maanantai 28. lokakuuta 2024

Tuure Jaakko Kalervo Junnila (13. osa) 

Tuure Junnila.

Pääministeri Sakari Tuomiojan virkamieshallituksessa istuivat ministereinä hänen itsensä lisäksi: ulkoministeri Ralf Törngren, oikeusministeri Reino Kuuskoski, sisäministeri Heikki Kannisto, puolustusministeri ja toinen sosiaaliministeri Päiviä Hetemäki, valtiovarainministeri Tuure Junnila, opetusministeri Arvo Salminen, maatalousministeri K. T. Jutila, toinen maatalousministeri Henrik Kullberg, Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeri Erik Serlachius, toinen kulkulaitosten ja yleistentöiden ministeri Aulis Junttila, kauppa- ja teollisuusministeri Teuvo Aura, toinen kauppa- ja teollisuusministeri T. A. Wiherheimo, sosiaaliministeri ja toinen valtiovarainministeri Esa Kaitila ja toinen sosiaaliministeri Irma Karvikko.

Olli Päiviö Hetemäki (s. 8.7.1913 Jyväskylä ja k. 12.5.1980 Helsinki).
Erik Serlachius.

Sakari Tuomiojan hallitus vakuutti noudattavansa ulkopolitiikassa ”tähänastisia periaatteita” sekä pitävänsä Suomen maailmanpolitiikassa ilmenevien ristiriitaisuuksien ulkopuolella. ”Nimenomaan Neuvostoliiton ja Suomen ystävällisten suhteiden kehittämisessä ja lujittamisessa hallitus tulee toimimaan niiden sopimusten sisällyksen ja hengen mukaisesti, joihin Suomen ja Neuvostoliiton keskinäiset suhteet pohjautuvat.” Kauppapolitiikassa kiinnitettiin erityistä huomiota konepaja- ja laivanrakennusteollisuuden työllisyyskysymyksiin. Suurin huomio hallitusohjelmassa kiinnittyi talouskysymyksiin, kuten työtilaisuuksien turvaamiseen, rauhallisuuden säilymiseen työmarkkinoilla, työ- ja tuotantotehon kohottamiseen sekä vakaan rahan arvon ylläpitoon. Talouselämää ja hinnanmuodostusta tarpeettomasti rajoittavista säännöstelyistä olisi samoin luovuttava.

Niilo Vilho Kosola (s. 22.2.1911 Lapua ja k. 15.3.1996 Lapua).

Tuure Junnila sai ”näpeilleen” eduskunnassa helmikuun 11. ja 12. päivän yön tapahtumien vuoksi. Kommunistit olivat tuoneet omat ehdotuksensa budjettilisäyksiksi sosiaalimenoihin, joista tuona yönä käytiin äänestys; ehdotuksilla ei varsinaisesti ollut mitään mahdollisuutta tulla hyväksytyksi, mutta tiettyjä kansanedustajia jatkuva äänestäminen kyllästytti. Kansanedustajat Tuure Junnila, Niilo Kosola - Vihtori Kosolan poika - ja Lauri Solla kiilasivat tulitikut äänestysnappeihin siten, että kone äänesti automaattisesti kommunistien ehdotuksia vastaan. 15.2.1954 em. edustajat joutuivat puhemies Fagerholmin nuhdeltaviksi temppunsa vuoksi ja edustajat saivat vielä varoituksen toiminnastaan. Presidentti Juho Kusti Paasikivi oli ensin sitä mieltä, että Junnila ei voi jatkaa ministerinä, mutta eduskuntavaalien läheisyyden vuoksi hän pyörsi sanansa.


Vuoden 1954 eduskuntavaalikampanjassa Tuure Junnila mainoslause oli: ”Vapaan yhteiskunta- ja talousjärjestyksen, järkevän talouspolitiikan puolesta.” Junnila kävi puhumassa 30 tilaisuudessa, valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjaan saatiin 4 000 nimeä, seinäjulisteita liimattiin seinille 8 000 kappaletta, neljää eri esitettä tehtiin 12 000 kappaletta ja lisäksi vielä 6 000 käyntikorttia. Aamulehdessä, Satakunnan Kansassa ja Länsi-Suomessa julkaistiin 16 285 palstamillimetrin verran mainoksia. Vuoden 1951 vaaleihin verrattuna Tuure Junnila oli nyt huomattavasti tunnetumpi henkilönä ja siksi eduskuntavaalityökin oli helpompaa.


Eduskuntavaaleissa vuonna 1954 Tuure Junnila sai 7 353 ääntä eli suurimman äänisaaliin Kokoomuksen Satakunnan ehdokkaista. Satakunnassa toiseksi eniten puolueen ehdokkaista sai Matti Raipala (6 045 ääntä) ja kolmanneksi ja viimeiseksi läpimenijäksi jäi Kyllikki Pohjola ( 4 854 ääntä). Valtakunnan tasolla Kokoomus sai vain 12,8 prosenttia äänistä ja menetti eduskunnassa neljä paikkaa; Kokoomus oli vuoden 1954 eduskuntavaalien suurin häviäjä. Maalaisliitto sai kaksi paikkaa lisää eduskuntaan ja Kansanpuolue sai kolme edustajan paikkaa lisää. Kommunistien paikkamäärä pysyi samana, 43. Ruotsalaiset menettivät kaksi paikkaa (13 paikkaa), vaikka saivat lisää ääniä. Porvarienemmistö säilyi eduskunnassa kuitenkin luvuin 103-97.

Jussi Saukkonen.

Lahdessa pidettiin Kokoomuksen puoluekokous 23.-24.4.1955, jossa puheenjohtaja Arvo Salminen luovutti paikkansa. Kokoomuksen Nuorten Liitto ajoi Jussi Saukkosta puheenjohtajaksi ja Tuure Junnilan tukijoukkoja johti Satakunnan Kokoomuksen toimitusjohtaja Onni Honkasalo. Jussi Jaakko Saukkonen (vuoteen 1948 Johan Jaakoppi, s. 17.2.1905 Oulu ja k. 6.4.1986 Helsinki) oli pääministeri Johannes Virolaisen hallituksessa opetusministeri vuosina 1964-1966 ja eduskunnan toisena varapuhemiehenä vuodet 1962-1964. Saukkonen opiskeli Helsingin yliopistossa Pohjoismaiden historiaa ja suomenkieltä. Hän kuului Akateemiseen Karjala-Seuraan opiskeluaikoinaan ja toimi seuran yleissihteerinä vuosina 1930-1931. Vuonna 1930 Saukkonen valmistui filosofian kandidaatiksi ja maisteriksi hän valmistui vuonna 1933. Valmistuttuaan Saukkonen toimi Karkkilan yhteiskoulun suomenkielen ja historian lehtorina sekä rehtorina samassa paikassa vuosina 1931-1944. Hän oli samoin Karkkilan työväenopiston johtaja vuosina 1931-1942.


Ennen eduskuntaan nousemistaan Saukkonen toimi Munkkiniemen yhteiskoulun historian lehtorina vuosina 1945-1949. Saukkonen nousi eduskuntaan varasijalta, kun Arvi Oksala kuoli vuonna 1949. Saukkonen nimitettiin samana vuonna Munkkiniemen yhteiskoulun rehtoriksi, missä tehtävässä hän toimi vuoteen 1972 asti. Talouspolitiikassa Junnilalla ja Saukkosella oli sävyeroja; Junnila kannatti vapaata talousjärjestelmää, jossa valtion osuus rajautui erilaisiin infrastruktuurijärjestelmien hankkeisiin, koska yksityisyritystoiminta ei voinut kannattavuussyistä sellaisia hoitaa. Saukkonen suhtautui huomattavasti sallivammin valtion rooliin talousasioissa. Sosiaalipolitiikkaan Junnila ja Saukkonen suhtautuivat melko erilailla. Junnila oli siinä tiukemman linjan ja leikkauksien kannattaja, kun taas Saukkonen Aseveljien Liitossa toimiessaan oli herännyt sosiaalisiin asioihin ja ymmärsi niiden tarpeellisuuden.

Otto Arno Tuurna.

Kokoomuksen omien sääntöjen 7 §:n mukaan: ”Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, mikäli ei näissä säännöissä toisin määrätä.” Saukkosen tukijat pelkäsivät Tuure Junnilan saavan liian vahvan kannattajajoukon taakseen, jolloin Saukkosen tukijat alkoivat juonia oman ehdokkaansa puolesta. Uudenmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Eero Saurama oivalsi, että ehdokasasetelmaa voisi hämmentää asettamalla kolmas ehdokas puheenjohtajaksi; ehdokkaan tulisi edustaa vielä vanhempaa polvea, jolloin äänet saataisiin tarpeeksi hajaantumaan. Eero Saurama sai suostuteltua kolmanneksi kandidaatiksi 60-vuotiaan Otto Arno Tuurnan (vuoteen 1935 Thuneberg, s. 12.8.1894 Lohja ja k. 10.5.1976 Helsinki), joka oli Kokoomuksen kokeneimpia kansaedustajia. Tuurna toimi myös vuodesta 1928 lähtien kaupungin menetykseen saakka Viipurin ensimmäisenä ja ainoana kaupunginjohtajana. Kokoomuksen kansanedustajana Tuurna oli vuosina 1939-1958.


Thunebergin vanhemmat olivat kamreeri Karl Frithiof Thuneberg ja Ingeborg Maria Söderman. Vuonna 1912 hän kirjoitti ylioppilaaksi ja työskenteli vuosina 1913-1916 Suomen Pankin pääkonttorissa virkailijana Helsingissä. Hän oli myös aktivisti ja jääkäriliikkeen jääkärivärväri. Vuonna 1918 hän osallistui sisällissotaan valkoisten puolella. Sodan jälkeen hän jäi armeijan palvelukseen ja suoritti kadettikoulun vuonna 1922. Hän oli samoin vankka Karjalan heimoaatteen mies ja mukana monissa yhdistyksissä. Hän oli innokas kirjoittaja Karjala-lehdessä ja sittemmin hän istui 38 vuotta lehtiyhtiön hallituksessakin, joista 15 vuotta sen hallituksen puheenjohtajana. Ylemmän oikeustutkinnon Thuneberg suoritti vuonna 1925 ja varatuomarin arvon hän sai vuonna 1928. Hän oli mukana sotasyyllisyysoikeuden jäsenenä; hän oli yksi niistä neljästä sotasyyllisyysoikeuden jäsenestä, jotka vaativat kaikkien syytettyjen vapauttamista syytteistä.


23.4.1955 Lahden puoluekokous asetti kansallisliittojen edustajista kokoonpannun 16-jäsenisen vaalitoimikunnan valmistelemaan puolueen puheenjohtajan ja puoluevaltuuston muiden jäsenten vaalia. Toimikunta esitti Junnilaa, Saukkosta ja Tuurnaa ehdolle. Samalla ehdotettiin yhtä äänestystä, jonka voittanut ehdokas valittaisiin Kokoomuksen puheenjohtajaksi. Näin politiikka näytti jälleen likaisen puolensa ja kuinka ”lehmänkauppoja” tehdään. Jotta asiaa ei olisi jouduttu ratkomaan oikeudessa, päätettiin kuitenkin toimia lopulta vaalitoimikunnan ehdottamalla tavalla. Suljetussa lippuäänestyksessä Jussi Saukkonen sai 183 ääntä, Tuure Junnila 143 ääntä ja Arno Tuurna 45 ääntä. Näin Saukkonen valittiin vilunkikeinoin Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja hänen puheenjohtajakautensa kesti vuodet 1955-1965. Myöhemmin hänet vielä valittiin Kokoomuksen ensimmäiseksi kunniapuheenjohtajaksi.



Sama Lahden puoluekokous valitsi 24.4.1955 virallisesti Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi Sakari Tuomiojan, Suomen Lontoon suurlähettilään. Sakari Tuomiojan vaalikampanjasta vastasi vaaliliitto, johon kuului Kokoomus ja Vapaamielisten liitto; vaaliliiton pääelin oli päätoimikunta, johon Kokoomuksesta kuuluivat Jussi Saukkonen, Lauri Aho, Päiviö Hetemäki ja Niilo Honkala. Vapaamielisistä päätoimikuntaan kuuluivat Teuvo Aura ja Lauri Levämäki. Lisäksi oli kaksi muuta toimikuntaa: rahoitustoimikunta ja propagandatoimikunta. Myöhemmin asetettiin vielä työvaliokunta vaaliliitolle.

sunnuntai 27. lokakuuta 2024

 Petri Laaksonen Tampere-talossa 26.10.2024 klo 19

Muusikko ja säveltäjä Petri Kari Olavi Laaksonen (s. 7.8.1962 Sauvo) poikkesi 30-vuotistaiteilijakiertueen merkeissä konsertoimassa lauantaina 26.10.2024 myös Tampere-talon pienessä salissa. Laaksosen konsertissa yleisö kuuli 25 hänen säveltämäänsä kappaletta vuosien varrelta. Petri Laaksonen on säveltänyt myös muillekin laulajille laulettavaksi kappaleita.

Petri Laaksonen.

Petri Laaksonen kirjoitti vuonna 1981 ylioppilaaksi ja valmistui kasvatustieteiden kandidaatiksi vuonna 1986 Turun yliopistosta. Laaksonen opiskeli musiikkia ensin Paimion musiikkikoulussa, sittemmin Turun ja Helsingin konservatorioissa sekä Sibelius-Akatemiassa. Vuonna 1987 Petri Laaksonen aloitti työskentelyn Helsingin Laajasalon yläasteen ja lukion musiikinopettajana. Laaksonen siirtyi vapaaksi taiteilijaksi ja säveltäjäksi vuonna 1994.



Petri Laaksonen aloitti säveltäjänuransa vuonna 1985, kun hän sävelsi Suomen euroviisukarsintoihin laulun, Eläköön elämä, jonka laulajatar Sonja Maria Lumme (s. 6.10.1961 Kristiinankaupunki) lauloi. Kappale voitti euroviisukarsinnan ja Ruotsin Göteborgissa järjestetyssä finaalissa Sonja Lumme sijoittui Laaksosen kappaleella yhdeksännelle sijalle. Petri Laaksonen voitti vuonna 1987 Eurovision laulukilpailun Suomen karsinnat sävellyksellään, Sata salaamaa, jonka sanoitti laulaja, sanoittaja ja säveltäjä sekä ekonomi Veli-Pekka Juhani Lehto (s. 7.5.1948 Turku). Tämän laulun lauloi kilpailussa Virve Hannele ”Vicky” Rosti (s. 10.11.1958 Helsinki). Belgian finaalissa Brysselissä laulu sijoittui Virve Rostin laulamana 15. sijalle 9.5.1987.



Nokialla vuodesta 1987 järjestetty Tapsan Tahdit – vaalii Kaj Tapio Rautavaaran (s. 8.3.1915 Pirkkala ja k. 25.9.1979 Helsinki) perinnettä – julisti vuonna 1993 Petri Laaksosen Vuoden laulelmantekijäksi. Petri Laaksosen ensimmäinen albumi, Täällä Pohjantähden alla, julkaistiin vuonna 1994. Laaksonen sävelsi laulun ystävänsä, muusikko ja sanoittaja Turkka Antero Malin (s. 18.1.1956 Forssa ja k. 17.12.2023), runoon, jonka Turkka Mali kirjoitti jo koulupoikana sinikantiseen vihkoon. Petri Laaksosen ensimmäinen ensimmäinen albumi myi heti kulta- ja platinalevyn oikeuttavan määrän. Ennen tätä albumia samana vuonna 1994 Petri Laaksonen julkaisi Anna-Mari Kaskisen (s. 15.10.1958 Turku) sanoittaman Mukulamessu-levyn.

Turkka Mali.

Seuraava Petri Laaksosen albumi, Sininen hetki, ilmestyi vuonna 1995 ja albumin myyntimäärä riitti kultalevymyyntiin. Kolmas Petri Laaksosen albumi, Janoinen sydän, tehtiin pääosin Tampereella Juuso Nordlundin Studio JJ:ssä – levyn 14 kappaleesta 12 on tehty Tampereella – ja kaksi kappaletta tehtiin Finnvoxin studiolla Helsingin Pitäjänmäessä. Nämä kaksi kappaletta, Kesä älä mee ja Riittääkö rakkaus?, sovitti Jussi Salomon Liski. Näillä kappaleilla taustalauluja laulavat: Anna-Mari Kähärä, Mervi Hiltunen, Pasi Piispanen ja Pekka Kuorikoski. Soittajina: Jussi Liski (basso, koskettimet), Anssi Nykänen (rummut), Heikki Markkula ja Jarmo Nikku (kitarat). Janoinen sydän-levyn loput laulut sovitti Kalle Elkomaa. Tampereella soittajia olivat: Kalle Elkomaa (piano ja koskettimet, urut ja harmonikka), Tommi Rautiainen (rummut), Jaan Wessman (basso), Jukka Hänninen (huilu), Tapani Mäenpää (dobro, kitarat) ja Sami Siikala (trumpetti).

Multi-instrumentalisti Jukka Hänninen.

Petri Laaksonen on säveltänyt samoin musiikkia näytelmiin Kadonnut ääni (1988), Silkkikivi (2000), Levottomat sielut (2006), Paksun Kertun balladi (2007), Yön halki saapukaa (2007) ja Pyhättömien kylä (2008). Petri Laaksonen johtaa myös vuonna 1991 perustamaansa Laaksosen koulun entisistä oppilaista muodostettua mieskuoroa, Könsikkäitä.



Lauantain Tampere-talon konsertti lähti käyntiin kappaleella Rakastan tätä maata, jota seurasivat Kuuntelen sinua, Jean, Eläköön elämä ja Minä toivoisin niin. Ennen konsertin väliaikaa yleisö sai kuulla vielä laulut: Älä elämää pelkää (Kaarlo Sarkian runoon), Tein lasinkuultavan laulun (P. Mustapään runoon), Rakkauden liekki (tehty Paavo ja Päivi Lipposen häälauluksi), Yö toukokuun, Jalanjäljet, kahdeksan kappaleen potpurin ja Oot voimani mun (Anna Erikssonille tehty laulettavaksi).

Kitaravirtuoosi Peter Engberg.

Loppuosan konsertista aloitti Tähtiyö (sanat Heikki Salo), jota seurasivat Loistakoon liekki, Kaamoksen kansa vaeltaa, Kaikkea hyvää, Kauniimpi maa, In Memoriam – karjalainen äitini (Laaksosen äidin muistoksi), Kyyhkysen mieli (omistettu Petri pikkuveljelle), Ota Hänet vastaan, Hyvä tuuli ja Sata salamaa. Varsinaisen konsertin päätöslauluksi oli säästetty Täällä Pohjantähden alla. Kolmesataapäinen konserttiyleisö nousi kuitenkin seisaallaan taputtamaan taiteilijoille, joten ylimääräisenä numerona esitettiin vielä uusi ja ennen julkaisematon Sen laulu kertokoon.

Heikki Salo.

Kardinaalivirhe konsertin solistilta oli jättää säestävä orkesteri heti alkuun esittelemättä – vaikka aplodit hän pyysi orkesterille – ja esittelyn hän suoritti vasta konsertin loppuosassa. Konsertissa esiteltiin myös lauluntekijä ja sanoittaja Heikki Jari Salo (s. 9.11.1957 Lapua), joka on tehnyt Petri Laaksosen kanssa yhteistyönä sanoja jo viiteen Petrin säveltämään lauluun. Kiertueorkesterissa soittavat bassoa ja taustalaulua Santeri Kettu, rumpuja ja taustalaulua Aapo Lankinen, kitaroita ja taustalaulua tuottaja Peter Engberg (s. 28.12.1970 Helsinki) ja koskettimia ja falsettilaulua Tomi Aholainen. Tomi Aholainen soittaa nykyisin myös Miljoonasateessa ja hän myös nykyisin tuottaa Petri Laaksosen levyjä. Petri Laaksonen laulun lisäksi soitti myös kosketinsoitinta illan konsertissa. Toinen häiritsevä ongelma oli saliäänentoiston balanssi; muihin soittimiin ja lauluun verrattuna rummut ”mäikäsivät” häiritsevällä äänenvoimakkuudella enimmän osan konsertista. Olisiko kannattanut käyttää rumpalina Jari ”Kepa” Kettusta, niin nyanssitkin olisivat olleet kohdakkoin?

 Helsingin Kirjamessut 2024 

Ohjelmajohtaja Ville Blåfield.

Palkinnon tavoitteena on tukea kirja-alan kaupallista menestystä

Helsingin Kirjamessuilla Helsingin Messukeskuksessa jaettiin jo kolmatta kertaa Kirja-alan edistämispalkinto, joka palkitsee tai avustaa kustannusalan saavutuksia, kirja-alaan liittyviä innovaatioita, kehittämishankkeita tai kaupallista menestystä. Suomen Messusäätiön rahoittaman 15 000 euron palkinnon tavoitteena on tukea kirja-alan kaupallista menestystä. Kirja-alan täytyy nyt ja tulevaisuudessa tavoittaa entistä tehokkaammin muun muassa nuoria ja nuoria aikuisia, ja saada heidät kiinnostumaan kirjallisuudesta. Avainasemassa tässä ovat lukemisen, kustannusalan ja kirjakaupan uudet innovaatiot.

Palkinto jaettiin torstaina 24.10.2024 klo 9.15 Helsingin Kirjamessujen Hakaniemi-lavalla Pasilan Messuhallissa.

Tekstin talo tekee vaikuttavaa työtä toimialaa laajasti tukien

Tekstin talo palkitaan kirjallisuuden edistämisestä Helsingin Kirjamessuilla 2024.

Tekstin talo on tehnyt vaikuttavaa työtä toimialaa laajasti tukien tuoden esille myös pienet toimijat. Tekstin talo edistää kirjoittamista ja lukemista – ja tuo samalla kirjallisuustoimintaa paremmin yleisön saataville.

Tekstin talo on uudenlainen yhteisöllinen innovaatio, joka tuo yhteen järjestöjä ja yrityksiä, luo uutta toimintaa ja kansainvälisiä verkostoja samalla tukien tekstialan ammattialisten hyvinvointia. Tekstin talo mahdollistaa ajatusten vaihtamisen ja kohtaamisen tiloissaan hyvin monenlaisille toimijoille. Raadilta Tekstin talo sai erityisesti kiitosta suuresta vaikuttavuudesta ja moniulotteisista palveluista.

Tekstin talo – Textens hus ry perustettiin vuonna 2019 – ja vuonna 2023 avautuivat Tekstin talon tilat Helsingin Kalliossa. Tekstin talo on ainutkertainen tekstin tekijöiden ja kokijoiden yhteisö. Yhteisöllisyys tarkoittaa Tekstin talossa tekemisen tapaa: asioista päätetään yhdessä, ja kaikki talon verkostoon kuuluvat tahot ja yleisöt muodostavat Tekstin talon yhteisön. Lisäksi Tekstin talo tarjoaa työtiloja, luo koulutuspolkuja kirjoittamiselle ja lukemiselle sekä tukee tekstiin liittyvissä ammateissa toimivien ammatti-identiteettiä ja asiantuntijuutta.

Pormestari Juhana Vartiainen avaa Kirjamessut ja toimitusjohtaja Anne Vepsäläinen seuraa vieressä.

Tilaisuuden ohjelma:

  • Helsingin Kirjamessut 2024, ohjelmajohtaja Ville Blåfield

  • Miten menee kirja-alalla? haastattelussa: Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson ja Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho

  • Suomen Messusäätiön Kirja-alan edistämispalkinnon (15 000 ) jako

  • Helsingin Messukeskus mukana LukuBoost-kampanjassa, vastuullisia tekoja kaivataan, haastattelussa toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, Helsingin Messukeskus

  • Kulttuurin ja kirjallisuuden merkitys Helsingille, haastattelussa Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiainen

klo 10.00 pormestari Vartiainen ja Helsingin Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen leikkaavat punaisen nauhan hallin 6 portaiden alapäässä.

Helsingin Kirjamessuilta käynnistyvä, Opetushallituksen Lukutaito-ohjelman tukema LukuBoost kannustaa nuoria varaamaan vartin päivässä lukemiseen. Haasteella halutaan innostaa nuoria löytämään lukemisen ilo, nostaa esiin lukemisen hyötyjä sekä tuoda esiin nuorten lukusuosituksia uudella tavalla. Valtakunnallisen ja Nuorten lukuinnon herättämiseen tähtäävä hanke on syntynyt vaikuttavuustoimisto PING Helsingin aloitteesta ja yhteistyökumppanien tuella. Helsingin Messukeskus on yksi kumppaneista.

”Helsingin Messukeskus on sitoutunut vastuullisuustyöllään edistämään tulevaisuuden oppimista ja sivistystä, jossa lukemisella on keskeinen rooli. Kirjamessuilta starttaavan LukuBoost-kampanjan kautta kannustamme erityisesti lapsia ja nuoria lukemaan, sillä lukeminen lisää ymmärrystä ja empatiaa sekä avaa uusia maailmoja. Messukeskus tarjoaa vaikuttavia tapahtumaelämyksiä aidoista kohtaamisista, ja samoja kokemuksia ja elämyksiä voi saada hyvän lukukokemuksen kautta. Haluamme kampanjan kautta lisätä lukuinnostusta”, toteaa Helsingin Messukeskuksen toimitusjohtaja
Anni Vepsäläinen.

Lehdistölle oli Kirjamessuilla 2024 oma avaustilaisuutensa ennen ovien aukaisua.

Helsingin Kirjamessujen 2024 ohjelmajohtaja, Ville Blåfield avasi Messuhallissa avauspuheenvuorossaan Helsingin Kirjamessut 2024 mm. näin:Kirjailijoiden määrä kasvaa nyt vauhdilla; viime vuonna esikoisia julkaistiin 131 kappaletta, kasvua edellisvuoteen oli 12 prosenttia. Vielä viisi vuotta sitten, ennen koronapandemiaa, esikoisteoksia julkaistiin 79.

Uusien kirjailijoiden määrä kertoo myös kustantamoiden uskosta tulevaan: uusista kirjailijakiinnityksistä etsitään seuraavia Pajtim Statovceja ja Satu Rämöjä, jotka iskisivät lukijoiden sydämiin meillä ja maailmalla. Eikä tulevaisuudenusko ole vain määrällistä. Suomalainen esikoiskirjallisuus on nyt ”väkevämpää kuin aikoihin”, totesi Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon raadin puheenjohtaja Antti Majander viimeksi palkitessaan Iida Turpeisen Elolliset. Sen käännösoikeudet on myyty jo yli 20 maahan.

Helsingin Kirjamessujen 2024 ohjelmajohtaja Ville Blåfield mikrofonin ääressä.

Uuden kirjallisuuden kirjoittaminen, etsiminen, kustantaminen, lukijoiden käsiin saattaminen ja lopulta lukeminen – ja lukemastaan toisten lukijoiden kanssa kohtaaminen – ovat kaikki tulevaisuustekoja. Merkkejä kulttuurin ja ajattelun jatkuvasta uudistumisesta, siis kehityksestä.

Ja toisin kuin esimerkiksi voimailun tai vieraan kielen epäsäännöllisten verbien kanssa, tässä tapauksessa kehitys ei ole tuskaista, vaan nautinto itsessään. Jo väsyttää, mutta vielä pari sivua! Myös nautinnon siirtäminen uusille sukupolville on tulevaisuusteko. Lukutaito ja -harrastus rakentavat empaattisempaa, kriittisempää, nokkelampaa ja avoimempaa kansaa, ja sitä kautta suomalaista todellisuutta ja tulevaisuutta. Tove Jansson kirjoitti ensimmäisessä Muumi-kirjassa Suuri tuhotulva 79 vuotta sitten: 'Kaikki näyttää vaarallisemmalta pimeässä, käsitäthän.' Tervetuloa Helsingin Kirjamessuille!"

perjantai 25. lokakuuta 2024

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen 

Helsingin pormestari Juhana Mikael Vartiainen (s. 28.5.1958 Helsinki) on ekonomisti, jolla on kaksoiskansalaisuus sekä Suomessa että Ruotsissa. Hän valmistui ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa (SYK) vuonna 1976 kuudella laudaturilla. Vuonna 1992 Vartiainen väitteli valtiotieteiden tohtoriksi Helsingin yliopistosta. Vuosina 1994-1996 Juhana Vartiainen toimi aluksi Ruotsin ammattiliittojen tutkimuslaitoksen (Fackföreningsrörelsens Institut för Ekonomisk Forskning) tutkijana ja sitten vuosina 2003-2005 johtajana. Tämän jälkeen hän työskenteli Palkansaajan tutkimuslaitoksessa ja Helsingin yliopiston kansataloustieteen laitoksella. Vartiainen on tutkinut mm. talouskasvua, ammattiliittoja ja sukupuolten välisiä palkkaeroja. Johana Vartiainen oli Tasa-arvolain neuvottelukunnan jäsen vuosina 1997-2002.

Juhana Vartiainen.

Juhana Vartiainen työskenteli vuosina 2005-2012 Ruotsin kansallisen tutkimuskeskuksen (Konjunkturinstitutet) tutkimusosaston johtajana. Hänen ajatuksiinsa vaikutti merkittävästi Ruotsin allianssihallituksen valtakausi (2006-2014), jonka aikana Vartiainen lopullisesti vakuuttui siitä, että väestön ikääntymiseen on reagoitava työllisyysastetta nostamalla. Tämä teema onkin sittemmin korostunut Vartiaisen puheissa. Samalla Juhana Vartiainen alkoi etääntyä SDP:stä nähdessään, että Ruotsin ja Pohjoismaiden keskustaoikeistolaiset puolueet näyttivät hyväksyvän hyvinvointivaltion, mutta samalla niiden on vasemmistoa helpompaa muotoilla julkistalouden rahoitusta tukevaa työllisyyspolitiikkaa.


Juhana Vartiainen palasi Suomeen ja hänet nimitettiin Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajaksi huhtikuusta 2012 huhtikuuhun 2015. Virkakaudellaan Vartiainen pyrki siihen, että VATT:n tutkimustoiminnan tulokset, joita hän piti hyvin korkeatasoisina, näkyisivät entistä enemmän Suomen talouspolitiikassa ja siitä käytävässä keskustelussa. Juhana Vartiainen erosi tehtävästään tultuaan valituksi eduskuntaan.


Vuonna 2012 Juhana Vartiainen valittiin samoin Ruotsin teollisuuden työmarkkinaosapuolten asiantuntijoiden ryhmään ”Industrins Ekonomiska Råd”, jolta ammattiliitot ja työnantajajärjestöt pyytävät näkemyksiä ja raportteja teollisuuden ja kansantalouden keskeisistä kysymyksistä. Juhana Vartiainen valittiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston Vuoden Alumniksi.

Karl Raimund Popper.

Tieteenfilosofi Karl Raimund Popperia (s. 28.7.1902 Wien ja k. 17.9.1994 Lontoo), yhteiskuntafilosofi Karl Heinrich Marxia (s. 5.5.1818 Trier Preussi ja k. 14.3.1883 Lontoo), kirjailija ja akateemikko Väinö Valtteri Linnaa (s. 20.12.1920 Urjala ja k. 21.4.1992 Kangasala) ja muita kirjoittajia luettuaan Juhana Vartiainen päätyi SDP:hen vältelläkseen ääriliikkeitä. Vartiainen lukeutui puolueensa vasempaan laitaan. Vuodesta 1992 Vartiainen oli SDP:n talouspoliittisen työryhmän jäsen ainakin vielä Antti Kalliomäen ministeriaikana. Vartiainen oli myös puolueen ehdokkaana vuoden 1995 eduskuntavaaleissa.


Vuosina 1975-2015 Juhana Vartiainen oli SDP:n jäsen, mutta Vartiainen erosi puolueesta ja lähti Kokoomuksen ehdokkaaksi kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Antti Rinne sanoi jälkeenpäin, että Vartiaista ei olisi huolittu ehdokkaaksi, koska Vartiainen vertasi tviitissään työttämiä rikkaruohoon. Juhana Vartiainen tarkoitti tviitillään, että vaikka vertauskuvallisesta pellosta eli työvoimasta osa menisi hukkaan, näiden määriä kannattaa silti lisätä. Juhana Vartiainen oli pettynyt siihen, että SDP oli jäänyt ay-liikkeen vangiksi. Samalla erityisesti hänen nuoruuden inhokkipuolueensa Kokoomus osoitti ymmärrystä hyvinvointivaltiolle ja kykyä uudistuksiin, joita tarvittiin sen pelastamiseksi työikäisten väestöosuuden laskiessa jyrkästi ja jotka mahdollistivat työvoiman tarjonnan kasvattamisen. Vartiainen on yhä keynesiläinen ja sanoo pyrkivänsä perustamaan politiikkansa tutkimukseen.


Juhana Vartiainen julkaisi vuonna 2019 kirjan, Suomalaisen talousajattelun kritiikki, jossa hän omien sanojensa mukaan arvioi ”kriittisesti Suomen talouspolitiikkaa ja suomalaisen talousajattelun ongelmia, kaiken sen valossa, mitä taloustieteellisellä urallansa ja Ruotsin virkamiesaikana oli oppinut ja ajatellut. Arvostelijoista Hufvudstadsbladetin Christer K. Lindholm ylisti Juhana Vartiaisen analyysia hyvinvointivaltion tilanteesta, mutta piti Vartiaisen työllisyysteoriaa todellisuudelle vieraana.


Vartiainen oli vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Kookomuksen ehdokas Helsingin vaalipiirissä ja tuli valituksi 11 436 äänellä. Hän oli hallitusneuvotteluissa mukana luomassa Juha Sipilän hallituksen talouslinjaa, erityisesti työllisyyskasvun tavoitetta. Vaalikauden aikana hän oli hallitusryhmien vastuuedustaja työ- ja tasa-arvovaliokunnassa ja vastuussa siitä, että hallitusohjelman mukaiset työelämäuudistukset toteutuvat. Hän oli jäsenenä myös suuressa valiokunnassa, valtiovarainvaliokunnassa ja talousvaliokunnassa. Vartiainen tuli vuoden 2019 eduskuntavaaleissa valituksi toiselle kaudelle Helsingin vaalipiiristä 8 206 äänellä. Juhana Vartiainen valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon vuoden 2017 kunnallisvaaleissa.

Kirsi Piha.

Helsingin Kokoomuksen edellisen pormestariehdokkaan Kirsi Katariina Pihan (s. 14.10.1967 Helsinki) vetäydyttyä Helsingin pormestariehdokkuudesta Juhana Vartiainen kertoi helmikuun 2021 lopussa ”harkitsevansa vakavasti” pormestariehdokkuutta. Myös Kirsi Pihan vastaehdokkaana ollut Wille-Werner (s. 2.1.1986 Helsinki) Rydman ilmoitti tukevansa Vartiaista. 2.3.2021 Vartiainen ilmoitti lähtevänsä Helsingin pormestarikisaan ja 5.3.2021 Helsingin Kokoomuksen piirihallitus esitti yksimielisesti Vartiaista pormestariehdokkaaksi. Juhana Vartiainen sai 13 898 ääntä, toiseksi eniten Kokoomuksen ehdokkaan Elina Maria Valtosen (23.10.1981 Helsinki) jälkeen ja Kokoomuksen vaalivoiton myötä Vartiainen valittiin Helsingin pormestariksi elokuussa 2021.

Wille Rydman.

Toukokuussa 2024 Helsingin Sanomien tekemässä kyselyssä ainoastaan kolme Kokoomuksen 22:sta Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenestä nimesi Juhana Vartiaisen suosikikseen pormestariehdokkaaksi vuoden 2025 kuntavaaleihin. Useat valtuutetut ilmaisivat tyytymättömyyttään Juhana Vartiaisen toimintatapoihin ja kokivat vaikutusvallan kaupungin johdossa siirtyneen sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Daniel Matti Mikael Sazonoville (s. 24.3.1993 Helsinki). Elokuussa 2024 Juhana Vartiainen ilmoitti, ettei aio hakea jatkokautta Helsingin pormestarina. Vartiainen kertoi kokeneensa, ettei pormestarin tehtävä aina vastaa hänelle tutkija-ekonomistina ominaista työskentelytapaa.

Helsingin tuleva pormestari Daniel Sazonov.

Nyt, kun vuoden 2025 talousarvioneuvotteluiden lähtökohdat Helsingin kaupungille ovat julkisia, niin pormestari Vartiaisen mukaan suurin muutos on kaupungin talouden kiristyminen; käytännössä kiristyminen johtuu sote-uudistuksesta, joka vie kaupungilta lähes kaksi kolmasosaa veropohjasta. Vartiaisen mukaan nyt nähdään ensimmäistä kertaa pysyvä käänne heikompaan suuntaan. Vuoden 2023 alusta Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimiala muodostavat uuden sosiaali-, terveys-, ja pelastustoimialan, jonka rahoitus tulee valtiolta. Soten budjetti erotetaan kaupungin talousarviossa Helsingin budjetista. Tähä saakka Helsingin kaupunki on luottanut siihen, että kaupungin kasvaessa myös verotulot kasvavat.


Jatkossa Helsinki kasvaessaan saa verokassasta vain pienen osan, sillä valtio vie suurimman osan potista. Sen vuoksi Vartiaisen mukaan kaupungin päättäjien on nyt kaikissa päätöksissään muutettava asennettaan ja odotuksiaan. Helsingin kaupungin tiukempi taloustilanne vaatii jatkossa huolellisia toimenpiteitä. Kaupungin päättäjien täytyy olla jämäkkiä käyttömenojen kasvattamisen suhteen. Investoinneilta täytyy vaatia parempaa tuottoa laupunkitaloudelle. Investointitasoja täytyy myös sopeuttaa Helsingissä alaspäin. Kaupungin perustehtävät Vartiaisen mukaan pyritään hoitamaan, kuten päiväkodit ja koulut. Jatkossa varmaan rakennetaan kaupunkiin uusia asuinalueita ja ratikkalinjoja entistä tiukemmin; taloista tulee entistä korkeampia ja tiiviimpi rakentaminen mahdollistaa ratikkalinjalla isomman joukon kulkemisen päivittäin töihin. Mahdollisia vaikutuksia voivat olla myös eri hankkeiden, kuten puistojen tai siltojen viivästyminen vuosilla. Lapsilta ja nuorilta ei ole kuitenkaan tarkoitus Vartiaisen mukaan leikata, sillä ymmärretään, että päiväkodeissa ja kouluissa uudet kaupunkilaiset kasvavat.


Vuoden 2025 budjetista aloitetaan lokakuussa neuvottelut, jossa luvut saattavat jonkin verran muuttua. Jos kaupungin menoja aiotaan kasvattaa, täytyy tehdä oikeasti sellaisia päätöksiä, jotka vahvistavat kaupungintaloutta ja luovat sille liikkumavaraa. Vartiainen on koittanut tähdentää ja kehottaa kaikkia puolueita malttiin, kun tulevaisuudennäkymät ovat tällä hetkellä melko heikot. Uudelle tulevalle kaupunginvaltuustolle tilanne ei todellakaan tule helppona. Jos silmäillään tulevaa nelivuotiskautta, tilanne näyttää jopa todella pahalta. Toimintatapaa on aivan pakko muuttaa, ellei haluta ottaa vastaan hyvin nopeasti kiihtyvää velkaantumista.

torstai 17. lokakuuta 2024

 Karl Flodin, arvostelijoiden eliittiä (2. osa)

Flodinin sisarukset.

Työ jatkui Nya Pressenissä aina siihen asti kunnes hän muutti Buenos Airesiin. Saman aikaisesti hän avusti Aftonpostenin toimittajakuntaa. Karl Flodin perusti vuonna 1901 korkealaatuisen musiikkia ja taidetta kartoittavan aikakausikirjan, Euterpen. Hän toimitti julkaisua aina vuoteen 1905 asti. Euterpe on Zeuksen ja Mnemosynen tytär. Hän on kreikkalaisessa mytologiassa musiikin muusa eli runotar. Hänet kuvattiin usein huilun kanssa. Häntä kutsuttiin "nautinnon antajaksi". Euterpe-ryhmä oli samannimisen vuosina 1900–1905 ilmestyneen kirjallisen lehden ympärille kerääntynyt suomenruotsalaisten kirjailijoiden ja taiteilijoiden ryhmä. Vuonna 1908 Karl Flodin muutti maanpakoon Buenos Airesiin, Argentiinaan, jossa hän toimi erittäin arvostettuna musiikkiarvostelijana saksankielisessä La Plata-lehdessä vuosina 1908-1921.

Karl Teodor Flodin.

Musiikkiarvostelut, monipuolinen lehtimiestyö ja säveltämisen ohella saattoi Karl Flodin heittäytyä moniin eri tehtäviin. Flodinin kirjoitustaidot, valtava lahjakkuus ja laajat tietomääränsä olivat hyvänä apuna esim. teatteriarvostelussa, runojen kääntämisessä, omien runojen laatimisessa tai taiteen ja kirjallisuuden monia aloja käsittelevien esseiden laatimisessa. Karl Flodin laati suomenruotsalaisen kirjailija, lehtori ja kansanvalistaja Gottfried Petrus Bernhard Nordmannin (s. 30.1.1858 Helsinki ja k. 27.10.1923 Porvoo) kanssa tutkielman taidemaalari, graafikko ja kuvittaja Albert Gustaf Aristides Edelfeltistä (s. 21.7.1854 Porvoo ja k. 18.8.1905 Porvoo). Tärkeimmät Karl Flodinin kirjoitukset käsittelivät tietenkin musiikkia, olihan musiikki hänen sydäntään kaikkein lähimpänä. Musiikkiartikkeleiden määrä ei lopulta ollut vallan suuri, mutta sisällöltään ne olivat sitäkin merkityksellisempiä; hänen kirjoituksiaan on julkaistu kolmen laajan teoksen verran. Ensimmäinen nide niistä oli Finska musiker och andra uppsatser i musik, joka ilmestyi vuonna 1900. Toinen nide sisälsi säveltäjä ja Suomen musiikkikasvatuksen isä, Martin Wegeliuksen (s. 10.11.1846 Helsinki ja k. 22.3.1906 Helsinki) elämänkerran ja sen nimi oli Svenska Litteratursällskapet, julkaistu vuonna 1922. Viimeinen, kolmas nide, sisälsi pääasiassa vuosina 1885-1925 ilmestyneitä artikkeleita. Tämä osa julkaistiin vasta tekijänsä kuoleman jälkeen nimellä Musikliv och reseminnen.

Martin Wegelius.

Karl Flodin oli ensimmäinen kansainvälisen tason musiikkiarvostelijamme. Hänen arvioissaan tutustumme samalla arvioijan monipuoliseen lahjakkuuteen sekä kykyyn nähdä ja tuoda rohkeasti myös julki omat näkemyksensä, kaihtamatta samalla pelkoa muiden varpaille astunnasta. Voidaan perustellusti sanoa, että Karl Flodin palveli musiikkia eikä sen palvelijoita. Flodin ei koskaan pitänyt arvostelijantyötään ammattityönä vaan suhtautui kritiikkiin pikemminkin kutsumuksena. Näin hän erottui muiden arvostelijoiden joukosta juuri sydämensä hehkun sekä ajatelmiensa korkean tason kautta. Annanpa Karl Flodinin itsensä todistaa tässä yhteydessä omaa näkemystään. Sitaatti on Euterpe-aikakausilehden ensimmäisestä numerosta vuodelta 1901, ohjelmallisesta artikkelista ”La raison d’être”:


Taiteen vanavedessä seuraa arvostelu – ei aivan samoin kuin ilveilijät ja pilkkakirveet aikanaan seurasivat antiikin voittajia, vaan niin kuin jokainen mainetyö kasvattaa saattajakseen selittävän, yleistävän ja järjestelmään sovittavan tulkitsijan. Sillä kauneus, hyvyys ja nerous eivät syvimmältä olemukseltaan ole kaikkien omaksuttavissa, koska kaikki eivät ole taiteilijaluonteita tai hengenheimolaisia. Mutta tulkitsija voi avata sokeiden silmät tai selvittää niille, jotka vain tunteillaan omaksuvat taiteen, miksi he tuntevat niin tai näin, tai luonnollisten lakien puitteisiin sovittaa sen, mikä monista voi tuntua merkilliseltä, selittämättömältä ilmiöltä. Ihmeellisintä on, että taiteilijat itse usein tarvitsevat teostensa tulkitsijaa, joka tiedottoman hurmion taivaasta siirtää heidät lainalaiseen todellisuuteen, lujan maankamaran tuntumaan.


Arvostelevissa kirjoitelmissaan aikakausikirja eritoten on pyrkivä puolueettomuuteen – hyveeseen, joka tällä alalla on harvinainen ja jota valitettavasti on äärimmäisen vaikea toteuttaa, ellei mitä vakavimmin päätä horjumatta pysytellä oman tunnontarkan vakaumuksen viitoittamalla tiellä.


Julkaisijaa, joka Euterpessä yksin vastaa ainakin musiikkiarvosteluista, voi ehkä juuri tästä syystä moittia yksipuolisuudesta. Tästä huolimatta tietoisuus, että kokonaan oman vakaumuksen mukaan saa hoitaa sen tehtävän, jonka on ottanut suorittaakseen, tuntuu suurelta ja mieltä ylentävältä.”


Ensimmäisen ilmestymisvuoden viimeisessä numerossa Karl Flodin kirjoittaa omassa lehdessään: ”Se, että niin monet kansalaiset myötämielisesti ovat suhtautuneet Euterpeen, on suuresti ilahduttanut lehden julkaisijaa ja rohkaissut häntä jatkamaan yritystä. Mutta hän on sittenkin ollut yksin, toisinaan mielipiteissään mutta aina työnsä suorituksessa… Ammattimuusikoilta hän on saanut osakseen vain varsin platonista mielenkiintoa. Hän ei tarkoita, että heidän pitäisi tehokkaasti osallistua työhön artikkeleita kirjoittamalla – tällaista toivetta hän alun perin elätteli mutta joutui sen pian heittämään mielestään… Mutta arveluttavampaa on ammattitahon osoittama välinpitämättömyys. Kun Euterpe nyt kerran etupäässä jää musiikin arvostelun äänenkannattajaksi, lehti saa myös vastustajia, jotka eivät – lievemmissä tapauksissa – voi yhtyä esitettyihin arviointeihin, vaan päinvastoin – ja tavallisemmin – loukkaantuvat niistä. Nämä arvostelijan kannalta kovin epämieluisat tunteet purkautuvat sitten erilaisina mielenosoituksina. Se on kovin ikävää, mutta asia ei liene autettavissa – mikäli ei arvostelutoimen suorittaja halua luopua kaikesta itsenäisyydestään ja vain pyrkiä olemaan kaikille mieliksi kiittämällä kaikkien aikaansaannoksia.


Näin joutavanpäiväinen arvostelu ei kuitenkaan soveltune Euterpelle. Julkisesti esitetty musiikin arviointi on aina viime kädessä subjektiivinen. Sen paikkansapitävyydestä voi olla eri mieltä, saattaahan arvostelijakin erehtyä. Mutta arvostelijan pyrkimystä totuuteen ei ole lupa kiistää, mikäli hän ei karkeasti ole rikkonut puhtaiden vaikuttimien ihannetta vastaan.


Euterpen kriitikon täytyy siis vastedeskin noudattaa subjektiivista näkemystään tarkastellessaan kotimaan musiikillisia ilmiöitä, senkin uhalla, että hän ehkä joutuu vaeltamaan yksinänsä.”


Karl Flodin ei arvostelijana suinkaan ollut kaikkien lukijoiden mieleen, mutta tämä seikka ei koskaan häirinnyt myöskään hänen suorittamaansa tehtävää. Hän uskalsi lausua julki sen, mikä hänen täytyi pukea sanoiksi, eikä suinkaan sitä, mitä häneltä soveliaisuussyistä toivottiin saatavan lausunnoksi. Useimmiten musiikkiarvioijat kuvaavat kritiikeissään paremminkin itseään kuin arvosteltavaansa. Kritiikin lukijat taas odottavat usein kriitikolta vahvistusta omalle mielipiteelleen ja siksi monet arvostelijat sortuvat täyttämään velvollisuudesta – vastoin omantuntonsa ohjausta – pikemminkin lukijoiden toiveita. Siksi nämä kriitikot voivat arvioissaan kiinnittää vähemmän huomiota arvosteltavaan kuin lukijoihinsa ja siihen piiriin, johon lukijat ja arvostelija itse kuuluvat.


Absoluuttinen mitättömyys ei missään muussa taiteen lajissa pääse siinä määrin rehentelemään kuin musiikissa.” Näin lausuessaan Karl Flodin oli 47-vuotias ja hänen arvostelijantehtävänsä Suomessa lähestyivät loppuaan. Kolme vuotta myöhemmin hän jatkoi työtään siirryttyään Buenos Airesiin. Karl Flodinin asemoituminen musiikkiin kuvastaa hyvin hänen suurta tietomääräänsä ja aitoa musiikinrakkauttansa. Flodinin musiikillisen laaja ja syvällinen aitous paljastuu meille avartavasti selaillessamme hänen esseekokoelmiaan ja noukkiessamme niiden aarteista joitakin tiedonhippuja, joita hän niin vuolaasti sirotteli ympärilleen. Liioittelematta voidaan sanoa hänen esittäneen teoksissaan todellisia musiikin kultakimpaleita kaikille niille, jotka rakastavat musiikkia ja janoavat lukiessaan tietoa siitä, mitä musiikista voi sanoa parhaimmassa tapauksessa. Hänen kirjoituksissaan ei ole vain musiikin kauneutta kuvailtuna, vaan myös tunnustuksia siitä, mikä kaikessa taiteessa syvimmässä mielessä on todellista ja katoamatonta.

Mestari Johann Sebastian Bach.

Kurkistamme vielä yhdessä kauniiksi lopetukseksi, kuinka Karl Flodin kuvaili suurta musiikin mestaria, saksalaista säveltäjää, muusikkoa, kapellimestaria ja urkuria Johann Sebastian Bachia (s. 31.3.1685 Eisenach ja k. 28.7.1750 Leipzig), joka Flodinin mukaan on ”voimakas, ikuisesti uusia, vihreitä vesoja kasvava tammi”. ”Johann Sebastian, sinä suuri vanhus, mahtava protestanttinen henkesi, järkkymätön ankaruutesi, joka ei suvaitse tinkimistä… miten kaukana oletkaan kaikesta uudenaikaisesta, hajanaisesta, hermostuneen pikkumaisesta kilvoittelusta! Onhan jokainen sävelmäsi jakso… yhtä ainoata ylistyslaulua, tekstinään Deo soli gloria! Ja kajahtaahan joka kerta hiljainen, mutta tuhatkielinen vastaus korkeudesta: Amen, amen!”

Karl Flodin, arvostelijoiden eliittiä 

Karl Teodor Flodin.

Räätälimestari Fredrik Flodin toimi 1700-luvulla Tukholmassa. Räätälimestarille syntyi vuonna 1789 poika, Johan Ulric Flodin (s. 24.6.1789 Tukholma ja k. 19.3.1834 Vaasa), joka pääsi ylioppilaaksi Suomen Turussa vuonna 1810. Johan Flodin kuoli melko varakkaana lääninrahastonhoitajana Vaasassa vuonna 1834. Johan Flodin koti Vaasassa oli kaupungin musiikkitoiminnan keskus ja Johan oli musikaalinen; hän soitti ainakin viulua. Johan Flodin oli avioliitossa Sofia Gustava Thitzin (s. 22.10.1792 Vaasa ja k. 1.2.1838 Vaasa) kanssa ja Sofian vanhemmat olivat Saksasta Loviisaan muuttaneet muotokuvamaalari Anders Gustav Thitz (s. 1767 ja k. 4.12.1828 Loviisa) ja Sofia Kristina Stichaeus (s. 1.2.1767 Helsinki ja k. 28.5.1820 Loviisa).

Kapellimestari ja säveltäjä Robert Kajanus.

Johanilla ja Sofialla oli neljä lasta: Agnes Ottila Flodin (s. 16.7.1824 Vaasa ja k. 3.4.1902 Helsinki), lääkäri Ferdinand Flodin (1826-1916), todellinen valtioneuvos Frithiof Flodin (s. 10.3.1828 Vaasa ja k. 7.12.1921 Helsinki) ja Hilda Clementina Lundenius, Swanström (Flodin, s. 29.11.1829 Vaasa ja k. 1912). Lapsista Agnes Ottila oli saanut pianonsoitonopetusta Fredrik Paciukselta ja Agnes oli avioliitossa maanmittausinsinööri, asessori Georg August Kajanuksen kanssa. Agnesin ja Georg Augustin avioliitosta syntyi kymmenen lasta, joista kuusi kuoli nuorina. Yksi tämän perheen lapsista oli säveltäjä ja kapellimestari Robert Kajanus (s. 2.12.1856 Helsinki ja k. 6.7.1933 Helsinki) ja perheen tytär, Selma Maria Kajanus (s. 8.2.1860 Helsinki ja k. 19.7.1935 Helsinki), oli pianotaiteilija, orkesterimuusikko ja soitonopettaja. Anna Charlotta Thitz toimi Selma Kajanuksen pianonsoiton opettajana ja Anna Charlotta oli taas Selman isoäidin, Sofia Gustava Thitzin sisar. Selma Kajanus opiskeli pianonsoittoa vuosina 1883-1885 Wienissä ja vuonna 1891 Pietarissa, jossa hänen opettajanaan oli säveltäjä, pianisti ja Moskovan konservatorion perustaja Anton Grigorjevitš Rubinštein (s. 28.11.1829 ja k. 20.11.1894).



Laulajatar Ida Basilier-Magelssenin sisar, Fanny Virginia Basilier (s. 13.4.1842 Kalajoki ja k. 27.11.1897 Helsinki), oli avioliitossa Frithiof Flodinin kanssa. Fanny ja Frithiof Flodinin lapsista tytär Fanny Mathilda (s. 31.1.1868 Oulu ja k. 4.3.1954 Helsinki, avioit. Flodin-Gustavson) oli hänkin konsertoiva pianisti ja toinen tytär, Ida Emilia Aavatsmark (Flodin, s. 29.4.1870 Oulu ja k. 27.6.1957 Oslo, Norja) oli laulajatar. Ida opiskeli laulua ensin Helsingin konservatoriossa ja sitten Pariisin konservatoriossa. Hän konsertoi kotimaassa ja ulkomailla sekä sai kiitosta oopperalavoilla. Ida Flodin lauloi vuonna 1896 pääosan Sibeliuksen ainoassa ja unohdetussa oopperassa, Neito tornissa. Kolmas tytär, Hilda Maria (s. 16.3.1877 Helsinki ja k. 9.3.1958 Helsinki) oli taidemaalari ja kuvanveistäjä, ja avioliitossa vuodet 1908-1914 ensin taidemaalari Juho Vilho Rissasen (s. 9.3.1873 Kuopio ja k. 11.12.1950 Miami, Florida, Yhdysvallat) ja myöhemmin vuodesta 1922 lähtien lääkäri, professori Taavetti Laitisen (s. 15.1.1866 Suonenjoki ja k. 29.7.1941 Helsinki) kanssa. Neljäs tytär, Signe, oli pianonsoiton opettaja.

Hilda Maria Flodin.
Taidemaalari Juho Vilho Rissanen.


Ferdinand Flodin syntyi Vaasassa 15.5.1826 (k. 3.7.1916 Helsinki) ja kävi triviaalikoulun samassa kaupungissa. Ylioppilastutkinnon hän suoritti Helsingissä vuonna 1842 ja aloitti tämän jälkeen opintonsa Helsingin yliopistossa Eteläpohjalaisen osakunnan jäsenenä. Vuonna 1946 Ferdinand Flodin suoritti pro exercitio-väitöksen epäorgaanisen kvantitatiivisen kemian alaan kuuluvalla tutkimuksella. Vuonna 1850 Ferdinand Flodin valmistui filosofian kandidaatiksi ja sen jälkeen hän välittömästi jatkoi opintojaan lääketieteellisessä tiedekunnassa, josta valmistui lääketieteen kandidaatiksi vuonna 1855 ja vuonna 1857 lisensiaatiksi. Lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi Ferdinand Flodin väitteli suolen puhkeamista käsittelevällä väitöskirjalla vuonna 1860. Vuonna 1907 Ferdinand Flodin promovoitiin riemutohtoriksi.

Richard Faltin.

Lääketieteellisten opintojensa lomassa Ferdinand Flodin harjoitti apulaiskoleralääkärin tointa Helsingissä vuonna 1853, toimi soutuvenelaivueen läntisen prikaatin lääkärinä vuonna 1854 sekä toimi vuonna 1856 Vaasan vankilan ja sairaalan vt. lääkärinä. Valmistuttuaan vuonna 1857 lääketieteen lisensiaatiksi, hän toimi Vaasan kaupunginlääkärinä ja samanaikaisesti 2. Vaasan ruotujakoisen tarkk’ampujapataljoonan lääkärinä. Heinolan piirilääkäriksi Flodin tuli valituksi vuonna 1860, ja tästä virasta hän jäi eläkkeelle vasta vuonna 1888. Tämän jälkeenkin hän muutti Helsinkiin ja harjoitti siellä vielä yksityispraktiikkaa. 1890-luvun alussa Ferdinand Flodin osallistui Suomessa ajankohtaiseen keskusteluun prostituution asemasta raportoimalla Finska Läkaresällskapets Handlingar-aikakausikirjassa Italian uutta prostituutio-ohjesääntöä.

Ferdinand, Matilda Sofia ja Karl Flodin.

Ferdinand Flodin avioitui Turun kaupunginlääkäri, lääketieteen tohtori Kristian Ferdinand Melartin (s. 2.10.1792 ja k. 12.1.1854) ja Hedvig Juliana Sofia Aminoffin (s. 1.9.1806 ja k.7.10.1861) tyttären, Matilda Sofia Melartinin (s. 9.3.1836 Turku ja k. 10.2.1901 Helsinki), kanssa. Matilda oli opiskellut sekä laulua että pianonsoittoa Tukholmassa. Ferdinand ja Matilda Flodinin esikoislapsesta, Karl Teodor Flodinista (s. 10.7.1858 Vaasa ja k. 29.11.1925 Helsinki) tuli säveltäjä, musiikkiarvostelija ja sanomalehtimies. Karl Teodor Flodinin aviopuoliso oli laulajatar Adolphine (Adée) Thérése Leander (s. 29.5.1873 Helsinki ja k. 6.7.1935 Rooma, Italia), joka oli muusikko ja Suomen kaartin sotilaskapellimestari Adolf Fredrik Leanderin (s. 7.12.1833 Heinola ja k. 13.7.1899 Helsinki) ja Matilda Emilia Fagerlundin tytär. Karl Flodinin veli, Alfons Flodin (s. 6.7.1864 Heinola ja k. 16.1.1929 Helsinki) oli varalääninkamreeri. Alfonsin aviopuoliso oli Silva Alina Flodin (s. 6.4.1878 ja k. 20.8.1968).

Sotilaskapellimestari Adolf Fredrik Leander.
Säveltäjä Salomon Jadassohn.

Karl Teodor Flodin aloitti koulunkäyntinsä Hämeenlinnan lyseossa ja siirtyi sittemmin Ruotsalaiseen lyseoon Helsinkiin jatkamaan opintojaan. Karl Flodin valmistui ylioppilaaksi vuonna 1877 ja sen jälkeen hän aloitti opinnot Helsingin yliopistossa. Filosofian kandidaatin tutkinnon Flodin suoritti vuonna 1883 ja sai vuonna 1886 maisterinarvon. Opintojensa ohella Karl Flodin opiskeli myös musiikkia Friedrich Richard Faltinin (s. 5.1.1835 Danzig ja k. 1.6.1918 Helsinki) ohjauksessa; musiikissa hän keskittyi pianonsoiton, musiikin teorian ja sävellysoppiin. Vuosina 1890-1892 Karl Flodin opiskeli stipendin turvin Leipzigissä; kaupungissa hänen opettajanaan toimi mm. tunnettu teoreetikko, kapellimestari ja säveltäjä Salomon Jadassohn (s. 13.8.1831 Wrocław ja k. 1.2.1902 Leipzig, Saksa) sekä Karl Piuttin.

Johan Christian Julius Sibelius.

Jo aikaisessa vaiheessa Karl Flodin oli kotimaassaan toiminut eri pääkaupunkilehtien, esim. Hufvudstadsbladetin, tilapäisenä musiikkiarvostelijana. Nya Pressenin vakituisena musiikkiarvostelijana Karl Flodin toimi vuosina 1883-1898. Nya Pressen lakkautettiin poliittisista syistä ja Karl Flodin siirtyi vastaavaksi toimittajaksi Helsingfors Posteniin, mutta myöhemmin Flodin palasi jälleen ilmestyvään vanhaan lehteensä. Vuonna 1897 Flodin sai arvostelijana valtavasti mainetta murska-arvostelullaan Johan Christian Julius Sibeliuksen (s. 8.12.1865 Hämeenlinna ja k. 20.9.1957 Järvenpää) Lemminkäis-sarjasta. Sibelius teki vuonna 1897 ahkerasti töitä, mutta sai kuitenkin melko vähän kiitosta siitä.

Eduard Hanslick.

Alkuvuonna valmistui Promootiokantaatti ja kesällä Italian matkalla sekä Lohjalla ja Helsingissä valmistui Koskenlaskijan morsiamet baritonille ja orkesterille. Samoin valmistui uusi versio Lemminkäis-sarjasta, jonka säveltäjä Frans Oskar Merikanto (vuoteen 1882 Mattsson, s. 5.8.1868 Helsinki ja k. 17.2.1924 Oitti) kehui. Flodin arvioi teosta mm. näin: ”Musiikin näkökulmasta ei ole mahdollista arvioida sellaista sinfonisten runojen sarjaa kuin nämä neljä Lemminkäinen-myytin motiiveihin sävellettyä. Tällainen musiikki vaikuttaa ihan patologiselta ja jättää niin sekavia, piinallisia ja luonteeltaan epämääräisiä vaikutelmia, että niillä on hyvin vähän yhteistä sen esteettisen mielihyväntunteen kanssa, jota kaiken kaunotaiteen ja ennen muuta musiikin tulee herättää. En ole mikään Eduard Hanslick (s. 11.9.1825 Praha ja k. 6.8.1904 Baden), joka tekopyhästi klassisiin ja romanttisiin mestareihin vedoten kylmästi ja järjestelmällisesti langettaa tuomionsa kaikelle uudella taiteelle, jossa yksilöllisyys murtautuu läpi ja luo uusia säveliä ja uutta muotoa. Mutta sanon siekailematta, että semmoinen musiikki kuin Lemminkäiskuvitukset masentaa minut, tekee minut onnettomaksi, rikkinäiseksi ja apaattiseksi. Onko musiikin tarkoitus herättää sellaisia tunnelmia?” Arvostelussa Karl Flodinin repivä kritiikki haavoitti henkisesti kovasti säveltäjä Sibeliusta. Sibelius kelpuutti enää Lemminkäis-sarjastaan kaksi osaa, Tuonelan joutsenen ja Lemminkäisen kotiinpaluun. Sarjan julkaisuun kokonaisuutena hän taipui vasta vuosikymmeniä myöhemmin.