lauantai 29. kesäkuuta 2019




Lehtoniemen konepajalta Joroisista vuonna 1905 tilattu ja vuonna 1908 vesillelaskettu S/S Tarjanne liikennöi yhä nykyäänkin tilausliikennettä sekä ajaa Tampereen ja Virtain väliä sydänkesällä säännöllisesti. Höyrylaivan omistaja on nykyään Runoilijan tie Oy, jonka omistuksessa on mukana myös Tampereen kaupunki pienellä osuudella. Höyrylaiva Tarjanne koottiin osista Mäkitalonlahden rannassa, Vilppulassa. Laivan pituus on 29,45 metriä ja leveys 6,25 metriä, syväystä laivalla on 2,39 metriä. Laivalla on matkustuspaikat 115 hengelle ja laivan ravintolaan mahtuu 82 henkilöä.

Trippeli-höyrykone tuottaa 300 kW tehon ja huippunopeus nousee 18,74 km/h, mutta hyvä matkanopeus on noin 9,5 km/h. Miehistön vahvuus on neljä + ravintolahenkilökunta. Hyttejä höyrylaiva Tarjanteella on 37 kappaletta. Ensimmäisen maailmansodan tuoksinnassa höyrylaiva Tarjanne oli pakko-otettuna Venäjän laivaston Näsijärvellä purjehtineeseen osastoon ja silloin laiva oli varustettu tykillä. Talvella 1918 aseistus purettiin laivasta ja tykki siirrettiin käytettäväksi Suomen sisällissodassa. Syksyllä 1929 höyrylaiva Tarjanne oli mukana höyrylaiva Kurun pelastustöissä mukana Siilinkarin edustalla. Höyrylaiva Kurun uppoamisen vuoksi – Suomen suurin sisävesien laivaonnettomuus - Hotelli Tammerin avajaisia Tampereella siirrettiin suruajan vuoksi.

Matkustajaliikennettä jo 111 vuotta hoitanut höyrylaiva Tarjanne tarjoaa turistille melko eksoottisen tavan saapua esim. Tampereelta vesireittiä pitkin Virroille. Matkaan täytyy tosin varata kiireetöntä aikaa runsaasti, mutta matka saattaa olla vaivan väärtti. Laivan kapteeni, Sami Salmi, kuvailee jokaista päivää matkalla erilaiseksi, vaikka reitti on periaatteessa aina sama. Höyrylaivan yläkannen ravintolasali on taiteilija Akseli Gallen-Kallelan sisustuksen jäljiltä. Runoilijan tie Oy:n ravintolapäällikkö, Anette Mellin, on aina laivalla mukana kesän aloittavalla ensimmäisellä matkalla. Konehuoneessa häärää konemestarina Markus Puttonen.

Höyrylaiva Tarjanteen saapuminen kesäisin ensimmäisen kerran Virtain sataman laituriin aikaansaa aina eräänlaisen kansajuhlan pikku paikkakunnalla. Virtain satamassa sijaitsee terassiravintola Baarpuuri ja suosittu uimaranta. Virtain torin kupeessa sijaitsee myös retrohenkinen hotelli Tarjanne. Virroilla vietetään tänä kesänä 11.-14.7.2019 KesäVirratSoi-musiikkijuhlaa.

Virrat on tullut kuuluisaksi mm. luontokohteistaan, joista eittämättä tunnetuin lienee Torisevan rotkojärvien ketju. Jo 1800-luvulla rotkojärvet olivat hyvin suosittuja nähtävyyksiä; tuolloin kalliorantoja tallensivat maalari Werner Holmberg ja valokuvaaja I. K. Inha. Lotat rakensivat vuonna 1936 kahvimajan Alaisen Torisevan pohjoispäähän ja tämä sama kahvimaja toimii edelleen lähes samanlaisena paikallaan. Killinkosken Wanhalla Tehtaalla toimii nahkateollisuusmuseo sekä Into-keskus, jossa parhaillaan esitellään virtolaislähtöisen I. K. Inhan elämäntyötä. Inha oli varsinainen valokuvauksemme pioneeri jo 1890-luvulla sekä uuttera tietokirjailija ja toimittaja. Kaikki valokuvauksen ystävät löytävät Wanhan Tehtaan yläkerrasta Kamerataivaan, joka esittelee melko kattavasti vanhoja kameroita ja valokuvaukseen kuuluvia välineitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti