torstai 17. toukokuuta 2018



Vuonna 1824 rakennetussa ja 11.4.1825 käyttöön vihityssä Tampereen Vanhassa kirkossa Keskustorilla soitti su 11.3.2018 klo 19 Tampereen Kamarimusiikkiseuran orkesteri johtajanaan Miikka Jämsä. Solisteina alttoviuluja soittivat György Balázs ja Vesa Vahtola. Kirkon suunnitteli italialaissyntyinen Yleisten rakennusten intendenttikonttorin päällikkö Charles (Carlo) Francesco Bassi (s. 12.10.1772 Torino ja k. 11.1.1840 Turku).

Charles Francesco Bassi.

Tampereen Kamarimusiikkiseura näki päivänvalon vuonna 1946 ja seuran orkesteri alkoi toimintansa vuonna 1953 kapellimestari Eero Kososen (s. 12.1.1906 Tampere ja k. 4.11.2002 Tampere) johdolla. Nykyisen kapellimestari Miikka Jämsän edeltäjiä seuran kapellimestareina ovat olleet mm. Jorma Panula, Eero Veneskoski, Bela Tanito, Risto Mikkola, Janne Marttila sekä Juhani Tepponen. Kamarimusiikkiseuran orkesteri toimii jatkuvasti yhteistyössä eri solistien ja kuorojen kanssa. Orkesteria ja siitä tarpeen mukaan koottuja pienyhtyeitä voi tilata erilaisiin tilaisuuksiin.

Tampereen Kamarimusiikkiseuran orkesteri johtajanaan Miikka Jämsä.

Konsertin avasi Vanhassa kirkossa Georg Philipp Telemannin (1681-1767) Konsertto kahdelle alttoviululle ja basso continuolle G-duurissa, TWV 52:G3, jonka osat ovat Avec douceur, Gaÿ, Largo ja Vivement. Tässä teoksessa alttoviulusolisteina soittivat György Balázs ja Vesa Vahtola. Telemannin musiikkia seurasi Georg Friedrich Händelin (1685-1758) Conserto grosso op. 6 no. 4 a-mollissa, HWV 322. Konserton osat ovat Larghetto affettuoso, Allegro, Largo e piano ja Allegro. Conserto grosson kahden viulun ja sellon muodostamassa concertino-ryhmässä soittivat Asta Kuusinen, Inga Salonen sekä Olli Kurki.

Alttoviulistisolistit György Balázs ja Vesa Vahtola.

Carl Stamitzin (1745-1801) Konserton alttoviululle ja orkesterille D-duurissa op. 1 oli kolmantena teoksena vuorossa. Sen osat ovat Allegro, Andante moderato ja Rondo. Säveltäjä Carl Stamitz sai musiikkiopetusta isältään Johanilta, joka oli säveltäjä ja toimi Mannheimin hoviorkesterin konserttimestarina. Myös Carl Stamitz soitti viulua Mannheimin hoviorkesterissa, kunnes lähti kiertämään Eurooppaa esiintyen sekä viulu- että alttoviulusolistina. Erityisesti menestystä hän saavutti Pariisissa, Lontoossa sekä Saksassa. Stamitzin teoksia ovat kymmenet sinfoniat, soitinkonsertot sekä kamarimusiikkia. Alttoviulukonsertto D-duurissa oli ensimmäisiä solistisia ja virtuoosisia teoksia ja tänäkin päivänä tekijänsä soitetuimpia sävellyksiä. Solistina teoksessa soitti György Balázs.

Alttoviulisti György Balázs.

György Balázs aloitti omasta tahdostaan viulunsoiton opiskelun Unkarissa 6-vuotiaana aluksi Budapestin Liszt-Ferenc-musiikkiopistossa, konservatoriossa sekä musiikkiakatemiassa. Balázs on toiminut sooloalttoviulunsoittajana Szegedin kansallisessa oopperaorkesterissa sekä Weiner Leó-kamariorkesterissa. Vuosina 2004-2008 Balázs oli alttoviulunsoittajana ja varaäänenjohtajana Turun kaupunginorkesterissa. Syksyllä 2009 hän aloitti alttoviulujen äänenjohtajana Tampereen Filharmonisessa orkesterissa. Työnsä ohella hän opettaa Pirkan opistossa viulun- ja alttoviulun soittoa. György Balázs toimii tällä hetkellä myös Tampere-Seuran Orkesterin kapellimestarina.



Konsertin viimeisenä teoksena kuultiin Franz Xaver Richterin (1709-1789) Sinfonia G-duuri, jonka osat ovat Allegro, Andantino sekä Allegro. Säveltäjä syntyi Holleschausa (Holešov) nykyisessä Tshekissä opiskellen laulua ja sävellystä Wienissä, työskenteli Kemptenissä Baijerissa ja muutti sieltä Mannheimiin vaaliruhtinas Karl Theodorin palvelukseen. Siellä hänen oppilaanaan oli mm. Carl Stamitz. Mannheimista Richter siirtyi Strasbourgin katedraalin musiikilliseksi johtajaksi loppuelämäkseen. Hän sävelsi kymmeniä sinfonioita, soitinkonserttoja, kirkkomusiikkia sekä kamarimusiikkia. Varhaisessa G-duurisinfoniassa on vielä kuultavissa barokin vaikutteita, mutta sävelkieli enteilee jo barokkia seurannutta rokokoota ja galanttia tyyliä.

Sellisti ja kapellimestari Miikka Jämsä.

Vanhan kirkon konsertin kapellimestari Miikka Jämsä valmistui Oulun konservatoriosta sellonsoitonopettajaksi vuonna 1986, jatkoi opintojaan Pauli Heikkisen johdolla ja suoritti sellonsoiton III-kurssitutkinnon vuonna 1989. Vuosina 1983-86 Jämsä toimi Oulun kaupunginorkesterissa ja vuodesta 1986 lähtien Tampere Filharmonian sellonsoittajana. Lisäksi hän esiintyy ahkerasti erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Jämsän perheyhtyeelle myönnettiin vuonna 206 Ylöjärven kaupungin kulttuuripalkinto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti