220 vuotta sitten ihmiset söivät
keskimäärin viisi kiloa sokeria vuodessa. Sata vuotta myöhemmin
tapahtui jotakin ja sokerin kulutus lähti järkyttävään nousuun.
Vuonna 1890 Yhdysvalloista lähti kolajuomien räjähdysmäinen
valloitus kohti maailman markkinoita. Sokerin kulutus nousi vuosien
1828 ja 1928 välissä noin kymmenkertaiseksi. Vuonna 1975 USA:n
maatalousministeriön tilastojen mukaan keskivertoamerikkalainen
nautti erilaisia makeutusaineita – pääasiassa jalostettua sokeria
ja hyvin fruktoosipitoista maissisiirappia – 53 kiloa vuodessa ja
vuonna 1990 tuo luku oli jo 62 kiloa vuodessa.
Sokeri
ei mitenkään ole hyödyllistä ihmiselle eikä ravitsemuksellisesti
lainkaan arvokasta ravintoa ihmiselle. Päinvastoin, se on aivan
kiistattomasti terveydelle vahingollista ainetta. Lukemattomat
tutkimustulokset maailmalla näyttävät tämän väitteen toteen.
Silti – varsinkin elintarviketeollisuuden puolelta – sokerin
puolesta esitettään jatkuvasti äänekkäitä lausuntoja.
Teollisuus on päättänyt käyttää elintarvikkeissaan makeutusta,
sillä ilman niitä ruokamme ei maistuisi juuri miltään, eikä
siten kelpaisi edes syötäväksi.
Ruokateollisuuden
ja ravitsemustieteilijöiden mukaan meidän vihollisemme on rasva!
Kautta historian aikakausien ihmiset ovat kuitenkin syöneet lihaa,
kalaa ja siipikarjaa. Vielä 1800-luvulla ihmiset kaikkialla söivät
voita ja läskiä, sian- ja naudanlihaa sekä kananmunia. Silti
sydänkohtaukset väestöllä olivat suhteellisen harvinaisia. Vaikka
ranskalaiset syövät paljon voita, kermaa ja rasvaista hanhenpateeta
ruokavaliossaan, on heidän sydänkohtausriskinsä keskimäärin 60 %
verrattuna amerikkalaisten sydänkohtausriskiin. Naisilla tämä
suhde on vielä parempi ranskalaisnaisten hyväksi. Herkullista paté
de fioe grasea syövät ranskalaiset kärsivät merkittävästi
amerikkalaisia vähemmän sekä ylipainosta että sydäntaudeistakin.
Silti ranskalaiset syövät keskimäärin paljon enemmän rasvaa
amerikkalaisiin verrattuna. Yhdysvaltoihin verrattuna Ranskassa
syödään enemmän lihaa ja kalaa, neljä kertaa enemmän voita ja
kaksi kertaa enemmän juustoja. Vain sokeria amerikkalaiset syövät
viisi ja puoli kertaa enemmän kuin ranskalaiset. Kun ruokavaliossa
yhdistyvät vaaleiden ja prosessoitujen jauhojen käyttö ja
keinotekoinen makeutus sekä suolaus, saadaan roskaravintovalio,
jonka seurauksista saamme nyt kaikin tavoin nautiskella.
Lohduttavaa
on kuitenkin tietää ja ymmärtää, että ruokahimomme ei johdu
luonneviasta vaan kemiallisesta virheestä, nimittäin
hyperinsulinismistä. Tämän aiheuttaja on juuri se epäterveellinen
ruokavalio, jota meille tuputetaan ja jota suurin osa ihmisistä
valitettavasti noudattaa. Sokeri aktivoi tiettyjä aineenvaihdunnan
prosesseja, jotka ovat hyvälle terveydelle haitallisia ja
kasvattavat vain vyötärön ympärysmittaa. Virhe tapahtuu siinä,
kun laaduntarkkailun sijaan ryhdytään rajoittamaan kaloreita ja
grammamääriä painonhallitsemiseksi.
Luodaanpa
hetkeksi tuokio aineenvaihdunnalle ja insuliinille, lihottavalle
hormonille. Olemme varmasti kaikki kuulleet puhuttavan tästä
insuliinista sokeritaudin eli diabeteksen yhteydessä.
Tietyntyyppistä sokeritautia sairastava diabetikko käyttää
insuliinia hallitakseen sokeriarvoja. Insuliini lienee kehon energian
käytössä, varastoinnissa ja jakelussa käytetyistä aineista eräs
kaikkein tehokkaimmista ja voimakkaimmista aineista.
Hämmästyttävä
luomus, ihmiskeho, on taas toimiessaan väsymätön energiakone, joka
ei koskaan huilaa vaan toimii aineenvaihdunnan tasolla jatkuvasti.
Ihmiskehon elintoimintojen tärkein raaka-aine on veren glukoosi,
joka taas on eräänlainen sokeri. Elimistömme kaipaa välttämättä
glukoosia ja kehomme nälkiintyessä se valmistaa mistä tahansa
energiaksi kelpaavasta osasta tarvitsemansa ravinnon. Kehomme pystyy
ylläpitämään veren glukoosipitoisuuden lähes normaalina jopa
pitkän ja kattavan paaston ajan. jaNormaaliolosuhteissa kehon
tarvitsema glukoosi katetaan siis luonnollisen syömisen avulla.
Syömämme
ruoka siirtyy ohutsuolessa kehomme käyttöön. Hiilihydraateista
keho hyödyntää ns. yksinkertaisia sokereita, jotka ovat jo
valmiiksi glukoosia tai ne muutetaan sellaiseksi hyvin nopeasti ja
helposti. Rasvoista keho hyödyntää glyseroleja ja rasvahappoja ja
proteiineista eli valkuaisaineista keho puolestaan noukkii
proteiinien rakennusaineita, aminohappoja. Mitä enemmän syömme
hiilihydraatteja, sitä enemmän verenkiertoomme pääsee glukoosia.
Suurenmoinen kehomme toimii hyvin saadessaan luonnosta saatavia
jalostamattomia ruoka-aineita, mutta nopeasti energiaa vapauttavien
yksinkertaisten sokerien kanssa keho joutuu ongelmiin. Tästä syystä
nykyihmisten ruokavalio huonoimmillaan johtaa suuriin vaikeuksiin ja
kärsimyksiin.
Kun
verensokeri lisääntyy nopeasti – kuten hiilihydraattien syönnin
yhteydessä siis tapahtuu – on elimistön tehtävä nopeasti
jotakin. Keho joutuu päättämään, kuinka paljon pikaenergiaa
käytetään välittömästi ja kuinka paljon varastoidaan tuleviin
tarpeisiin. Tämän päätöksen keho tekee insuliinin avulla;
insuliini säätelee verensokeria. Keho tuottaa insuliinin haiman
osassa, jota kutsutaan Langerhansin saarekkeiksi. Kun verensokeri
jatkaa edelleen nousuaan, erittyy lisää insuliinia ja osa
glikoosista muunnetaan insuliinin avulla glykogeni-nimiseksi
tärkkelykseksi. Tämä tärkkelys varastoidaan sitten lihaksiin ja
maksaan nopeita energiatarpeita varten. Jos nämä varastotkin sitten
jossain vaiheessa täyttyvät, elimistä muuntaa ylimääräisen osan
triglyseridi-nimiseksi rasvaksi. Tämä on juuri sitä rasvaa, jonka
kanssa liian monet ylipainoiset painiskelevat päivittäin.
Verensokerin
normaaliarvot ovat luokkaa 3,25-5,5 millimoolia litrassa verta.
Kehomme tarvitsee hyvin paljon insuliinia varsinkin puhdasta
glukoosia sisältävien nopeiden hiilihydraattien kuten sokerin,
maidon, hunajan, hedelmien, jauhojen, valkaistun riisin ja
perunatärkkelyksen kaltaisten nopeasti imeytyvien ja siten
glukoosiksi muuttuvien hiilihydraattien käsittelyyn. Proteiinit ja
rasvat eivät vaikuta juuri lainkaan insuliiniarvoihin.
Mitä
runsaimmiksi lihavat ihmiset tulevat, sitä suuremmaksi ongelmaksi
insuliini muodostuu. Maailmalla monet tutkimukset ovat osoittaneet,
että ylipainoiset ihmiset lopulta reagoivat erittäin huonosti
insuliiniin. Tällöin on kyse insuliiniresistanssista.
Hiilihydraatit johtavat runsaaseen insuliinin eritykseen, mutta
ihmisen keho ei pysty enää käyttämään insuliinia hyväkseen.
Kehon vastaus tähän on tuottaa entistä enemmän insuliinia.
Solujen pinnalla olevat insuliinireseptorit eivät pysty toimittamaan
tehtäväänsä ja insuliini ei pääse energiaksi solun sisään.
Tämän vuoksi esim. ihmiset väsyvät ja keho muuttuu
rasvantuottajaksi. Ajan oloon jopa glukoosin rasvaksi muuntavat
insuliinireseptorit väsyvät turhaan työhön ja sitten ollankiin jo
lähellä sokeritautia. Pahimmassa tapauksessa itse haima väsyy
jatkuvaan insuliinin tuotantoon ja tuotanto tyrehtyy
puutossokeritaudiksi. Termi hyperinsulinismi tarkoittaa tilaa, jossa
veren insuliiniarvot ovat jalkuvasti koholla eikä ihmiskeho pysty
kunnolla reagoimaan insuliiniin.
Edellä
kuvattu traaginen tapahtumaketju johtaa siis sokeritautiin;
ylipainoisilla ihmisillä tämä tauti yleistyy kuin epidemia.
Sokeritauti on hyvin vakava sairaus, joka ei ainoastaan lisää
huomattavasti sydäntautiriskiä vaan aiheuttaa myös pitkällä
aikavälillä vaurioita silmiin, munuaisiin, hermostoon ja ihoon.
Kaikista ylipainoisista ihmisistä ei onneksi tule diabeetikkoja.
Sairauden vaaroihin edelleen kuuluvat mm. päivittäiset
väsymyskohtaukset, jolle ei pysty tegdä oikein mitään. Väsymystä,
näläntunnetta jatkuvasti, masennusta, ärtyneisyyttä ja
heikentynyttä ajatustoimintaa. Vaikka riski ihminen saa sokeria, voi
hypoglykemiasta kärsivän ihmisen verensokeri olla liian alhainen
jatkuvasti.
Vaikka
kehomme tarvitseekin glukoosia polttoaineekseen, sitä ei ole
kuitenkaan lainkaan välttämätöntä saada ruoasta. Insuliini saa
tässä kohtaan kilpailijakseen todella aidon ja ihmiselle hyvin
luonnollisen tavan painonhallintaan ja terveyteen: ketoosin ja
lipolyysin. Näitä asioita keskitymme tarkastelemaan hieman
tuonnempana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti