perjantai 17. maaliskuuta 2017

Geoffrey Love, pasunisti, sovittaja ja kapellimestari.

4.9.1917 syntyi Todmordenissa (West Riding of Yorkshire) Geoffrey Love; hänellä oli vanhempi sisar, Cornelia. Afrikan amerikkalainen Thomas Edward (Kidd) Love oli pojan isä ja englantilainen äiti oli Frances Helen Maycock. Äiti toimi näyttelijänä ja laulajana ja perhe kiersi Englantia viihdyttäjinä isän kuolemaan asti. Kouluvuosinaan Geoffrey opiskeli pasuunan soittotaidon. Koulunkäynti sai häneltä jäädä 15-vuotiaana ja aivan alkuun hän työskenteli automekaanikkona päivisin ja soitti illat pasunistina tanssiorkestereissa. 17-vuotiaana Geoffrey Love aloitti ammattimuusikon uran orkesterissa, jota johti Freddie Platt.

Britannian kuninkaalliset kiväärijoukot Italiassa.

Vuonna 1936 Geoffrey Love liittyi Jan Ralfininin orkesteriin ja opetteli soittamaan jazzia. Toisen maailmansodan ajan Geoffrey Love palveli Britannian kuninkaallisissa kiväärijoukoissa. Sodan aikana hän opiskeli itselleen taidon orkestroida; hän haastatteli monia muusikoita ja kyseli, kuinka eri instrumenteille kannattaisi kirjoittaa musiikkia. Geoffrey Love avioitui 4.4.1942 Cicely Joyce Petersin (1923-1993) kanssa ja vaimosta tuli Geoffreyn läheinen avustaja sekä työkumppani asioiden järjestäjänä. Avioparille syntyi kaksi poikaa; Adrian (1944-1999) sekä Nigel (1947-2013).

Norman William "Norrie" Paramor.

Sodan päätyttyä Geoffrey Love toimi freelancepasunistina ja -sovittajana ja pian alkoi myös soittaa pasuunaa Stanley Blackin BBC orkesterissa. Samanaikaisesti hän kuitenkin kehitti vielä orkestrointitaitojaan käymällä harpisti Marie Goossensin ohjauksessa. 1950-luvun alussa hän Geoffrey Love liittyi Pieces of Eight-kokoonpanoon soittamaan dixielandjazzia. Samassa kokoonpanossa soittivat mm. Harry Gold (saxofoni) veljensä Laurie Goldin kanssa sekä pianisti Norman William ”Norrie” Paramor (s. 15.5.1914 ja k. 9.9.1979).


Pasunistina toimiessaan äänityssessioissa Geofftey Love sai tehdä myös sovituksia yhä enemmän ja enemmän. Hänestä kehittyi valtavan tuottelias sovittaja ja pian hänen sovituksiaan käyttivät television ja radion orkesterit. Tuohon aikaan nimekkäitä kokoonpanoja, jotka käyttivät Geoffrey Loven sovituksia olivat Cliff Adams Singers, Ambrose sekä Ken Mackintoshin tanssiorkesteri. 1950-luvun puolivälistä Geoffrey Love työllistyi levy-yhtiöiden sovittajina; ainakin Polydor (entinen Philips) ja PolyGram käyttivät häntä ja lopulta myös EMI. 1950-luvun lopulla Geoffrey Love otti käyttöön salanimen ”Manuel and his Music og the Mountains”.

Cliff Adams Singers.

Vuonna 1964 Geoffrey Love vastasi brittiduo Peter ja Gordon-hiteistä – jotka molemmat olivat Paul McCartneyn tekemiä – A World Without Love ja Nobody I Know. MFP:lle (Music for Pleasure-levymerkille) Love teki 1960- ja 1970-luvuilla suuren joukon levyjä, jotka sisälsivät elokuvien ja televisiosarjojen tunnusmusiikkia. Hänet tunnettiin myös tv-tunnussävelmien säveltäjänä ja myöhemmin urallaan hän on levyttänyt myös solistina. Hänen levyjään on myyty yli 2,5 miljoonaa kappaletta; ainakin kerran hän on saanut platinaa, viisitoista kertaa kultaa ja kolmetoista kertaa hopeaa levyillään. Geoffrey Love kuoli Lontoossa 8.7.1991 73-vuotiaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti