sunnuntai 6. joulukuuta 2020


Säveltäjä Alexander Robert Reinagle.

Säveltäjä ja urkuri Alexander Robert Reinagle (s. 23.4.1756 Portsmouth ja k. 21.9.1809) syntyi Etelä-Englannissa, Portsmouthissa unkarilaisen ammattimuusikkoisän ja skottiäidin muodostamaan perheeseen. Hänen nuorempi veljensä, Joseph Reinagle (1762-1825), oli myös musiikillisesti lahjakas säveltäjä ja sellisti. Musiikkiopintonsa Alexander Reinagle aloitti jo varhain oman isänsä avustuksella, ja myöhemmin hän opiskeli Edinburgissa englantilaisen urkurin, säveltäjän ja musiikinopettajan Rayner Taylorin (1747 Lontoo -1825 Philadelphia) ohjauksessa musiikkia.

Alexander Reinagle pääsi ensimmäisen kerran Lontooseen vuonna 1763 ja jo seuraavana vuonna hän tapasi Lontoossa lapsinerona säveltäjänä isänsä kanssa Eurooppa kiertäneen Wolfgang Amadeus Mozartin (s. 27.1.1756 Salzburg ja k. 5.12.1791 Wien), jonka kanssa tuli hyvin toimeen. Elantonsa Alexander Reinagle alkoi aivan ensimmäiseksi hankkimaan laivanvarustusalalta. Näissä tehtävissä hän seilasi laivoilla useita kertoja Amerikan siirtomailla 1770-luvun aikana. Edinburghissa Alexander Reinagle tunnettiin kuitenkin kyvykkäänä musiikinopettajana ja siellä hän myös piti useita menestyneitä konsertteja. Glasgowissa julkaistiin hänet ensimmäiset kosketinsoittimille tehdyt sävellyksensä, joista tuli hyvin suosittuja Amerikan mantereella.

Äkkiä vuonna 1786 Alexander Reinagle päätti rakentaa tulevaisuutensa uudella mantereella ja muutti Yhdysvaltoihin. Amerikassa hän asettui ensin New Yorkiin, mutta muutti sieltä vielä silloiseen pääkaupunkiin, Philadelphiaan. 1790-luvulla Alexander Reinagle elvytti pääkaupunki Philadelphian musiikkielämää tuoden konsertteihinsa Joseph Haydnin ja Wolgang Amadeus Mozartin musiikkia sekä omia sävellyksiään esitettäviksi.


Presidentti Georg Washington.

Yhdysvaltojen ensimmäinen presidentti, George Washington (s. 22.2.1732 ja k. 14.12.1799), oli Alexander Reinaglen ja hänen musiikkinsa varmasti kuuluisin ihailija. Presidentin virkaanastujaistilaisuudessa Trentonissa, New Jerseyssä Alexander Reinaglen Kuoro-teos esitettiin Georg Washingtonille. Presidentti Washingtonin sukulaistytär, Nellie Curtis, opiskeli myös myöhemmin musiikkia Alexander Reinaglen opetuksessa. Presidentti George Washington oli sangen ahkera kävijä Alexander Reinaglen konserteissa. Kun presidentti Washington kuoli vuonna 1799, sävelsi Alexander Reinagle hänen hautajaisiinsa musiikkia.

Alexander Reinagle työskenteli Philadelphiassa englantilaissyntyisen näyttelijän ja teatterin johtaja, Thomas Wignellin (1753-1803) kanssa. Thomas Wignellin isä, John Wignell työskenteli Covent Garden Theattressa, Lontoossa. Yhdessä Thomas Wignelli ja Alexander Reinagle tuottivat yli 75 baletti- ja oopperaesitystä Chestnut Street Theaterin näyttämölle. Kun Thomas Wignell kuoli 21.2.1803, muutti Alexander Reinagle vuonna 1729 perustettuun Baltimoreen, Marylandiin. Baltimoressa Alexander Reinagle liittyi mukaan Holliday Street Theaterin toimintaan. Alexander Reinagle kuoli Baltimoressa 21.9.1808 ja hänet haudattiin kaupungin keskustassa Vanhan Pyhän Paulin Hautausmaalle.

Valitettavan paljon Alexander Reinaglen musiikista tuhoutui Chestnut Street Theaterin tulipalon yhteydessä vuonna 1820 Philadelphiassa. Reinaglen varhaisemmasta tuotannosta tunnetaan esim. Duot kahdelle sellolle, Opus 2 sekä Variaatiot tunnetuista skottisävelistä, jotka julkistiin ensin Glasgowissa ja sitten vielä myöhemmin Philadelphiassa. Kiinnostavinta antia Alexander Reinaglen jälkeensä jättämässä sävellystyössä edustaa hänen pianosonaattinsa, ns. Philadelphia sonaatit, joiden sävelkielessä voi nähdä säveltäjä C. P. E. Bachin – suuren esikuvansa – vaikutteita. Nämä sonaatit olivat ensimmäiset sonaatit, jotka oli sävelletty Yhdysvalloissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti