sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Iiro Rantala, viriili 50-vuotias.

Helsinkiläinen pianisti ja säveltäjä Iiro Emil Rantala täyttää tänään, sunnuntaina 19.1., 50 vuotta. Parhaiten Iiro Rantala varmaan vieläkin muistetaan Trio Töykeiden perustajana. Trio Töykeissä soittivat Rantalan lisäksi Eerik Siikasaari (basso) ja Rami Eskelinen (rummut).

Iiro Rantala aloitti musiikkitaipaleensa Cantores Minores-poikakuorossa jo seitsemänvuotiaana. Piano-opinnot Iiro Rantala aloitti Käpylän musiikkiopistossa ja vuonna 1983 hän pääsi opiskelemaan Oulunkylän Pop & Jazz-opistoon. Rantala on ottanut pianossa myös yksityistunteja Seppo Kantoselta (s. 1963 Pylkönmäki). Iiro Rantala sävelsi ensimmäiset kappaleensa jo Pop & Jazz-opiston aikana Ikivihreät yhtyeelle, jossa soittivat mm. rumpali Sami Kuoppamäki ja saksofonisti Manuel Dunkel. Rantala soitti myös Urpo Tapani ”Upi” Sorvalin (s. 31.7.1952 Helsinki ja k 24.3.1989 Helsinki) johtamassa Big Bad Family-big bandissa.

Kirjastonhoitaja Marjaana Hietala haastatteli Iiro Rantalaa. Tässä tutkitaan oopperan pianopartituuria.

Iiro Rantala pääsi vuonna 1988 pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolle. Tuona samana vuonna perustettiin Trio Töykeät. Trio Töykeät voitti perustamisvuotenaan Jazz Hoeilaart-yhtyekilpailun Belgiassa. Tri Töykeät teki vuonna 1989 ensimmäisen ulkomaankiertueensa ja seuraavana vuonna se julkaisi ensimmäisen albuminsa, Päivää. Rami Eskelinen ja Iiro Rantala lähtivät vuonna 1990 opiskelemaan Yhdysvaltoihin, New Yorkin Manhattan School of Musiciin. Iiro Rantala pettyi opiston jazzosastoon ja siirtyi opiskelemaan klassista pianoa. Iiro Rantala opiskeli New Yorkissa kolme vuotta. New Yorkissa Iiro rantala perusti vuonna 1992 yhdessä harmonikkataiteilija Gil Goldsteinin kanssa Tango Kings-yhtyeen, joka julkaisi Iiro Rantalan sävellyksistä koostuvan debyyttialbuminsa vuonna 1995.

Trio Töykeät on julkaissut seitsemän albumia elinkaarensa aikana, joista lähes jokainen on myynyt yli 10 000 kappaletta. Trion viimeisin albumi on vuonna 2007 julkaistu konserttitaltiointi Tampere-talosta, On night in Tampere. Trio Töykeät on esiintynyt yli 2 000 kertaa 43 maassa ja toiminut UNICEFin hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 1993. Iiro Rantala on naimisissa Ilkka Kuusisto tyttären, tanssija-koreografi Lotta Kuusiston, kanssa ja heillä on kaksi poikaa. Rantala pitää osoitteenaan Lallukan taiteilijakotia Helsingissä.

Iiro Rantala suosittelee musiikkikirjoja luettavaksi.

Heikki Salo ja Iiro Rantala julkaisivat vuonna 2003 SaloRantala Soi-yhtyeen albumin, SaloRantala Soi!. Levyn kappaleen ovat parivaljakon omaa tuotantoa. Iiro Rantala on esiintynyt monien suomalaisten sinfoniaorkestereiden kanssa soittaen esim. Wolfgang Amadeus Mozartin pianokonserttoa nro 23, A-duuri. Hän on myös toiminut Riku Niemen Cartoon-konserton sekä George Gershwinin Sininen rapsodia solistina. Iiro Rantala on säveltänyt pianokonserton Concerto for Piano and Orchestra in GismajAs, joka kantaesitettiin 23.4.2003, kun Iiro Rantala toimi Tapiola Sinfonietan solistina April Jazzissa. Pianokonserttoa on esitetty myöhemminkin muualla Suomessa ja tammikuussa 2006 Ondine-levy-yhtiö julkaisi pianokonserton CD-levyllä. Iiro Rantalan muita sävellystöitä taidemusiikin puolella ovat mm. Four Seasons for Finnish man (kuoroteos Polyteknikkojen Kuorolle) ja Gigi-Trio for Piano, clarinet and violin, joka sai kantaesityksensä Sysmän Suvisoitossa heinäkuussa 2010. Iiro Rantala on myös säveltänyt musiikkia Trio Töykeiden, Jaakko ja Pekka Kuusiston sekä Sinfonia Lahden levylle Musis!, joka julkaistiin vuonna 2001.

Näiden lisäksi Iiro Rantala on säveltänyt musiikkia teattereihin ja elokuviin. Musiikaaleja, Patukkaooppera ja Mulle kaikki ja heti-revyy, on syntynyt mm. Tampereen Työväen Teatteriin. Vuonna 2002 syntyi Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi ja 1999 musikaali Hukassa on hyvä paikka, Helsingin kaupunginteatteriin. Vuonna 1995 syntyi ensimmäinen Lava-ammuntaa-musikaali Ryhmäteatteriin. Kyseisiä sävellyksiä on myös levytetty. Vuonna 2008 syntyi musiikkia Risto Räppääjä elokuvaan. Elokuvan musiikista on tallennettu myös soudtrack-levy. Vuonna 2010 Iiro Rantalalta ilmestyi ensimmäinen soolopianolevy Lost Heroes. Marraskuussa 2011 Deutsche Phono-Akademie palkitsi tämän levyn vuoden parhaan jazzlevyn Echo-palkinnolla. Vuonna 2012 Iiro Rantala palkittiin vuoden parhaana kansainvälisenä jazzpianistina samalla palkinnolla. Pro Finlandia-mitali Iiro Rantalalle myönnettiin vuonna 2013. Rantala sai myös Yrjö-palkinnon vuonna 1996.



Nykytanssikoreografi ja tanssija Tommi Kitin kanssa Iiro Rantala on tehnyt yhteistyötä. Heidän yhteistyönöän syntyneitä teoksia ovat mm. Kaksi miestä ja piano, Harmaa Sointu (2000) sekä Hyppy (2005). Tämän lisäksi pari on tehnyt yhteisiä improvisaatioesityksiä. Iiro Rantala perusti vuonna 2006 Iiro Rantala New Trion, jossa Rantalan lisäksi soittavat Marzi Nyman (kitara) ja Felix Zenger (beatbox). Tämä trio julkaisi Elmo-levyn April Jazzissa vuonna 2008 ja yhtye lopetti toimintansa vuonna 2010. Iiro Rantala on viulisti Pekka Kuusiston kanssa julkaissut tangolevyn Subterráneo vuonna 2009.

Rantala on luotsannut Iirottelua-talkshowta TV1:ssä. Myöhemmin hän teki Ylen Teemalle Iiro irti-ohjelmaa, jossa hän soitti eri artistien kanssa keikoilla. Vuoden 2012 juhannuksena Iiro Rantala juonsi Ella Kannisen kanssa Yle Teemalla Juhannusjuna-kulttuuriohjelmaa. Vuonna 2016 Rantala teki Yle Teemalle ohjelmasarjan Iiron musiikkiluokka. Kesällä 2018 Yle Radio 1-kanava teki Rantalan kotona Lallukan taiteilijakodissa ohjelmasarjaa, Kotikäynti Iiron pianohuoneessa, jossa vieraina oli aina kaksi ihmistä. Vieraat eivät ennakolta tienneet kenet tapaavat ohjelmassa.

Illalla jatkamme G Livelabissa! Oonks määkin siellä?

Pianisti Iiro Rantala ja Minna Huuskonen (Minnamurra) ovat perustaneet agentuurin, Apollo Artistit, jonka suojiin on otettu nousevia, nuoria taiteilijalupauksia. Näitä nuoria esiintyi Tampereen G Livelabissa Iiro Rantalan isännöimässä konsertissa maanantaina 13.1.2020 klo 19. Iiro Rantala toimi konsertin seremoniamestarina ja säesti osaa illan esiintyjistä konsertissa. Tampereen G Livelabissa lavalle nousivat kapellimestari Tarmo Peltokoski, Tampereen pianokilpailun voittaja Ossi Tanner, kitarataituri Johannes Granroth johtama groovaavaa jazzia soittava PEELA-yhtye, Kuopion Viulukilpailun voittaja Tami Pohjola, Curtis-Instituutissa opiskeleva pianisti Anton Meijas, loistava lyyrinen sopraano Minna-Leena Lahti sekä Milo ja Mooses duostakin tutut Milo Mäkelän pop-yhtye ABOYMÖLJÖKKILTD. Tätä maanantai-illan Tampereen G Livelabin konserttia Iiro Rantala mainosti näyttävästi Tampereen pääkirjasto Metson musiikkiosastolla samana päivänä klo 15.30 alkaneessa tilaisuudessa, jossa Rantala myös soitti toistaiseksi viimeiseltä levyltään kappaleen Marraskuu. Iiro Rantalaa Metsossa haastatteli kirjastonhoitaja Marjaana Hietala.

Iiro Rantala tutkii suomalaisen sielunmaisemaan uudella soololevyllään, My Finnish Calendar, joka julkaistiin levyliikkeissä elokuussa 2019. Iiro Rantala esittää tutkimusmatkansa tuloksia soolokonsertissa Tampereen G Livelabissa torstaina 16.1.2020 klo 19. Iiro Rantala konsertoi tällä samalla soolokonsertilla 5.12.2019 Helsingin Musiikkitalossa ensimmäinen jazzartistina, joka esiintyi soolokonsertissa. Levyllä ja konsertissa kuullaan teos jokaisesta kuukaudesta sekä tarinoita suomalaisten omaleimaisesta käytöksestä. Iiro käyttää konsertissa ennalta tehtyä taustanauhaa, joka koostuu flyygelin rungosta peräisin olevista mielenkiintoisista äänistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti