Helsingin Kirjamessut 2024
Palkinnon tavoitteena on tukea kirja-alan kaupallista menestystä
Helsingin Kirjamessuilla Helsingin Messukeskuksessa jaettiin jo kolmatta kertaa Kirja-alan edistämispalkinto, joka palkitsee tai avustaa kustannusalan saavutuksia, kirja-alaan liittyviä innovaatioita, kehittämishankkeita tai kaupallista menestystä. Suomen Messusäätiön rahoittaman 15 000 euron palkinnon tavoitteena on tukea kirja-alan kaupallista menestystä. Kirja-alan täytyy nyt ja tulevaisuudessa tavoittaa entistä tehokkaammin muun muassa nuoria ja nuoria aikuisia, ja saada heidät kiinnostumaan kirjallisuudesta. Avainasemassa tässä ovat lukemisen, kustannusalan ja kirjakaupan uudet innovaatiot.
Palkinto jaettiin torstaina 24.10.2024 klo 9.15 Helsingin Kirjamessujen Hakaniemi-lavalla Pasilan Messuhallissa.
Tekstin talo tekee vaikuttavaa työtä toimialaa laajasti tukien
Tekstin talo on tehnyt vaikuttavaa työtä toimialaa laajasti tukien tuoden esille myös pienet toimijat. Tekstin talo edistää kirjoittamista ja lukemista – ja tuo samalla kirjallisuustoimintaa paremmin yleisön saataville.
Tekstin talo on uudenlainen yhteisöllinen innovaatio, joka tuo yhteen järjestöjä ja yrityksiä, luo uutta toimintaa ja kansainvälisiä verkostoja samalla tukien tekstialan ammattialisten hyvinvointia. Tekstin talo mahdollistaa ajatusten vaihtamisen ja kohtaamisen tiloissaan hyvin monenlaisille toimijoille. Raadilta Tekstin talo sai erityisesti kiitosta suuresta vaikuttavuudesta ja moniulotteisista palveluista.
Tekstin talo – Textens hus ry perustettiin vuonna 2019 – ja vuonna 2023 avautuivat Tekstin talon tilat Helsingin Kalliossa. Tekstin talo on ainutkertainen tekstin tekijöiden ja kokijoiden yhteisö. Yhteisöllisyys tarkoittaa Tekstin talossa tekemisen tapaa: asioista päätetään yhdessä, ja kaikki talon verkostoon kuuluvat tahot ja yleisöt muodostavat Tekstin talon yhteisön. Lisäksi Tekstin talo tarjoaa työtiloja, luo koulutuspolkuja kirjoittamiselle ja lukemiselle sekä tukee tekstiin liittyvissä ammateissa toimivien ammatti-identiteettiä ja asiantuntijuutta.
Tilaisuuden ohjelma:
Helsingin Kirjamessut 2024, ohjelmajohtaja Ville Blåfield
Miten menee kirja-alalla? haastattelussa: Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson ja Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho
Suomen Messusäätiön Kirja-alan edistämispalkinnon (15 000 €) jako
Helsingin Messukeskus mukana LukuBoost-kampanjassa, vastuullisia tekoja kaivataan, haastattelussa toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, Helsingin Messukeskus
Kulttuurin ja kirjallisuuden merkitys Helsingille, haastattelussa Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiainen
klo 10.00 pormestari Vartiainen ja Helsingin Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen leikkaavat punaisen nauhan hallin 6 portaiden alapäässä.
Helsingin
Kirjamessuilta käynnistyvä, Opetushallituksen Lukutaito-ohjelman
tukema LukuBoost kannustaa nuoria varaamaan vartin päivässä
lukemiseen. Haasteella halutaan innostaa nuoria löytämään
lukemisen ilo, nostaa esiin lukemisen hyötyjä sekä tuoda esiin
nuorten lukusuosituksia uudella tavalla. Valtakunnallisen ja Nuorten
lukuinnon herättämiseen tähtäävä hanke on syntynyt
vaikuttavuustoimisto PING Helsingin aloitteesta ja
yhteistyökumppanien tuella. Helsingin Messukeskus on yksi
kumppaneista.
”Helsingin
Messukeskus on sitoutunut vastuullisuustyöllään edistämään
tulevaisuuden oppimista ja sivistystä, jossa lukemisella on
keskeinen rooli. Kirjamessuilta starttaavan LukuBoost-kampanjan
kautta kannustamme erityisesti lapsia ja nuoria lukemaan, sillä
lukeminen lisää ymmärrystä ja empatiaa sekä avaa uusia
maailmoja. Messukeskus tarjoaa vaikuttavia tapahtumaelämyksiä
aidoista kohtaamisista, ja samoja kokemuksia ja elämyksiä voi saada
hyvän lukukokemuksen kautta. Haluamme kampanjan kautta lisätä
lukuinnostusta”, toteaa Helsingin Messukeskuksen toimitusjohtaja
Anni
Vepsäläinen.
Helsingin Kirjamessujen 2024 ohjelmajohtaja, Ville Blåfield avasi Messuhallissa avauspuheenvuorossaan Helsingin Kirjamessut 2024 mm. näin: ”Kirjailijoiden määrä kasvaa nyt vauhdilla; viime vuonna esikoisia julkaistiin 131 kappaletta, kasvua edellisvuoteen oli 12 prosenttia. Vielä viisi vuotta sitten, ennen koronapandemiaa, esikoisteoksia julkaistiin 79.
Uusien kirjailijoiden määrä kertoo myös kustantamoiden uskosta tulevaan: uusista kirjailijakiinnityksistä etsitään seuraavia Pajtim Statovceja ja Satu Rämöjä, jotka iskisivät lukijoiden sydämiin meillä ja maailmalla. Eikä tulevaisuudenusko ole vain määrällistä. Suomalainen esikoiskirjallisuus on nyt ”väkevämpää kuin aikoihin”, totesi Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon raadin puheenjohtaja Antti Majander viimeksi palkitessaan Iida Turpeisen Elolliset. Sen käännösoikeudet on myyty jo yli 20 maahan.
Uuden kirjallisuuden kirjoittaminen, etsiminen, kustantaminen, lukijoiden käsiin saattaminen ja lopulta lukeminen – ja lukemastaan toisten lukijoiden kanssa kohtaaminen – ovat kaikki tulevaisuustekoja. Merkkejä kulttuurin ja ajattelun jatkuvasta uudistumisesta, siis kehityksestä.
Ja toisin kuin esimerkiksi voimailun tai vieraan kielen epäsäännöllisten verbien kanssa, tässä tapauksessa kehitys ei ole tuskaista, vaan nautinto itsessään. Jo väsyttää, mutta vielä pari sivua! Myös nautinnon siirtäminen uusille sukupolville on tulevaisuusteko. Lukutaito ja -harrastus rakentavat empaattisempaa, kriittisempää, nokkelampaa ja avoimempaa kansaa, ja sitä kautta suomalaista todellisuutta ja tulevaisuutta. Tove Jansson kirjoitti ensimmäisessä Muumi-kirjassa Suuri tuhotulva 79 vuotta sitten: 'Kaikki näyttää vaarallisemmalta pimeässä, käsitäthän.' Tervetuloa Helsingin Kirjamessuille!"
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti