perjantai 3. marraskuuta 2017


Orkesterinjohtaja Tommy Dorsey.
Thomas Francis "Tommy" Dorsey Jr. oli amerikkalainen trumpetin soitolla aloittanut pasunisti, kapellimestari, säveltäjä ja bändinjohtaja, joka syntyi 19.11.1905 Mahanoy Planessa, Pennsylvaniassa ja kuoli tapaturmaisesti 26.11.1956. Hänet muistetaan parhaiten kappaleista I'll never smile again, Opus one, Song of India ja On treasure island. Tommyn isoveli, Jimmy oli myös muusikko ja orkesterinjohtaja ja jatkoi Tommyn kuoleman jälkeen tämän orkesterin johtamista. Veljekset olivat Theresa ja Thomas Francis Dorsey Sr:n lapsia, kuten perheeseen kuuluneet kaksi muutakin lasta, Mary ja Edward. Tommy aloitti soittamisen big bändeissä jo 15-vuotiaana ja vuonna 1923 hän siirtyi isoveljensä kera soittamaan Detroitiin Jean Goldketten bändiin. Vuonna 1927 Dorsey liittyi soittamaan Paul Whitemanin orkesteriin. Dorseyn veljesten suuri hitti I believe in miracles tehtiin Decca-levy-yhtiölle vuonna 1934, ja bändissä soitti tuolloin itsekin tuleva oman bändinsä johtaja Glenn Miller. Tämän kokoonpanon suurin hitti lienee Every little moment vuodelta 1935. Pian tämän jälkeen Tommy Dorsey lähti kokoonpanosta ja perusti omaa nimeään kantavan orkesterin ja hän käytti laulusolisteina mm. Jack Leonardia ja Frank Sinatraa, joka lauloi orkesterin kanssa useimpia levytyksiä vuosina 1940-1942. Dorseyn orkesterissa soitti ja sovitti musiikkia myös Frank Sinatran sovittajana myöhemmin tunnettu pasunisti ja orkesterinjohtaja Nelson Riddle.
Tommy Dorsey Band.
Frank Sinatra levytti Tommy Dorseyn bändin kanssa.


Vuonna 1956 Tommy Dorsey houkutteli orkesteriinsa tanskalaista trumpetistia ja sovittajaa, Jörgen Peterseniä. Jörgen Petersen syntyi 2.12.1931 Tanskan Randersissa kauppias Wilhelm Petersenen ja Johanna Fredrikke Augusta Besser Petersenin perheeseen nuorimpana viidestä lapsesta. Perheen äiti lauloi ja soitti pianoa, ja oli hyvin sosiaalinen ihminen; musikaalisuus siirtyi varmasti geeneissä Jörgenille, sillä äidin isä Wolf Besser oli aikanaan Tanskan kuuluisimpia viulisteja. Myös Jörgenin vanhempi veli, Willy, oli viulisti ja kapellimestari, ja ohjasi määrätietoisesti pikkuveljensä opintoja musiikkiuraa silmälläpitäen. Jörgen Petersenin ensimmäinen soitin kuusivuotiaana oli neljäsosaviulu, joka sitten veljen ohjauksessa myöhemmin muuttui trumpetiksi.
Jörgen Petersen.

Jörgen Petersen esiintyi jo 14-vuotiaana sinfoniaorkesterin solistina Trumpet kvaget-teoksella ja 15-vuotiaana hän pääsi Århusin musiikkiakatemiaan opiskelemaan. Akatemian hän suoritti neljässä vuodessa saaden vuonna 1951 trumpetistin diplomin. Jörgen innostui hyvin varhain jazz- ja viihdemusiikista, sillä kotona kuunneltiin musiikkia hyvin monipuolisesti; hän alkoi tarkkailla soitinnusta ja instrumenttien värejä. Hänellä oli kyky nähdä musiikki kuvina ja näkyminä. Jo 14-vuotiaasta lähtien hän kävi keikoilla veljensä orkestereissa. Duke Ellington vieraili vuonna 1950 Århusissa ja tämä oli Jörgenille suuri tapahtuma elämässä. Varhain - 16-17-vuotiaana -Jörgen oli jo niin jazzmusiikin lumoissa, että päätti isona muuttaa Yhdysvaltoihin ja luoda komean uran siellä solistina. Trumpetisteista Jörgenin esikuvana oli esim. Harry James, jonka soittoa hän kuunteli tarkalla korvalla ja opetteli matkimalla hänen tyyliään soittaa. Jörgen myös kuunteli paljon levyiltä Stan Kentonin sovituksia ja kopioi hänen soinnutuksiaan.

Varsinaisen läpimurtonsa musiikkimaailmaan Jörgen Petersen teki tammikuussa 1955 ollessaan tuolloin armeijan soittokunnassa värvättynä muusikkona. Odenseen saapui Soldaterstafett (Sotilasviesti) -kiertue, jossa esiintyjinä olivat laulukvartetti Blue Boys sekä Tanskan Radion tanssi- ja viihdeorkesteri johtajanaan kuuluisa kapellimestari Ivan Leth. Organisaattori, kapteeni Bahnsen ehdotti Jörgen Petersenille fanfaarin soittoa esityksessä, mutta Jörgen kieltäytyi ja halusi soittaa omana sovituksenaan Cole Porterin kappaleen Night and Day. Seuraavat kaksi viikkoa Jörgen istui asunnossaan intensiivisesti rakentaen sovitusta kappaleesta. Asunnossa hänellä ei olut edes pianoa, jolla olisi voinut tarkistaa soinnutuksia sovituksesta. Nuorempana hän oli tosin tehnyt kyseisestä Cole Porterin kappaleesta oman sovituksen randesilaisille muusikkokavereilleen. Sovitusta laatiessa hänen työtään helpotti kirjoittaminen taitaville soittajille, joiden soittoa hän oli radion kautta ennättänyt kuulla. Jörgen latasi sovitukseensa dramatiikkaa ja sijoitti sen alkuun ja loppuun näyttävät trumpettisoolot. Kapteeni Bahnsen keksi myös Jörgenille tähän esitykseen taiteilijanimeksi Lill-Jörgenin, joka nimi seurasi häntä aina kuolemaan asti. Kun kappale oli esitetty ja radioitu kaikkialle Tanskaan, oli Jörgen seuraavana päivänä jo kuuluisa soittaja. Puhelin alkoi soida ja työtarjouksia tippua hänelle. Pian Jörgen Petersen soitti jo John Steffensenin kuuluisassa orkesterissa trumpettiaan. Orkesteri tuli maailmalla kuuluisaksi lattarilevytyksistään, joita se teki Al Stefanon orkesterin nimellä.

Vuonna 1956 muuan kykyjenmetsästäjä tarjosi Jörgen Petersenille kirjallista sopimusta liittymisestä pasunisti Tommy Dorseyn orkesteriin Yhdysvaltain Los Angelesiin. Orkesterinjohtaja John Steffenson toimi Jörgenin apuna sopimuksen tulkkauksessa tarkistaen jokaisen pykälän sopimuksesta. Enää Amerikka ei ollut nuorelle miehelle niin houkutteleva vaihtoehto, kuin hän nuorempana oli ajatellut; isossa maassa myös keikkamatkat bussissa olisivat puuduttavia. Jörgen oli jo Al Stefanon orkesterin käydessä esiintymässä Tampereen Teatteriravintolassa ennättänyt tutustua ja ihastua tulevaan Soile-vaimoonsa Suomessa. Lisäksi tuli vielä tieto 18.10.1956 Jörgenin sisarelle, Irma Rossille tapahtuneesta pahasta kolarista, joka invalidisoi Irman loppuelämäkseen. Näiden tapahtumien vuoksi Jörgen Petersen pyysi lisää miettimisaikaa neuvotteluissa sopimuksesta Amerikkaan. Varsin pian eli 26.11.1956 Tommy Dorsey itse kuoli ja Jörgen Petersen antoi sopimusneuvottelujen raueta omalta osaltaan. Tommyn vanhempi Jimmy-veli jatkoikin Dorseyn orkesterin johtajana, ja Jörgen Petersen koki tilanteen omalta kohdaltaan vain huojentavana. Jo alkuvuodesta 1957 Jörgen Petersen soitti - nyt omalla orkesterillaan - taas Tampereen Teatteriravintolassa, jossa oli edellisellä vierailullaan ennättänyt tutustua Rauno Lehtiseen. Uudemman kerran kaverukset tapasivat Westerlundin musiikkiliikkeessä Koskikadulla, jossa Rauno puhui itsensä seuraavan aamun koesoittoon Teatteriravintolassa. Koesoitto onnistui niin hyvin, että Jörgen pestasi Rauno Lehtisen orkesteriinsa ja maksoi hänelle muita soittajia parempaa palkkaakin. Jörgen jäi vuona 1957 Suomeen asumaan Soile-vaimonsa kanssa ja teki muusikon ja sovittajan uransa täällä. Ystävyys Rauno Lehtisen kanssa kesti 50 vuotta aina Rauno Lehtisen kuolemaan, 1.5.2006 asti.
Multi-instrumentalisti, säveltäjä ja sovittaja Rauno Lehtinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti