lauantai 22. joulukuuta 2018


Kapellimestari Kimmo Tullila.
Tiistaina 18.12.2018 kokoontui uusgotiikkaa edustavaan ja vuoden 1881 adventtina vihittyyn Tampereen Aleksanterin kirkkoon kansa kuulemaan joulumusiikkia, kun 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri (TASO) musisoi Sinfonisessa joulukonsertissaan klo 19 laulusolistinaan sopraano Linda Urbański. Aleksanterin kirkossa on istumapaikat 1 430 henkilölle ja kirkon 56+3 -äänikertaiset sähköpneumaattiset urut valmisti Kangasalan urkutehdas vuonna 1939. Kristuksen kirkastus -nimisen alttaritaulun kirkkoon maalasi vuonna 1883 Alexandra Frosterus-Såltin.
Aleksanterin kirkon alttaritaulu, Kristuksen kirkastus.

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri eli TASO koostuu niin musiikin harrastajista, opiskelijoista kuin ammattilaisistakin ja orkesterin juuret kietoutuvat vuonna 1998 perustettuun yliopiston jousiorkesteri TYVI:iin. Vuodesta 2008 lähtien orkesterin nimi on vakiintunut TASO:ksi. Tiistai-illan Sinfonista joulukonserttia johti - kuten myös TASO:a alusta asti on johtanut - kapellimestaridiplomin syksyllä 2009 suorittanut Kimmo Tullila.

Kimmo Tullila työskentelee ammatikseen Tampere Filharmonian II-viulujen äänenjohtajana ja on lisäksi myös Tampereen akateemisen sinfoniaorkesteri TASO:n taiteellinen johtaja. Kimmo Tullila on kotoisin Seinäjoelta ja hän opiskeli viulunsoittoa ja orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa. Viuludiplomin hän suoritti vuonna 1998 Igor Bezrodnyin johdolla ja jatkoi sen jälkeen musiikkiopintojaan kapellimestariluokalla, jossa hänen opettajinaan toimivat Jorma Panula, Leif Segerstam ja Atso Almila. Kapellimestarina Kimmo Tullila on vieraillut lukuisien suomalaisten sinfoniaorkesterien johtajana. Hän on myös johtanut Ukrainassa Harkov Nuori Sinfonia -orkesteria. Hänet on myös nähty johtamassa oopperoita ja musikaaleja sekä Chaplinin mykkäelokuvien esityksissä musiikkia.
Tampereen Aleksanterin kirkko.

Tiistai-illan Sinfonisenjoulukonsertin solisti, sopraano Linda Urbański, on biotekniikan väitöskirjaa Tampereen Yliopiston Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunnassa valmisteleva diplomi-insinööri, joka on opiskellut klassista laulua Pirkanmaan Musiikkiopistossa. Oopperalaulaja Jaakko Ryhänen on toiminut syksystä 2014 hänen laulunopettajanaan. Lauluopetusta Linda Urbański on nauttinut myös sopivin annoksin Johanna Rusanen-Kartanon, Päivi Nisulan ja Seppo Ruohosen mestarikursseilla. Tampereen lisäksi Linda Urbański on sangen virkeästi konsertoinut myös mm. Ruovedellä, Hämeenkyrössä ja Sastamalassa. Hänelle on kertynyt esiintymiskokemuksia mm. Tampere Filharmonian, Pirkanmaan Musiikkiopiston Barokkiorkesterin, Messukylän Kantaattikuoron ja -orkesterin, Kangasalan Mieslaulajien, Seniorikuoro Konkeloiden, Piccolon Kamarikuoron ja Kanerva-kuoron solistina. Kangasniemen ja Lappeenrannan laulukilpailuista taas on kertynyt hänelle kilpailukokemusta. Linda Urbański on laulanut Tampereen Oopperan kuorossa vuodesta 2016.
Säveltäjä Leevi Madetoja.
Sinfoninen joulukonsertti pyörähti käyntiin Leroy Andersonin A Christmas Festivalilla, jonka jälkeen illan sopraanosolisti asteli orkesterin eteen. Vuoron saivat järjestyksessä seuraavat laulut: Panis Angelicus (säv. & san. César Franck, suom. tuntematon), Rauhaa, vain rauhaa (säv. Ahti Sonninen, san. Une Haarnoja, sov. Ilkka Kuusisto), Mökit nukkuu lumiset (säv. Heimo Kaski, san. Eino Leino, sov. Ilkka Kuusisto), Soittakaa kellot (Heino Kaski, san. Sev Grundtvik, sov. Lauri Pohjanpää), Joulun kellot (säv. Armas Maasalo, sov. Jarkko Kiiski), Ave Maria (säv. J. S. Bach/Charles Gounod, sov. Yrjö Hjelt), Arkihuolesi kaikki heitä (säv. Leevi Madetoja, san. Alpo Noponen, sov. Ilkka Kuusisto), Oi jouluyö (säv. Adolphe Adam, san. Placide Cappeau, suom. Kyllikki Solanterä, sov. Yrjö Hjelt) ja vielä Jouluna (säv. Joonas Kokkonen).
Säveltäjä ja sovittaja Ilkka Kuusisto.

Yhteislauluna sekalainen seurakunta sai kantaa yhteiseen kekoon seuraavat joululaulut orkesterin ammattimaisella säestyksellä: Me käymme joulun viettohon (säv. Martti Turunen, san. Mauno Isola, sov. Ilkka Kuusisto), En etsi valtaa loistoa (säv. Jean Sibelius, san. Zacharius Topelius, suom. tuntematon, sov. Yrjö Hjelt), Maa on niin kaunis (säv. tuntematon, san. Bernhard Ingemann, sov. Yrjö Hjelt) ja vihdoin lopuksi Jouluyö, juhlayö (säv. Franz Gruber, san Josef Mohr, suom. Gustaf Schöneman, sov. Yrjö Hjelt).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti