torstai 28. heinäkuuta 2016


Kuvassa vasemmalta Jukka Virtanen, Marjatta Leppänen ja Matti Kuusla.

Maanantaina 25.7.2016 juhlittiin Jämsänkosken suuren pojan, Jukka Jalmari Virtasen 83-vuotispäiviä näyttävästi Jukan synnyinpaikkakunnalla, joka nykyään on osa Jämsän kaupunkia. Jämsänkosken jalkapallokenttä nimettiin päivänsankarin mukaan ja kentällä juhlittiin Jukkaa tarjoamalla paikalle saapuneelle juhlakansalle kakkua ja kahvia sekä jalkapallo-ottelu. Varsinkin varttuneempi väki muistaa Jukka Virtasen mittavasta elämäntyöstä, jonka aikana hän on taipunut ainakin kirjailijaksi, runoilijaksi, toimittajaksi, näyttelijäksi, ohjaajaksi, sanoittajaksi, suomentajaksi sekä esiintyväksi viihdetaiteilijaksi.

Ravintola Vanhan Myllyn vieressä on näytteillä paperitehtaan viimeinen oma höyryveturi.



Jo 1960-luvun alussa Jukka Virtanen oli mukana käsikirjoittamassa Yleisradion suosittua Kankkulan kaivolla-radiohupailua. Yleisradioon Virtanen oli löytänyt tiensä jo 1950-luvun lopussa. Sittemmin Jukka Virtanen totuttiin näkemään varsinkin television puolella; vuonna 1965 hän oli yhdessä Aarre Elon ja Matti Kuuslan sekä Jaakko Salon kanssa voittamassa Montreux'n Kultaista Ruusua viihdeohjelmalla Lumilinna. Jukka Virtanen oli perustamassa vuonna 1978 Uutta Iloista Teatteria, joka alkuun toimi Linnanmäen yhteydessä. Virtanen on myös tuttu näky teatterimaailmassa, sillä hän on käsikirjoittanut ja ohjannut suomalaisille teattereille merkittävästi. Tänäkin kesänä Tampereen Viikinsaaren Kesäteatterissa menee Jukka Virtasen käsikirjoittama musiikkinäytelmä Albatrossi ja Heiskanen, joka perustuu laulaja-sanoittaja Juha Harri Vainion lauluihin ja löyhästi hänen elämäänsä runoilijana ja taiteilijana.

Tämä kenttä on nyt tästä lähtien Jukka Virtasen Pallokenttä.

Näissä vehreissä maisemissa kuluu Virtasen perheen aika kesäisin ja välillä talvellakin.


Jukka Virtanen kohtasi opiskelija- ja osakuntaelämänsä aikana Helsingissä tulevan vaimonsa, Liisa Perhon Hämäläisen osakunnan portaissa vuonna 1957. Hän meinasi ensin kävellä onnensa ohi, mutta pysähtyi ja palasi antaen puhelinnumeronsa Liisalle. Samalla - ikään kuin varmistaakseen yhteydenoton - hän myös ojensi Liisalle rahat puhelua varten. No, jonkin aikaa Jukka joutui vielä odottamaan Liisansa puhelua, ja rahatkin Liisa käytti sämpylöihin. Kun Liisa tarvitsi kaverin vuonna 1959 kauppakorkean asuntolassa järjestettyihin pikkujouluihin, soitti hän lopulta Jukalle. Virtaset vihittiin 20.3.1960. Nykyään pariskunta asuu Helsingin Munkkivuoressa ja pitävät Jukka Virtasen lapsuudenkotia Jämsänkoskella kesäpaikkanaan. Virtasilla on kaksi lasta, Riikka ja Ville. Savolaisessa osakunnassa vaikuttaneen Pertti "Spede" Pasasen Jukka tapasi myös opiskelumaailmassa ja kaverusten ystävyys kesti lopulta Pasasen kuolemaan asti eli syyskuuhun 2001.  

Ravintola Vanha Mylly on tehty vanhaan myllyyn. Täällä Jukka Virtanen ystävineen viettää aikaansa.
Viikinlahden silta on hieno näköalapaikka.


Jukka Virtanen tunnetaan "elvistelyistään", mutta hän on lähinnä tietoisesti ammattiylpeä edesottamuksistaan. Monipuolista toimintaansa hän on osuvasti kuvannut kirjassaan, Kuvassa keskellä Jukka Virtanen (vuodelta 2003), jossa hän usein katselee maailman menoa itseironian välityksellä. Hämmästyttävän avoimesti Jukka Virtanen on kertonut myös viihteenteon varjopuolista sekä masennuksistaan, tuurijuoppoudestaan ja kahdesta syövästään. Jukan hyvä ystävä ja pakinoitsija Seppo Ahti onkin kirjoittanut Virtasen antanen syövälle ja juovalle kasvot. Koska menestys ei ole noussut päähän asti, pidetään Jukkaa varsinkin Jämsänkoskella kaikkien tuttuna ja hänen kavereilla on jopa oma ryhmä, joka sinnikkäästi kokoontuu halki vuosikymmenten yhä edelleen. Presidentti Bill Clintonin ja tapaus Lewinskyn käydessä kuumana uutisissa tämä äijäporukka päätti eräänä yönä lähettää tukensa Amerikan presidentille. Jukka Virtanen laati saman tien tekstin: "Musta maaliskuu-yhdistys on tukenanne vainoa vastaan, joka kasvaa ihmisten vihasta ja rakkaudettomuudesta." Teksti käännettiin heti englanniksi ja lähetettiin Valkoiseen taloon yhdistyksen t-paidan kanssa. Pari viikkoa myöhemmin Washingtonista tuli presidentin allekirjoittama kiitoskirje.


Jukka Virtasen Pallokentän vieressä on Jämsänkosken uimahalli.

Näihin lapsuutensa maisemiin Jukka Virtanen haluaa palata. Hän on esittänyt toiveenaan, että aikanaan hänen tuhkansa sirotellaan Poppokalliolta Kankarisveteen.


Maanantaina nimetyllä Jukka Virtasen Pallokentällä Jämsänkoskella pelattiin päivänsankarin kunniaksi jalkapallo-ottelu Zoom vastaan Kansainväliset Koskelaiset, joita kumpiakin joukkueita Jukka Virtanen on ollut perustamassa. Pelaajien joukossa vilisi kaikille tuttuja hahmoja, kuten mm. Atik Ismail, Juhani Tamminen, Sakari Kuosmanen, Arvi Lind, Jaakko Saariluoma, Martti Suosalo, Arto Nyberg, Timo Kojo, Reijo Salminen ja Claes Olsson. Jukka on ollut itse mukana voittamassa Oslon putkiliikkeiden jalkapallomestaruutta vuotta 1953 sekä Kupittaan mielisairaalan pöytätennismestaruus hänellä on vuodelta 1973. Hänet tunnetaan vannoutuneena jalkapallon ja ravihevosten ystävänä.



Taiteilijaeläkkeellä Jukka Virtanen on ollut vuodesta 1997 lähtien. Hän on elämänsä varrella useaan kertaan palkittu ja muistettu raskaansarjan viihdekonkari, jonka ehtymättömistä tarinoista olemme saaneet nauttia monella tapaa. Vuonna 1998 Virtaselle ja Jaakko Salolle myönnettiin Kotkalaisen viihdemusiikin Harmonia-palkinto ja vuonna 2001 Jukka Virtanen sai Musiikki & Media-palkinnon suomalaisen populaarimusiikin hyväksi tekemästä elämäntyöstä. Vuonna 2002 Virtanen vastaanotti Jämsänkoski-mitalin ja samana vuonna vielä Viihteen Erikois-Venlan elämäntyöstään. Radio- ja tv-viihteen seuran Studio Kymppi-mitali ojennettiin Jukka Virtaselle yhdessä Aarre Elon ja Matti Kuuslan kanssa vuonna 2003 ja vuonna 2008 Jukka Virtanen vastaanotti Juha Vainio-palkinnon. Vielä kun listaan lisätään Kultainen Venla-palkinto vuodelta 2012 elämäntyöstä ja Captain's Ball-palkinto vuodelta 2015 on päästy hieman pintaa raapaisten esittelemään hänen pokaaleitaan.

Jukka Virtanen ojentaa kukat vaimolleen, Liisa Virtaselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti