tiistai 28. elokuuta 2018



Matti Saarinen keikan jälkeen Valkeakoskella toukokuussa 2015.
Matti Saarinen on kotoisin Kotkan Hovinsaaren pohjoisosan Korelasta, joka liitettiin Kymistä Kotkaan vuona 1884. Matti tutustui jo nuorena Liikasen veljessarjan nuorimmaiseen, Heikkiin ja tuli pian houkutelluksi Puhallinorkesteri Kotkaan (ent. Kotkan Sos.Dem Ty:n Soittokunta), joka perustettiin jo vuonna 1900. Vuoden verran Matti Saarinen soitti tässä soittokunnassa trumpettia, kunnes ihastui saksofoniin. Matti jatkoikin soittokunnassa, mutta soitin vaihtui vauhdissa Selmeri-merkkiseksi saksofoniksi.

Jukka Ojala (s. 1948) oli vuonna 1965 perustanut oman tanssiorkesterinsa, joka sai tuolloin kuukauden kiinnityksen Kotkan Fenniaan. Tässä kokoonpanossa soittivat Kai Nurminen (piano ja laulu), Matti Saarinen (saksofoni ja laulu), Alpo Kottila (kitara ja laulu) sekä Jukka Ojala (rummut ja laulu). Kun Kai Nurminen lähti opiskelemaan musiikkia, tuli häntä paikkaamaan orkesteriin Esa Honkanen (s. 1946). Honkasen aikana Matti Saarinen alkoi soittaa myös bassoa. Orkesteri liikkui pitkin Suomea ja pääasiassa soitettiin ravintoloissa. Vuonna 1968 Kuopiosta tuli orkesteriin bassoa soittamaan Niilo Nordström. Vuonna 1968 Matti Saarinen suoritti armeijan ja jatkoi sen jälkeen Jukka Ojalan orkesterissa, jonka nimi oli muuttunut nyt Norman Quartetiksi. Jukka Ojala jätti yhtyeen ja rumpaliksi siirtyi Kari Impola. Matti Saarinen jaksoi soittaa yhtyeen riveissä vuoteen 1971, jolloin hän meni avioliittoon. 


Aarno Erik Raninen (s. 27.4.1944 Kuhmoinen ja k. 3.9.2014 Jokela, Tuusula)
Esa Honkanen oli Aarno Ranisen serkku, molempien äidit olivat siskoksia. Aarno Raninen syntyi 1943 ja oli siis vähän vanhempi Esaa. Esa Honkanen sai Aarno Raniselta opetusta haitarinsoittoonsa. Ensimmäisen haitarinsa Esa sai 10-vuotiaana ja se oli pianohaitari. Myöhemmin Esa Honkanen teki joitakin keikkoja Anneli Sarin kanssa ja maineen kiirittyä myös Kullervo Linna tarjosi Esalle vakituisia töitä orkesteristaan. Tästä ei koskaan tullut mitään, mutta Esa Honkanen nähtiin ja kuultiin laivamuusikkona monina vuosina eri laivoilla ulkomaita myöten. 3.11.1993 kasattiin vanhoista soittajista Janatuinen svengaa-kokoonpano. Vuonna 1994 näki päivänvalon Junnun Lauluseura ja Esa Honkanen oli seuran ensimmäinen puheenjohtaja.  

Vuonna 1972 Matti Saarinen opiskeli vaatturikoulussa ja teki samalla aikaa keikkoja Erkki Liikasen orkesterin kanssa, mutta tämä kävi pian hyvin uuvuttavaksi. Pian Kari Tapio Jalkanen tuli paikkaamaan Matti Saarista Erkki Liikasen yhtyeeseen. Tässä välissä Karhulassa asustava Matti Saarinen perusti Soittokoneen, jossa soittivat mm. Juha Björninen ja Pekka Helin sekä Jukka Savolainen. Kunnes jälleen vuonna 1975 kaivettiin naftaliinista Norman Quartet keikkoja varten ja Matti Saarinen oli puolisonsa kanssa myös muuttanut Helsinkiin tuolloin. Vuonna 1976 Norman Quartet soitti keikan Tampereella Kustaa III-ravintolassa ja häntä kysyttiin silloin soittamaan Seitsemän Seinähullua Veljestä-nimiseen showorkesteriin. Matti Saarinen hyväksyi tarjouksen ja keikat Seinähullujen kanssa hänen osaltaan alkoivat 1.7.1976. Ensimmäinen rupeama tämän orkesterin kanssa keikkailua Matti Saarisella kesti 20 vuotta kolme kuukautta ja kymmenen päivää.
Seitsemän Seinähullua Veljestä, joka on perustettu Rauman seminaarissa vuonna 1966.

Vuonna 1978 alkuvuodesta Seitsemän Seinähullua Veljestä julkaisi Jaakko Salon avustuksella Banaania poskeen-listahitin markkinoille. Pian oivat vuorossa kappaleet Kelpaisiko sexi, Kaikki laivaan, Nakit ja muusi, yms. Vuonna 1978 Lasse Mårtensonin, Jaakko Salon, Matti Kuuslan, Jukka Virtasen ja Marjatta Leppäsen perustama Uusi Iloinen Teatteri sai valmiiksi ensimmäisen revyynsä, jota esitettiin touko-kesäkuussa 1979 Linnanmäen Peacock-teatterissa. Tähän esitykseen palkattiin säestäväksi orkesteriksi Seitsemän Seinähullua Veljestä, jonka pesti UIT:ssa kesti sittemmin aina vuoteen 2007 yhtäjaksoisesti. Esitysten kapellimestarina orkesterissa toimi lähes poikkeuksetta sovittaja, tuottaja ja kapellimestari Jaakko Salo. Tuohon aikaan Seitsemässä Seinähullussa Veljeksessä soittivat Matti Saarisen lisäksi Seppo Korjus, Hannu Keinänen, Reijo "Takku" Ylinen, Arto Hyötyläinen, Juha "Mooses" Pentti sekä Raimo Smedberg. Kahta ensimmäistä UIT:n vuotuista revyytä ei taltioitu tv:lle, mutta sen jälkeen esitykset tallennettiin.
Tuokiokuva Seitsemän Seinähullun Veljeksen show'sta Apian liikuntahallista.

Seitsemän Seinähullua Veljestä on  tehnyt UIT:n lisäksi monia muitakin tv-taltiointeja vuosien saatossa. Vuonna 1979 he esiintyivät ohjelmissa Toivotaan, toivotaan sekä Kisatanssit ja Sana talon tapaan. Vuosi 1981 toi mukanaan taltioinnin Kinkerit Versailissa ja vuosi 1982 Valehtelijoiden klubin. Joulupukin toivejoulu tehtiin vuonna 1983 ja Pikku Kakkosen 2000. lähetys vuonna 1984. Uusivuosi 1986 vaihtui Seinähullujen Uudenvuodenyön shown merkeissä ja vuonna 1996 bändi juhli 30-vuotista taivaltaan omalla tv-ohjelmalla. Toinen vakikiinnitys Seitsemällä Seinähullulla Veljeksellä oli 1980-luvulla Tampereen Teatteriin, musikaalin Piukat Paikat orkesteriksi. Tätä musikaalia bändi ehti esittää yli 350 kertaa Tampereen teatterissa.
Matti Saarinen tulkitsee solistina konsertissa Valkeakoskella.

Matti Saarisella on myös omia sävellyksiä, joista tunnetuin lienee Yhden kesän olit mun, joka sai esityksen Kevään Sävel-kilpailussa vuonna 1984. Saarinen on esiintynyt laulusolistina mm. Lauantaitansseissa ja HTV:ssä omilla kappaleillaan. Matti Saarinen teki televisiolle mainoksia; Pastirol (1982), K-Kauppa (1983), Pohjola-Vakuutus (1985) ja Tip Top astianpesuaine (Saksaan 1987).  Mainoselokuvakilpailussa Seinähullut saivat Hopeisen klaffin K-Kaupan Punainen possupata mainoksella; tässä mainoksessa esiintyivät ainakin näyttelijä Titta Jokinen (Veera), Seppo Korjus, Pekka Seppä, Matti Saarinen ja Raimo Smedberg. Vuonna 1985 Seinähullut pokkasivat Suomen Muusikkojen Liiton tunnustuspalkinnon työstään. 


Matti Saarinen jättäytyi pois Seitsemästä Seinähullusta Veljeksestä 10.10.1996 ja keskittyi alkuun sävellys- ja sanoitustyöhönsä. Pian kuitenkin soittohommat jatkuivat ensin Matti & Juventus -yhtyeessä ja vuodesta 2001 Rauli Virran Gentlemen -orkesterissa. Vuosina 2003-2006 Matti Saarinen toimi Helmi -yhtyeessä. Vuonna 2008 Seppo Korjuksen jäädessä eläkkeelle Seitsemästä Seinähullusta Veljeksestä soitti Risto Purhonen Matille ja pyysi hänet takaisin soittamaan orkesteriin Sepon tilalle. Näin Matti Saarinen aloitti toisen kerran mainiossa orkesterissamme, Seitsemässä Seinähullussa Veljeksessä ja aloituspäivä oli tällä kertaa 7.8.2008.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti