tiistai 27. helmikuuta 2018

Kapellimestari Ossi Runne.

Kapellimestari, trumpetisti, äänilevytuottaja ja sovittaja sekä musiikkineuvos Yrjö Osvald ”Ossi” Runne (vuoteen 1936 asti Rundberg, s. 23.4.1927 Viipuri) palkittiin Muusikkojen liiton vuoden 2017 tunnustuspalkinnolla hänen mittavasta elämäntyöstään suomalaisen musiikkielämän hyväksi. Palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. Muusikkojen liiton hallitus kiinnitti aivan erityisesti liiton 100-vuotisjuhlavuonna huomiota Runnen uran pituuteen, joka kattaa suurimman osan Muusikkojen liiton ja itsenäisen Suomen historiasta.


Runne talutettiin 8-vuotiaana Viipurin musiikkiopistoon ja taluttajana oli oma äiti, joka kondiittori-isän lailla harrasti myös musiikkia. Musiikkiopiston johtaja aikoi tehdä pojasta ensin laulajaa, mutta äiti sanoi, että pojasta tulee viulisti. Onni oli myöten pojan musiikkitaipaleella, sillä viulunsoitonopettajaksi sattui Onni Suhonen (s. 5.2.1903 Hamina ja k. 14.3.1987 Helsinki), tuleva Sibelius-Akatemian viulunsoiton professori. Suhonen opiskeli vuosina 1911-1916 Viipurin musiikinystäväin musiikkikoulussa ja vuosina 1918-1924 Viipurin musiikkiopistossa opettajanaan Boris Osipovitš Sirpo (s. 3.4.1893 Vladikavkaz, Venäjä ja k. 25.1.1967 Portland, Oregon, Yhdysvallat). No, talvisota tuli väliin opintoihin ja perhe joutui kotinsa menetettyään pommituksissa evakkoon Helsinkiin. Runne hakeutui ja pääsi Kaartin soittokuntaan ja koska silloin oli pulaa trumpetisteista ja hän sai heti äänen signaalitorvesta, joten kapellimestari ehdotti hänen seuraavaksi soittimekseen trumpettia.

Ossi Runne viettää eläkepäiviään kotonaan.

Lopulta Ossi Runne suuntautui puhtaasta sattumasta viihdemusiikkiin. Hänen ensimmäinen palkallinen työpaikkansa oli Helsingin Hallituskadulla toimineessa mehubaarissa, jossa erilaiset kokoonpanot soittivat soittajien ollessa sodassa. Runne pyydettiin sinne soittamaan ja siellä hän ihastui swing-musiikkiin. 1940-50-luvuilla Ossi Runne soitti trumpettia Ossi Aallon orkesterissa, Toivo Kärjen yhtyeessä, Olle Lindströmin orkesterissa, Erkki Ahon orkesterissa ja tanskalaisen Al Stefanon orkesterissa. Vuodet 1954-55 Ossi Runne johti omaa orkesteria ja vuodet 1956-57 hän oli China Varieteessa Tukholmassa.

Vuodesta 1956 lähtien Ossi Runne toimi kauppaneuvos Lindbergin Musiikki-Fazerilla sovittajana, säestäjänä ja levytyskapellimestarina. Musiikki-Fazerin vuosinaan Runne oli kaikkiaan mukana yli 4 000 levytyksessä. Musiikki-Fazerilta Ossi Runne siirtyi vuonna 1965 Yleisradion kapellimestariksi; hän aloitti ensin Radion Tanssiorkesterin johtajana, mutta siirtyi sitten TV:n puolelle. Vuosien saatossa Ossi Runne ennätti johtaa 22 kertaa Suomen euroviisuja – ensimmäisen kerran vuonna 1966 Luxemburgissa - ja ura Yleisradiossa kesti eläköitymiseen asti vuonna 1992.

Ossi Runne muistelee rikasta elämäänsä.


Ossi Runne toimi trumpetinsoiton opettajana Oulunkylän Pop & Jazz-opistossa vuosina 1972-1983. Vuosina 1986-2003 hän johti Karelia puhallinorkesteria. Myyn toimintansa ohessa hän on tehnyt mittavasti omia soololevytyksiä. Musiikkineuvoksen arvonimen Ossi Runne sai vuonna 1995.

Ossi Runne täytti viime keväänä jo 90 vuotta ja sai vielä uusittua erinomaisen terveytensä puolesta ajokorttinsa viideksi vuodeksi. Koko elämänsä ajan Runne on pitänyt itsensä fyysisesti hyvässä soittokunnossa, sillä puhallinsoittaja tarvitsee keuhkoja, palleaa ja koko kroppaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti