Tampere-talon ja Courtyard by Marriott Tampere City-hotellin
esteettömyydestä
Tampere-talo ja Courtyard by Marriott Tampere City -hotelli.
Kuningas Kustaa III:n vuonna 1779 perustaman Tampereen kaupungin eräs arvokkaimpia ylpeyden aiheita on ehdottomasti Sorsapuiston kupeeseen vuonna 1990 valmistunut Pohjoismaiden suurin kongressi- ja konserttikeskus, Tampere-talo, jonka suuressa salissa mm. Tampere Filharmonia pitää kaikki kausisarjansa konsertit. Täysin samalla paikalla ennen Tampere-taloa olivat aikaisemmin Tammelanpuiston laidassa teurastamo (vuosina 1910-1962) ja sittemmin myös Tampereen eläintarha (vuosina 1964-1972). Sorsapuisto-nimi otettiin käyttöön vasta 1930-luvulla. Tampere-talon suunnittelivat arkkitehdit Sakari Aartelo (s. 24.8.1941 Pori) ja Esa Erkki Piironen (s. 25.10.1943 Turku). Salien akustiikkasuunnittelusta Tampere-talossa vastasi arkkitehti ja professori Alpo Artturi Halme (s. 17.12.1929 Viiala).
Vuosina 2005-2007 Tampere-taloon tehtiin pieniä laajennuksia ja julkisivumuutoksia. Arkkitehti Esa Piiroinen on ollut suunnittelemassa myös näitä Tampere-talon lisäkorjauksia vuosien varrella. Yli 20 miljoonalla eurolla Tampere-taloa remontoitiin ja laajennettiin vuosien 2015-2017 remonteilla. Tuolloin Tampere-taloon sijoitettiin uudet ja pysyvät tilat mm. Muumimuseolle. Talon uusia tapahtumatiloja olivat tuolloin myös Maestro, Duetto ja Riffi. Kesän 2024 uudistus Tampere-talossa esteettömyysasioihin oli toisen kerroksen Sopraano-tilan sisäänkäynnin yhteyteen portaiden sivulle jälkiasennettu hissi, joka mahdollistaa esteettömän kulkemisen apuvälineitä käyttävälle. Aikaisemmin tähän Sopraano-tilaan päästäkseen on apuvälineiden käyttäjän täytynyt kulkea talon huoltohissillä.
Tampere-talon Sorsapuiston puoleinen sisäänkäynti ravintola Tuhtoon on varustettu lastenvaunujen, rollaattoreiden tai pyörätuolien sisääntulon mahdollistamalla luiskalla ulko-ovelle saakka. Sen jälkeen alkavat esteettömyysongelmat, jotka ovat varsinkin yksin liikkuvalla melkoiset. Jos olet onnellisesti avustajan kanssa liikkeellä ja ulko-oven auki saatuasi pääset tuulikaappiin, on edessäsi seuraava ongelma. Tuulikaapin toinenkin ovi aukeaa ulospäin – kuten määräysten mukaan kuuluukin – aiheuttaen tilanteen, että olet itse välineesi kanssa pienessä tuulikaapissa estämässä seuraavan oven avautumista. Tämä ravintola Tuhdon sisäänkäynnin ongelma olisi suhteellisen helposti poistettavissa kytkimillä, jotka samanaikaisesti avaavat molemmat ovet sisään- ja uloskulkujen ajaksi.
Tampere-talon välittömään yhteyteen valmistui yhdysvaltalaisen hotelliketjun, Courtyard by Marriott Tampere City, 11-kerroksinen ja 229 hotellihuonetta tarjoava hotelli, jonka avajaisia vietettiin 7.1.2020 Tampereella. Yliopistonkadun ja Kalevantien kulmassa sijaitsevan hotellin suunnittelivat vuonna 2005 perustetun helsinkiläisen Arkkitehtitoimisto ALAn arkkitehdit Juho Emil Grönholm (s. 11.11.1975 Helsinki), Antti Ilari Nousjoki (s. 10.10.1974 Hyvinkää) ja Samuli William Woolston (s. 19.12.1975 Helsinki). Hotelli toteutui, kun julkisoikeudellisen valtion ja kunta-alan lakisääteisiä työeläkkeitä hoitava Keva osti Tampereen kaupungilta tonttimaata Tampere-talon kyljestä 3,4 miljoonalla eurolla vuonna 2017. Keva rakennutti hotellirakennuksen tontille; rakennustyöt alkoivat toukokuussa 2018 ja hotellin rakennustöistä vastasi SRV.
Marriott-hotellin ja Tampere-talon välillä on käytävä, jossa palo-osastojen sulut on toteutettu kahdella ovella. Molemmat ovet aukeavat hotelliin päin. Apuvälineitä käyttäville liikuntarajoitteisille olisi melko helppo asennuttaa molempiin oviin ovienavauspainikkeet tai ovienavauksen tunnistuksella. Ovien avautumissuunnasta päätellen on käytävässä noudatettu sitä ohjeistusta, että ovet aukeavat siihen suuntaan, johon on enemmän liikennettä. Sekä Tampere-talon että Marriott-hotellin yhdistävän käytävän palosulkuovet olisi arkkitehti Juho Emil Grönholmin mukaan täysin mahdollista varustaa ovienavausautomaatiolla. Tampere-talon ja Marriott-hotellin välinen käytävä on ollut kohta viisi vuotta valmiina, mutta liikuntarajoitteisten, lapsiperheiden ja vanhuksien mahdollisimman helppoa kulkua käytävässä ei ole saatu helpotettua. Käytävän haasteista olen keskustellut hotellijohtaja Ville Virkin kanssa sekä eläkeyhtiö Kevan kiinteistöistä vastaavan, toimitilasalkunhoitaja Leeni Anderssonin kanssa.
Tampere-talon sekä Keva omistamille tonteille on piha-alue merkitty sinne saapuville pysäköintikieltoalueeksi liikennemerkillä. Tämä merkki jo sinänsä tekee mahdolliseksi pysäköinnin valvojille alueella pysyköintivirhemaksun jakamisen väärästä pysäköinnistä. Marriott-hotellin edustalla on neljä pysäköintiruutua varattu liikkumisesteisten pysäköintiin. Se paljastuu hotellin seinässä olevasta merkistä, jossa on pyörätuoli kuvattuna. Vahinko vain, että kyseinen merkki ei ole virallinen liikennemerkki, jolloin pysäköinninvalvonnalle tulee suuria vaikeuksia valvoa pysäköintiruutuihin tapahtuvaa pysäköintiä. Merkin sijoittelu pysäköintiruuduissa on myös väärä; merkin oikea paikka pitäisi olla pysäköintiruutujen laidassa osoittamassa, mistä pysäköintipaikat alkavat.
Kuntien suorittama pysäköinninvalvonta perustuu lakiin, kun taas yksityinen pysäköinninvalvonta perustuu sopimukseen pysäköinninvalvonnasta. Tampere-talon ja hotelli Marriottin (Kevan) tonteilla on sovittu pysäköinninvalvonnan kanssa alueen pysäköinninvalvonnasta. Tampereen kaupungin pysäköinninvalvonnasta tarkastaja Perttu Mankka kertoo, että viime vuonna (2023) Tampereen kaupungissa kirjoitettiin 68 774 pysäköintivirhemaksua, joista vain yhdeksän oli poliisin kirjoittamia sakkoja. Näistä pysäköintivirhemaksuista kertyi Tampereen kaupungille varoja 4 259 978 euroa viime vuonna. Tampereella on 17 pysäköinninvalvontaa suorittavaa kaupungin työntekijää.
Toinen haasteellinen pysäköintipaikka on Tampere-talon edustalla, jossa on liikennemerkeillä osoitettu kaksi ruutua ensin liikuntaesteisten pysäköintipaikaksi. Liikennemerkin lisäkilvellä kuitenkin samalla sallitaan 15 minuutin pysäköinti lipputoimiston asiakkaille samoilla kolmella paikalla. Lokakuussa 2024 sekä Tampere-talo että Marriott-hotellin etupihan pysäköintipaikkojen liikennemerkkejä on päivitetty paremmin asiakkaita palveleviksi. Hotellin eteen on tosin jäänyt vielä vanhakin, laiton merkki paikoilleen. Tampere-talon etupihan pysäköintimerkistä on lokakuussa 2024 poistettu lisäkilpi, joka salli liikuntaesteisten pysäköintipaikalla myös lipputoimiston asiakkaiden 15 minuutin pysäköinnin. Nyt Tampere-talon lipputoimiston asiakaspysäköintipaikat sijaitsevat lähempänä Marriott-hotellin pääsisäänkäyntiä.
Kuka saa pysäköidä liikuntaesteisille varatuille pysäköintipaikoille? Liikuntaesteisten pysäköinti edellyttää liikuntaesteisen pysäköintitunnusta kulkuneuvossa näkyvällä paikalla. Tätä tunnusta voidaan käyttää vain siinä ajoneuvossa, jota kuljettaa luvanhaltija tai ajoneuvossa, jolla kuljetetaan luvanhaltijaa. Pysäköintitunnus hyväksytään kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi hakemuksesta myöntää tieliikennelain mukaan liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen vaikeasti liikkumisesteiselle henkilölle tai vaikeasti liikkumisesteisen henkilön kuljettamiseen. Lääkäri tekee päätöksen siitä, täyttyvätkö tunnuksen myöntämisen edellytykset. Jos hakijalla on pysyvä haitta, pysäköintitunnus myönnetään kymmeneksi vuodeksi.
Liikuntaesteisen pysäköintitunnusta haetaan sähköisessä asiointipalvelussa tai Ajovarman palvelupisteessä. Hakemusta ei voi postittaa, mutta toinen henkilö voi asioida liikuntaesteisen puolesta valtakirjalla. Pysäköintitunnus on maksullinen ja maksu suoritetaan hakemuksen jättämisen yhteydessä. Pysäköintitunnus postitetaan hakijalle, kun se on ensin myönnetty.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti