Aulaklubi 25.2.2025
Ville Rauhalan kotistudiolta duo-nauhoituksista saapuivat suoraan tiistaina 25.2.2025 klo 17.30 alkaneeseen musiikki- ja haastattelutilaisuuteen saksofonisti Matti-Juhani Orpana ja basisti Ville Rauhala Tampere-talon Aulaklubille Tritonus -levykauppaan. Tilaisuuden järjestelyistä vastasi tuottaja ja levykauppias, Petri Mäkiharju. Samaisessa tilaisuudessa kerrottiin mm. Olmarin Unionilta julkaistavan 14.3.2025 uusi levy, jonka kustantaa Alba Records. Iltatuokion auvoisat muusikot kertoivat myös Olmarin Unionin tulevasta levynjulkistamiskeikasta Ikaalisten Omalla Tuvalla 15.3.2025. Molemmat muusikot myös kertoilivat lyhyesti omista musiikkiuristaan sekä yhteissoitoistaan.
Ville Rauhala (s. 1976) on aloittanut bassonsoittonsa jo teini-ikäisenä ja ammattimaisen basistinuransa hän katsoo alkaneeksi vuodesta 1994. Ensimmäisiä kokoonpanoja Ville Rauhalalle olivat Groovy Eyes and Hot Pants ja Stringbeans. Kontrabassonsoittoa Ville Rauhala on opiskellut Tampereen Filharmonisen orkesterin Pauli Tammiahon ohjauksessa vuosina 1995-2007. Rauhala on kyllä opiskellut Tampereen yliopistossa etnomusikologiaa muutaman vuoden jakson 1990-luvun puolivälissä.
Vammalassa syntynyt Pauli Tammiaho aloitti viulunsoiton kuusivuotiaana ja vuoden 1965 korvalla viulu vaihtui isompaan soittimeen. Aluksi Pauli oli Juha Monisen yksityisoppilaana, mutta musiikkiopiston hän kuitenkin aloitti vuonna 1966. Vuodesta 1970 Tammiaho soitti Tampereen kaupunginorkesterissa. Samana vuonna hän aloitti opiskelun yksityisoppilaana Oiva Nummelinin ohjauksessa. Vuonna 1975 Pauli Tammiaho opiskeli kontrabasson saloja Wienissä professori Ludwig Streigherin (s. 26.6.1920 ja k. 11.3.2003) johdolla. Seuraavana vuonna Tammiaho sai opetusta Suomessa kontrabassoprofessori Tedor Toshevin (1919-1993) oppilaana. Bulgarialainen Todor Toshev valmistui Sofian musiikkiakatemiasta Asen Vapordjievin luokalta vuonna 1948.
Ville Rauhala muistetaan tamperelaisesta Black Motor -jazzyhtyeestä, mutta hän on puuhaillut musiikin parissa paljon muutakin. Pitkäaikaisia muusikkoystäviä hänelle ovat saksofonistit Masa Orpana ja Petri Nieminen. Pianisti ja haitaristi Kusti Vuorisen Rekka-orkesterin riveistä Ville Rauhala samoin tunnetaan. Hänen laaja-alaisuudestaan kertoo mm. se, että hän esiintyy usein Tampereella teatterimuusikkona sekä studiomuusikkona. Vuonna 2006 Ville Rauhala liittyi Hehkumoon, kitaristi-laulaja Pauli Hanhiniemen johtamaan nykykansanmusiikkiyhtyeeseen.
Ville Rauhalan soittoa on voinut vuosien varrella kuulla mm. Ville Leinosen, Pate Mustajärven ja M. A. Nummisen levyillä ja yhteistyötä Ville on tehnyt myös laulaja-lauluntekijä Janne Laurilan kanssa. Vuonna 2011 ensi-iltaan tulleen Anna Liisa (Minna Canth)-musikaalin riveissä Rauhala on samoin nähty. Rauhalan ensimmäinen oma soololevy, Freedom – 8 Episodes - näki päivänvalon vuonna 2010. Ville Rauhalan bassonsoittoa on voinut kuulla myös mm. Grillin’ Willie and the Vegetarians -yhtyeen, Juurikadun orkesterin sekä Hannibal & Joku Roti Mafian julkaisuilla. Ville Rauhala ja saksofonisti Sami Sippola julkaisivat vuonna 2012 duo-levyn, Muscle Kings of Mexico (Fear no man!).
Matti-Juhani Orpanan (s. 1973) – tämän multi-instrumentalistin – soittimia ovat mm. erilaiset saksofonit, huilu, kitara ja klarinetti. Eniten hän soittaa kuitenkin tenorisaksofonia. Masa Orpana aloitti ammattimuusikkona työskentelynsä vuonna 1994. Bändissä on kova kolmen saksofonin muodostama sektio, jota komppaa New Orleansin sykkivässä hengessä taitavien muusikoiden komppiryhmä. Masa Orpanan Honk -bändin soitossa yhdistyvät afroamerikkalainen juurimusiikki sekä jazzin kieli pitkälle vietyjen improvisaatioiden, Masa Orpanan omien sävellysten ja tyylikkäiden sovitusten muodossa.
Masa Orpana johtaa ja myös säveltää paljon yhtyeelle musiikkia, yhtyeelle, joka alun alkujaan perustettiin vuonna 2012. Tässä kokoonpanossa soittivat Orpanan lisäksi komppiryhmässä Jani Auvinen (rummut), Ville Vallila (basso) ja Jonni Seppälä (kitara ja laulu). Saksofonisektiossa puhaltavat Masa Orpanan kanssa Aino Heikkonen ja Tuomas Heinonen. Yhtyeelle oli kova menetys kun reilu yli vuosi sitten bändin rumpali, Jussipekka ”Juppo” Paavola kuoli 26.1.2024. Idea vahvistaa bändin kokoonpanoa kolmen saksofonin sektioon lähti halusta soittaa keikoilla Masa Orpanan tekemiä taidokkaita puhallinsovituksia. Laajennetulla yhtyeellä Masa Orpana Honk soitti talvella 2020 ensimmäisen keikkansa täpötäydelle klubiyleisölle.
Masa Orpana on julkaissut omalla nimellään kolme albumillista musiikkia: Alba Recordsin julkaisemat Honky Tonk Man (2005), Brothers (2008) sekä Travelin’ Home (2014). Sen lisäksi Orpana on vieraillut lukuisilla äänilevyillä jazz-, blues- ja rockyhtyeiden jäsenenä sekä vierailevana muusikkona monien pop-, rock- ja rhythm and blues -artistien levyillä soittamassa. Vuonna 2006 Masa Orpana alkoi soittaa säveltäjä ja muusikko Anssi Matti Tikanmäen (s. 18.3.1955 Haapajärvi ja k. 4.6.2024 Tampere) orkesterissa. Tikanmäen orkesteri jatkaa musisointia vielä tänä vuonna, vaikka orkesterin johtaja poistui keulilta pitkään sairastettuaan. Orpana on soittanut saksofoniaan keikoilla useiden legendaaristen taiteilijoiden ja hienojen muusikoiden kanssa, kuten esimerkiksi Diz Watson, Tony Uter, Junior Watson, Jo’ Buddy, Ismo Haavisto ja Eero Raittinen.
Masa Orpana on toiminut samoin rhythm and blues -yhtye Honky Tonk Menin keulakuvana laulaja-kitaristi-harpisti Ismo Haaviston (s. 21.5.1973) rinnalla. Orpana työskentelee myös teatterimuusikkona teattereissa. Soittajan työn ohella Masa Orpana on toiminut monipuolisesti saksofoninsoiton ja rytmimusiikin opettajana sekä musiikinteorian opettajana. Anssi Tikanmäen Orkesterin ja Honkin lisäksi Masa Orpana on soittanut lukuisissa muissa yhtyeissä, kuten mm. Groovy Eyes, One O’Clock Hump ja Jazzgangsters. Orpana on ollut mukana perustamassa jazzyhtyeitä Rakka, Olmarin Unioni sekä Jazzmuseo. Jazzmuseossa soittavat Masa Orpanan lisäksi, Arto Piispanen (s. 1958, piano), Lauri Hannu (s. 25.5.1967 Sahalahti, kitara) ja Ville Rauhala (s. 1976, basso). Näiden yhtyeiden kanssa Masa Orpana on levyttänyt ja esiintynyt blues- ja jazzfestivaaleilla sekä -klubeilla Suomen lisäksi myös muissa Pohjoismaissa, ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikassa.
Pirkanmaan Blues-yhdistys Blues Lovers ry:n vuosittain jaettava blues & roots-musiikin erityispalkinto, Jemma-palkinto (käsin tehty taidepalkinto), myönnettiin vuonna 2021 Masa Orpanalle laaja-alaisesta blues & roots -juurimusiikin esilletuomisesta musiikissaan, muusikontaidoistaan, opetustyöstään ja monesta muusta aiheeseen liittyvästä toiminnasta. Masa Orpana on soittanut samoin sessiosoittajana useiden artistien ja yhtyeiden levyillä, kuten mm. Yö, Suvi Teräsniska, Marko Haavisto & Poutahaukat, Olli Lindholm, Jonne Aaron, Mikko Alatalo, Pate Mustajärvi ja Tulenkantajat.