lauantai 29. kesäkuuta 2019



Vakavaa kirjariippuvuutta on Sastamalassa tänä vuonna taltutettu jo 35. kerran järjestettävillä Wanhan Kirjallisuuden Päivillä 28.6.-29.6.2019. Juuri tänä vuonna päivien teemaksi on valittu Oikeus & Kohtuus. Vuoden 2019 teemakuvan suunnittelija on graafinen suunnittelija ja kuvittaja sekä sarjakuvataiteilija Ville Tietäväinen.



Perjantaina 28.6.2019 klo 10.30 avattiin Wanhan Kirjallisuuden päivät Sylvään koulun juhlasalissa, osoitteessa Ojansuunkatu 8, 38200 Sastamala. Avajaisseremoniaa luotsasi Parnasson vastaava tuottaja Karo Hämäläinen ja tilaisuus avattiin puhallinorkesterin voimin koulun juhlasalissa. Wanhan Kirjallisuuden päivien hallituksen puheenjohtaja ja kirja-alan asiantuntija Leena Majander-Reenpää suoritti tilaisuuden virallisen avauksen, tilaisuuden, johon myös Sastamalan kaupungin edustajana konsernilakimies Katja Arve-Salonen toi oman tervehdyksensä. Molemmat edellä mainitut puhujat viittasivat puheenvuorossaan noin 500 vuotta sitten kuolleen uskonpuhdistaja ja pappi sekä oikeusoppineeseen Olaus Petriin ja tämän periaatteeseen: ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan. Sen kohtuuden tähden, joka laissa on, se hyväksytään.”



Helena Ranta puhui aiheesta: Rikos ja rangaistus – anteeksianto. Hän toisti esityksessään Kamerunissa kohtaamansa lauseen: ”Ei ole olemassa rauhaa ilman oikeutta, eikä oikeutta ilman anteeksiantoa.” Hän kuvaili pohtineensa anteeksiannon merkitystä valtioiden jälleenrakentamisessa. Helena Rannan mukaan rauha on rakennettava siellä, missä sorto ja väkivalta ovat syntyneetkin ja missä niiden on annettu vahvistua monien sukupolvien ajan. Ranta kysyi: ”Kuka on syyllisempi; hänkö, joka antaa käskyn kiduttaa, nöyryyttää ja tappaa vai hän, joka tottelee ja painaa liipasinta mahdollisesti aseella uhaten? Miten mittaamme syyllisyyttä? Joudun miettimään, voisinko itse syyllistyä vastaaviin tekoihin. Kun ihminen valitsee väkivallan tien, hän astuu sen rajan yli, jolta ei ole paluuta. Pystynkö itse antamaan anteeksi? Epäilen, etten pystyisi.” Vielä Helena Ranta muistutti, että on olemassa kahdenlaisia ihmisiä; heitä, jotka aloittavat sodan ja heitä, jotka seuraavat sivusta ja päättävät olla tekemättä mitään. ”Hiljaisuus on yksi sanojen muoto, toimimattomuus rikoskumppanuutta.”



Suomen Antikvariaattiyhdistys ry jakoi Vuoden kirjatoukka-palkinnon ja Warelius-palkinnon luovuttivat palkintolautakunnan puheenjohtaja Hannele Cantell sekä palkintolautakunnan sihteeri Anne Rutanen. Tilaisuuden päätteeksi kirjailija Sinikka Nopola esitelmöi aiheesta Maailman kohtuullisin kansa. Aiheensa kevennykseksi kirjailija Nopola luki yleisölle esimerkiksi nuoruudessaan saamiaan ohjeistuksia, ”kohtuuttoman kohtuuden vaatimuksia” listaten seuraavat esimerkiksi: Ihan vähävaraisia miehiä ei kannata katsella, ei koskaan tiedä miten elämä heittelee. Ei kannata liittyä mihinkään poliittiseen järjestöön, voi tulla leimatuksi. Kannattaa kuulua kirkkoon, varmuuden vuoksi, mutta Jumalasta ei ole fiksua höpöttää julkisesti. Kannattaa opiskella kieliä, mutta ulkomaille ei kannata muuttaa. Suomi on aina varma valinta. Ketään ei kannata sääliä, omissa murheissa on tarpeeksi suremista. Ystävät kannattaa pitää hiukan etäällä. Ihmiset ovat niin kovia juoruamaan. Äkkinäisiä romansseja kannattaa välttää.

Juhlasalin ohjelma jatkui klo 12 aiheella Elämäni tietokirjat, jossa tietokirjailija ja historioitsija Mirkka Lappalainen esitteli itselleen tärkeitä kirjoja toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietilän haastatellessa häntä. Klo 14 juhlasalissa oli vuorossa MTV:n rikostoimituksen päällikön, Jarkko Sipilän, johdattelema keskustelutilaisuus, Kohtuuttomuus. Sipilä oli saanut seurakseen lavalle oikeusfilosofi Aulis Aarnion, oikeushammaslääkäri Helana Rannan ja Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himbergin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti