lauantai 9. kesäkuuta 2018

Ilmavoimien big band.

Puolustusvoimat 100 -kesäkiertue 2018 käsittää kesällä 2018 kaikkiaan 16 paikkakuntaa kesä- ja elokuun aikana. Kiertueen nimi viittaa suoraan siihen, että puolustusvoimille Suomessa tulee tänä vuonna sata vuotta täyteen ikää. Kiertue alkoi maanantaina 4.6.2018 Seinäjoelta puolustusvoimien liputuspäivänä ja keskiviikkona 6.6.2018 oli Tampereen vuoro Keskustorilla ja Vanhan kirjaston puiston Laikunlavan konsertilla. Muut kiertuepaikkakunnat ovat: Hämeenlinna (7.6.), Lahti (8.6.), Mikkeli (9.6.), Kuopio (13.6.), Lappeenranta (15.6.), Jyväskylä (16.6.), Joensuu (9.8.), Kouvola (10.8.), Rovaniemi (16.8.), Oulu (17.8.), Kajaani (18.8.), Helsinki (23.8.), Raasepori (24.8.) ja Turku (25.8.).

Puolustusvoimat 100 -kiertueen tapahtumissa yleisöllä on mahdollisuus tutustua mm. nykyaikaiseen varusmiespalvelukseen ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen sekä paikallisten joukko-osastojen järjestämiin kalustenäyttelyihin ja toimintanäytöksiin. Kaikki kiertueiltojen tapahtumat päättyvät suurten sotilassoittokuntien koko perheen ulkoilmakonsertteihin.

Lauluyhtye Club For Five.

Puolustusvoimat 100 -kesäkiertueen tapahtumien musiikillinen osuus alkaa kaikilla kiertuepaikkakunnilla klo 18.00. Kiertueshow tarjoaa yleisölle vauhdikasta menoa ja hienoja tunnelmapaloja. Ilmavoimien big band on kiertueella mukana joka paikkakunnalla; konsertti alkaa heidän osuudellaan, joka on tänä vuonna omistettu Juha Vainion musiikille ja sanoituksille. Juha Vainion syntymästä tuli 10.5.2018 kuluneeksi 80 vuotta. Ilmavoimien big bandin saa kesäkuussa solisteiksi näihin Juha Vainion kappaleisiin mainion a cappella lauluyhtyeen, Club For Five eli laulajat Maija Sariola, Susanna Hietala, Jouni Kannisto, Juha Viitala ja Tuukka Haapaniemi. Paikkakunnittain vaihtuva ammattisoittokunta saa solisteikseen Diadran ja Jannan. Kiertueen loppupuolella kiertuelavalle nousee Laivaston soittokunnan kanssa duo Ida Paul & Kalle Lindroth. Jokaisella kiertuepaikkakunnalla Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan show band esittää energisen settinsä ikäluokkansa parhaimmista live-esiintyjistä kootulla kokoonpanolla.

Pirkko ja Juha Vainio vuonna 1988.

Tampereen kiertuekonsertti Laikunlavalla alkoi klo 18 Hornetin ylilennolla. Juha Vainion kunniaksi omistettu konsertin alkupuolisko nosti lavalle sekä Club For Five -lauluyhtyeen että Ilmavoimien big bandin. Ilmavoimien big bandiä johti kapellimestarina Juha Ketola. Konsertin alkupuolella oli Juha Vainion omia sävellyksiä/sanoituksia esitettynä upeina ja raikkaina sovituksina. Konsertin avausnumerona oli laulu Vain sorsa lentää pohjoiseen. Seuraavaksi lähdettiin bossanovarytmin ryydittämänä Albatrossin matkaan. Puhutteleva Sellaista elämä on esitettiin slowarina ja Kauhea Kankkunen käsiteltiin Maija Sariolan ja Susanna Hietalan voimin marssin rytmiin. Tuukka Haapaniemen bassolaulua liiviedustaja, merkonomi Huikkasena esiteltiin Juha Vainion sanoin ja sävelin Matkarakastajassa kappaleessa, joka löysi tiensä levylle ensikerran keväällä 1971 Juha Vainion laulamana ja 14-vuotiaana keikkamuusikkona aloittaneen Aarno Ranisen (s. 27.4.1944 Kuhmoinen ja k. 3.9.2014 Tuusula) sovituksena. Alkuperäislevytyksen säestyksestä vastasivat Aarno Raninen (kapellimestari ja urut), Reijo Lehtovirta (tenorisaksofoni), Erkki Koskimo (pasuuna), Seppo Keurulainen (kitara), Pekka Sarmanto (basso), Esko Rosnell (rummut) sekä Erkki Valaste (lyömäsoittimet). Viuluja soittivat Paul Granfelt, Erkki Inkinen, Jorma Juntunen ja Tauno Tiikkainen. Taustalaulajina levytyksessä olivat Maija Hapuoja ja Irma Tapio. Tämä laulu nostatti aikoinaan myyntimiehet takajaloilleen, pelko oli kova oman maineen puolesta. Sitkeän legendan mukaan Juha Vainio olisi laulussaan käyttänyt esikuvana kaupparatsu Jouko Rapoa.

Aarni Raninen.

Jouni Kannisto lauloi soolonumerona tämän jälkeen Vainion Kotkan poikii ilman siipii. Laulu sai selkeästi hitaamman valssirytmin sovituksessa, kuin alkuperäislevytyksessä. Jazzvalssi tuoksahti myös sen jälkeen seuranneessa Veikko Antero Samulin (s. 29.3.1947 Tampere) sävellyksessä ja Juha Vainio sanoituksessa Mun sydämeni tänne jää, jonka levylle ovat laulaneet ainakin Katri Helena ja Kari Tapio. Kappaleessa soitettiin oikein jazzsoolo pianolla ja laulusolistina toimi Maija Sariola. 

Laulaja Tuukka Haapaniemi.

Juha Vainion konserttiosion lopussa yleisöä viihdytettiin potpurilla, johon oli kerätty Juha Vainion toisille artisteille laulettavaksi tekemiä sanoituksia. Sikermä lähti käyntiin Tony Hatchin ja Jackie Trentin Petula Clarkille kirjoittamalla kappaleella Beautiful in the Rain, joka silloin alle kolmekymppisen Juha Vainion sanoittamana taipui muotoon Kolmatta Linjaa takaisin vuonna 1968. Fredi – aloitti soolouransa nimellä Folk-Fredi - eli laulaja Matti Siitonen (s. 23.7.1942 Mikkeli) lauloi laulun Suomessa levylle ensimmäisenä 1.2.1968 ja sovituksen levylle laati Paul ”Nacke” Johansson (s. 26.6.1932 Turku ja k. 14.10.2007 Finström, Ahvenanmaa). Sanoitukseen idean Vainio sai kotonaan Espoossa; hän laittoi puhelinluettelon karttalehdelle sattumanvaraisesti sormensa, joka osui Kolmanteen Linjaan. Potpurin toisena lauluna tuli Veikko Samulin sävellys ja Juha Vainion sanoitus Katson autiota hiekkarantaa, jonka Katri Helena lauloi levylle vuonna 1979. 

Kuvassa edessä vasemmalta Ismo Sajakorpi ja Fredi eli Matti Siitonen.

Frederikin (Ilkka Juhani Sysimetsä, s. 2.2.1945 Helsinki)) vuonna 1979 levylle laulama Tsingis Khan – levysovituksen teki Esa Antero Nieminen, s. 20.4.1952 Tampere - oli sikermän kolmas laulu. Neljänneksi mukaan saatiin Se jokin sinulla on, jonka Ronny and The Loafers äänitti 31.1.1964 levylle. Alkuperäinen kappale oli samalta vuodelta Gerry & The Pacemakers yhtyeen You’ve Got What I Like ja sen sanoitus suomeksi oli Juha Vainion ensimmäinen käännöshitti. Kikan – Kirsi Hannele Sirén, s. 26.10.1964 Tampere ja k. 3.12.2005 Tampere - laulama hitti vuodelta 1990 oli Sukkula Venukseen. Veikko Samuli ja Juha Vainio ovat jälleen laulun takana, mutta tällä kertaa piiloutuneena salanimien Inari Katramo ja Kirsi Sunila taakse. 

Muusikko Markus Tranberg.

15.4.1970 lauloi Markus (Markku Tranberg s. 2.5.1950 Ylitornio) Toivo Kärjen (s. 3.12.1915 Pirkkala ja k. 30.4.1992 Helsinki) sävellyksen Jos vielä oot vapaa Juha Vainion sanoilla äänilevylle, ja tämä laulu oli potpurissa seuraavana vuorossa. Fredi kävi aikoinaan soolouransa alussa esittäytymässä säveltäjä Toivo Kärjelle Fazerilla ja sanoi rehvakkaasti Kärjelle: ”Sinun tangojasi en ainakaan laula levylle!” No, 17.6.1968 Fredi lauloi levylle - potpuria jatkavan - italialaisen iskelmän La bambola, suomalainen versio Vainion kääntämänä oli Pieni nukke ja levysovituksen tekijä oli jälleen rautainen ammattimies ja Markku Johanssonin velipuoli, Paul ”Nacke” Johansson. Laulun alkuperäiset tekijät olivat Ruggero Cini ja Bruno Zambrini. 

Sovittaja Paul "Nacke" Johansson teki uransa aikana valtavasti levytyssovituksia.

Syksyllä 1966 nousi listoille Dannyn eli musiikkineuvos Ilkka Lipsasen (s. 24.9.1942 Pori) laulamana kappaleesta Summer in the city (tekijöinä John Stephen Boone, John Benson Sebastian ja Mark Sebastian) suomalainen versio Juha Vainion sommittelemin sanoin, Kesäkatu, jolla potpuri nyt jatkui. Laulu levytettiin studiossa 11.8.1966. Tästä siirryttiin sujuvasti jälleen Kikan äänilevylle vuonna 1989 laulamaan Veikko Samulin ja Juha Vainion kappaleeseen Mä haluun viihdyttää. Potpurin toiseksi viimeisenä lauluna kuultiin Meni hermot, joka alkuperäiseltä nimeltään oli Cuore matto; laulun sävelsi Gaetano Toto Savio. First levytti 7.6.1967 laulun suomeksi Juha Vainion sanoin ja sovittajana levyllä oli Rauno Väinämö Lehtinen (s. 7.4.1932 Tampere ja k. 1.5.2006 Helsinki). 

Rauno Lehtinen.

Potpurin päätti Juha Vainion käännös Rööperiin John Winston Lennonin ja Paul James McCartneyn laulusta Penny Lane, jonka Jormas sai levytettäväkseen Suomessa vuonna 1967. Paikalla ollut yleisö yltyi hurjiin suosionosoituksiin sekä pyysi ja sai lisää Juha Vainion musiikkia esiintyjiltä. Konsertin lopuksi yleisökin pääsi laulamaan yhdessä esiintyjien avustuksella laulua Käyn ahon laitaa. Laulu on Vainion oma sävellys ja sanoitus vuodelta 1979. Juhan hyvä ystävä, kapellimestari, säveltäjä, sovittaja ja levytuottaja Jaakko Elias Salo (s. 22.2.1930 Viipuri ja k. 13.6.2002 Helsinki) teki tähän lauluun hienon sovituksen. 

Jaakko Salo, sovittaja ja tuottaja monien artistien taustalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti