lauantai 3. syyskuuta 2016




Tampere Filharmonia aloitti syksyn 2016 kausisarjan loppuunmyydyllä konsertilla torstaina 1.9.2016 klo 19 Tampere-talon suuressa salissa klassisen aikakauden musiikilla näyttävästi. Konserttia edelsi klo 18 Teokset tutuksi-tilaisuus, jossa orkesterin intendentti Helena Hiilivirta haastatteli Tampere Filharmonian ylikapellimestaria Santtu-Matias Rouvalia. Toinen tilaisuuden vieras ja haastateltava oli orkesterin trumpettien äänenjohtaja ja illan konsertin solisti, Liettuasta Tampereelle vuonna 2009 rantautunut Joonas Silinskas. Tampere Filharmonialla on ollut jo vajaan kuukauden aikana noin 40 000 henkeä yleisönä.
Ludwig van Beethoven (maalaus vuodelta 1801 Johann Neidl).

Tampere Filharmonian konsertti keinahti alkuun Ludwig van Beethovenin (s. 16.12.1770 Bonn ja k. 26.3.1827 Wien) orkesteriteoksella Egmont-alkusoitto f-molli op. 84, jonka säveltäjä kirjoitti valmiin näytelmän alkusoitoksi ja joka sai kantaesityksensä vuonna 1810. Ennen väliaikaa oli esitysvuorossa vielä säveltäjä ja pianovirtuoosi Johann Nepomuk Hummelin Trumpettikonsertto Eb-duuri, joka esitettiin ensikerran Esterházyn linnassa 1.1.1804. Nopeasti menneen väliajan jälkeen riennettiin vielä Ludwig van Beethovenin Sinfonian nro 1 C-duuri op. 21 pariin.
Johann Nepomuk Hummel.

Johann Nepomuk Hummel syntyi Bratislavassa 14.11.1778 Johannes Hummelin ja Margarethe Sommer Hummelin poikana. Jo nuorena Johann opetteli alkuun viulunsoittoa, mutta lopulta piano vei voiton viulusta. Perhe muutti vuonna 1786 Wieniin, jossa Johann opiskeli ja asui Wolfgang Amadeus Mozartin luona kahden vuoden ajan. 10-vuotiaana Johann aloitti julkiset esiintymiset ympäri Eurooppaa ja hän asettui isänsä kanssa Lontooseen asumaan muutamiksi vuosiksi. Lontoossa Johann Hummel tapasi mm. Muzio Clementin ja Joseph Haydnin. Haydn jopa sävelsi hänelle Sonaatin Ab-duurissa. Vuonna 1793 Hummelit palasivat takaisin Wieniin ja Johann meni säveltäjä Johann Georg Albrechtsbergerin oppiin siellä. Häntä opettivat kaupungissa myös Joseph Haydn ja Antonio Salieri. Juuri samoihin aikoihin Joseph Haydnin opissa – samoin kuin myös Albrechtsbergin ja Salierin opissa - kävi myös kaupunkiin saapunut nuori Ludwig van Beethoven.
Johann Hummelin syntymäkoti.


Trumpettikonsertto ajoittuu samoihin aikoihin, jolloin Johann Hummel otti vastaan konserttimestarin pestin prinssi Nikolaus Esterházyn hovissa (Eisenstadt). Konsertto on omistettu trumpettivirtuoosi Anton Weidingerille, jolle myös säveltäjä Joseph Haydn kirjoitti hieman aikaisemmin oman konserttonsa. Sekä Joseph Haydn että Johann Hummel työskentelivät samassa hovissa. Hummel viihtyi hovin leivissä vuoteen 1811 asti, jolloin hän palasi Wieniin keskittyen säveltämiseen. Kaksi vuotta myöhemmin hän meni naimisiin Elizabeth Röckelin kanssa. Johann Hummel sävelsi varsinkin pianolle; kymmenen pianosonaattia, kahdeksan pianokonserttoa, kahdeksan pianotrioa, kaksi pianoseptettoa, pianokvarteton ja pianokvinteton. Trumpettikonserton lisäksi syntyivät mm. sellosonaatti, puhallinoktetto, mandoliinisonaatti ja mandoliinikonsertto sekä 22 oopperaa. Johann Hummel kuoli Weimarissa 17.10.1837 ja on myös haudattu Weimarin Historialliselle hautausmaalle.

Historiallisella hautausmaalla Weimarissa on Johann Hummelin hauta.

Nikolaus Esterházy tilasi myös Ludwig van Beethonilta messun vaimonsa syntymäpäivän vuoksi kesällä 1807. Teos valmistui aikanaan ja sen harjoitukset olivat Eisenstadtissa hyvissä ajoin ennen ruhtinattaren syntymäpäivää. Näissä harjoituksissa olivat ruhtinaan lisäksi läsnä myös mm. Anton Schindler, joka kertoi tapahtumista seuraavasti: ”Konsertin jälkeen oli tapana tavata ruhtinaan asunnolla ja keskustella juuri kuullusta musiikista. Beethovenin astuessa huoneeseen ruhtinas sanoi hänelle: ’Mutta hyvä Beethoven, mitä te nyt olette mennyt tekemään?’ Tämän oudon kysymyksen vaikutusta lisäsi vielä se, että Beethoven huomasi ruhtinaan vieressä seisovan kapellimestari Hummelin hymyilevän. Beethoven uskoi, että tapaus oli jollain tavalla suunniteltu häntä vastaan, eikä hän millään voinut pysyä paikassa, jossa häntä ei ymmärretty, ja hän lähti Eisenstadtista vielä samana päivänä.”
Prinssi Nikolaus Estarházyn muotokuva.

Seuraavan kerran pääset ihmettelemään taitavaa Tampereen Filharmonian soittoa Helsingin Juhlaviikoilla sunnuntaina 4.9.2016 Huvila-teltassa klo 13.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti