50 vuotta suomalaista käyttöiskelmää
Tampereelta alkoi 13.11.2024 Finnhits 50 -konserttikiertue. Konsertin esityspaikka oli keskiviikkona Tampere-talon suuri sali, johon kerääntyi vain noin kuutisensataa henkilöä konserttiin yleisöksi. Seuraavana päivänä kiertue suuntasi konsertoimaan Helsingin Kulttuuritaloon. Konsertin juhlaorkesteria johti Jari Puhakka ja toisena kosketinsoittajana oli Pekka Kuorikoski. Rummuissa Tapani Laastola, bassossa Iiro Kautto ja kitaroissa Dimitri Keiski. Konsertin solisteina lauloivat Nina Tapio, Annika Eklund, Tomi Metsäketo ja Sami Hintsanen. Konsertin alkupuolella kuultiin mm. sellaisia kappaleita, kuten Viidestoista yö (lauloi Dimitri Keiski), Ollaan lähekkäin (Tomi Metsäketo), Keskiyön aikaan (Sami Hintsanen), Señorita por favor (Annika Eklund), Nadja (Tšaarin kuriiri -sarjasta, Tomi Metsäketo). Väliajan jälkeen Pekka Kuorikoski lauloi ensin Rasvis mä oon. Sitä seurasivat Suoraan suoneen, Rakkauden aamu, Nuoruus on seikkailu, Prinsessa 65, Vasten auringon siltaa, Pylly vasten pyllyä, sikermä: Avaa sydämesi mulle, Kaiken sulle antaa tahtoisin, Miksi näin?, Jerry Cotton, Ajetaan tandemilla, Tahdon rakastella sinua, R-A-K-A-S, Eviva Espanja. Lopuksi tuli vielä kaksi potpuria, joista ensimmäinen oli Virve Vicky Rostin tunnetuksi tekemät Kun Chigago kuoli ja Charlie Brown. Lopetuspotpuri piti sisällään kappaleet: Seikkailija, Hafannana, Tule milloin vain, Jäätelökesä, Kesän lapsi. Evakkoreki, Made in Finland ja Rasputin.
Muusikko, sovittaja ja kapellimestari Jari Jouko Juhani Puhakka (s. 16.6.1965) on johtanut ja sovittanut musiikkia moniin TV-ohjelmiin sekä viihdekonsertteihin. Suuri yleisö muistaa hänet ehkä parhaiten BumtsiBum!-ohjelman kapellimestarina. Jari Puhakka kuitenkin aloitti muusikkouransa soittamalla eri solistien taustayhtyeissä, kuten Kirkan (Kirill Babitzin, s. 22.9.1950 Helsinki ja k. 31.1.2007) ja Paula Kristiina Koivuniemen (s. 19.6.1947 Seinäjoki). Puhakka soitti myös Boulevard-yhtyeessä. Jari Puhakka jäi freelance-muusikoksi vuonna 1990 ja tuolloin hän alkoi myös tehdä äänilevytuotantoja mm. Eija Kantolalle, Joel Hallikaiselle, Kake Randelinille ja Kari Tapiolle.
Tenorilaulaja Tomi Arto Juhani Metsäketo (s. 22.2.1974 Helsinki) aloitti laulamisensa vuodesta 1952 toimineessa Cantores Minores -poikakuorossa. Metsäketo kävi Sibelius-lukiota sekä armeijan jälkeen Sibelius-Akatemian oopperaluokkaa. Ennen Sibelius-Akatemiaa Metsäketo oli Helsingin konservatoriossa opiskelemassa laulua yliopettaja Marja Eskolan opissa. Tomi Metsäketo opiskeli klassista laulua jo poikakuorosta lähtien; Metsäketo laulaa etupäässä italialaisia iskelmiä ja serenadeja. Solistisen uransa Tomi Metsäketo aloitti jo 1980-luvun lopulla poikasolistina Savonlinnan oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa. Metsäketo valittiin syksyllä 1998 European Union Opera -ohjelmaan, johon kuului mm. mestarikursseja, luentoja sekä konsertteja Baden-Badenissa ja Pariisissa. Tomi Metsäkedon opintoihin on kuulunut samoin laulukursseja Roomassa Tina Scapinin ohjauksessa.
Metsäkedon mielestä hänen tärkein lauluopettajansa on ollut Tina Scapini, joka säesti myös pianolla oppilastaan Roomassa. Tomi Metsäketo myös puhuu italiaa. Metsäketo asui Italiassa vuosituhannen vaihteessa yhden vuoden ajan; hän asui ystävänsä kanssa vanhan linnan vartijatuvassa Rooman pohjoispuolella Ronciglione-nimisessä kylässä. Sieltä oli kahden tunnin bussimatka Roomaan Scapionin laulutunneille. Metsäketo kävi Roomassa kymmenen vuoden ajan oppia saamassa ja hän viipyi aina yhden tai kaksi kuukautta kerrallaan Italiassa.
Vuonna 1999 Metsäkedosta tuli levyttävä artisti musikaali Les Miserablesin myötä, jossa hänellä oli Mariuksen rooli. Ensimmäinen Metsäkedon musikaalirooli oli vuonna 1996 Helsingin Aleksanterin teatterissa The Secret Garden -esityksen Archibal Cravenin rooli. Vuonna 1998 hän Rolfin roolissa Helsingin Kaupunginteatterin The Sound of Musicissa, vuonna 2002 Helsingin Hartwall Arenassa Calypso esityksessä (Odysseus), vuosina 2005-2005 Turun kaupunginteatterin esityksissä Elisabeth (Franz Josef), vuosina 2008-2009 Seinäjoen kaupunginteatterissa Titanicissa (Barret), vuosina 2011-2012 Åbo Svenska Teaterin Les Misérabblesissa (Marius) ja vuosina 2013-2014 Tampereen Teatterin Les Misérablesissa (Marius).
Tomi
Metsäketo levytti vuonna 2002 debyyttialbuminsa, Primo, joka myi yli
kultalevyn rajan ja toi hänelle myös Emma-ehdokkuuden vuoden 2002
debyyttialbumina sekä vuoden miesartistina. Metsäkedon toinen
albumi, Tummaa samettia, ilmestyi lokakuussa 2004 ja levy myi
platinalevyn verran. Tämä albumi oli myös Emma-ehdokkaana vuoden
2004 iskelmäalbumina. Metsäketo oli mukana alkuvuodesta 2005 Walt
Disney Bambi-piirroselokuvan juhla-DVD:llä. Kesällä 2005 Toni
Metsäketo ja San Remon laulukilpailun voittaja Laura Bono
nauhoittivat dueton Oggi Ti Amo. Vuoden 2006 aikana Toni Metsäketo
oli mukana kilpailemassa MTV3-kanavan Tanssii Tähtien kanssa –
ohjelman ensimmäisellä kaudella, jolloin hän voitti koko kilpailun
tanssiparinsa Sanna Hirvaskarin kanssa.
Tomi Metsäkedon kolmas pitkäsoittoalbumi, Eternamente, julkaistiin toukokuussa 2006; albumista julkaistiin saman vuoden lopulla joulupainos, johon oli lisätty kolme joululaulua. Syksyllä 2007 Tomi Metsäketo oli kiertueella Johanna Kurkelan (s. 25.4.1985 Lumijoki) kanssa ja syksyllä 2008 Metsäketo kiersi Sanna Laura Voutilaisen (s. 17.5.1975 Jyväskylä) kanssa. Marraskuussa 2008 julkaistiin Tomi Metsäkedon neljäs albumi, Roma. Metsäketo tuomaroi syksyllä 2009 Suomen paras kuoro -televisio-ohjelmaa. Tomi Metsäketo julkaisi syystalvella 2010 ensimmäisen joululevynsä, Kuului laulu enkelten, jonka myynti ylitti platinalevyyn oikeuttavan rajan ja levy valittiin samana vuonna radiotoimittajien keskuudessa Kuukauden joululevyksi. Metsäketo teki samoin vuonna 2010 joulukiertueen Laura Voutilaisen kanssa ja esiintyi myös Fort Boyard -ohjelmassa.
Metsäketo nähtiin keväällä 2011 Suomen paras kuoro -ohjelman tuomaristossa ja samana vuonna tuli Tomi Metsäketo – Kaikki parhaat – 10-vuotisjuhlakokoelma -albumi. Vuoden 2012 päätteeksi Metsäketo teki Kuului laulu enkelten -kiertueen Saara Sofia Aallon (s. 2.5.1987 Oulunsalo) kanssa. Tomi Metsäketo on esiintynyt vuodesta 2013 alkaen useana vuonna Tuliset tenorit -kiertueella yhdessä Jyrki Anttilan ja Pentti Hietasen kanssa sekä vuosina 2014-2016 Sopraanot Metsäkedolla -konserttisarjassa yhdessä Maria Lundin (s. 9.5.1983 München, Saksa), Päivi Pylvänäisen ja Maija Helena Ruuskasen (s. 10.7.1976 Savonlinna) kanssa. Metsäkedon muita kiertueita eri artistien kanssa ovat olleet mm. Wieniläisverta (2016), Sinun omasi (2017), Tangon 7 veljestä (2018-2019), Mambo Italiano (2019) ja Besame Mucho (2020-2021). Tomi Metsäketo esiintyi Tähdet, Tähdet -ohjelman neljännellä tuotantokaudella syksyllä 2017, mutta joutui jättämään kisan kesken mediakohun vuoksi, jonka seurauksena Helsingin käräjäoikeus tuomitsi lokakuussa 2018 neljä naista hänen kunniansa loukkaamisesta. Tomi Metsäkedon isä oli multi-instrumentalisti ja laulaja Martti Juhani Metsäketo (s. 17.12.1940 Iitti ja k. 23.9.2015 Helsinki).
Muusikko ja näyttelijä Sami Mikael Hintsanen (s. 14.3.1972 Tampere) juonsi vuosina 2006-2015 suosittua tv-ohjelmaa, Tartu mikkiin. Hintsasen yhtyeitä ovat olleet mm. Oriental Experience ja Screaming Thunders. Sami Hintsanen on ollut mukana Tampereen Työväen Teatterin Manserock-musikaalissa Vuonna 85 sekä musikaalin seuraaja Vuonna 85 REMIX-esityksissä. Hän on samoin esiintynyt useissa muissakin musikaaleissa, kuten Helsingin kaupunginteatterin Miss Saigonissa ja Evita-musikaalissa sekä Turun Samppalinnan kesäteatterin Hääkeikassa ja Elvis-musikaalissa. Tämän lisäksi Sami Hintsanen on karaoken ja iskelmälaulun Suomenmestari.
Sami Hintsanen on tehnyt jääkiekkojoukkue Tampereen Ilveksen kannatuslaulun, Ilves murisee, ja toiminut kuuluttajana Ilveksen kotiotteluissa. ”Kultaa, kunniaa” on Sami Hintsasen, Jari Latomaan ja Mikko Kangasjärven yhdessä tekemä kappale. Molemmat em. mainitut kappaleet Sami Hintsanen on esittänyt yhdessä Ruosteiset Hokkarit -yhtyeen kanssa. Sami Hintsanen julkaisi 11.3.2009 Party Project Vol. 1 -albumin, jolla Hintsanen esittää dance-pop -versioita vanhoista suomalaisista ikivihreistä kappaleista.
Laulajatar Annika Eklund (s. 16.1.1979 Vaasa) on esiintynyt 13-vuotiaasta saakka oman yhtyeensä kanssa. Hänen tunnetuiksi tekemiään kappaleita ovat mm. Shanghain valot, Ole hiljaa ja suutele mua, Julia jäi henkiin, On sama kuinka kauas meet ja cover-versio Yön kappaleesta Särkyvää. Annika Eklund aloitti pianonsoiton viisivuotiaana. Hän voitti Vaasan Gerbyssä järjestetyn laulukilpailun. Kilpailun jälkeen hän pääsi Maaherra-nimiseen yhtyeeseen vuonna 1992, joka esitti lähinnä perinteistä iskelmämusiikkia. Yhtye hajosi vuonna 1996, mutta Eklund oli tuolloin jo voittanut Lavatähti-laulukilpailun. Nyt hänen keikkayhtyeeksi vaihtui Amor-yhtye ja Annika Eklund sai levytyssopimuksen Warner Musicin kanssa. Vuonna 1997 julkaistiin hänen ensimmäinen single, Auta mua/Tyttö sopassa. Vain vuotta myöhemmin Annika Eklundin ensimmäinen albumi, Kaunis uni, näki päivänvalon. Levy sisälsi perinteistä iskelmämusiikkia. Eklund suoritti keikkailunsa ohessa musiikkipedagogin opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulun kulttuurilinjalla.
Annika Eklund osallistui vuonna 2001 Seinäjoen Tangomarkkinoille ja sijoittui kilpailussa kolmen parhaan joukkoon saaden tangoprinsessan kruunun. Kesällä 2003 Eklundilta julkaistiin toinen albumi, Valoja ja varjoja, jonka tuotti säveltäjä, sovittaja, tuottaja ja muusikko Mika Toivanen (s. 6.2.1970 Säkylä). Tämän albumin myötä Annika Eklund siirtyi nuorekkaamman pop-iskelmän pariin ja levyn nimikappaleesta muodostui radiohitti. Annika Eklund osallistui vuoden 2006 Eurovision laulukilpailun Suomen esikarsintaan kahdella kappaleella, Sinussa on jotain ja Shanghain valot. Kansa äänesti Shanghain valot jatkoon. Kappale jäi karsintojen finaalissa sijalle kolme, mutta kappale voitti Viisukuppilan erikoispalkinnon viisufanien suosikkina. Kappaleen sävelsi Ultra Brasta tuttu muusikko ja säveltäjä Kerkko Klemetti Koskinen (s. 7.1.1973 Espoo). Shanghain valot oli Radio Suomen vuoden 2006 toiseksi suosituin kappale. Nimeä Shanghain valot kantava albumi julkaistiin 5.4.2006 ja se valittiin tuolloin kuukauden levyksi.
Kesäkuussa 2007 julkaistiin Annika Eklundin neljäs albumi, Rakkausseikkailu 2007. Levyltä on julkaistu singlenä Kerkko Koskisen ja Kyösti Salokorven tekemät kappaleet Ole hiljaa ja suutele mua/Rakkausseikkailu 2007 sekä vuoden lopulla Unien maailmassa. Levy sai hyvän vastaanoton ja se valittiin heinäkuussa 2007 kuukauden levyksi. Annika Eklund asuu nykyään Sipoossa ja hän on avioliitossa muusikko Jussi Turusen kanssa; heillä on kaksi lasta, poika ja tytär. Hän on koulutukseltaan musiikkipedagogi ja suuntautunut musiikkileikkikouluopettajaksi. Annika Eklund oli ehdolla Iskelmä Finlandia -palkinnon saajaksi vuonna 2009. Eklund vieraili vuonna 2005 Yö-yhtyeen albumilla Kuolematon esittämässä kappaletta Pettävällä jäällä yhdessä Olli Ilari Lindholmin (s. 19.3.1964 Pori ja k. 12.2.2019 Tampere). Eklund on ollut myös mukana Yön kiertueilla. Annika Eklund on esiintynyt samoin teattereissa.
Uransa laulajatar Nina Tapio (s. 24.2.1972) aloitti lastenlevyllä vuonna 1977, mutta hän tuli tunnetuksi Taikapeili-duon jäsenenä. Nina Tapio opiskeli Oulunkylän pop/jazz-konservatoriossa, josta hän valmistui laulunopettajaksi. Duon hän perusti vuonna 1994 yhdessä Hanna-Riikka Siitosen (s. 13.11.1970 Helsinki ja k. 23.7.2018 Helsinki) kanssa. Vuoteen 1999 mennessä Taikapeili julkaisi kolme albumillista musiikkia. Taikapeilin ensimmäinen albumi, Suuri salaisuus (1994) myi platinaa ja toinen albumi, Nähdään taas! (1995) myi kultaa. Nina Tapio ja Hanna-Riikka Siitonen lauloivat yhdessä Aia-yhtyeessä. Vuosina 1998 ja 2003 Nina Tapio julkaisi myös useita levyjä Adiamus-Singerseissä, joka on esiintynyt ympäri maailmaa säveltäjä Karl Jenkinsin kanssa.
Nina Tapio esitti vuonna 2005 taustalaulut Geir Rönningille Kiovan Euroviisuissa. Tapio ja Siitonen kutsuttiin vuoden 2006 Euroviisujen esikarsintoihin kappaleella Who I Am, mutta he eivät edenneet kilpailuun saakka. Nina Tapio ilmoitti Suomen antamat Euroviisupisteet vuonna 2006 järjestetyissä Euroviisuissa. Nina Tapio on toiminut taustalaulajana useilla suomalaisilla levyillä, kuten esimerkiksi Kirkan, Tauskin, Einin, Kake Randelinin, Matin ja Tepon sekä Meiju Suvaksen levyillä. Nina Tapio toimi Suomen Idols -ohjelman tuomarina vuosina 2005-2008 ohjelman toisella, kolmannella ja neljännellä tuotantokaudella, Vuonna 2011 Tapio toimi ohjelman päätuomarina sen viidennellä tuotantokaudella.
Syyskuussa 2017 Nina Tapio korvasi Jean S. -yhtyeessä Timo Kärkkäisen. Nina Tapio on toiminut ääninäyttelijänä monissa animaatioelokuvissa sekä animaatiosarjoissa, mm. Arielin roolissa Pieni merenneito -elokuvissa sekä Jessien roolissa Toy Story -elokuvissa että Maikin roolissa Lauri kilpa-autossa. Myös Nina Tapion äiti, Irma Birgitta Tapio (s. 23.4.1946 Tornio) on tunnettu laulaja. Nina Tapio erosi vuonna 2006 muusikkomiehestään Matti Forsbergista, jonka kanssa hänellä on kaksi tytärtä. Nina Tapio avioitui vuonna 2012 stunt-ammattilaisen ja papin Reijo Kontion kanssa, jonka oli tavannut vuonna 2007. Heille syntyi vuonna 2012 poika. He jättivät yhteisen avioerohakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen syyskuussa 2020.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti