maanantai 30. joulukuuta 2019



Vesa-Matti Loirin (s. 4.1.1945 Helsinki) perinteinen Sydämeeni joulun teen -konserttikiertue käynnistyi jo 30.11.2019 Kotkan kirkosta. Joulukonserttikiertue kiertää tänä vuonna yhdellätoista paikkakunnalla esiintymässä. Loiri on luonut joulun tunnelmaa kitaristi, sovittaja Peter Leo Lerchen ( s. 24.8.1954 Helsinki) johtaman orkesterin kanssa konserttiyleisönsä sydämiin jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Sydämeeni joulun teen-joulukonserttisarja onkin siirtynyt joulun aloitusperinteenä jo sukupolvilta toisille.
Peter Lerche toimi 1980- ja 1990-luvun alun vankkana studiomuusikkona ja opettajana. Aluksi hän opetteli kitaransoittoa itse, mutta 18-vuotiaana aloitti musiikkiopinnot Oulunkylän Pop & Jazz opistossa. Peter Lerche on soittanut ennen Loirin kanssa alkanutta yhteistyötä ainakin Reijo Karvosen Ikaros-yhtyeessä, Pekka Pohjola Groupissa ja Pave Maijasen yhtyeessä. Yhteistyötä hän on harrastanut myös Karita Mattilan, Radion sinfoniaorkesterin ja Avantin kanssa. Peter Lerchen isoisä, Nils Lerche, oli säveltäjä, joka suoritti sävellysdiplomin Wienin uudessa konservatoriossa vuonna 1937. Nils Lerche piti omat sävellyskonserttinsa Helsingissä vuosina 1940 ja 1944. 



Loirin ja Peter Lerchen saumattomaksi hioutunut yhteistyö on vertaansa vailla. Konserteissa yhdistyy Vesa-Matti Loirin syvällinen tekstin tulkinta sekä poikkeuksellinen kyky koskettaa konsertin kuulijakuntaa. Vuodet ovat vain syventäneet tulkintoja entisestään. Peter Lerchen luotsaama sävelkieli on tekstin mukana hengittävä ja sointimaailma mielikuvituksellinen sekä rikas. Konserttien ohjelmisto koostuu perinteiseen tapaan Loirin jouluklassikoista sekä teemaan sopivista ikivihreistä. Konserttien kokoonpanossa ovat mukana Vesa-Matti Loiri (laulu), Peter Lerche (kapellimestari, sovittaja, kitaristi), Pauliina Lerche (haitari, viulu, kannel) ja Juho Kivivuori (basso).




Loirin Sydämeeni joulun teen -albumi julkaistiin alunperin 1988. Se on tällä hetkellä kaikkien aikojen myydyin joululevy Suomessa yli 200 000 kappaleen myynnillään. Nimikkokappaleen sävelsi pikavauhtia säveltäjä, muusikko Kalervo "Kassu" Halonen ja tekstin oli ennen säveltämistä tehnyt valmiiksi Veikko "Vexi" Salmi. Nimikappaleensa Sydämeeni joulun teen ohella käsitteiksi Loirin joulutulkinnoista ovat nousseet mm. Varpunen jouluaamuna, Silti niin joululta tuntuu, Enkeli taivaan sekä Heinillä härkien kaukalon.

Tampere-talon Loirin joulukonsertti tiistaina 17.12.2019 klo 19 sai paikalle Tampereelle mukavasti väkeä. Konsertin ensimmäisellä puoliskolla esitettiin kahdeksan laulua ja välipuheet olivat bändin esittelyä lukuunottamatta hyvin niukkoja. Joulukonsertti käynnistyi kappaleella Laulu on iloni ja työni. Tämän trad. laulelman sanoittaja oli aikoinaan Alfred J. Tanner. Toisena konsertin lauluna kuultiin Franz Schubertin Ave Maria. Tähän lauluun suomalaiset sanat sepitti Vexi Salmi. Kolmantena musiikkiesityksenä tarjoiltiin Josef Hadarin sävellys Juhani Forsbergin sanoihin Tiellä ken vaeltaa. Ranskalainen sävelmä vuodelta 1500-luvulta Entre Le Boeuf et L'âne Gris eli Heinillä härkien kaukalon oli vuorossa seuraavana lauluna. Ensimmäisen puoliajan muita kappaleita olivat mm. Loirin Eino Leinon runotulkinta Pertti Hietasen säveltämänä laulusta Laulajan laulu, Varpunen (säv. Otto Kotilainen vuonna 1913, alkuperäiset sanat Zacharias Topelius vuodelta 1859 ja suom. san. Konrad Alexis Hougberg) ) ja Sydämeeni joulun teen.



Konsertin viimeisen puolikkaan aloitti Tuomittuna kulkemaan (elokuvasta Tie Pohjoiseen). Pohjoisen teemalla jatkui konsertti vielä seuraavankin laulun ajan; Eino Leinon hieno runo Lapin kesä Pertti Hietasen säveltämänä oli vuorossa tämän jälkeen. Joululaulujen puolelta poimittiin lauluksi Kolmen kuninkaan marssi (trad. sävellys, sanat Samppa P. Asunta) riemullisesti esitettynä. Kansakoulunopettaja Ingeborg "Immi" Hellenin )s. 14.1.1861 Kuorevesi ja k. 20.1.1937 Helsinki) Suojelusenkeli eli virsi Maan korvessa kulkevi lapsosen tie sai Vesa-Matti Loirin tulkinnan seuraavaksi; runo on vuodelta 1884 - runo oli aluksi nimellä Enkeli ohjaa - ja Jyväskylän seminaarin musiikinopettaja ja säveltäjä Pekka Juhani Hannikainen (s. 9.12.1854 Nurmes ja k. 13.9.1924 Helsinki) sävelsi laulun vuonna 1898. Peter Lerchen säveltämä ja Vesa-Matti Loirin sanoittama teos Silti niin joululta tuntuu sai jatkoksi vielä Väliaikaisen, joka on tekijäpari Matti Jurvan ja Tatu Pekkarisen tekemä laulu. Vielä ennen päätösnumeroa soi instrumenttiversio Loirin soolona huuliharpulla soittamasta sävelmästä When the saints go marching in. Vesa-Matti Loirin konsertin päätti Eino Leinon upea runo, Nocturne, Pertti Hietasen sävellyksenä.

Vesa-Matti Loiri – Sydämeeni joulun teen-kiertuepaikkakunnat 2019
La 30.11. Kotka, Kotkan kirkko
La 7.12. Hämeenlinna, Verkatehdas
Ti 10.12. Kuopio, Musiikkikeskus
Ke 11.12. Jyväskylä, Paviljonki
Pe 13.12. Seinäjoki, Lakeuden Risti
La 14.12. Ikaalinen, Ikaalisten kirkko
Su 15.12. Turku, Konserttitalo
Ti 17.12. Tampere, Tampere-talo
Ke 18.12. Pori, Promenadikeskus
Pe 20.12. Lahti, Sibeliustalo
La 21.12. Helsinki, Kulttuuritalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti