sunnuntai 22. joulukuuta 2019


Tampereen ylpeys, kotiorkesterimme Tampere Filharmonia täyttää vuonna 2020 peräti 90 vuotta. Oma orkesterimme harjoittelee ja konsertoi Pohjoismaiden suurimmassa kongressi- ja konserttisalissa, Tampere-talon suuressa salissa. Orkesterin historian aikana se on soittanut konserttejaan alkuun Raatihuoneella ja Tampereen yliopiston valmistuttua yliopiston juhlasalissa. Vuodesta 1990 lähtien orkesterimme on löytänyt kotisalikseen Tampere-talon; Tampere-talo vihittiin käyttöön juuri vuonna 1990. Orkesteri kunnallistettiin vuonna 1947 – tuolloin orkesteri toimi Tampereen kaupunginorkesterin nimellä - ja nykyään Tampere Filharmonia on Suomen ainoa täysimittainen sinfoniaorkesteri pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Muut ainoat täysimittaiset orkesterit ovat Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion Sinfoniaorkesteri.

Nykyään orkesterimme ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana touhuaa Santtu-Matias Rouvali (s. 5.11.1985) ja orkesterin johtamisen hän aloitti Tampereella syksyllä 2013. Rouvali sai syksyllä 2017 johdettavakseen myös Göteborgin sinfoniaorkesterin ja vuonna 2021 hän aloittaa Lontoon Philharmonia Orchestran ylikapellimestarina Esa-Pekka Salosen jälkeen. Elokuusta 2019 lähtien Tampere Filharmonian intendenttinä on toiminut Juha Ahonen.

Vuonna 2002 Tampereen kaupunginorkesterin nimeksi vaihtui Tampere Filharmonia. Filharmonian ylikapellimestareina ovat aikaisemmin toimineet mm. Eero Kosonen, Juhani Raiskinen, Paavo Rautio, Atso Almila, Ari Rasilainen, Leonid Grin, Tuomas Hannikainen, Eri Klas, John Sorgårda ja Hannu Lintu. Eri Klas nimettiin orkesterimme kunniakapellimestariksi ja säveltäjä Jouni Kaipainen toimi orkesterimme nimikkosäveltäjänä.

Vuosi 2020 on Tampereella yhtä juhlaa monessakin mielessä; Tampere-talon yhteyteen avataan virallisesti heti tammikuussa kansainvälisen hotelliketjun uusi hotelli, johon Tampere-talosta pääsee suoraan käytävää pitkin sisälle. Muumimuseo Tampere-talossa viettää Muumien 75-vuotisjuhlaa. Kun tähän lisätään Tampere-talon 30-vuotisjuhlat ja Tampere Filharmonian 90-vuotisjuhlat on tuloksena 195-vuotisjuhlat Tampereella.

Oma orkesterimme aloitti ensimmäisenä Suomessa lapsille ja nuorille suunnatun musiikkikasvatustoiminnan ja orkesterillamme on Suomen ensimmäinen nuorisoklubi; vuosittain orkesterin vieraana käy pitkälti yli kymmenentuhatta Tampereen ja lähikuntien koululaista niin konserteissa kuin harjoitusvierailuilla tutustumassa orkesterin arkeen. Orkesterimme on tehnyt vierailukonsertteja mm. Ranskaan, Japaniin, Pohjoismaihin, Viroon, Englantiin, Saksaan, Hollantiin, Espanjaan ja Yhdysvaltoihin. Sinfoniakonserttien lisäksi orkesterimuusikoilla on myös oma kamarimusiikkisarja, Faunien iltapäivä. Tampere Filharmonian on soittanut historiansa aikana yli 50 äänilevyllistä musiikkia.

Orkesterimme ensimmäinen konsertti annettiin 12.1.1930 ja 10.1.2020 tämän konsertin samansisältöinen toisinto esitetään Tampere-talossa klo 19. Konsertin johtaa orkesterimme II-viulujen äänenjohtaja, kapellimestari Kimmo Tullila, ja konsertin solistina laulaa baritoni Jorma Hynninen. Konsertin ohjelman säveltäjäniminä ovat Friedrich von Flotow, Erkki Melartin, Armas Järnefelt, Väinö Hannikainen, Ilmari Hannikainen ja Selim Palmgren. Perjantaina 17.1.2020 taas kuullaan orkesterimme ensimmäisen sinfoniakonsertin sisältö vuodelta 1930. Tämän konsertin johtaa kapellimestari Eivind Gullberg Jensen ja pianosolistina soittaa Laura Mikkola. Konsertin ohjelmassa ovat Ludwig van Beethovenin Alkusoitto oopperasta Fidelio op. 72, Beethovenin Pianokonsertto nro 1 C-duuri op 15 ja Wolfgang Amadeus Mozartin Sinfonia nro 41 KV 551 ”Jupiter”.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti