lauantai 24. maaliskuuta 2018

Tampereen Työväenteatteri.

Šolom Aleichem, joka oikeammin nimeltään oli Solomon Naumovitš Rabinovitš (s. 2.3.1859 Perejaslav, Venäjä ja k. 13.5.1916 New York) oli venäjänjuutalainen kirjailija ja humoristi, joka syntyi nykyisen Ukrainan alueella ja kasvoi Voronkovin kylässä varakkaaseen perheeseen saaden hyvin perinteisen uskonnollisen kasvatuksen. Hän julkaisi ensimmäiset teoksensa hepreaksi ja venäjäksi jo vuonna 1879 käyttäen silloin jo taiteilijanimeä Šolom Aleichem. Vuonna 1883 hän meni naimisiin varakkaan tilanomistajan tyttären kanssa ja päätti ryhtyä kirjoittamaan jiddišin kielellä.

Solomon Naumovitš Rabinovitš. 

Vaimon isän kuoltua Šolom Aleichem oli varoissaan ja hän ryhtyi kaupankäyntiin pörssissä. Vuosina 1888-1889 Šolom Aleichem julkaisi aikakausikirjaa Di jidiše Folksbibliotek, mutta vuonna 1890 hän hävisi kaiken omaisuutensa keinottelussa ja päätti lähteä velkojiaan karkuun. Ensin hän muutti Odessaan vuonna 1891 ja sieltä jälleen Kiovaan. Venäjän juutalaisvainoja hän pakeni vuonna 1905 asuen ensin Yhdysvalloissa ja sitten Länsi-Euroopassa.

Tampereen Työväenteatterin katsomo.

Šolom Aleichem kirjoitti näytelmiä, romaaneja ja novelleja kuvaten Venäjän juutalaisten arkielämää. Osuvasti hän kuvasi teksteissään yhteiskunnan heikko-osaisten kohtaloa surumielisen huumorin sävyttämänä. Hän julkaisi myös ensimmäisenä lastenkirjoja jiddišiksi. Vuonna 1964 ensiesityksensä saanut menestysmusikaali Viulunsoittaja katolla perustuu Šolom Aleichemin kirjaan Tevje, maitomies. Musikaalin käsikirjoituksen teki Joseph Stein (s. 30.5.1912 ja k. 24.10.2010), joka käsikirjoitti myös musikaalin Zorba (1968). Musikaalin Viulunsoittaja katolla sävelsi yhdysvaltalainen Jerrold Lewis ”Jerry” Bock (s. 23.11.1928 ja k. 2.11.2010), joka on palkittu Pulitzer- ja Tony-palkinnoilla.



Jerry Bock syntyi New Havenissa (Connecticut) ja varttui Flushingissa (New York), jossa lapsena opiskeli pianonsoittoa. Ensimmäisen näytelmänsä My Dream hän sävelsi high schoolissa ollessaan. Wisconsinin yliopistossa Madisonissa opiskellessaan hän kirjoitti opiskelukaveri Larry Holofcenerin kanssa musikaalin Big As Life, jolla he voittivat ensimmäisen sijan BMI:n järjestämässä yliopistojen näytelmäkilpailussa. Opiskelukaverusten yhteistyö jatkui valmistumisen jälkeenkin; televisiolle syntyi revyymusiikkia sekä musikaalit Catch a Star (Broadway 1955) ja Mr Wonderful (1956). Viimeksi mainitun musikaalin säveltämistyöhön osallistui myös George David Weiss.

Sanoittaja Sheldon Mayer Harnick.

Tärkeimmäksi yhteistyökumppaniksi Jerry Bockin sävellysuralla osottautui sitten kuitenkin Chicagossa nuoruutensa varttunut sanoittaja Sheldon Mayer Harnick (s. 30.4.1924). Armeijan jälkeen Sheldon Harnick pääsi Chicagon Northwestern Universityyn opiskelemaan musiikkia ja valmistui sieltä vuonna 1949. Vuonna 1950 hän muutti New Yorkiin. Yhteistyö säveltäjä Jerry Bockin kanssa alkoi vuonna 1958 musikaalilla The Body Beautiful. Jo seuraavana vuonna heidän näytelmänsä Fiorello! Palkittiin Tony-, Pulitzer- ja New York Drama Critics’ Circle-palkinnolla. Omaa luokkaansa oli vielä vuonna 1964 ensiesityksensä saanut musikaali Viulunsoittaja katolla (Fiddler on the Roof), joka voitti kaikkiaan yhdeksän Tonya ja lukuisia muita palkintoja. Musikaalin nimi tulee Marc Chagallin maalauksesta, jossa esiintyy viulunsoittaja. Muita tämän tehokkaan työparin yhteisiä tuotoksia ovat olleet mm. musikaalit She Loves Me (1963), The apple Tree (1966) sekä heidän viimeiseksi jäänyt musikaali The Rothchilds (1970). Kun heidän yhteistyö päättyi, lopetti Jerry Bock myös Broadway-näytelmien säveltämisen.

Näyttelijä Uljas Kandolin Apu-lehden kannessa.

Musikaali Viulunsoittaja katolla tuli Suomeen ensikerran vuonna 1965 ja pääosaa esitti tuolloin Uljas Salomon Kandolin (ent. Niskanen, s. 19.5.1915 Helsinki ja k. 27.12.1980 Helsinki). Keskiviikon 21.3.2018 klo 19 Viulunsoittaja katolla -esitykseen oli kerääntynyt puoli salillista ihmisiä Tampereen työväenteatterin isolle puolelle. Tampereella teoksen on ohjannut Miika Murunen ja musiikin sovittamisesta vastasivat Joonas Mikkilä – joka oli myös kahdeksan soittajan muodostaman orkesterin kapellimestari – ja Eeva Kontu. Orkesterissa soittivat: Joonas Mikkilä (kapellimestari, koskettimet), Ilkka Arola/Martti Vesala (trumpetti), Riku Kettunen/Lauri Hannu (kitara/mandoliini), Eeva Oksala/Lotta Laaksonen (viulu), Oona Rosenlund/Hanna Kilpinen (sello), Ari Isotalo (perkussiot), Teemu Broman (kontrabasso) sekä Severi Kärki/Pekka Ahonen (klarinetti).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti