maanantai 26. helmikuuta 2018

Jari Sinkkonen Pyynikkisalissa.

Toista kertaa järjestettävä Tampere Chamber Music festivaali järjestettiin Tampereella 15.-18.2.2018 ja tämän festivaalin teemana oli Rytmi-aika-ajattomuus-syklit. Tampere Chamber Music festivaalin taiteellisena johtajana toimii pianisti ja pianonsoiton yliopettaja Heini Kärkkäinen. Hän oli saanut puhuttua Tampereelle näyttävän joukon esiintyjiä ja luennoitsijoita, kuten mm. Ismo Eskelinen, Robert Cohen, Ralf Gothóni, Yuval Gotlibovich, Matti Leisola, Juan-Miguel Hernandéz, Minna Tervamäki, Satu Palo, Jari Sinkkonen, Kaari Martin, Priya Mitchell, Marzi Nyman & Ice Loving Animals, Christoffer Sundqvist, Réka Szilvay, Petri Toiviainen ja Joona Pulkkinen.

Professori Petri Toiviainen.

Festivaalin esiintymispaikkoina toimivat tällä kertaa esim. Tampere-talo, Tampereen Musiikkiakatemia (Pyynikkisali), Raatihuone, Ravintola Telakka, TAMKin pianopedagoginen laboratorio ja vuonna 1929 valmistunut Grand Hotel Tammer.

Marzi Nyman.

Yksi mielenkiintoisista esitelmöitsijöistä oli professori Petri Toiviainen. Jyväskylän yliopiston professori Petri Toiviaisen tutkimusaloja ovat musiikkitutkimus, psykologia, laskennallinen data-analyysi sekä systeeminen ja kognitiivinen neurotiede. Professori Toiviainen johtaa Suomen Akatemian Monitieteisen musiikkitutkimuksen huippuyksikköä. Professori Toiviainen tunnetaan kansainvälisesti systemaattisen musiikkitieteen tutkijana, joka erikoistuu musiikin kognitiivisten prosessien mallintamiseen ja laskennallisiin musiikkianalyysimenetelmiin. Professori Toiviaisen tutkimustietoja on sovellettu musiikkiterapiassa, musiikkikasvatuksessa sekä musiikin esittämisessä.

Harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara.

Professori Petri Toiviainen haluaa syventää tietämystä kehon ja aivojen roolista musiikin havaitsemisessa ja hän tutkii musiikin piirteitä, kehollisen liikkeen ja aivojen neurologisen tason korrelaatioita sekä musiikin prosessoinnin suhdetta kuulijan persoonallisuuteen. Hän tutkii myös kehollisen ja neuraalisen prosessoinnin välistä suhdetta. Professori Toiviaisen tutkimussuunnitelma ”Musiikin kognition dynamiikka” on siis monitieteellistä tutkimusta; se yhdistää perustutkimuksen, metodologisen kehittämisen ja sovellukset, kuten laitteistojen rakentamisen ja mallintamisen. Tämän tutkimuksen uskotaan lisäävän tietämystä musiikin kehollisen ja aivoprosessoinnin mekanismeista, erityisesti motorisen järjestelmän merkityksestä musiikin havaitsemisessa ja siitä nauttimisessa.

Marzi Nyman & Ice Loving Animals Telakalla.

Perjantai-iltana 16.2.2018 klo 22 esiintyi ravintola Telakalla Marzi Nyman & Ice Loving Animals tuoden mukanaan omaa kamarimusiikkiaan. Markus ”Marzi” Nymanin (s. 12.1.1979 Lohja) lisäksi tässä mielenkiintoisessa ja harvakseen esiintyvässä kokoonpanossa soittavat harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara (s. 1981), rumpali Jaska Lukkarinen ja vibrafonisti sekä säveltäjä-sovittaja Arttu Takalo (s. 18.9.1971 Kouvola).

Kuvassa vasemmalta Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara, Jaska Lukkarinen ja Arttu Takalo.

Lääketieteen tohtori ja lastenpsykiatrian erikoislääkäri sekä diplomihuilisti (vuonna 1975 Sveitsin Lousannen konservatoriossa) Jari Joutsi Kaleva Sinkkonen (s. 27.4.1951 Kontiolahti) luennoi lauantaina 17.2.2018 konservatorion Pyynikkisalissa klo 11.15 n. Kahden tunnin luennon muusikoiden kiintymyssuhteista. Sinkkonen valittiin Vuoden puhujaksi vuonna 2014 ja vuonna 2011 hän sai arkkiatri Risto Pelkosen palkinnon. Vuonna 2008 Sinkkonen pokkasi Kirkon tiedotuspalkinnon ja seuraavana vuonna Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnon. 18 vuotta hän teki työtä Pelastakaa Lapset -järjestössä ylilääkärinä. Jari Sinkkonen on kirjoittanut useita lastenkasvatusta käsitteleviä kirjoja mm. lasten kehitylsestä ja kiintymyssuhteista. Vuodelta 2015 on hänen kirjansa Nerouden lähteillä. Joka sukeltaa luovien säveltäjänerojen maailmaan heidän hyvinvointinsa näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti