maanantai 12. elokuuta 2019




Helsinkiläisten oma kaupunkifestivaali Taiteiden yö, täyttää tänä vuonna jo 30 vuotta ja tänä vuonna tapahtumaa viedään myös virolaisille Tallinnaan tutuksi. Torstaina 15.8.2019 Taiteiden yötä juhlitaan Helsingissä ja nyt tämä tapahtuma haluttiin ensin kerran saattaa myös ulkomaille tiedoksi. Tapahtumasta kerrottiin Suomen instituuteille eri puolilla maailmaa, vaikkakin hyvin viime tipassa. Tallinnaan sen otti heti Suomen instituutin johtaja Anu Heinonen, vaikka ei vielä siinä vaiheessa ollut selviä ideoita tai rahoitusta järjestyksessä.

Viron taidemuseosta otettiin Anu Heinoseen yhteyttä ja kerrottiin, että Viron taidemuseoon oli tulossa suomalainen näyttely Adamson-Ericin museoon elokuussa. Näin Suomen instituutti Tallinnassa ja Viron taidemuseo päättivät järjestää yhdessä ison avajaiset isona yleisötapahtumana. Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin maalauksia nähdään nyt ensimmäisen kerran Suomen ulkopuolella. Suomalaisen taiteen kultakauden taiteilijoiden teoksia on esillä näyttelyssä yhteensä melkein 70 teosta.

Läheisellä Harju-kadun viheralueella samanaikaisesti esitellään lasten taidepaja, jossa tulevat taidemaalarit saavat tehdä taidetta. Tämän tapahtuman oheisohjelmaa järjestävät Suomen ja Viron lastensuojeluliitot. Johtaja Anu Heinonen toivoo, että lasten työpajassa syntyisi taideteos, joka voitaisiin luovuttaa lahjana Taiteiden yölle tai YK:n lasten oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlassa Helsingissä marraskuussa.

Näyttelyyn tutustuttuaan voi jatkaa Taiteiden yön-kierrostaan Tallinnassa siirtymällä Toompealle, jossa Tapio Mäkelän järjestää opaskierroksen. Kierroksen aikana käydään mm. Suomen suurlähetystön pihassa. Toompealta löytyy Johan Carl Ludvig Engelin (s. 3.7.1778 Berliini ja k. 14.5.1840 Helsinki) piirtämä talo, jonka hän suunnitteli matkallaan Preussista Pietariin. Tuomiokirkossa Tapio Mäkeläinen kertoo Mikael Acricolan pojasta, Kristianista, josta tuli Tallinnan piispa. Opaskierros päättyy lopulta Vapaudenaukiolle, Wabadus-kahvilaan; täältä kierrosta on vielä mahdollista jatkaa Tapio Mäkelän uunituoreen kaupunkioppaan julkistamistilaisuuteen ja runoiltaan.


Viron runoilijoita esiintyy kaksikielisessä runoillassa. Tämän lisäksi runoillassa voi harrastaa runosuunnistusta etsimällä runorasteja Vanhastakaupungista ja Telliskivestä. Osoitteet julkaistaan jo edellisenä päivänä Facebookissa sekä järjestäjien kotisivuilla. Runoillan musiikista vastaa maailmanmusiikin asiantuntija Ringo Ringvee, joka soittaa virolaisille tuntemattomampaa suomalaista poppia ja rokkia.

Tallinnan kaupunginmuseon eri kohteisiin ja Raevanglan valokuvamuseoon pääsee yhdellä eurolla perjantaina 15.8.2019 klo 16-18. Tallinnan kaikki tapahtumat näkyvät myös Helsingin Taiteiden yön ohjelmassa, jonne kuka hyvänsä voi lisätä tapahtumia lisää 13.8.2019 asti. Johtaja Anu Heinosen mukaan kaksoiskaupunki Talsingista puhutaan melko paljon talouden tasolla, mutta Heinonen itse haluaa korostaa ruohonjuuritason ja kulttuuriyhteistyön merkitystä. Anu Heinonen ei arvaa vielä veikata, jääk Taiteiden yön maihinnousu ainutkertaiseksi vai viriääkö tapahtumasta myös jatkoa Tallinnassa.

Juhlavuoden kunniaksi Helsingin Taiteiden yö käynnistää nyt myös Helsingin Juhlaviikot torstaina 15.8.2019. Taiteiden yö avaa mahdollisuuden katsella Helsinkiä ja sen taidetta uusin silmin, ilman taidelaitosten seiniä ja tarkasti kuratoitua ohjelmaa. Vuonna 1995 ihmisoikeusjuristi Matti Vuori kirjoitti Huvila-teltan ohjelmakirjaan seuraavat sanat: ”Juhlaviikkojen kaltaisilla foorumeilla on mahdollisuus joko kääntää katseensa museaaliseen menneisyyteen ja tyytyä harmittomaan leikittelyyn, pieteetilla tai ilkkuen, tai antautua uuden laboratorioksi ja koekentäksi. Vain jälkinmmäisellä on merkitystä. Kolmatta vaihtoehtoa ei ole.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti