perjantai 28. huhtikuuta 2017


Veteraanipäivänä, torstaina 27.4.2017 Tampereella ilmestyvä Aamulehti julkaisi seuraavan Juha Lehtisen kolumnin:

"Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden piti nostaa Suomen kansainvälinen maine aivan uudelle tasolle. Suomi Finland 100 -brändityöryhmä hehkuttaa sivuillaan Suomen vahvuuksia: tasa-arvoa ja demokratiaa. Nyt on hyvä takoa, kun rauta on kuuma.

Suomi onkin saanut viime aikoina paljon myönteistä huomiota muun muassa turvallisena ja kiinnostavana matkakohteena. Kansainväliset julkaisut ovat suositelleet Suomea sivuillaan. Myös kiinalaisten kerrottiin kiinnostuneen Suomesta.

Uudenkaupungin autotehdas kertoi maaliskuussa saaneensa merkittävän tilauksen Deimlerilta. Tehdas alkaa valmistaa Mercedes-Benzin uutta mallia. Tilaus tuo työpaikkoja ja kasvattaa Suomen mainetta. Vaasan seutu puolestaan havittelee Teslan akkutehdasta, joka olisi melkoinen lottovoitto Suomelle.

Mitä tekee Suomen pääministeri Juha Sipilä? Yhdellä typerällä kiukuttelullaan hän tuhoaa enemmän Suomen kansainvälistä brändiä kuin sadat tai tuhannet ihmiset ovat ehtineet rakentaa vuosien aikana. Vielä pääministerinä, jonka tehtävä olisi seitsemänä päivänä viikossa tehdä hartiavoimin työtä Suomen maineen eteen ja edesauttaa saamaan tänne myös kansainvälisiä investointeja.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö pudotti Suomen lehdistövapauden kärkipaikalta kolmanneksi. Syynä on pääministeri Juha Sipilän Yleen kohdistama painostus. Järjestön pääsihteerin Christophe Deloiren mukaan Suomen putoaminen on vuoden merkittävin tapaus. Järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen sanoo, että Sipilän tapa puuttua yksittäisten toimittajien työhön näyttäytyi sananvapauden rajoittamisena paitsi Suomessa myös ulkomailla. Suomi on pitänyt vuodesta 2010 ykköspaikkaa vuosittaisessa lehdistönvapausindeksissä.

Voi olla, että joidenkin mielestä tätä asiaa ei saa paisutella. Itse olen toista mieltä. Tämä on ikävämpi asia kuin me täällä Suomessa ehkä ymmärrämme. Suomea ei oikeastaan tunneta maailmalla. Käsitys meistä syntyy harvojen uutisten pohjalta. Suomi ei tunnetusti ole osannut markkinoida itseään, yrityksiään tai osaamistaan. Emmehän me suomalaisetkaan tunne maailman pieniä maita kuin pikku-uutisista.

Jos maailmanluokan uutiseksi nousee tilanne, jossa pääministeri painostaa toimittajaa, maamme vertautuu väkisinkin sellaisten maiden viiteryhmään, jossa emme kyllä haluaisi missään nimessä olla. Joissakin entisissä itäisen Euroopan maissa tai eräissä Aasian ja Afrikan maissa on tavallista, että toimittajia painostetaan ja sananvapautta kahlitaan.

Suomi on toisen maailmansodan jälkeisen ajan halunnut samaistua länteen. Sipilän toiminta ei ole länsimaisten arvojen mukaista. Tällainen huonon uutisen synnyttämä maine jää elämään vuosikausiksi, joidenkin ihmisten mieliin loppuelämäksi. Sellaisella on aina vaikutusta. Hyvä kello kauas kuuluu, paha paljon kauemmaksi. Valitettavasti."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti