keskiviikko 30. huhtikuuta 2025

 Kansainvälinen jazzpäivä 30.4.2025

Suomen Jazzliitto kutsuu juhlimaan UNESCOn Kansainvälistä jazzpäivää keskiviikkona 30.4.2025!

Huhtikuun 30. päivänä vietettävä UNESCOn Kansainvälinen jazzpäivä juhlii jazzmusiikkia ja sen roolia kulttuurienvälisen vuoropuhelun ja rauhan viestinviejänä. Tapahtumapäivänä järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia ympäri maailmaa.

Jazzin itseisarvon lisäksi juhlapäivän laajempi sanoma, kulttuurienvälinen yhteistyö, rauha sekä ihmisarvojen ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, on Ukrainan ja Gazan sotien varjossa erityisen ajankohtainen. Legendaarinen pianisti ja -säveltäjä sekä UNESCOn hyvän tahdon lähettiläs Herbie Hancock on aikanaan pukenut päivän ja jazzin merkityksen ytimen seuraavasti: “Jazzissa on toivoa ja solidaarisuutta, joita me kaikki tarvitsemme juuri nyt.”


Vuonna 2011 Yhdistyneiden Kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO nimitti 30. huhtikuuta International Jazz Day:ksi eli Kansainväliseksi jazzpäiväksi nostaakseen esiin jazzia ja sen diplomaattista tehtävää yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Jo yli vuosikymmenen jazz taidemuotona on virallisesti tunnustettu rauhan, kulttuurienvälisen vuoropuhelun, monimuotoisuuden sekä ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamisen edistäjänä.

Herbie Hancock.

Kansainvälistä jazzpäivää johtaa legendaarinen pianisti ja -säveltäjä Herbie Jeffrey Hancock (s. 12.4.1940 Chicago, Illinois, Yhdysvallat), joka toimii UNESCOn kulttuurienvälisen vuoropuhelun hyvän tahdon lähettiläänä ja Herbie Hancock -instituutin puheenjohtajana. Herbie Hancock syntyi lihantarkastaja Wayman Edward Hancockin ja sihteeri Winnie Bellen pojaksi. Herbie kävi koulunsa Hyde Park High Schoolissa Chicagossa. Hän aloitti pianonsoiton klassisella koulutuksella seitsemänvuotiaana, sillä hänen musikaalisuutensa tunnistettiin jo varhain. Teini-ikäisenä Herbie Hancock innostui jazzmusiikista, mutta jazzmusiikkiin hänellä ei ollut koskaan opettajaa jazziin. Herbie kehitti korvaansa ja harmoniantajuaan kuuntelemalla jazzpianisteja, kuten George Shearing, Erroll Garner, Bill Evans ja Oscar Peterson äänilevyiltä. Vuonna 1960 hän kuuli jazzpianisti Chris Andersonin (s. 26.2.1926 Chicago, Illinois, Yhdysvallat ja k. 4.2.2008 Manhattan, New York) soittavan kerran ja siitä lähtien Herbie Hancock on pitänyt Andersonia harmonisena gurunaan.


Kampanjan kasvoina toimivat tänä vuonna jazzmuusikot Johanna Iivanainen (o.s. Niemelä, s. 22.11.1976 Oulu) ja Jukka Harri Tapio Eskola (s. 1978). Laulaja Johanna Iivanainen on julkaissut neljä sooloalbumillista musiikkia ja tehnyt hän on tehnyt yhteistyötä useiden erilaisten kokoonpanojen kanssa. Vuonna 2011 Johanna Iivanainen otti osaa Suomen Euroviisukarsintoihin lauluntekijä Erkka Lauri ”Edu” Kettusen (s. 12.4.1961 Helsingin maalaiskunta) sanoittamalla kappaleella, Luojani mun. Johanna Iivanainen aloitti pianonsoiton Oulun konservatoriossa viisivuotiaana ja lukioikäisenä hän alkoi esittää jazzia Oulussa. Oulun yliopistossa Johanna Iivanainen opiskeli alkuun musiikkikasvatusta, mutta hän muutti Helsinkiin vuonna 1996. Helsingissä Iivanainen opiskeli laulua Helsingin Pop & Jazz konservatoriossa. Siellä Iivanainen tapasi myös tulevan aviomiehensä, kitaristi Mikko Iivanaisen. He asuvat yhdessä Mäntsälässä.

Johanna ja Mikko Iivanainen.

Vielä myöhemmin Johanna Iivanainen opiskeli Helsingin ammattikorkeakoulun Stadian opettajalinjalla ja Johanna Iivanainen on opettanut samoin Pop & Jazz konservatoriossa.

Johanna Iivanainen lauloi Oulussa asuessaan Khamos-yhtyeessä, joka julkaisi vuonna 1996 EP-levyn ja oli Suomen Jazzliiton kiertueella syksyllä 1997. Johann Iivanaisen ensimmäinen yhtye Helsinkiin muutettuaan oli Unit 6, joka samoin julkaisi omakustannelevyn No. I. Tämän jälkeen Johanna Iivanainen liittyi säveltäjä Henrik Otto Donnerin (s. 16.11.1939 Tampere ja k. 26.6.2013 Pietarsaari) Free for All -kokoonpanoon sekä Mikko Iivanaisen Free Control -yhtyeeseen ja Johanna Iivanainen on laulanut molempien yhtyeiden levyillä. Vuonna 2002 Johanna Iivanainen lauloi Antti Sarpila Swing Bandin solistina sekä esiintyi mm. yhtyeen 20-vuotislevyllä ja joulukiertueella. Johanna Iivanainen oli lisäksi laulanut yhtyeissä Petri Puolitaival Quartet, JimJamMurMur, Loco Motife, 1N ja Korpi Ensamble; Iivanainen on myös vieraillut Perko-Pyysalo Poppoon ja UMO Jazz Orchestran laulusolistina.

Eero Koivistoinen.

Johanna Iivanainen julkaisi saksofonisti Eero Uolevi Koivistoisen (s. 13.1.1946 Helsinki) kanssa vuonna 2003 levyn, Suomalainen, jolla hän lauloi suomalaisten iskelmien lisäksi Eero Koivistoisen sävellyksiä. Eero Koivistoista pidetään eräänä suomalaisen jazzin suuremmista nimistä. Johanna Iivanaiselta ilmestyi vuonna 2004 ensimmäinen sooloalbumi, Johanna Iivanainen, jonka kappaleet ovat hänen omia sävellyksiään ja sovituksiaan. Albumilla soitti Free Control. Johanna Iivanaisen ja Eero Koivistoisen toinen yhteinen levy, Lennosta kii!, julkaistiin vuonna 2007. Samoin tällä levyllä yhdistettiin suomalaista populaarimusiikkia Eero Koivistoisen jazzsävellyksiin ja -sovituksiin. Vielä samana vuonna Universal Music -levy-yhtiö julkaisi Johanna Iivanaisen ja Pertti ”Pepe” Willbergin s. 17.12.1946 Turku) levyn, Kaksi ihoa.


Johanna Iivanainen palkittiin vuonna 2002 Louis Armstrong -palkinnolla ja vuonna 2003 Sony Electronics Finland ja Suomen Jazzliitto ojensivat Johanna Iivanaiselle historian ensimmäisen Sony jazz -palkinnon. Iivanainen on ollut Jazz-Emma -ehdokkaana levyillään Suomalainen vuonna 2003 ja Johanna Iivanainen vuonna 2004. Iivanainen voitti vuonna 2005 Jazz-Emman Iro Haarlana ja Uffe Korkforsin Loco Motife -yhtyeen kanssa. Johanna Iivanainen valittiin vuonna 2006 Jazzrytmit -lehden kriitikkoäänestyksessä vuoden parhaaksi naislaulajaksi. Vuonna 2021 Johanna Iivanaiselle myönnettiin valtion kolmevuotinen taiteilija-apuraha.

Jukka Eskola.

Jukka Eskolan instrumentit ovat trumpetti sekä flyygelitorvi. Jukka Eskolalla on omat yhtyeensä Jukka Eskola Quintet, Jukka Eskola Orquesta Bossa sekä Jukka Eskola Soul Trio ja Eskola on soittanut samoin mm. Nuspirit Helsingissä, The Five Corners Quintetissa, Teppo Mäkysen Teddy Rok Sevenissä, Jimmy Tenor Groupissa, Jo Syancessa, Ricky-Tik Big Bandissä sekä lukuisissa muissakin kokoonpanoissa. Jukka Eskola syntyi Espoossa, mutta Eskolan perhe muutti Kuopioon hänen ollessaan yksivuotias. Jukka Eskola aloitti soittamisen yhdeksänvuotiaana. Jukka Eskola opiskeli alkuun Kuopion konservatoriossa ja siirtyi sen jälkeen Helsingin Pop & Jazz konservatorioon vuonna 1998. Eskola valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2001 musiikin maisteriksi. Jukka Eskola kertoo musiikillisiksi esikuvikseen varsinkin trumpetistit Clifford Brownin (s. 30.10.1930 Wilmington ja k. 26.6.1956), McKinley Howard ”Kenny” Dorhamin (s. 30.8.1924 Fairfield, Texas ja k. 5.12.1972 New York) ja Freddie Hubbardin (s. 7.4.1938 Indianapolis ja k. 29.12.2008 Sherman Oaks, Kalifornia).


Vuonna 2001 Jukka Eskolan ensimmäinen oma levytys julkaistiin singlenä, The Waves. Levyn hän teki voitettuaan Nokia Young Talent -stipendin. Vuonna 2005 ilmestyi Jukka Eskolan ensimmäinen oma soololevy. Levy julkaistiin Japanissa, jossa sitä myytiin yli 5 000 kappaletta. Levyllä soittavat Jukka Eskolan lisäksi saksofonisti Timo Lassy (s. 8.12.1974 Helsinki), pianisti Jukkis Uotila (s. 23.8.1960 Helsinki), basisti Antti Lötjönen (s. 18.4.1980) ja jazzrumpali Teppo Mäkynen (s. 9.10.1974 Turku), joka myös tuotti tämän levyn. Jukka Eskolan toinen soololevy, Hub Up, julkaistiin ainoastaan Japanissa. Eskolan kolmas soololevy, Walkoverin, julkaisi helsinkiläinen Ricky-Tick Records. Tämän albumin soittajamiehitys on sama kuin ensimmäisellä Eskolan soololevyllä. Jukka Eskolan neljännen sooloalbumin, Jukka Eskola Orquesta Bossa, julkaisi maailmanlaajuisesti italialainen Schema Records. Jukka Eskolan Soul Trion albumit julkaisi suomalainen Timmion Records. Jukka Eskolan omat yhtyeet ovat keikkailleet Suomessa sekä ulkomailla.


Jukka Eskola on soittanut vierailijana sadoilla suomalaisilla levyjulkaisuilla ja hän on ollut mukana sessiomuusikkona useissa television viihdeohjelmissa. Jukka Eskolalle luovutettiin Sony Jazzpalkinto vuonna 2006 ja vuonna 2007 hänet palkittiin Pori Jazzin vuoden taiteilijana. Suomen Jazzliiton arvostettu Yrjö -palkinto myönnettiin Jukka Eskolalle vuonna 2022. Jukka Eskola on samoin tehnyt sävellyksiä ja sovituksia oman soolotuotantonsa lisäksi useisiin television viihdeohjelmiin sekä artisteille, kuten Elastinen eli Kimmo Ilpo Juhani Laiho (s. 18.4.1981 Helsinki) ja Juha Leevi Antero Tapio (s. 5.2.1974 Vaasa).


Jazz perustuu vahvaan vuorovaikutukseen, yhdessä tekemiseen ja yksilön vapauteen. Se on heittäytymistä alati uusiin kohtaamisiin ja tilanteisiin, joissa ankkurina toimii läsnäolo ja kunnioitus toisiamme kohtaan. Siitä syntyy rauha ja rakkaus”, kuvailee Johanna Iivanainen.

Jazz on vapauden, rytmin ja tunteiden juhlaa. Se elää hetkessä, yllättää ja vie mukanaan. Jazzmusiikki ei tunne rajoja – siinä ei ole oikeaa eikä väärää, vain avoimuutta ja suvaitsevaisuutta”, kiteyttää Jukka Eskola.

Timo Lassy ja Jukka Eskola Nordic Stew.

Tänään vappuaattona 30.4.2025 kello 20.00 Tampereen G Livelabissa Timo Lassy ja Jukka Eskola Nordic Stew -kokoonpanolla on keikka. Kaksikon ensimmäinen yhteisprojekti on saanut odottaa oikeaa hetkeä. Vuonna 2022 ystävykset viimein pääsivät toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa ja matkustivat New Orleansiin äänittämään yhteislevyn paikallisten huippumuusikoiden kanssa. Syntyi ”Nordic Stew”, sekoitus Lassyn ja Eskolan musiikillisia kokemuksia yhdistettynä suureen rakkauteen jazzin syntysijoja kohtaan. Yhtenä inspiraationa levyn tekemiseen liittyy myös tarina Andania-laivasta, jonka mukanaan tuomien amerikansuomalaisten muusikoiden välittämänä jazzmusiikki rantautui Suomeen 1920-luvulla. Nyt 1000 vuotta myöhemmin Lassy ja Eskola ovat vieneet sen takaisin syntysijoilleen ja päivittäneet siitä oman versionsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti