sunnuntai 12. helmikuuta 2017



Suomen idea 2017 -seminaari järjestettiin Tampereella torstaina 9.2.2017 Tampere-talon Maestrossa (3. krs.). Seminaarin vastuullisina järjestäjinä toimivat vuonna 2000 perustettu Tampere Klubi ja Tampereen yliopisto ja seminaarin teemana tällä kertaa oli Suomen asema kansainvälisessä yhteisössä ja mottona Huipputieteen, korkean koulutuksen ja sivistyksen Suomi.

Suomen – pienen kansakunnan – itsenäinen olemassaolo on ratkaisevasti riippuvainen maan henkisestä pääomasta ja onkin sanottu usein, että sujuvan demokratian välttämätön ehto olisi valistunut kansa. Samoin voisi tietysti myös väittää, että valistus on itsenäisen kansakunnan menestyksen tae. Suomalainen identiteetti ei syntynyt aivan itsekseen, vaan se luotiin 1800-luvun lopulla ja tätä identiteettiä ei muovannut suurruhtinaskunnan taloudellinen nousukausi. Kansallista identiteettiämme rakensivat kirjallisuus, kuvataide, tiede, musiikki ja teatteri, kaikki suomalaisen hengen ilmentymät yhdessä ja erikseen.

Euroopan historian professori ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Laura Kolbe.

2000-luvulla maamme on koulutuksen huippumaita maailmassa, suomalainen tiede loistaa monilla aloilla aallon harjanteella, elämme suhteellisen turvallisessa yhteiskunnassa ja suomalainen oikeusvaltio saa olla monelle muulle kehittyvälle maalle mallieimerkkinä. Seminaari nosti pohdittavaksi esim. seuraavia kysymyksiä: Jaksammeko pysyä henkisesti vahvana ja valistuneena kansakuntana? Olemmeko tietoisia vahvuuksistamme, olemmeko selvillä siitä, mikä on Suomi, keitä me olemme vai ajelehdimmeko kohti tulevaisuutta perusteettomien odotusten varassa? Suomalainen identiteetti ei avaudu tulevaisuutta ennustamalla. Suomalainen identiteetti löytyy peruutuspeiliin katsomalla, josta näemme Suomen idean.

Professori Jukka Kekkonen.

Sieltä peruutuspeilistä käsin kirjoitetaan myös nykyisen selviytyjä-Suomen historia niin kuin kaikki eri sukupolvet ovat aina tehneet, kirjoittaneet oman historiansa silloisen tarpeen mukaan. Suomen idea -seminaarin tarkoitus oli valottaa avarasti, rehellisesti ja avoimesti niitä tekijöitä, joiden varassa Suomesta tuli tämä nykyinen Suomi ja joiden tuella Suomi myös toivottavasti Suomena säilyy.

Suomen historian professori Pertti Haapala.

Suomen idea 2017 -seminaarin avasi klo 9.15 Tampere Klubin puheenjohtaja Juha Kostiainen ja ensimmäisen esitelmän piti maakuntajohtaja, arkkitehti Esa Halme. Halmeen jälkeen Suomen historian professori, FT, Yhteiskunnan historian huippuyksikön johtaja, Pertti Haapala Tampereen yliopistosta – Haapalan ansiokkaan Tampere-aiheisen väitöskirjan aiheena oli aikanaan Tehtaan valossa, vuonna 1986 – esitelmöi tunnetulla taidollaan aiheesta Kun Suomen kansa tahtoo, sillä on historia. Viimeinen luennoitsija ennen lounastaukoa oli Helsingin yliopiston kansleri emeritus, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Kari Olavi Raivio (s. 27.5.1940 Tyrvää), joka pääsi esitelmöimään aiheesta Suomen tiede kansallisena pääomana.

Kansleri Kari Raivio.

Seminaariohjelma jatkui jälleen klo 12.30 ja nyt puhetta sai johtaa oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Tapani Kekkonen (12.10.1953) Helsingin yliopistosta. Kekkonen kutsui estradille Euroopan historian professorin ja Helsingin kaupunginvaltuutetun, Laura Kristina Kolben (s. 9.9.1957 Bogatá) Helsingin yliopistosta. Kolben esitelmän aiheena oli Luovuus ja lahjakkuus - Suomen tulevaisuuden voimavarat. Ennen kahvitaukoa kuuntelijat keskittyivät vielä professori emeritus, Ulkopoliittisen instituutin (UPI) entisen johtajan, Raimo Veikko Antero Väyrysen (s. 17.4.1947 Kiuruvesi) (Helsingin yliopisto) esitelmään: Uusi turvallisuusjärjestelmä.

Professori Raimo Väyrynen.

Iltapäivän varsinaisen seminaariohjelman viimeisen esitelmän sai pitää professori emeritus, oikeustieteilija ja kirjailija, Aulis Arvi Aarnio (s. 14.5.1937 Kymi) (Helsingin ja Tampereen yliopistot) aiheesta Suomalainen oikeusvaltio. Seminaarin lopun puhetta johti vararehtori Harri Melin Tampereen yliopistosta.

Oikeustieteilijä ja kirjailija Aulis Aarnio.

Varsinaisen seminaariohjelman ulkopuolella järjestettiin vielä samana iltana Tampere-talon Pienessä salissa (2. krs) yleisölle avoin Tampere-luento klo 18.15 alkaen. Arvovaltaiseksi puhujaksi oli kutsuttu tilaisuuteen ministeri, kunniatohtori, valtiovarainministeriön valtiosihteeri vuoteen 2013 asti, Raimo Sailas (s. 13.9.1945 Nivala) ja hän luennoi aiheesta: Miten Suomi selviää?

Ministeri Raimo Sailas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti