lauantai 29. kesäkuuta 2019




5.-7.7.2019 järjestetään Kemiön saaren eteläkärjessä Taalintehtaalla Baltic Jazz, perinnejazzin klassikoiden ympärille keskittynyt jazzfestivaali jo 32. kerran. Baltic Jazzin taiteellisena johtajana toimii muusikko Antti Sarpila. Tänä suvena Baltic Jazz koostuu 19 konsertista, joista viisi on täysin ilmaista konserttia. Vakiintuneen tavan mukaisesti festivaalin yhteydessä on myös muuta oheisohjelmaa, kuten kirjailijakeskustelu, jazzgolfia ja jazzjumalanpalvelus.

Tänä vuonna Baltic Jazzin teemana on Amerikka. Lauantain puistokonsertilla kunnioitetaan mm. Nat King Colen 100-vuotisjuhlaa; tässä puistokonsertissa esiintyvät esim. Pepe Willberg ja Maria Petrescun trio. Sunnuntain All Stars konsertti esittelee The Great American Songbookin. Tämän konsertin solisteja ovat Mette Juul ja Mikael Konttinen. Musiikkiohjelmaa on festivaaleilla suunniteltu koko perhettä varten ja lapsillekin on tarjolla oma ohjelmaosuus.

Saumattomana jatkona Baltic Jazzille tarjoillaan Kemiönsaaren Musiikkijuhlat 8.-14.7.2019 Kemiössä 21. kerran. Tämän musiikkitapahtuman teokset kattavat aina Agricolan päivistä ja 1600-luvun Lontoosta meidän päiviimme asti. Kemiönsaaren Musiikkijuhlien taiteellisina johtajina toimivat Katinka Korkeala ja Sonja Korkeala. Tänä vuonna varsinkin monet naissäveltäjät saavat luvan esittäytyä musiikkinsa kautta yleisölle: Clara Schumannin 200-vuotisjuhlaa vietetään näyttävästi juuri tänä vuonna, itävaltalainen Maria Theresia von Paradisin, saksalaisen Fanny Mendelssohn-Hansel, ranskalaisen Mélanie Boniksen ja Nadia Boulangerin, amerikkalaisen Amy Beachin, kreikkalaisen Konstantia Gourzin ja Kaija Saariahon teoksia esitellään näillä musiikkijuhlilla tänä vuonna.

Tämän kesän Kemiön Musiikkijuhlilla kuullaan kantaesitykset kahdelta säveltäjältä. Jyrki Linjaman Jousikvartetto nro 2 saa kantaesityksensä Karunassa ja Olli Kortekankaan musiikkijuhlien taiteellisille johtajille 50-vuotislahjaksi sävelletty Due per due toteutetaan Salon Veturihallissa.

Ennätyksellinen määrä esiintyviä taiteilijoita on saanut kutsun ensi kertaa Kemiönsaaren Musiikkijuhlille. Suomalainen huippusopraano Tuuli Lindeberg, ukrainalaissyntyinen pianisti Milana Chernyavska, kiinalainen alttoviulisti Diyang Mei, sellisti Senja Rummukainen ja huilisti Hanna Juutilainen esim. esittäytyvät musiikkijuhlilla yleisölle. Musiikkijuhlien uusi tuttavuus on myös Avanti! Ensemble, joka soittaa periodisoittimilla musiikkia Agricolan ajoilta ja 1600-luvun Lontoosta aina nykyaikaan asti. Aikaisemmilta vuosilta tuttuja taiteilijoita musiikkijuhlilla edustavat alttoviulisti Hariolf Schlichtig, viulisti Petri Aarnio, kitaristi Petri Kumela ja sellisti Samuli Peltonen.

Aivan ensi kertaa Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla tutustutaan myös jouhikon soittoon, kun sen parissa mestaroi Ilkka Heinonen; jouhikko on kokenut uusrenessanssin ja on monipuolisesti käytetty soitin niin kansanmusiikissa kuin vanhan musiikin kokoonpanoissa unohtamatta, että soittimelle sävelletään myös nykyään uutta musiikkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti