keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Jukka Kuoppamäki.

Tämän vuoden, vuoden 2018 Juha Vainio-palkinto on myönnetty Jukka Kuoppamäelle (s. 1.9.1942 Helsinki). Palkinnon suuruus on 6 000 € ja palkinnon myöntää vuonna 1990 perustettu rahasto, jota hallinnoi Suomen Musiikintekijät ry ja Kotkan kaupunki. Jukka Kuoppamäki on vaikuttanut kevyen musiikkimme saralla yli puolen vuosisadan ajan ja koko hänen sävellys- ja sanoitustuotantonsa käsittää noin kaksituhatta kappaletta. Jukka Kuoppamäki on kirjailija Zachris Topeliuksen (s. 14.1.1818 Uusikaarlepyy ja k. 12.3.1898 Sipoo) jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa; Topelius oli Jukka Kuoppamäen isoäidin isoisä. Vuodesta 1977 Kuoppamäki on asunut Saksassa, jossa hän opiskeli ensin teologiaa ja valmistui papiksi vuonna 1980. Saatat muistaa hänen tekemistään lauluista vaikkapa sellaiset, kuten Sininen ja valkoinen, Satulinna, Tämä taivas tämä maa, Anna mulle tähtitaivas tai Pieni mies. Juha Vainion rahaston hallitus halusi palkita Jukka Kuoppamäen teoksistaan sekä pysyvästä rakkaudestaan sanoittamisen vaikeaan lajiin.

Jukka Kuoppamäki valmistui alkujaan opettajaksi – valmistui kansakoulunopettajaksi keväällä 1965 -, ennen heittäytymistä esiintyväksi artistiksi. Toimittaja Markku Veijalaisen rohkaisemana Jukka Kuoppamäki teki ensimmäisen oman laulunsa, Alaikäinen. Kuoppamäki onnistui saada ohjausta lauluntekemiseen itse säveltäjä Toivo Kärjeltä, joka koulutti kaikki omat sanoittajatyökumppaninsa ja vaati heiltä tiukkaa osaamista sanoittamisen tekniikassa. Kaikkien sanoittajien piti osata runousoppi sekä olla nuotinlukutaitoisia.

Toivo Kärki antoi Jukka Kuoppamäelle oivia ohjeita; Kuoppamäen sanoituksista Kärki löysi esim. loppusoinnuista paranneltavaa. Toivo Kärjen mielestä lauluntekemistä voi verrata hyvin rakentamiseen. Molemmissa tarvitaan huolellisuutta ja mittatarkkuutta. Lauluntekemiseen tuli haasteita, mutta samalla paranivat myös lopputulokset.

Aikaisempina vuosina Juha Vainion-palkinnon ovat saaneet Juice Leskinen, Hector eli Heikki Harma, Vexi Salmi, Pertti Reponen, Heikki Salo, Gösta Sundqvist, Martti Syrjä, Tero Vaara, Tuomari Nurmio, Pekka Ruuska, J. Karjalainen, Anni Sinnemäki, Ismo Alanko, Jorma Toiviainen, Mikko Alatalo ja Harri Rinne, Edu Kettunen, Pauli Hanhiniemi, Sinikka Svärd, Dave Lindholm, Maija Vilkkumaa, Mikko Kuustonen, Samuli Putro, Chrisse Johansson, Timo Kiiskinen, Pelle Miljoona, Paula Vesala ja Juha Tapio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti