maanantai 27. joulukuuta 2021

 

Turun nykyinen konserttitalo valmistui vuonna 1952.

Aurajoen suulle vuonna 1229 perustettu Turun kaupunki saa vihdoin pitkään odotetun uuden konserttitalonsa. Turun uusi konserttitalo rakennetaan Itsenäisyydenaukiolle Aurajoen itärannalla. Turun kaupunginhallitus päätti konserttirakennuksen sijaintipaikasta 6.4.2020. Rakentamisen mahdollistava asemakaavan muutos on parhaillaan käynnissä Turussa.

Turussa on uutta konserttitaloa odotettu jo pitkään vesi kielellä, koska nykyinen konserttitalo Turun Puutorin pohjoispäässä – Aninkaistenkatu 9:ssä – on tullut teknisen käyttöikänsä päähän. Nykyinen konserttitalo Turussa valmistui vuonna 1952 Suomen ensimmäiseksi konserttitaloksi. Konserttitalon suunnitteli arkkitehti Risto-Veikko Luukkonen (s. 25.6.1902 Mikkeli ja k. 7.9.1972 Helsinki). Luukkonen suunnitteli myös Turun kaupunginteatterin sekä Helsingissä Töölön kisahallin (valmistui vuonna 1935) ja Olympiaterminaalin (valmistui vuonna 1952), jotka hän suunnitteli yhdessä arkkitehti Aarne Hytösen (s. 20.10.1901 Turku ja k. 29.4.1972) kanssa. Turun konserttitalo on nykyisin Turun filharmonisen orkesterin kotisali. Konserttitalon salin akustiikan suunnitteli yli-insinööri ja Yleisradion teknillinen johtaja, Kaarle Paavo Armas Arni (vuoteen 1933 Forsström, s. 20.4.1905 Viipuri ja k. 28.5.1969 Helsinki). Arni vastasi myös Helsingin kauppakorkeakoulun päärakennuksen ja arkkitehti Hugo Alvar Henrik Aallon (s. 3.2.1898 Kuortane ja k. 11.5.1976 Helsinki) suunnitteleman Helsingin Kulttuuritalon (valmistui vuonna 1958) sekä Lahden konserttitalon akustiikasta. Konserttitalo edustaa funktionaalista tyyliä ja talo rakennettiin Turun ystäväkaupungin, Göteborgin, lahjoitusvaroin. Konserttitalon sali vetää 1 000 henkilöä sisuksiinsa.

Turun uusi konserttitalo valmistuu Turun Teatterin kupeeseen Aurajoen rannalle.

Nyt on vihdoin varmistunut, että Turun uusi konserttitalo valmistuu Itsenäisyydenaukiolle Aurajoen rannalle, Turun Teatterin viereen. Turun kaupunginhallitus päätti 6.4.2021 uuden konserttitalon sijaintipaikan ja konserttitalon rakentamisen mahdollistava asemakaavanmuutos on jo käynnissä Turussa. Turun uutta konserttitaloa koskevan tarjouskilpailun voittajaksi on valittu kilpailutuksessa parhaat pisteet saanut ryhmittymä Harmonia. Ryhmittymän muodostavat Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy ja WSP Finland Oy sekä alihankkijana Laidun-design Oy. Maanantaina 18.10.2021 Turun kaupunginvaltuusto päätti tästä asiasta. Seuraavaksi Turussa käynnistetään uutta konserttitaloa koskeva hankesuunnittelu. Uuteen konserttitaloon tulee kaksi salia; konserttisalina toimiva 1300-paikkainen pääsali ja 300-paikkainen monitoimisali. 

Turun uuden konserttitalon pääsali suunnitellaan orkesterimusiikin ehdoilla, ja huippuluokan akustiikasta tulee vastaamaan hankkeeseen myöhemmässä vaiheessa valittava akustiikan suunnittelija. Orkesterimusiikin esittämisen lisäksi pääsali soveltuu myös muihin käyttötarkoituksiin, kuten sähköisesti vahvistettavan musiikin esittämiseen, kokous- ja kongressikäyttöön sekä pienimuotoisiin esityksiin. Pääsalin orkesterimonttu mahdollistaa mm. oopperan esittämisen. Pääsali on muodoltaan sovellettua kenkälaatikkomallia. Se muodostaa uuden konserttitalon sydämen ja saliin tuleva päivänvalo antaa konserttitalolle selkeän karaktäärin myös illalla. Sisätilan muodot ovat kaarevia ja dynaamisia. Puupinnat luovat tilaan lämpimyyttä. Näyttämö on mitoitettu 100 esiintyjälle, ja osa näyttämöstä on laskettavissa orkesterimontuksi. 

Turun vanhan konserttitalorakennuksen peruskorjauksesta ja laajentamisesta laadittiin vuonna 2018 tilatarveselvitys, jota myöhemmin täydennettiin uudisrakentamisen vaihtoehdolla. Turun kaupunginhallitus päätti 27.5.2019, että konserttitalon hankesuunnitteluvaiheeseen siirrytään uudisrakennusvaihtoehdon mukaista mallia noudattaen. Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen on tehty sijaintipaikkaselvitys, jossa konserttitalon sijaintia tarkasteltiin seuraavilla kriteereillä:

1. kaupunkikehitysvaikutukset

2. saavutettavuus

3. osoitettavan tontin tarjoamat mahdollisuudet ja rajoitteet

4. sijaintivaihtoehdoista johtuvat kustannuserot

5. toteutettavuusominaisuudet

Valmisteluprosessin aikana Turun uudelle konserttitalolle esitettiin useita erilaisia sijaintipaikkavaihtoehtoja. Vertailuselvitysten perusteella uuden konserttitalon sijaintipaikan valinnassa karsittiin ensimmäisessä vaiheessa pois kohteet, jotka täyttivät heikoimmin sijainnin kriteerivaatimukset. Tällaisia selvitettyjä ja poissuljettuja vaihtoehtoja olivat; Linnanniemi, Kauppahallin kortteli, Kupittaan siirtolapuutarhan alue ja Martinsillan kolmio. Lopullinen sijaintipaikkojen vertailu tehtiin kolmen vaihtoehdon kesken: Ratapihatontti, Aurajoen itärannan Hämähäkkitontti ja Itsenäisyydenaukion tontti. Turun kaupunginhallitus päätti sijoituspaikaksi Itsenäisyyden aukion mm. seuraavilla perusteluilla:

- Itsenäisyydenaukio on Hämähäkkitonttia väljempi ja rakentaminen on siihen rakennuspaikan suhteellisen pitkästä ja kapeasta muodosta huolimatta helpommin sovitettavissa.

- Kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti konserttitalon uudisrakennus on muodostettavissa kiinnostavasti pariksi kaupunginteatterille.

- Sijoituspaikka mahdollistaa konserttitalon ja kaupunginteatterin toiminnallisen integroitumisen ja synergian. Sisäyhteydet yleisölle ja huollolle molempien rakennusten välillä ovat toteutettavissa vaivattomasti.

- Liikenteelliset näkökohdat.

Turun konserttitalon uudisrakennushanke toteutetaan allianssimallilla, joka koostuu strategisesta vaiheesta, muodostamis- ja ehdotusvaiheesta, kehitysvaiheesta, toteutusvaiheesta ja jälkivastuusta. Strategisessa vaiheessa tilaaja asettaa hankkeelle tavoitteita ja reunaehtoja sekä valitsee toteutus-, hankintamenettelyn sekä suunnittelee hankinnan. Muodostamis- ja ehdotusvaiheessa laaditaan tarjouspyyntöaineisto, joka sisältää hankintailmoituksen, tarjouspyynnön, allianssisopimuksen ja kaupallisen mallin. Muodostumisvaiheessa allianssiryhmittymä kilpailutetaan neuvottelumenettelyllä ja kumppanien valintaan vaikuttavat kyvykkyys ja palkkio eli laatu ja hinta. Kohteen merkittävästä luonteesta johtuen poikkeuksellisen suuri painoarvo kilpailuttamisvaiheessa on myös arkkitehtuurin laadulla.

Kehitysvaiheen ensimmäisessä osassa tehdään hankesuunnitelma, jossa laaditaan suunnitelmat hankkeen sisällöstä, laajuudesta sekä sovitaan konserttitalon toteuttamisen avaintulosalueet ja tavoitteet. Hankesuunnitelman hyväksyy Turun kaupunginvaltuusto. Kehitysvaiheen toisessa vaiheessa tehdään toteutussuunnitelmat, joiden pohjalta on mahdollista siirtyä hankkeen toteutusvaiheeseen. Toteutusvaiheeseen siirtyminen edellyttää Turun kaupunginvaltuuston toteutuspäätöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti