maanantai 26. helmikuuta 2018

Ministeri Sampo Johannes Terho.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Johannes Terho (s. 20.9.1977 Helsinki) muisti Muusikkojen liiton 100-vuotisjuhlakonsertissa Helsingin Musiikkitalolla 24.11.2017 tervehdyspuheellaan Musiikkojen liittoa seuraavasti:

Muusikkojen liiton synnyn taustalla ovat niin yleinen työvoiman järjestäytymisen kehitys kuin suomalaisen musiikin sosiaalihistorialliset muutokset. Eri musiikinlajien yhteiselo ei liiton alkuvuosina ollut välttämättä kovin helppoa. Maailmansotien välillä maahamme levinnyttä jazzmuusikkoja edustavaa virtausta osin vieroksuttiin. Muusikkojen työnantajina toimineet ravintoloitsijat näkivät asian luonnollisesti aivan päin vastoin. Kansainvälinen tuulahdus kiinnosti asiakkaita nuoressa tasavallassa. Nykyistä musiikkilajien kirjoa tuskin kukaan olisi tuolloin osannut ennustaa, ja tänä päivänä suomalaisten muusikoiden ammattimaisuuden aste ja osaamisen taso ovat musiikinlajista riippumatta korkealla.
2000-luvulla maassamme on väkilukuun suhteutettuna enemmän sinfoniaorkestereita kuin missään muualla – ja ne ovat tietenkin parempia kuin missään muualla. Koko maata palveleva orkesterilaitos ja kattava musiikkioppilaitosten verkosto ovat kasvattaneet laajan ammattilaisten sekä musiikin harrastajien ja musiikkiyleisön joukon. Suomalaisissa ammattiorkestereissa on lähes 1000 päätoimista vakanssia ja vuonna 2016 orkestereiden konsertit keräsivät yli miljoona kuulijaa.
Yhteiskuntamme kipuilee työelämässä käynnissä olevan murroksen kanssa. Muusikoille tässä ei ole mitään uutta. Itsensätyöllistäminen, vuokratyö ja pätkätyö ovat aina olleet osa tämän ammatin todellisuutta.
Muusikkojen liiton tärkeänä tehtävänä on ollut ajaa niin muusikkoyrittäjien kuin työsuhteessa olevien jäsentensä etuja – molempia tarvitaan elävän musiikkikulttuurin ylläpitoon. Edunvalvonnan lisäksi Muusikkojen liiton toiminnan keskeisenä päämääränä on alusta asti ollut suomalaisen musiikin aseman edistäminen. Liitto onkin profiloitunut vahvasti musiikkielämän kehittäjänä: Helsinkiin on muun muassa luotu innovatiivinen ja eri musiikkilajeja yhdistävä G Livelab -klubitila, jonka erinomaisuuden olen itsekin taannoin käynyt toteamassa. 100-vuotias ammattiliitto on tällä hetkellä suunnannut katseensa vahvasti tulevaisuuteen, ja mikäpä olisi sen hienompi ja jalompi tehtävä kuin viedä säveltaidetta kohti tulevaa.
Onnittelut 100-vuotiaalle Muusikkojen liitolle – voinemme nostaa maljan. Kippis!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti