Dallapé -orkesteri 100 vuotta
100 vuotta toimintaansa juhliva Dallapé -orkesteri saapui bussilla juhlakonserttiinsa viihdyttämään yleisöään Tampereelle lauantaina 22.3.2025 Tampere-talon täyteen pieneen saliin. Tampereen konsertissa Dallapé -orkesteria johti ja solistina lauloi Juha Antero Hostikka (s. 9.9.1971 Helsinki). Orkesterissa soittivat Arttu Takalo (s. 18.9.1971 Kouvola, vibrafoni ja marimba), Mauri Saarikoski (viulu), Niko Antero Kumpuvaara (s. 1981 Oulu, harmonikka), kompissa Anssi Olavi Nykänen (s. 7.2.1965 Keuruu, rummut), Harri Rantanen (s. 1960, basso) ja Tuomo Dahlblom (s. 1978, kitara), puhallinsoittimissa Heikki Pohto (s. lokakuu 1970, tenorisaksofoni, huilu), Ari Jokelainen (s. 1976, alttosaksofoni, klarinetti ja huilu) Tero Lindberg (s. 1976, trumpetti ja flyygelitorvi) sekä Juha Jay Kortehisto (s. 28.12.1972, pasuuna).
Harmonikansoittajat Erkki Majander ja Martti Jäppilä sekä laulaja Vilho (Ville) Ilmari Alanko (s. 6.2.1907 Helsinki ja k. 25.5.1931 Helsinki) ja rumpali-laulaja Mauno Jonsson perustivat Dallapé -orkesterin vuonna 1925. Erkki Majander oli Pasilasta torikauppiassukua, joka tienasivat maakunnasta hankkimilla puuastioilla, jakkaroilla ja pöydilla sekä rottinkikalusteilla. Majander oli kiinnostunut musiikista ja hän rahoitti orkesterilla omilla varoillaan hanurit. Dallapén pahimpia kilpailijoita keikkojen määrällä mitaten olivat 1920-luvun lopulla orkesterit Arizona ja Amarillo. Perinteikkään orkesterin riveissä ovat soittaneen vuosien saatossa useat aikansa tunnetut muusikot, kuten Helge Pahlman, Eino Katajavuori, Kauko Käyhkö, Viljo Vesterinen, Bruuno Laakko ja Alvar Kosunen. Orkesterin laulusolisteina ovat toimineet mm. Georg Malmstén, A. Aimo, Olavi Virta ja Sami Saari.
Orkesteri levytti uransa alkupuolella levynsä – äänilevyt olivat tuohon aikaan vielä savikiekkoja – yleensä Berliinissä. Orkesterin soittajien määrä kasvoi vuosien saatossa. Amerikan mantereelta toi oekesteriin uusia tapoja sovittaa musiikkia ensin Tommy Tuomikoski ja myöhemmin vielä Bruuno Laakko. Eduskunnan muutettua uuteen eduskuntataloon Arkadianmäelle vapautui 11.1.1933 Heimolan ovet julkisille tanssitilaisuuksille. Dallapé -orkesteri valtasi Heimolan talon hiljalleen itselleen; siellä järjestettiin paljon tansseja, siellä toimi Dallapén musiikkikoulu ja talossa oli myös ohjelmatoimisto, jossa Martti Jäppilä myi Dallapén keikkoja.
Laulaja ja säveltäjä Georg ”Jori” Malmstén (s. 27.6.1902 Helsinki ja k. 25.5.1981 Helsinki) jättäytyi vuonna 1931 vapaaksi taiteilijaksi ja alkoi sittemmin toimia Dallapé -orkesterin laulajana ja kapellimestarina. Georg Malmstén ennätti uransa aikana laulaa 842 kappaletta levyille. Malmstén aloitti musiikin opiskelunsa trumpetilla Helsingin musiikkiopistossa (nyk. Sibelius-Akatemia) ja hän pääsi jo 17-vuotiaana Helsingin Laivaston soittokuntaan kornetistiksi. 19-vuotiaana hän oli jo armeijan nuorin musiikkivääpeli.
Muusikko Wilfred H. ”Tommy” Tuomikoski (s. 27.4.1907 Quincy, Massachusetts, Yhdysvallat ja k. 29.11.1937 Yhdysvallat) rantautui Helsinkiin amerikanlaiva s/s Andanian mukana. Laivaorkesteri The Andania Yankees soitti muutaman viikon ajan tilausravintola Royalissa, Oopperakellarin yläkerrassa, jossa useat suomalaiset muusikot kävivät ihailemassa Tommy Tuomikosken saksofonin- ja klarinetinsoittoa. Tämän jälkeen Tuomikoski liittyi uuteen Zamba -orkesteriin soittamaan Kaivohuoneelle. Soitannollisten taitojensa lisäksi Tuomikoski oli ihailtu showmies. Nuoret muusikot jäljittelivät mielellään Tuomikosken pukeutumista ja kampausta sekä kävelytyyliä. Zamban jälkeen Tuomikoski siirtyi saksalaisen jazzviulisti Egula Saritsin johtamaan Embassy Bandiin, jonka vakiopaikkoja Helsingissä olivat Fennia ja Grand.
Tuomikoski siirtyi seuraavaksi 1930-luvun alussa pasunisti Karl Klaus Salmen (s. 3.12.1908 Helsinki ja k. 10.7.1987 Kuopio) johtamaan turkulaiseen Ramblers -orkesteriin, jossa hänen lisäkseen soitti myös kaksi muuta amerikkalaista, Leo Adamson ja Merle Wilkin. Ramblers -orkesteri teki paljon levytyksiä mm. Lennart Mathias ”Matti” Jurvan (vuoteen 1933 Jurvanen, s. 29.4.1898 Helsinki ja k. 16.9.1943 Helsinki) kanssa. Vuoden 1933 loppupuolella Tuomikoski liittyi Dallapén riveihin soittamaan antaen orkesterille omaperäisen panoksensa musiikillisen suunnan muovautumiseen. Tuomikoski antoi samoin opetusta suomalaisille muusikoille ja orkestereille sekä hän julkaisi vuonna 1934 saksofonin soitto-oppaankin, joka oli vuosikymmenien ajan ainoa suomenkielinen alan oppikirja maassamme. Henkilönä Tuomikoski oli hurmuri ja loistava seuramies, jonka synkkänä puolena oli kuitenkin mieltymys alkoholin käyttöön. Tuomikoski saattoi yllättää muut orkesterin jäsenet tulemalla soittolavalle miltei kantokunnossa hoitaen silti oman soitto-osuutensa moitteettomasti. Orkesterin muusikot ja järjestysmiehet joutuivat liikkumaan Tuomikosken vahteina, jotta tämä ei olisi kesken kiertueen karannut viinan, naisten tai näiden molempien perään. Lopulta tämä johti siihen, että orkesterin johtaja Martti Jäppilän mitta tuli täyteen ja hän antoi Tuomikoskelle potkut orkesterista. Vuonna 1936 Tuomikoski palasi takaisin syntymäkaupunkiinsa Yhdysvaltoihin. Seuraavana vuonna hän kuoli Yhdysvalloissa sairastuttuaan äkillisesti.
Muusikko, sovittaja, orkesterinjohtaja, säveltäjä, sanoittaja ja pedagogi Vilho Alvar Kosusen (taiteilijanimi Allu Kosonen, s. 17.7.1908 Kuopio ja k. 17.4.1965 Helsinki) oma instrumentti oli trumpetti, mutta hän soitti myös harmonikkaa. Ennen toista maailmansotaa Kosonen soitti ainakin Zambassa, Ramblersissa, Dallapéssa ja Rytmi-Pojissa. Sodan jälkeen hän toimi Ossi Elstelän johtaman Iloisen Teatterin orkesterin johtajana. Muusikko, laulaja ja näyttelijä Kauko Käyhkö (s. 5.4.1916 Pietari ja k. 8.4.1983 Espoo) kertoi Alvar Kososella olleen ”savolaisen luonnonväärät leuat”; Kososen tunteet vaihtelivat ja ailahtelivat herkästi. Alvar Kososen tunnetuin sävellys lienee foksi ”Muistan sua Elaine”. Kappaleen levytti ensi kerran Ramblers -orkesteri solistinaan Lei Adamson vuonna 1931. Kappale nousi uudelleen suosioon 1980-luvulla Velipuolikuu-televisiosarjan myötä näyttelijä Pirkka-Pekka Peteliuksen (s. 31.5.1953 Alatornio) esittämänä ja muusikko, sovittaja ja kapellimestari Pedro Heikki Kalevi Hietasen (s. 5.5.1949 Jaala ja k. 6.12.2023) sovittamana. Hieman ennen kuolemaansa Alvar Kosonen sovitti Martti Jäppilän valssin ”Iltatuulen viesti” Aikamiehet-kuoron levytettäväksi; valssi soi myös Metsäradion tunnusmusiikkina vuosikaudet.
Muusikko, orkesterinjohtaja ja pedagogi Bruno Laakko (s. 19.6.1907 ja k. 12.12.1989 Marquette, Michigan) tuli Yhdysvalloista Suomeen 1930-luvun lopussa. Bruno Laakon isä, Elis Lääkkö, muutti Laakamosta Suomesta Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa. Amerikansuomalainen Bruno Laakko saapui kesällä 1938 Suomeen tarkoituksenaan jatkaa musiikkiopintojaan Sibelius-Akatemiassa kapellimestari- ja sävellyslinjalla. Hän oli jo suorittanut mm. Juillard School of Musicin Bachelor of Science -tutkinnon ja Master of Arts -tutkinnon Colombian yliopistossa. Yhdysvalloissa Laakko oli soittanut mm. Will Hudsonin. Art Mooneyn, Fred Bergin ja Jean Goldketten orkestereissa.
Laakko kävi Kemin teatteritalolla kuuntelemassa Dallapén keikkaa ja samalla kysyi töitä orkesterista itselleen. Kun orkesteri kuuli Laakon soittoa, karisivat kaikki ennakkoluulot ja hänet kiinnitettiin välittämästi orlesterinjohtajaksi. Tässä yhteydessä Dallapé -orkesteri siirtyi paljon enemmän synkopoidun swingin pariin, Bruno Laakon esikuvan Benny Goodmanin tyyliin. Samoin vapaa improvisointi tuli hänen mukanaan orkesterin tavaksi. Bruno Laakko oli soittajataitonsa lisäksi samoin erinomainen sovittaja.
Bruno Laakon soittoa ja laulua taltioitiin myös äänilevylle kesällä 1939 Käpylän työväentalolla, kun Bruno Laakko ja Lepakot tallensivat musiikkia Columbialle. Lepakot nimi otettiin Dallapé -orkesterille levytysteknisistä syistä; Helsingissä Kaisaniemenkatu 7:n toisessa kerroksessa toimi Lepakko -niminen ravintola, jonka perusti entinen olympiavoittaja, painija Väinö Kokkinen. Dallapé soitti tässä ravintolassa yli vuoden vakituisena bändinä. Levytyssessiossa taltioitiin nelisenkymmentä kappaletta, joista 34 kappaletta lauloi Oskari Olavi ”Ola” Virta (vuoteen 1926 Ilmén, s. 27.2.1915 Sysmä ja k. 14.7.1972 Tampere). Olavi Virta ennätti laulaa levyille peräti 601 laulua uransa aikana. Bruno Laakko lauloi itse levylle kappaleet ”Aleksanterin jazzyhtye” ja ”Kissa vieköön” käännöskappaleet. Talvisodan alettua Laakko siirtyi Kemiin toimien siellä vapaaehtoisena suojeluvalvojana. Rauhan taas vallitessa keväällä 1940 Laakko jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa ja soitteli samalla keikkoja Helsingissä. Jatkosodan sytyttyä Laakko lähti elokuussa 1941 Petsamon kautta viimeisellä Amerikan-laivalla Yhdysvaltoihin. Kotimaassaan Laakko toimi Marylandissa collegen musiikinopettajana tehden vuosien varrella muutamia vierailuja myös Suomessa.
Dallapé -orkesterilta ilmestyi helmi-maaliskuussa 2025, joka sisältää mm. uudet versiot ikivihreistä kappaleista, kuten Ikkunaprinsessa, Angelique, Muistan sua Elaine, Äänisen aallot ja Jälleen soittaa Dallapé. Tampereen konsertin alkuosassa yhtye soitti mm. kappaleet Kangastus, Äänisen aallot, Budapestin yössä, Säkkijärven polkka, Kissa vieköön, Ilta Oulunjoella sekä Americano. Väiajalla salintäyteisellä yleisöllä oli mahdollisuus ostaa yhtyeen tuoretta levyä nimikirjoituksilla varustettuna. Konsertin loppuosassa yleisölle tarjoiltiin mm. kappaleet Viidakkolaulu, Vetoketju, Rakastunut nainen, Sydänsuruja, Eeva, Angelique, Älä kiiruhda, Tammerkoski ja Jälleen soittaa Dallapé. Äänentoistokin pienessä salissa Tampere-talossa tuntui toimivan keskivertoa paremmin, paljolti tietenkin senkin vuoksi, että orkesterilla oli oma äänimies ”puikoissa”.