maanantai 11. toukokuuta 2020


Britanniassa koronavirukseen on kuollut jo tähän mennessä enemmän ihmisiä kuin Italiassa, jo yli 32 000 ihmistä. Tartunnan saaneita lasketaan olevan Britanniassa ainakin 200 000 henkilöä. Britannia on siis ohittanut kuolleiden määrässä Italian ja Espanjan. Italiaan verraten Britanniassa olisi ollut hyvin aikaa varautua koronavirukseen, mutta jostakin syystä Britannian hallitus valitsi toisenlaisen ratkaisun. Näiden ratkaisujen vuoksi uhrien määrä jatkaa edelleen kasvuaan saarivaltiossa. Hallituksen epäonnistumisina Britanniassa pidetään mm. sitä, että vanhusten suojelu vanhainkodeissa ei onnistunut, terveydenhuollon henkilökunnalla ei ollut käytössä riittävää määrää suojavarusteita, virustestien kanssa on ollut epäselvyyksiä ja koronakaranteenin aikaansaaminen kesti pitkään.

Useiden asiantuntijoiden mukaan ns. ylimääräiset kuolemat olisi paljon parempi mittari kuin viralliset koronakuolemien tilastolliset määrät. Näillä ylimääräisillä kuolemilla tässä tarkoitetaan niitä kuolemia, jotka ylittävät sen kuolemien määrän, joka tarkasteltavaa vastaavana ajanjaksona on aiempina vuosina keskimäärin tilastoitu. Asiantuntijoiden mukaan tämä kuolemien rekisteröintiin perustuva data on kaikesta huolimatta lopulta se, jota voidaan vertailla myös muun maailman kanssa. Näissä em. tilastoissa on havaittu 42 000 ns. ylimääräistä kuolemaa edellisten viiden tilastointiviikon aikana.

Britannian hallitus ei ole virallisesti vieläkään myöntänyt tekemiään erheitä, joskin puheiden sävy on sitä mukaan hieman muuttunut, kun kuolleitten määrä kasvaa. Hallituksen oma korona-asiantuntijan, Patrick Vallancen, mukaan alkuarvioissa esitettiin maksimissaan 20 000 kuolonuhria viruksen vuoksi. Kokemus maailmalta näyttäisi olleen kuitenkin se, että mitä aikaisemmin toimenpiteisiin koronan suhteen on ryhdytty, sitä paremmin tautia on voitu torjua.

12.3.2020 Britannian hallitus teki kohtalokkaan päätöksen torpata koronaviruksen leviäminen ja antoivat viruksen levitä läpi koko väestössä tarkoituksena saavuttaa joukkoimmuniteetti. Joukkoimmuniteetin syntyminen olisi hallituksen asiantuntijoiden mukaan edellyttänyt noin 60 prosentin väestön sairastuttamista; vääjäämättä myös kuolinluvut olisivat silloin olleet paljon pahempia. Tuolloin ei vielä nähty tarpeelliseksi julistaa karanteenia. Korona-asiantuntija,Vallance, epäili ääneen jopa, olisiko joukkoliikenteen kieltämisellä, koulujen sulkemisella tai kansainvälisten lentojen kiellolla mitään merkitystä taudin edistymisen kannalta. Hän epäili myös, että suurilla joukkotapahtumien kiellolla ei pystytä vastustamaan tautia.

Ainoat ohjeet kansalaisille saarivaltiossa tuolloin koskivat käsipesua ja suositusta pysyä kotona, jos taudin oireita ilmenisi. Koulut olivat edelleen auki, samoin ravintolat ja baarit olivat vapaasti käytössä; vanhainkodeissa sai vierailla täysin vapaasti. Kiinasta lennettiin täysin vapaasti vielä Britanniaan, vaikka monet muuta valtiot olivat jo tässä vaiheessa rajoittaneet lentojen määrää. Suuria mestareiden liigan urheilutapahtumia sai vielä järjestää ja nämä tapahtumat olivat hyvin tehokkaita taudin levittäjiä. Pääministeri Johnson kehui kättelevänsä kaikkia kannattajiaan koronaviruksesta huolimatta.

Britannin hallituksen äkillisen suunnanmuutoksen ratkaisi Imperial College julkaisema tutkimus, jonka mukaan jopa 250 000 ihmistä menehtyisi koronaviruksen vuoksi, jos rajoituksiin ei ryhdytä. Tässä vaiheessa hallitus luopui joukkoimmuniteettiteoriastaan. Pääministeri Boris Johnson viivytteli vielä 23.3.2020 asti, ennen kuin ilmoitti karanteesista. Boris Johnson suhtautui aivan aluksi COVID-19-tautiin kuin aivan tavalliseen kausiflunssaan. Hän kuitenkin sairastui itse tähän tautiin ja sai sairaalahoitoa teho-osastolla.

Vielä epidemian alussa Britanniassa koetettiin jäljittää kaikki mahdolliset COVID-19-tautitartunnat. Sitten kuitenkin testaa ja jäljitä-tavasta luovuttiin; syy tähän on vielä epäselvä, haluttiinko joukkoimmunitettia vai eikä testauskapasitetti riittänyt?! Vasta huhtikuun lopulla alkoi testattavien määrä olla 100 000 testiä päivässä. Tavoite on saada testien määrä 250 000 testiin päivässä. Vaikka työntekijöitä on testauksiin ja jäljityksiin palkattu 18 000, on edelleen työntekijöistä suuri pula. Britanniassa tehdään vähiten koronatestejä koko läntisessä Euroopassa, vain 10,13 testiä tuhatta ihmistä kohden, kun mm. Italiassa testien määrä 32,73 testiä tuhatta ihmistä kohden.

45 miljoonan asukkaan Espanjassa koronatartuntoja on todettu yli 250 000 kappaletta ja kuolleitten määrä nousee yli 25 600 ihmiseen. Kuolintapauksia on kirjattu 548 kappaletta miljoonaa asukasta kohden. Terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa kuolleisuus on Espanjassa ollut vain 0,1 prosenttia, kun se muun väestön keskuudessa on ollut 7,8 prosenttia. Yhdeksän miljoonan asukkaan Itavallassa on todettu 15 600 tartuntaa sekä 606 kuolintapausta. Väkilukuun suhtautettuna Itavallassa on ollut 67 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Ruotsissa on koronaan kuollut 283 ihmistä miljoonaa asukasta kohden ja Suomessa tämä luku on 44.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti