, jossa huippuhetkiä ovat olleet mm. livenä säestetyt monumentaaliset ja legendaariset mykkäelokuvat, kuten Charles Spencer Chaplinin (s. 16.4.1889 Lontoo ja k. 25.12.1977 Corsier-sur-Vevey, Sveitsi) Kaupungin valot ja Friedrich Anton Christian ”Fritz” Langin (s. 5.12.1890 Wien ja k. 2.8.1976 Beverly Hills) Metropolis. Heikki Elo ihailee elokuvasäveltäjistä eniten alan ikonin John Williamsin musiikkia ja pettämätöntä tyylitajua.
Levytysbudjetit ovat romahtaneet merkittävästi aikaisemmista tasoista, mutta äänilevyjä myös tehdään aikaisempaa huomattavasti vähemmän. Levy-yhtiöt samoin keskittyvät panostamaan selvästi harvempiin, mutta hyvin varmoihin tähtinimiin; tämä johtaa vääjäämättä tilanteeseen, että musiikkialalla on työtehtäviä soittaville muusikoille aina vain vähemmän. Äänitteiden tuottaminen on tänään hyvin riskialtista liiketoimintaa. Useille muusikoille parhaassa tapauksessa se on vain hauska harrastus.
Heikki Elo on yrittänyt olla avoin erilaisille vaikutteille myös soundipuolella. Tämän alueen ehdottomaksi oppi-isäkseen Heikki Elo nostaa miettimättä kosketinsoittaja, director musices Esa Antero Kotilaisen (s. 4.4.1946 Kuusankoski ja k. 6.11.2023 Kuusankoski), joka 1970-luvulla soitti mm. Wigwam- ja Tasavallan Presidentti -yhtyeissä sekä muusikko ja säveltäjä Jyrki Sakari Kukon (s. 8.7.1953 Kajaani) Piirpaukessa. Esa Kotilainen julkaisi toistakymmentä sooloalbumia, joista ensimmäinen oli Ajatuslapsi vuodelta 1977. Kotilainen oli mukana mm. Hectorin ja Jukka Tolosen albumeilla soittamassa. Esa Kotilainen hankki Suomen ensimmäisen Minimoog-syntetisoijan vuonna 1973, jolla hän tuli erittäin tunnetuksi soittajaksi lajissaan. Heikki Elo muistaa vieläkin Esa Kotilaisen vahvana vaikuttajana 1970- ja 1980-lukujen vaihteen legendaarisilla popjazz-kesäleireillä. Rockmusiikin puolella suurta vaikutusta Heikki Elon soundinäkemyksiin ovat tehneet mm. Peter Gabriel ja Queenin albumit Night at the Opera ja Day at the Races.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti