Petri Laaksonen Tampere-talossa 26.10.2024 klo 19
Muusikko ja säveltäjä Petri Kari Olavi Laaksonen (s. 7.8.1962 Sauvo) poikkesi 30-vuotistaiteilijakiertueen merkeissä konsertoimassa lauantaina 26.10.2024 myös Tampere-talon pienessä salissa. Laaksosen konsertissa yleisö kuuli 25 hänen säveltämäänsä kappaletta vuosien varrelta. Petri Laaksonen on säveltänyt myös muillekin laulajille laulettavaksi kappaleita.
Petri Laaksonen kirjoitti vuonna 1981 ylioppilaaksi ja valmistui kasvatustieteiden kandidaatiksi vuonna 1986 Turun yliopistosta. Laaksonen opiskeli musiikkia ensin Paimion musiikkikoulussa, sittemmin Turun ja Helsingin konservatorioissa sekä Sibelius-Akatemiassa. Vuonna 1987 Petri Laaksonen aloitti työskentelyn Helsingin Laajasalon yläasteen ja lukion musiikinopettajana. Laaksonen siirtyi vapaaksi taiteilijaksi ja säveltäjäksi vuonna 1994.
Petri Laaksonen aloitti säveltäjänuransa vuonna 1985, kun hän sävelsi Suomen euroviisukarsintoihin laulun, Eläköön elämä, jonka laulajatar Sonja Maria Lumme (s. 6.10.1961 Kristiinankaupunki) lauloi. Kappale voitti euroviisukarsinnan ja Ruotsin Göteborgissa järjestetyssä finaalissa Sonja Lumme sijoittui Laaksosen kappaleella yhdeksännelle sijalle. Petri Laaksonen voitti vuonna 1987 Eurovision laulukilpailun Suomen karsinnat sävellyksellään, Sata salaamaa, jonka sanoitti laulaja, sanoittaja ja säveltäjä sekä ekonomi Veli-Pekka Juhani Lehto (s. 7.5.1948 Turku). Tämän laulun lauloi kilpailussa Virve Hannele ”Vicky” Rosti (s. 10.11.1958 Helsinki). Belgian finaalissa Brysselissä laulu sijoittui Virve Rostin laulamana 15. sijalle 9.5.1987.
Nokialla vuodesta 1987 järjestetty Tapsan Tahdit – vaalii Kaj Tapio Rautavaaran (s. 8.3.1915 Pirkkala ja k. 25.9.1979 Helsinki) perinnettä – julisti vuonna 1993 Petri Laaksosen Vuoden laulelmantekijäksi. Petri Laaksosen ensimmäinen albumi, Täällä Pohjantähden alla, julkaistiin vuonna 1994. Laaksonen sävelsi laulun ystävänsä, muusikko ja sanoittaja Turkka Antero Malin (s. 18.1.1956 Forssa ja k. 17.12.2023), runoon, jonka Turkka Mali kirjoitti jo koulupoikana sinikantiseen vihkoon. Petri Laaksosen ensimmäinen ensimmäinen albumi myi heti kulta- ja platinalevyn oikeuttavan määrän. Ennen tätä albumia samana vuonna 1994 Petri Laaksonen julkaisi Anna-Mari Kaskisen (s. 15.10.1958 Turku) sanoittaman Mukulamessu-levyn.
Seuraava Petri Laaksosen albumi, Sininen hetki, ilmestyi vuonna 1995 ja albumin myyntimäärä riitti kultalevymyyntiin. Kolmas Petri Laaksosen albumi, Janoinen sydän, tehtiin pääosin Tampereella Juuso Nordlundin Studio JJ:ssä – levyn 14 kappaleesta 12 on tehty Tampereella – ja kaksi kappaletta tehtiin Finnvoxin studiolla Helsingin Pitäjänmäessä. Nämä kaksi kappaletta, Kesä älä mee ja Riittääkö rakkaus?, sovitti Jussi Salomon Liski. Näillä kappaleilla taustalauluja laulavat: Anna-Mari Kähärä, Mervi Hiltunen, Pasi Piispanen ja Pekka Kuorikoski. Soittajina: Jussi Liski (basso, koskettimet), Anssi Nykänen (rummut), Heikki Markkula ja Jarmo Nikku (kitarat). Janoinen sydän-levyn loput laulut sovitti Kalle Elkomaa. Tampereella soittajia olivat: Kalle Elkomaa (piano ja koskettimet, urut ja harmonikka), Tommi Rautiainen (rummut), Jaan Wessman (basso), Jukka Hänninen (huilu), Tapani Mäenpää (dobro, kitarat) ja Sami Siikala (trumpetti).
Petri Laaksonen on säveltänyt samoin musiikkia näytelmiin Kadonnut ääni (1988), Silkkikivi (2000), Levottomat sielut (2006), Paksun Kertun balladi (2007), Yön halki saapukaa (2007) ja Pyhättömien kylä (2008). Petri Laaksonen johtaa myös vuonna 1991 perustamaansa Laaksosen koulun entisistä oppilaista muodostettua mieskuoroa, Könsikkäitä.
Lauantain Tampere-talon konsertti lähti käyntiin kappaleella Rakastan tätä maata, jota seurasivat Kuuntelen sinua, Jean, Eläköön elämä ja Minä toivoisin niin. Ennen konsertin väliaikaa yleisö sai kuulla vielä laulut: Älä elämää pelkää (Kaarlo Sarkian runoon), Tein lasinkuultavan laulun (P. Mustapään runoon), Rakkauden liekki (tehty Paavo ja Päivi Lipposen häälauluksi), Yö toukokuun, Jalanjäljet, kahdeksan kappaleen potpurin ja Oot voimani mun (Anna Erikssonille tehty laulettavaksi).
Loppuosan konsertista aloitti Tähtiyö (sanat Heikki Salo), jota seurasivat Loistakoon liekki, Kaamoksen kansa vaeltaa, Kaikkea hyvää, Kauniimpi maa, In Memoriam – karjalainen äitini (Laaksosen äidin muistoksi), Kyyhkysen mieli (omistettu Petri pikkuveljelle), Ota Hänet vastaan, Hyvä tuuli ja Sata salamaa. Varsinaisen konsertin päätöslauluksi oli säästetty Täällä Pohjantähden alla. Kolmesataapäinen konserttiyleisö nousi kuitenkin seisaallaan taputtamaan taiteilijoille, joten ylimääräisenä numerona esitettiin vielä uusi ja ennen julkaisematon Sen laulu kertokoon.
Kardinaalivirhe konsertin solistilta oli jättää säestävä orkesteri heti alkuun esittelemättä – vaikka aplodit hän pyysi orkesterille – ja esittelyn hän suoritti vasta konsertin loppuosassa. Konsertissa esiteltiin myös lauluntekijä ja sanoittaja Heikki Jari Salo (s. 9.11.1957 Lapua), joka on tehnyt Petri Laaksosen kanssa yhteistyönä sanoja jo viiteen Petrin säveltämään lauluun. Kiertueorkesterissa soittavat bassoa ja taustalaulua Santeri Kettu, rumpuja ja taustalaulua Aapo Lankinen, kitaroita ja taustalaulua tuottaja Peter Engberg (s. 28.12.1970 Helsinki) ja koskettimia ja falsettilaulua Tomi Aholainen. Tomi Aholainen soittaa nykyisin myös Miljoonasateessa ja hän myös nykyisin tuottaa Petri Laaksosen levyjä. Petri Laaksonen laulun lisäksi soitti myös kosketinsoitinta illan konsertissa. Toinen häiritsevä ongelma oli saliäänentoiston balanssi; muihin soittimiin ja lauluun verrattuna rummut ”mäikäsivät” häiritsevällä äänenvoimakkuudella enimmän osan konsertista. Olisiko kannattanut käyttää rumpalina Jari ”Kepa” Kettusta, niin nyanssitkin olisivat olleet kohdakkoin?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti